millefiori 01.10.04, 16:01 "Świrolog" jako polski odpowiednik ang. "shrink". Tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10100&w=16282261 znajduje sie pelna dokumentacja i potwierdzenie autorstwa. Kto jest za, kto przeciw, kto ma inne propozycje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 16:59 Oczywiście jestem za, ale do ojcostwa się nie przyznaję. Alimentów płacić nie zamierzam. Odpowiedz Link
millefiori Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 21:34 Nie wypieraj sie i nie wykrecaj. Lepiej pomysl o copyrightach, tantiemach i utrwalaniu, zeby terminowi przyszlosc zapewnic. Odpowiedz Link
ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:09 A jednak. Wrzuciłem w gogla i z ojcostwa nici: www.elektroda.pl/rtvforum/topic5951.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10213&w=6680922&a=6874121 Poza tym są jeszcze ze trzy stronki z terminem 'świrologia'. Trudno w tych czasach być odkrywcą... Odpowiedz Link
ardjuna PS 02.10.04, 00:14 Tym samym upada zarzut Nobullshita z Tłumaczeń, dotyczący "niezgodności ze sztuką" Odpowiedz Link
millefiori Re: PS 02.10.04, 19:23 Upadl. No i o przyszlosc terminu, chocby wyskoczyl jak Atena z glowy Zeusa, nie musisz sie martwic. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 17:41 millefiori: > "Świrolog" jako polski odpowiednik ang. "shrink". Kiedyś na nudnego typa bez żadnego świra mówiło się ,,skwer''. Czy to określenie jeszcze chodzi? Odpowiedz Link
ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 18:27 Doskwieractwo mogłoby być jakąś dziedziną świrologii ogólnej albo przynajmniej jej specjalizacją. Nie każdy świrolog musi przerabiać świrów na skwerów. Odświrzony świr niekoniecznie musi być nudnym typem. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 19:01 ardjuna: > Nie każdy świrolog musi przerabiać świrów na skwerów. Myślisz, że może również przerabiać skwerów na świrów, żeby jego koledzy nie zostali bezrobotni? ardjuna: > Odświrzony świr niekoniecznie musi być nudnym typem. Całkiem odświrzony to chyba musi. Aha, masz na myśli, że można zatrzymać się na drodze odświrzania? Świr odświrzany ale niedoodświrzony może w samej rzeczy być tak ciekawy, że świra można dostać. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
millefiori Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 21:27 Stefanie, Niedlugo dostaniemy krecka od tego swirowania i bedziemy calkiem kopnieci. Zaden odswirzac, odswiezacz i odkrecacz nie pomoze. O skwerach nie slyszalam, skad przybyli? Odpowiedz Link
emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 22:00 skwer to oszalały badacz kwadratury koła, zakłada sweter z dekoltem w ser, mimo upału, żywi się kwarkami skwarek, legnie się ze skwaru a przybył z kwirynału nazwa potoczna: kretyn do kwadratu Odpowiedz Link
millefiori Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 19:28 A. Dzieki. Termin ominal mnie łukiem. O czubkach jeszcze nikt nie wspomnial i o klienteli Pruszkowa. Choc Pruszkow w kontekscie ostatnich kilkunastu lat zaczal sie kojarzyc z czym innym. Odpowiedz Link
pamusz Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 22:00 W "Tłumaczeniach" zaproponowałem słowo P S Y C H O R przez analogię do "znachora", choć niebezpiecznie blisko "psychola". pam Odpowiedz Link
emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 22:58 analogia do 'znachora' wydaje się być podwójnie niebezpieczna, wziąwszy pod uwagę, że ten 'psychor' jest jednak DYPLOMOWANYM lekarzem medycyny konwencjonalnej. Odpowiedz Link
pamusz Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 23:44 emka_1 napisała: > analogia do 'znachora' wydaje się być podwójnie niebezpieczna, wziąwszy pod > uwagę, że ten 'psychor' jest jednak DYPLOMOWANYM lekarzem medycyny konwencjonal Zgadzam się w zupełności, ale w "Tłumaczeniach"(podany link w pierwszym wpisie) jest sugestia,żeby to był odpowiednik "Konowała", a to wygląda na bardziej negatywny obraz człowieka z dyplomem. Sam osobiście nie odczuwam potrzeby (odpukać)komtaktu z omawianym ...... (no własnie), ale wszystko jest jeszcze możliwe.Swirolog wydaje mi się zbyt młodzieżowy. Odpowiedz Link
emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 01.10.04, 23:53 konował nie podważa wykształcenia, odnosi się do umiejętności. świrolog zbyt młodzieżowy? a kiedy to ostatni raz młodzieżą byliśmy? Odpowiedz Link
ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:12 emka_1 napisała: > a kiedy to ostatni raz młodzieżą byliśmy? Chyba ciągle jesteśmy. Poważni dorośli ludzie nie wypisują takich bzdur jak my. A jeśli nie jesteśmy... No to pozostaje już chyba tylko świrolog... (W każdym razie nie jesteśmy skwerami, hehe). Odpowiedz Link
emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:29 było o wieku, z przeproszeniem metrykalnym. młodzieżowej młodzieży słowo 'świr' myszą trąci a w ogóle kto powiedział, że dorosły człowiek ma być poważny? jeśli się znalazł taki, to był kretynem wyhodowanym na ziemi ubogiej w jod i tylko to go tłumaczy Odpowiedz Link
ardjuna Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:44 No to odetchnąłem (jodem; ja z Pomorza, więc jodu u mnie dostatek). Odpowiedz Link
emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 01:48 raczej prosta kalkulacja. miejsce pobytu ogłoszone publicznie na forum, po przeczytaniu postu mogły nastapić dwie reakcje: 1. zatchnięcie się i uduszenie połączone z padnięciem trupem na miejscu lub 2. normalne funkcjonowanie układu oddechowego. w ramach funkcjoniowania mogło nawet wystąpić głebokie westchnięcie z ulgi, wszelako nie prowadzące do zagrażjącej zdrowiu hiperwentylacji. udzielenie odpowiedzi wskazywało na zakładaną wcześniej jako bardziej prawdopodobną reakcje nr.2 a poza tym trzeba iść spać, bo króliki się lęgna w tempie zastraszającym i skończy się to wizytą u świrologa Odpowiedz Link
flyap Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:40 emka_1 napisała: > konował nie podważa wykształcenia, odnosi się do umiejętności. > świrolog zbyt młodzieżowy? a kiedy to ostatni raz młodzieżą byliśmy? Tak,odnosi się do umiejetności, ktore podważaja wykształcenie.Zwrot "wykształcony konował" - mowi raczej o jego nieułomnosci fizycznej, a nie o wiedzy zawodowej. Ostatni raz byliśmy(tu my=ja) młodzieżą 30 lat przed urodzeniem wnuczki, kóra jest teraz nastolatką w dolnych granicach wieku objętego tą nazwą.Po nieskomplikowanycvh rachumkach można ustalić przedzial lat.Ta szczerość jest związana z płcią - gdybym był kobietą - jak spiewał Chyła - unikałbym odpowiedzi na niedyskretne pytania. Pozdrowienia w miarę młodziezowe. Odpowiedz Link
pamusz Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 00:54 Flyap już się zalogował, a ja nie zauważyłem i sunę z odpowiedzią Czasem nam sie to zdarza, bo korzystamy z tego samego komputera, kiedy drugi w domowej siecijest zajęty przez innych członków komuny rodzinnej. Nie zawsze się zgadzamy, co uwidacznia się we wpisach na róznych forach, ale często się wspieramy Odpowiedz Link
emka_1 Re: Lansowanie nowego terminu 02.10.04, 01:15 konował jest lekarzem dyplomowanym, znaczy wykształcenie odebrał. co z nim zrobił nie wiadomo, ale świadkowie potwierdzający fakt odbioru istnieli, nawet podpisami własnoręcznymi poświadczyli. warunki fizyczne osobnika nie grają roli dominującej. znachor bywa lekarzem dyplomowanym tylko u dołęgi-mostowicza. wzruszona jestem do głębi jestestwa swego szczerością Odpowiedz Link
pamusz PS. (dla emki1) 02.10.04, 17:50 Emko1! Właśnie o to wzruszenie mi chodziło, niezaleznie od neologiznów na użytek wewnętrzy forumowiczów.Przy jeszcze pełnieszej szczerości wzruszenie byłoby już niebezpieczne, ale niebiosa strzegły. Zdrówka dwuzakresowego życzę. Odpowiedz Link