Dodaj do ulubionych

Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie!

17.09.04, 00:35
Nie wiem, czy to już było przerabiane, ale...
Wiadomo - Niemiec to "szwab, Helmut, a nawet adolfek" itd. A co z innymi
nacjami (nie rasami bo to wiadomo)? A co w innych językach? Francuz na Niemca
może powiedzieć [bosz] i nie jest to komplement...

Zeby zacząc serię: Tadzio (towarzysz "wyprawy rowerowej" A. Bobkowskiego)
twierdził, że "wszyscy Francuzi to ŁAPCIUCHY i MINECIARZE" (cytuję niestety z
pamięci!)

horatio hornblower
Obserwuj wątek
    • josip_broz_tito Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 00:55
      No wiec Madziarzy mowia na Austriakow "szwagrzy", bo jeszcze sa zwiazani z nimi
      od ck monarchii, innych sasiadow okreslaja niepochlebnie, a jak to wam napisze
      po tym, jak sie skonsultuje z kolega Wegrem, na pewno bedzie ladna wiazankasmile
      Serbowie maja nieladne okreslenie Albanczyka "šiptar", co jest znieksztalceniem
      albanskiej nazwy wlasnej "shqiperise", lepiej przy Albanczyku nie uzywac tej
      nazwy, mowiac po serbsku.
      O "kacapach" to pewnie kazdy slyszal. Niemcy to tez u nas "fryce", Czesi -
      "knedle" albo "pepiki", Ukraincy - "banderowcy", "tryzuby" i "rezuny". Ale to
      chyba wszyscy wiedzasmile
      • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 00:59
        'Polacken' to po niemiecku też bardzo brzydkie określenie.
        • h_hornblower Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 01:09
          ardjuna napisał:

> 'Polacken' to po niemiecku też bardzo brzydkie określenie.

Mineciarze podobnie, też coś do nas maja. "Polaque" jest bardzo xenophobe et a
          eviter...

Horatio Hornblower - pogromca floty francuskiej
          • piotrpanek Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 09:40
            h_hornblower napisał:

> ardjuna napisał:
            >
            > > 'Polacken' to po niemiecku też bardzo brzydkie określenie.
            >
            > Mineciarze podobnie, też coś do nas maja. "Polaque" jest bardzo xenophobe et a
            > eviter...

To chyba szersze zjawisko - nazwa przypominająca oryginalną jako pagardliwa -
            Angole mają wszak Pollack i Russkey, a my Ruski (rzeczownik odmieniający się
            jak prymiotnik).
            W końcu Dojcze, to już nie jest niewiarygodnie jak obraźliwe, ale trochę
            jednak...

Ostatnio zaś odkryłem słowo Niemra (kiedy wreszcie zechciało mi się poszukac, o
            co chodziło Kaczmarskiemu)...
            • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 10:04
              piotrpanek napisał:

> To chyba szersze zjawisko - nazwa przypominająca oryginalną jako pagardliwa -

Prawda, wystarczy przejrzeć np. polskie zapożyczenia w języku Zagłębia Ruhry smile
      • h_hornblower Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 01:04
        No tak, na sasiadow to mamy duzo... Z konotacja oczywiscie zdecydowanie
        negatywna lub mniej czy bardziej pogardliwa (jak pepik czy pepa). To zrozumiale.
        A nie sasiedzi?

Francuz - mineciarz jako sie rzeklo
        Wloch - makaroniarz
        ale dalej to juz masowka? Anglik - Angol, Chińczyk - Chinol (chyba, ze kitajec),
        Japoniec itd.
        Obym sie mylil! Do dziela!

horatio
        • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 01:08
          Żabojad...
          • josip_broz_tito Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 01:31
            pingpongsmile
            • h_hornblower Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 01:49
              Ładne. Autentyk czy sam wymysliles?

horny
        • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 10:44
          kitajec - jak najbardziej.
          Amerykanin - jankes
    • szarykot Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 07:40
      moskal - Rosjanin
      chachoł (chochoł?) - Ukrainiec
      rusek - wszyscy wschodni Słowianie do jednego wora

z białoruskiego (<a
      href="http://www.notam02.no/~hcholm/altlang/ht/Belarusian.1.html">źródło</a>wink
      pšek - Polak
      łabus - Litwin
      • h_hornblower Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 08:06
        Rusek rzeczywiście zachwyca uniwersalnością.
        Na marginesie - powiedzieć o kimś mongoł to też nie komplement (z tym, że nie
        chodzi tu o nację a typ fizis).
        No, spadam do pracy.

pzdr
        Horatio
      • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 10:45
        o ruskich slyszalem - kacap, iwan
    • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 10:43
      Niemiec - szwab, szkop, helmut, niemiaszek, adolf
      BTW polack po angielsku tez jest pejoratywny
      • jottka tu 17.09.04, 10:53
        mi sie przypomniało, jak znajomy germanista szlochał - no ale dlaczego,
        dlaczego akurat szwab jest u nas określeniem pejoratywnym??? to tacy mili,
        pracowici ludzie! smile

natomiast jako jednostka z pomorza zach pamiętam określenie na - rzekomo -
        ukraińca (choć pewnie chodziło o łemków przesiedlonych w ramach akcji wisła):
        ten, co ma czarne podniebienie - ale nie mam pojęcia, skąd się to intrygujące
        omówienie wzięło
        • ardjuna Re: tu 17.09.04, 11:00
          jottka napisała:

> natomiast jako jednostka z pomorza zach

Siema, ziomalka smile

> pamiętam określenie na - rzekomo -
          > ukraińca (choć pewnie chodziło o łemków przesiedlonych w ramach akcji wisła):
          > ten, co ma czarne podniebienie - ale nie mam pojęcia, skąd się to intrygujące
          > omówienie wzięło

Czarne podniebienia mają bardzo agresywne psy. Nienawiść między Ukraińcami a
          Polakami to temat na długą dyskusję. A czarne podniebienia miewają i jedni, i
          drudzy.
          • jottka Re: tu 17.09.04, 11:06
            dobra, zanim siem spoufalę - skądeś? my z metropolii szczecin niekoniecznie
            koszalinowi w objęcia będziemy padaćsmile

ad 2 - o psach kojarzę, ale nie kojarzę, dlaczego akurat ukraińców obdarzono
            tym bardzo ozdobnym określeniem. no i kiedy - 'od zawsze', od wojny, wynalazek
            czysto pomorski? i czy może w ogóle jest (było) to gdzieś znane obraźliwe
            określenie i tu tylko incydentalnie zastosowane?
            • ardjuna Re: tu 17.09.04, 11:23
              Ja też ze stolicy Księstwa Pomorskiego, więc spox smile

Ad 2. Dlaczego Ukraińców? Bo rezali Lachy. Ale Lachy rżnęli Ukraińców niegorzej
              i z nie mniejszym okrucieństwem. Historia rezania polsko-ukraińskiego jest
              długa i ociekająca posoką. A od kiedy takie określenie - nie wiem i prawdę
              mówiąc, od Ciebie słyszę je po raz pierwszy w odniesieniu do tego narodu.
              • jottka Re: tu 17.09.04, 12:00
                a to moge rękę podaćsmile

poza tym - nieno, ja sie orientuję w historii przyjaźni polsko-ukraińskiej,
                intryguje mnie sam zwrot. słyszałam go w odniesieniu do 'ukraińców' (łemków?),
                których sporo mieszkało np. w gryficach. stamtąd był jakiś facet współpracujący
                z moją mamą zawodowo, no i mamę ktoś uprzedził, żeby uważała, bo on ma czarne
                podniebienie - moja oderwana od rzeczywistości matka zaniepokoiła sie, rzecz
                jasna, na cóż to on chorysmile

potem to jeszcze słyszałam parokrotnie, ze 2x na pewno tekst padał z ust osób
                pochodzących z dawnego woj. łuckiego, więc nie wiem, czy ktoś to sobie
                indywidualnie z dawnych czasów przeniósł, czy też określenie szerzej
                funkcjonowało.

aha, te ostrzeżenia to był czysty rasizm, że tak powiemsad w razie co, to
                konkretów brakło, jako argument wystarczający padał tekst 'bo to ukrainiec,
                lepiej uważać'
                • jacklosi Re: tu 17.09.04, 12:07
                  Je z czarnym podniebieniem spotkałem sie pierwszy i ostatni raz u mieszkańców
                  Łomży. To było a propos tamtejszego sposobu kierowania pojazdami mechanicznymi.
                  I coś w tym jest.
                  JK
                • ardjuna Re: tu 17.09.04, 12:09
                  Znam paru Ukraińców i kilka Ukrainek, nie mają czarnych podniebień smile Ale gdy
                  po paru zimnych wódkach rozmowa zejdzie, nie daj Bóg/Boh na 'zaszłości' - do
                  rezania rwą się oba narody smile Nacjonalizmy rosną wraz ze wzrostem promila krwi
                  w alkoholu uncertain
              • emka_1 Re: tu 17.09.04, 21:54
                zacznijmy od tego, że rżnęli wewnątrz rodzinnie, bo zanim zostali ukraińcami
                mieszkali np. na kielecczyźnie smile rzecz jasna nie wszyscy, ale całkiem spora grupa
            • emka_1 Re: tu 17.09.04, 21:51
              od zawsze, przynajmniej w krakowie smile pewnie od czasu chmielnickiego, choć mogło
              się zacząć już za kalinowskiego smile
        • klymenystra Re: tu 17.09.04, 18:29
          czarne podniebienia maja tez litwini wg polakow mieszkajacych na litwie.
          z innych okreslen na litwinow -"kłumpy". klumpy- wszycy wiemy co to klumpy, a
          slowo wlasnie z litweskiego- oznaczajce wielgachne buciory w kotrych chodzilo
          sie na wsi.
          wg anglikow francuzi to "froggies"
          • emka_1 Re: tu 17.09.04, 21:58
            przed wojna jedna i drugą na ludność wiejską rdzennie litewską,
            niespolonizowaną, używającą języka litewskiego mówiono kołbasiuki.
          • zakkahletz W/g Anglików Francuz to "froggy", ... 29.08.05, 09:22
            ... Niemiec to "fritz", Australijczyk - "aussie", a Nowozelandczyk - "kiwi".
            Ale to nie są całkiem pejoratywne terminy, ledwie w nich pobrzmiewa nutka
            drwiny, najwięcej w nich rubasznej pobłażliwości.
          • dutchman Re: tu 29.08.05, 14:45
            Czyzby slowo klumpy pochodzilo z litewskiego a nie z holenderskiego "klompen"
            Klemenystro ?
            pozdrawiam
            dutchman
            • josip_broz_tito Re: tu 29.08.05, 18:09
              oj, nie wiem czy klymenystra jeszcze tu zaglada. Chyba w ogole zapomniala o
              forumowych i internetowych znajomych uncertain
            • zakkahletz Widzi mi się, że ... 29.08.05, 19:03
              ... "klumpy" pochodzą z litewskiego (mogą być germanizmem w jęz. litewskim).
              Np. w Puńsku na północnym wschodzie Polski działa ludowa kapela o
              nazwie "Klumpe" - vide www.punskas.pl/pkv3-pl.htm

dutchman napisał:

> Czyzby slowo klumpy pochodzilo z litewskiego a nie z
              holenderskiego "klompen" ?
        • skakanka Re: tu 29.08.05, 21:26
          A "wokół mnie" z czarnym podbniebieniem występują Kaszubi, ale raczej im tego
          wprost nie nalezy mówić, bo można (podobno) oberwać.
          Pozdrawiam.
    • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 11:26
      Kiedys oznaczalo osadnikow z Bamberga w Wielkopolsce, dzis oznacza cos, co
      mlodziez nazywa wiochmenem. Czy tylko w wielkiopolsce?
      • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 11:38
        Bamber - pierwszy raz słyszałem w Gdańsku, jakieś 30 lat temu smile
        • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:03
          to stare poznanskie
          No u Kazika (warszawiaka) znajdujemy
          Moja starsza siostra mowi "nie zadawaj sie z lujami)
          Moja mlodsza siostra po nocach z bambrami...
          Zestawienie z poznanskimi w duchu lujami pokazuje, ze kazik bywal w Poznaniu
          • jacklosi Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:09
            Nikt nie pamiętał o Szkopach tatatatatata. Skąd to słowo?
            JK
            • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:15
              Może od 'skop', czyli wykastrowany baran.
          • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:12
            kicior99 napisał:

'Luje' to od imienia Luis (wymowa francuska), jeśli dobrze pamiętam? Ma to coś
            wspólnego z wojennymi jeńcami francuskimi. Popraw, jeśli się mylę.
            • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:13
              nie wiem. Ja myslalem zawsze ze to eufemizm czegos o czym wszyscy wiemy =)
              • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:18
                Gdzieś kiedyś czytałem o etymologii 'luja' - właśnie od 'Luis', jak ogólnie
                wołano na Francuzów (podobnie jak dziś 'helmuty' itp. na Niemców), tylko nie
                pamietam, w jakich to czasach powstało.
                • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:20
                  no to inaczej byc nie moglo.
                  • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:29
                    Zgółkowa pisze o 'nieznanej etymologii', ale zaraz podaje bliskoznaczne: chuj,
                    wał itp., więc jej też się kojarzy jednoznacznie, jak wszystkim współczesnym
                    zresztą. Kurczę, muszę dojść do tego źródła o 'luju - Luis'.
                    • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:37
                      jakos nie mam zaufania do Zgolkowej, kilka razy wprowadzila mnie w blad. Ale
                      skojarzenia poprawne =)
                      • ardjuna Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:41
                        Możliwe, że 'Louis - luj' to nadinterpretacja na zasadzie późniejszego
                        skojarzenia. O tej etymologii czytałem chyba w jakiejś pracy historycznej, nie
                        językoznawczej, tylko gdzie? Kurde, klina se zabiłem.
                        • kicior99 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 12:44
                          Byl kiedys taki dowcip. Gustaw, Ludwik i Hubert chcieli wyemigrowac do Francji.
                          - Ja bede sie nazywal Guy - mowi Gustaw - ty Louis...
                          - to ja z wami nie jade - wtraca Hubert.
      • emka_1 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 21:48
        bamber - pogardliwie o mieszkńcu wsi także używane na ziemi lubuskiej.
        • h_hornblower Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 22:08
          A Bobkowski nazwał Francuzów eskargofagami (fra. escargot - ślimak).

horny
          • emka_1 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 22:50
            hahahasad jako posiadacz końcówki 'ski' zapewne przodka miał, co za szlachcica
            się podawał, a szlachta w polszcze w 16 i 17 wieku ślimaki pożerała masowo,
            zwłaszcza podczas sejmików. pod piotrkowem tony pustych skorup sie walały.
    • mpakal Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 17.09.04, 18:18
      Widziałem kiedyś taki skecz, chyba Monty Pythona, ale nie pamietam dokładnie. W
      każdym razie padło tam wiele tego rodzaju określeń smile
    • hajota Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 18.09.04, 11:28
      To ja dodam coś o nacjach bardziej egzotycznych.
      Pracując dawno temu w Libii spisywałam sobie co ładniejsze słówka i zwroty z
      żargonu polskich specjalistów i budowlańców (niestety, słowniczek gdzieś mi się
      zapodział). Na tubylców mówiło się potocznie "kefale" - od arabskiego
      pozdrowienia "kif halak" - "jak się masz". Typowy libijski kefal odziany jest w
      berecik z antenką oraz jajówy, czyli szerokie białe szarawary. Z kolei rodacy
      pracujący w Iraku określali Irakijczyków mianem "szlonki"
      • stefan4 Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 18.09.04, 11:59
        hajota:
        > A co do czarnego podniebienia, to też słyszałam o występowaniu takowego u
        > Ukraińców, a od przyjaciółki pochodzącej z Gdańska dowiedziałam się, że wg
        > lokalnych wierzeń jest to przyrodzona cecha Kaszubów.

Tak, a jeszcze między zębami rosną im włosy.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
        • hajota Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 18.09.04, 12:37
          stefan4 napisał:

> Tak, a jeszcze między zębami rosną im włosy.
          >
          A to ciekawe. Takiego przypadku nawet Bystroń w "Megalomanii narodowej" nie
          opisuje (nota bene gorąco polecam tę książkę. Ja mam wydanie przedwojenne, ale
          wiem, że była wznowiona kilka lat temu. Jedna z jej części jest poświęcona
          nazwom i przezwiskom różnych narodów i grup lokalnych).
    • jean-baptiste Sąsiedzi wewnętrzni 18.09.04, 21:02
      A gdzie żydzi i cyganie? Skad słowo parch?
      O anglikach - dżemojady, fajfokloki. Morawianie nazywają Czechów Czechaczkami.
      I tyle.
    • skarbek-mm Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 20.09.04, 14:17
      gringo - nie Latynos
      guiri - nie Hiszpan
      moro - daw. Maur, dziś pogardliwie Arab
      norteńo - turysta z Płn., który przyjeżdża na Costa Brava, żeby poparzyć się na
      słońcu.

Francuskich epitetów pod adresem sąsiadów nie znam, ale było powiedzonko, że
      Europa kończy się na Pirenejach. Dalej to już Afryka.

Pozdrwiam

MM.
    • h_hornblower Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 26.11.04, 23:04
      Tak mi się przypomniało:

Angole - herbaciarze, imbryki
      • luc2000 Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 28.08.05, 20:16
        w Hiszpanii:
        Sudaca - brzydko o kims z Ameryki Płd.
        Gabacho - brzydko o Francuzie
        w Anglii:
        Kraut - Szwab
        w Holandii
        Moff - Szwab

• dutchman Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 29.08.05, 22:52
          W Holandii mof a nie moff.
          dutchman
    • mietowe_loczki Re: Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 07.09.05, 12:12
      w angielskim:

a Spic - pogardliwie o obywatelach Ameryki Łacińskiej

a Wop (With Out Passport) - (każdy) nielegalny imigrant

a Nigger - czarnoskóry (chociaż to pewnie niepoprawne politycznie)

a (Nazi) Kraut - Niemiec

a Kike - Żyd

a Yid - j/w

a Hebe/a Heebie - j/w

wszystkie określenia znam z Monty Pythona - piosenki Never Be Rude to an Arab i
      filmu Żywot Briana smile

a tu link do sporego słowniczka angielskich terminów rasistowskich:
      tiny.pl/q1l7

• brunosch Nacje niepoprawnie - ale tylko politycznie! 08.09.05, 15:45
      zapomnieliśmy o asfaltach i bambusach?

a co do Żydów - to istnieją dość silne podziały wewnętrzne wink np w Izraelu, na
      Żyda z Niemiec do tej pory mówi sie [jake] (od marynarki, bo tacy eleganccy w
      czasach pionierskich byli), na chasydów szwarce (od czerni chałatów)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka