Dodaj do ulubionych

Lansowanie nowego terminu

01.10.04, 16:01
"Świrolog" jako polski odpowiednik ang. "shrink".

Tu
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10100&w=16282261
znajduje sie pelna dokumentacja i potwierdzenie autorstwa.
Kto jest za, kto przeciw, kto ma inne propozycje?
Obserwuj wątek
    • ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 16:59
      Oczywiście jestem za, ale do ojcostwa się nie przyznaję. Alimentów płacić nie
      zamierzam.
      • millefiori Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 21:34
        Nie wypieraj sie i nie wykrecaj. Lepiej pomysl o copyrightach, tantiemach i
        utrwalaniu, zeby terminowi przyszlosc zapewnic.

• ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:09
          A jednak. Wrzuciłem w gogla i z ojcostwa nici:
          www.elektroda.pl/rtvforum/topic5951.html
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10213&w=6680922&a=6874121
          Poza tym są jeszcze ze trzy stronki z terminem 'świrologia'.
          Trudno w tych czasach być odkrywcą...
          • ardjuna PS 02.10.04, 00:14
            Tym samym upada zarzut Nobullshita z Tłumaczeń, dotyczący "niezgodności ze
            sztuką" smile
            • millefiori Re: PS 02.10.04, 19:23
              Upadl.
              No i o przyszlosc terminu, chocby wyskoczyl jak Atena z glowy Zeusa, nie musisz
              sie martwic.
    • stefan4 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 17:41
      millefiori:
      > "Świrolog" jako polski odpowiednik ang. "shrink".

Kiedyś na nudnego typa bez żadnego świra mówiło się ,,skwer''. Czy to
      określenie jeszcze chodzi?
      • ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 18:27
        Doskwieractwo mogłoby być jakąś dziedziną świrologii ogólnej albo przynajmniej
        jej specjalizacją. Nie każdy świrolog musi przerabiać świrów na skwerów.
        Odświrzony świr niekoniecznie musi być nudnym typem.
        • stefan4 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 19:01
          ardjuna:
          > Nie każdy świrolog musi przerabiać świrów na skwerów.

Myślisz, że może również przerabiać skwerów na świrów, żeby jego koledzy nie
          zostali bezrobotni?

ardjuna:
          > Odświrzony świr niekoniecznie musi być nudnym typem.

Całkiem odświrzony to chyba musi. Aha, masz na myśli, że można zatrzymać się na
          drodze odświrzania? Świr odświrzany ale niedoodświrzony może w samej rzeczy być
          tak ciekawy, że świra można dostać.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
          • millefiori Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 21:27
            Stefanie,
            Niedlugo dostaniemy krecka od tego swirowania i bedziemy calkiem kopnieci.
            Zaden odswirzac, odswiezacz i odkrecacz nie pomoze.
            O skwerach nie slyszalam, skad przybyli?
            • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 22:00
              skwer to oszalały badacz kwadratury koła, zakłada sweter z dekoltem w ser, mimo
              upału, żywi się kwarkami skwarek, legnie się ze skwaru a przybył z kwirynału
              nazwa potoczna: kretyn do kwadratu
              • millefiori Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 19:28
                A. Dzieki. Termin ominal mnie łukiem.
                O czubkach jeszcze nikt nie wspomnial i o klienteli Pruszkowa. Choc Pruszkow w
                kontekscie ostatnich kilkunastu lat zaczal sie kojarzyc z czym innym.
            • pamusz Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 22:00
              W "Tłumaczeniach" zaproponowałem słowo P S Y C H O R przez analogię
              do "znachora", choć niebezpiecznie blisko "psychola".
              pam
              • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 22:58
                analogia do 'znachora' wydaje się być podwójnie niebezpieczna, wziąwszy pod
                uwagę, że ten 'psychor' jest jednak DYPLOMOWANYM lekarzem medycyny konwencjonalnej.
                • pamusz Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 23:44
                  emka_1 napisała:
                  > analogia do 'znachora' wydaje się być podwójnie niebezpieczna, wziąwszy pod
                  > uwagę, że ten 'psychor' jest jednak DYPLOMOWANYM lekarzem medycyny
                  konwencjonal
                  Zgadzam się w zupełności, ale w "Tłumaczeniach"(podany link w pierwszym wpisie)
                  jest sugestia,żeby to był odpowiednik "Konowała", a to wygląda na bardziej
                  negatywny obraz człowieka z dyplomem. Sam osobiście nie odczuwam potrzeby
                  (odpukać)komtaktu z omawianym ...... (no własnie), ale wszystko jest jeszcze
                  możliwe.Swirolog wydaje mi się zbyt młodzieżowy.
                  • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 23:53
                    konował nie podważa wykształcenia, odnosi się do umiejętności.
                    świrolog zbyt młodzieżowy? a kiedy to ostatni raz młodzieżą byliśmy?sad
                    • ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:12
                      emka_1 napisała:

> a kiedy to ostatni raz młodzieżą byliśmy?sad

Chyba ciągle jesteśmy. Poważni dorośli ludzie nie wypisują takich bzdur jak my.
                      A jeśli nie jesteśmy... No to pozostaje już chyba tylko świrolog...
                      (W każdym razie nie jesteśmy skwerami, hehe).
                      • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:29
                        było o wieku, z przeproszeniem metrykalnym. młodzieżowej młodzieży słowo 'świr'
                        myszą trącismile
                        a w ogóle kto powiedział, że dorosły człowiek ma być poważny? jeśli się znalazł
                        taki, to był kretynem wyhodowanym na ziemi ubogiej w jod i tylko to go tłumaczysad
                        • ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:44
                          No to odetchnąłem (jodem; ja z Pomorza, więc jodu u mnie dostatek).
                          • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 01:26
                            tak przypuszczałamsmile
                            • ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 01:30
                              Ach, ta kobieca intuicja...
                              • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 01:48
                                raczej prosta kalkulacja. miejsce pobytu ogłoszone publicznie na forum, po
                                przeczytaniu postu mogły nastapić dwie reakcje: 1. zatchnięcie się i uduszenie
                                połączone z padnięciem trupem na miejscu lub 2. normalne funkcjonowanie układu
                                oddechowego. w ramach funkcjoniowania mogło nawet wystąpić głebokie westchnięcie
                                z ulgi, wszelako nie prowadzące do zagrażjącej zdrowiu hiperwentylacji.

udzielenie odpowiedzi wskazywało na zakładaną wcześniej jako bardziej
                                prawdopodobną reakcje nr.2 smile

a poza tym trzeba iść spać, bo króliki się lęgna w tempie zastraszającym i
                                skończy się to wizytą u świrologasad
                    • flyap Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:40
                      emka_1 napisała:

> konował nie podważa wykształcenia, odnosi się do umiejętności.
                      > świrolog zbyt młodzieżowy? a kiedy to ostatni raz młodzieżą byliśmy?sad
                      Tak,odnosi się do umiejetności, ktore podważaja
                      wykształcenie.Zwrot "wykształcony konował" - mowi raczej o jego nieułomnosci
                      fizycznej, a nie o wiedzy zawodowej.
                      Ostatni raz byliśmy(tu my=ja) młodzieżą 30 lat przed urodzeniem wnuczki, kóra
                      jest teraz nastolatką w dolnych granicach wieku objętego tą nazwą.Po
                      nieskomplikowanycvh rachumkach można ustalić przedzial lat.Ta szczerość jest
                      związana z płcią - gdybym był kobietą - jak spiewał Chyła - unikałbym
                      odpowiedzi na niedyskretne pytania.
                      Pozdrowienia w miarę młodziezowe.
                      • pamusz Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:54
                        Flyap już się zalogował, a ja nie zauważyłem i sunę z odpowiedzią
                        Czasem nam sie to zdarza, bo korzystamy z tego samego komputera, kiedy drugi w
                        domowej siecijest zajęty przez innych członków komuny rodzinnej. Nie zawsze się
                        zgadzamy, co uwidacznia się we wpisach na róznych forach, ale często się
                        wspieramy
                      • emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 01:15
                        konował jest lekarzem dyplomowanym, znaczy wykształcenie odebrał.
                        co z nim zrobił nie wiadomo, ale świadkowie potwierdzający fakt odbioru
                        istnieli, nawet podpisami własnoręcznymi poświadczyli. warunki fizyczne osobnika
                        nie grają roli dominującej.

znachor bywa lekarzem dyplomowanym tylko u dołęgi-mostowicza.

wzruszona jestem do głębi jestestwa swego szczerościąsmile
                        • pamusz PS. (dla emki1) 02.10.04, 17:50
                          Emko1!

Właśnie o to wzruszenie mi chodziło, niezaleznie od neologiznów na użytek
                          wewnętrzy forumowiczów.Przy jeszcze pełnieszej szczerości wzruszenie byłoby już
                          niebezpieczne, ale niebiosa strzegły. Zdrówka dwuzakresowego życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka