Dodaj do ulubionych

Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ?

04.02.17, 17:45
Tematowe pytanie jest właściwie z semantyki.

Pozornie większość powie, że zna to znaczenie. W świetle jednak ostatnio budowanych w pewnym sensie inteligentnych maszyn, pojawia się duży problem ze znaczeniem tego słowa.

Najpierw popularne synonimy znaczeniowe:

gubić się , plątać się , wikłać się , mieszać się , potykać się , sypać się , kićkać się , błądzić , kołowacieć , rypać się , robić/sadzić błędy , być w błędzie , robić byki , popełniać omyłki , tracić rachunek , mieć mylne pojęcie , nie mieć racji , brać „a” za „b”

Z w/w jednak nie można raczej wyłuskać problemu o jaki w tym wątku chodzi.
Bo w wątku chodzi o problem ( w przypadku pytania), kiedy można mówić o MYLENIU SIĘ, a kiedy o błędnej odpowiedzi na jakieś konkretne pytanie.

Znawcy twierdzą, że jak trzy osoby zapytamy: "Jaki jest dzisiaj dzień?", to możemy usłyszeć różne odpowiedzi, np:

osoba a) Dzisiaj jest sobota!

osoba b) Dzisiaj jest wtorek!

osoba d) Dzisiaj jest sobota!

, i wtedy nie może stwierdzić, która osoba SIĘ POMYLIŁA.
Co najwyżej można domniemywać, że osoba a) i d) podała prawidłowy wynik, a osoba b) nie prawidłowy.

Dlaczego nie da się ocenić która osoba SIĘ POMYLIŁA? Dlatego gdyż trzeba by znać wcześniej motywacje osoby a), b), c), której nigdy (bez wątpienia) będziemy znali.

Bo stan POMYLIĆ SIĘ występuje wtedy i tylko wtedy, kiedy dna osoba miała zamiar podać prawidłową odpowiedź, a podała nie prawidłową!

By jeszcze lepiej wyobrazić sobie jądro problemu, należ przyjąć, że;

osoba a) to człowiek (nie umysłowo upośledzony).
osoba b) to maszyna np, komputer.
osoba c) to maszyna np, komputer.

A jak wiadomo maszyny na razie nie dysponują czymś takim jak wewnętrzna motywacja.

Co o tym myślicie?

Pozdr.

"My musimy wiedzieć, - i my się dowiemy! [David Hilbert]"

P.S.

Miesięczna banicja mi już minęła.
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ? 04.02.17, 22:37
      Ciekawy wątek, tyle, ze powtórzony/ z forum Nauka/
      Ale rozumiem, ze chciałeś urozmaicić dyskusje na forum językowym i dlatego wyrwałes oryginalny 'pomysł' z kontekstu.
    • randybvain Re: Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ? 04.02.17, 23:47
      Bo stan POMYLIĆ SIĘ występuje wtedy i tylko wtedy, kiedy dna osoba miała zamiar podać prawidłową odpowiedź, a podała nie prawidłową!

Dlaczego?
      • suender Re: Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ? 05.02.17, 10:48
        randybvain 04.02.17, 23:47

> Dlaczego?

Bo to wynika z pewnej ułomności ludzkiej wyobraźni. Człowiek nie potrafi sobie wyobrazić, by ten który daję nie prawidłowy wynik jako odpowiedź na zadane mu pytanie, a nie miał zamiaru (w swym wnętrzu) dać prawidłowej, - mógł SIĘ MYLIĆ!

Pozdr.
        • randybvain Re: Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ? 05.02.17, 23:16
          Ależ niekoniecznie! Ludzie celowo kłamią, czyli podają nieprawidłowe odpowiedzi.
    • arana Twórcze pomyłki 05.02.17, 07:51
      Lubię pomyłki, szczególnie góglowe. Właśnie napisałam w sąsiednim wątku:

to tylko uatrakcyjnia szukanie i daje szansę na znalezienie źródła, na które inaczej byś nie trafił. A w ogóle to mogłabym napisać rozprawkę pt. Błąd jako kategoria twórcza, hehe. Np. kiedyś poszukiwanie gęsi zaprowadziło mnie do Sieny, a gógiel w jednym wyniku podpowiedział się na (ze spacją), hussites i seraj. Jasne, że tak ciekawego zestawu nie mogłam ominąć. I dobrze, bo była to interesująca wypowiedź Ułaszyna o Husie.
      • suender Re: Twórcze pomyłki 05.02.17, 10:56
        arana 05.02.17, 07:51

> Lubię pomyłki, szczególnie góglowe.

- Nie ma POMYŁEK góglowych, w sensie komputera.

- Są POMYŁKI ludzkie w programach albo w sprzęcie.

Pozdr.

• bimota Re: Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ? 05.02.17, 12:55
      WSZYSCY TO WIEDZA. PO CO TO ROZTRZASAC...
      • suender Re: Jakie znaczenie słowa MYLIĆ SIĘ ? 05.02.17, 13:17
        bimota 05.02.17, 12:55

> WSZYSCY TO WIEDZA. PO CO TO ROZTRZASAC...

A randybvain i arana nie! Dlaczego?

Pozdr.
        • arana Imponderabilia 05.02.17, 13:46
          suender napisał:

> A randybvain i arana nie!

O, jak to miło! Dziękuję za towarzystwo Randy'ego. wink

> Dlaczego?

Nooo, czekam z zaciekawieniem na odpowiedź. big_grin

• suender Re: Imponderabilia 05.02.17, 15:22
            arana 05.02.17, 13:46

> Dlaczego?
            > Nooo, czekam z zaciekawieniem na odpowiedź.

Odpowiedź już dałem dla Randy'ego na tym wątku: 05.02.17, 10:48

Zapraszam do podzielenia się opinią.

Pozdr.
            • arana Prawidłowość 05.02.17, 16:46
              Suender: ... stan POMYLIĆ SIĘ występuje wtedy i tylko wtedy, kiedy dna osoba miała zamiar podać prawidłową odpowiedź, a podała nie prawidłową!

Randy: Dlaczego?

Suender: Bo to wynika z pewnej ułomności ludzkiej wyobraźni. Człowiek nie potrafi sobie wyobrazić, by ten który daję nie prawidłowy wynik jako odpowiedź na zadane mu pytanie, a nie miał zamiaru (w swym wnętrzu) dać prawidłowej, - mógł SIĘ MYLIĆ!

Ja: A jak rozumiesz prawidłowość, Suenderze?
              • suender Re: Prawidłowość 06.02.17, 09:02
                arana 05.02.17, 16:46

> A jak rozumiesz prawidłowość,

Dziękuję bardzo za to pytanie, ono jest nader istotne!

Ja rozumiem tak jak większość ludzi zadających konkretne pytanie/zadanie, a kiedy dostają niezadowalającą ich odpowiedź/wynik.

Czyli rozumiem tak jak np. egzaminator od prawa jazdy, kiedy adept jego zdaniem źle odpowie na jakieś pytanie testowe. Albo jak profesor na uni jak mu student strzeli coś z "księżyca".
                Albo nawet jak Arana kiedy POMYŁKI, szczególnie góglowe, - zauważa.

Kern problemu jednak leży w dalszej kwalifikacji: Czy ktoś nazwie to owo POMYŁKĄ, czy BŁĘDEM. bo jedno i drugie różni się zasadniczo od siebie. Wielu ludzi podchodzi bezrefleksyjnie to tego zagadnienia i to jest: nie powiem dla bezpieczeństwa POMYŁKA, a BŁĄD!

Serdecznie pozdrawiam.

• suender Re: Prawidłowość 06.02.17, 10:53
                  suender 06.02.17, 09:02

> .... bo jedno i drugie różni się zasadniczo od siebie.

I jeszcze jedno małe uzupełnianie:

Mamy do czynienia w przypadku:

a) MYLENIA SIĘ
                  z oceną całego procesu dochodzenia do odpowiedzi/wynik łącznie z wynikiem.

b) BŁĘDU
                  z oceną tylko samego wyniku.

Pozdr.
                • arana Kto się myli 06.02.17, 14:10
                  suender napisał:

> Ja rozumiem tak jak większość ludzi zadających konkretne pytanie/zadanie, a kiedy dostają niezadowalającą ich odpowiedź/wynik.
                  >
                  > Czyli rozumiem tak jak np. egzaminator od prawa jazdy, kiedy adept jego zdaniem źle odpowie na jakieś pytanie testowe. Albo jak profesor na uni jak mu student strzeli coś z "księżyca".

Czyli stosujesz swoje ulubione prawidła i według nich oceniasz. Ale przecież jesteśmy na forum, więc możemy sobie pozwolić na oglądanie zjawisk ze wszystkich stron, także tych absurdalnych (które według mnie są często pozornie absurdalnymi, bo przynoszą zaskakującą wiedzę – jak np. pani łaskaw.) I w ten sposób rozmijamy się już na początku dyskusji, albowiem Ty masz potrzebę użycia prawidła od zarania, a ja nie mam takowej potrzeby i lubię testowanie wyobraźni.

> Albo nawet jak Arana kiedy POMYŁKI, szczególnie góglowe, - zauważa.

Serio? A śmieszą Cię czy irytują?

A teraz meritum.

Rozumiem, że w dyskusji chciałeś przekazać myśl, iż pomylić się może jedynie człowiek, a nigdy maszyna. To jest bardzo wąskie rozumienie słowa pomylić się. Być może w kręgach specjalistów kognitywistów spełnia ono swoją rolę. Dla mnie zakres znaczeniowy słowa wynika ze wszystkich jego kontekstów użytych w całej zapisanej historii literatury.

Ale może ta Twoja wąska definicja niedługo dla mnie też stanie się ważna – choć pewnie w sposób, który przeczy Twoim prawidłom, bo łączy się z hulankami wyobraźni po serialu „Westworld”, wiesz, tym, w którym maszyny uzyskują świadomość.

A gdyby to nastąpiło to co z Twoją definicją - utrzyma się? smile
                  • suender Re: Kto się myli 08.02.17, 19:08
                    arana 06.02.17, 14:10

> , iż pomylić się może jedynie człowiek, a nigdy maszyna.

Na razie tylko człowiek. Maszyna będzie się mogła pomylić się jak zaimplementuje się do niej świadomość.

> ta Twoja wąska definicja

Moja? ......., ja ją tylko przyjmuję za swoją.

Już nie za długo ten mój wątek zapadnie pewnie w długą drzemkę. Możesz mi jednak wierzyć, że ten problem w przyszłości zostanie wskrzeszony przez innych forumowiczów którzy przyjdą po nas. Burzliwe czasy NAUKI dopiero nadejdą!

Pozdr.
                    • apersona Re: Kto się myli 08.02.17, 19:18
                      Zakładasz strasznie ograniczone uniwersum odpowiedzi na pytanie "jaki dziś dzień"
                      Nie obejmuje responsów:
                      - twój ostatni
                      - dobry
                      - kiepski
                      - lipiec
                      - dzień doceniania siebie

• bimota Re: Kto się myli 09.02.17, 12:42
                      Maszyna będzie się mogła pomylić się jak zaimplementuje się do niej świadomość.

A CO SWIADOMOSC MA DO TEGO ? JAK KTOS NIE MA POJECIA O INTELIGENCJI, TO ZAWSZE BEDZIE BREDZIL O SWIADOMOSCI, CHOC NAWET NIE POTRAFI JEJ ZDEFINIOWAC.

PRAWIDLOWO ZAPROGRAMOWANY KOMPUTER JAK NAJBARDZIEJ MOZE WYPLUC WYNIK NIEZGODNY Z PRAWDA I MOZEMY WTEDY POWIEDZIEC, ZE SIE POMYLIL.
                      • suender Re: Kto się myli 09.02.17, 16:05
                        bimota 09.02.17, 12:42

> KOMPUTER JAK NAJBARDZIEJ MOZE WYPLUC WYNIK NIEZGODNY Z PRAWDA

To oczywiście prawda.

> I MOZEMY WTEDY POWIEDZIEC, ZE SIE POMYLIL.

Możemy (potrafimy) powiedzieć byle co. Ale jak już cokolwiek powiemy,
                        to to może być wykorzystane przeciwko nam.

Pozdr.
                        • bimota Re: Kto się myli 09.02.17, 16:49
                          TO DALEJ, WYKORZYSTUJ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka