Dodaj do ulubionych

12:01 pm 12:01 am ?

04.01.18, 16:33
Było już?

To nic, robimy powtórkę.

Orientuje się może kto która to konkretnie godzina?

W każdym bądź razie skrót pochodzi od starych Rzymian ...

Nikt mi nie zarzuci, że zagadka jest sprzeczna ze statutami Forum o Języku! (Dawniej: gramatyka)

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • keekees 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 04.01.18, 17:54
      the-great-inuk napisała:

> Było już?
      >
      > To nic, robimy powtórkę.
      >
      > Orientuje się może kto która to konkretnie godzina?
      >
      > W każdym bądź razie skrót pochodzi od starych Rzymian ...
      >
      > Nikt mi nie zarzuci, że zagadka jest sprzeczna ze statutami [i]Forum o Języku![
      > /i] (Dawniej: gramatyka)
      >
      > Ot, co...

Wg mnie 12:01 pm to 12:01 w systemie 24-godzinnym, a 12:01 am to 00:01. Nowy dzień zaczyna się bowiem po północy.
      • dar61 Jedna na pierwszą... 04.01.18, 18:18
        Jedna na pierwszą

I komu to przeszkadzało...
        Praca na nocne zmiany to znęcania się nad zegarkiem.
        • stefan4 Re: Jedna na pierwszą... 04.01.18, 18:49
          dar61:
          > Jedna na pierwszą

Tylko ostrożnie! ,,Trzy na pierwszą'' nie oznaczało 00:03, tylko 00:45
          • dar61 Jeśli zegarkom śmieć, bezminutna 07.01.18, 19:23
            ...ostrożnie...

Jeśli mnie już jest ta w.opisana opcja obca,
            jeśli inni nie rozumieją, gdy im tak - dla żartu - czytam godzinę, o nią pytany,
            jeśli zegarki coraz to nowe wymyślają, a dzwony wszystkie przetopione na mym post-przeworskiej kultury terenie
            - to chyba można zapomnieć o starszym czasu bezminutnym rozumieniu, jeszcze sprzed wynalezienia wskazówek minutowych, z oddzwanianiem kwadransów.
            W innych językach euroazjatyckich takie cząstkowanie godzin następnych jest, stąd i moja propozycja jednej na następną godzinę.

Kibole, kibice i widzowie wojen futbolowych tę metodę łapią w lot: „bramka golowa padła w 18. sekundzie minuty trzeciej meczu" = w osiemnastej trzeciej.

[...]
            jeśli moja babcia mawiała, że ma już [np.] osiemdziesiąt dwa roki na liczniku = liczyła, zaliczała do kompletu swój dopiero się odliczający rok niepełny.
            Fazy, w jakiej przeszła na opcję chwalenia się wiekiem, a nie jego pomniejszania, nie zauważyłem na czas, byłem jej dość... późnym wnukiem, a ona z kolei była ostatnia wśród rodzeństwa i wszystkich swych braci i siostry przeżyła.

Ale pamiętała, mnie dyktując, w ostatniej swej dekadzie żywota - 4 pokolenia wstecz! - wszystkich w rodzinie swojej, swego męża rodzinie, dziwnie niewiele wiedząc o rodzinie swej synowej.
            Do końca swego babcinego życia nie nauczyła się jeździć na rowerze i nigdy nie nosiła chronometru, tylko budzik u niej stał na półce.
            Jej mąż, zawsze o rok od niej młodszy, dożył (wg mojej podpowiedzi - że wreszcie ma szansę być od swej żony starszy) tylko rok po żonie. Nie uzupełnił jednak opowieści swej połowicy o rodzinie, ale zegarków po nim została cała skrzynka, większość w częściach.

*/ spisałżech to na 2x A0, w 99% zgodne.
        • arana A la mode 04.01.18, 21:13
          dar61 napisał:

> Praca na nocne zmiany to znęcania się nad zegarkiem.

Zachęcasz je, by wypowiedziały klauzulę opt-out?
          • dar61 Ach, démodé sauté... 07.01.18, 19:51
            klauzulę opt-out
            ?...

[wrrrr]
            Motam takie motto:
            Nie wiedź mnie na pokuszenie ojców moich i dziadów felczerze,
            Bo kto wstąpił w ryty moje, istnie wczuwa się w nie szczerze [...]

Zegarek jak zegarek, ale nie gra mi w duszy run na angielszczyznę w wydaniu medycznym, optałtowym.
            Boć przeć, dla mnie, samo rozumienie rezydowania ma nieco klasyczne, to w swym podtekście coś więcej niż medyk stażysta. Co nieco potwierdza wybór tego słowa rezydentnego jako Słowa Roku.
            Staropolskie tegoż rozumienie wręcz poniża takiego medyka i medyczkę.
            Inne tłumaczą je całkiem klarownie, nierezydentów - słusznie - dociążając.
      • stefan4 Re: 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 04.01.18, 18:44
        keekees:
        > Wg mnie 12:01 pm to 12:01 w systemie 24-godzinnym, a 12:01 am to 00:01.
        > Nowy dzień zaczyna się bowiem po północy.

... a ludy pierwotne, np. usawcy i ukawcy, nie uznają zer, więc nie ma u nich godzin 00:xx; a partery ich budynków noszą numer 1. Ale i u nas nie było nigdy roku zerowego: po minus pierwszym nastał od razu pierwszy..

A tutaj masz potwierdzenie swojego zdania.

- Stefan
        • arana Rok zerowy 04.01.18, 21:20
          stefan4 napisał:

> Ale i u nas nie było nigdy roku zerowego (...)

A na studiach?
          • dar61 obrok zerowy 07.01.18, 19:57
            A na studiach

A nie aby praktyka zerowa, predestynacyjna?
            Kumple obcokrajowcy mieli, rzeczywiście, rok dodatkowy u startu, ale inny - językowy.
            Niektórym był za krótki lub go lekceważyli, ale było miło z nimi gaworzyć miszmaszem nadgranicznym, pozagranicznym.
        • keekees Re: 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 04.01.18, 23:00
          stefan4 napisał:

> keekees:
          > > Wg mnie 12:01 pm to 12:01 w systemie 24-godzinnym, a 12:01 am to 00:01.
          > > Nowy dzień zaczyna się bowiem po północy.
          >
          > ... a ludy pierwotne, np. usawcy i ukawcy, nie uznają zer, więc nie ma u nich g
          > odzin 00:xx; a partery ich budynków noszą numer 1. Ale i u nas nie
          > było nigdy roku zerowego: po minus pierwszym nastał od razu pierwszy..
          >
          > A tutaj masz potwier
          > dzenie swojego zdania.
          >
          > - Stefan

Nawet my mówimy piec po dwunastej w nocy, ale zapisujemy 00:05 lub 24:05. To tylko zapis.
      • the-great-inuk Re: 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 04.01.18, 18:52
        keekees napisał:

>
        > Wg mnie 12:01 pm to 12:01 w systemie 24-godzinnym, a 12:01 am to 00:01. Nowy dzień zaczyna się bowiem po północy.
        =================================
        Ja tak sobie myślę, że 12:01 am to 23:59

Do googlea jeszcze nie zaglądałem...

Samemu wymyślałem/wymyśliłem ...
        • the-great-inuk Re: 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 04.01.18, 20:25
          the-great-inuk napisała:

> keekees napisał:
          >
          > >
          > > Wg mnie 12:01 pm to 12:01 w systemie 24-godzinnym, a 12:01 am to 00:01. N
          > owy dzień zaczyna się bowiem po północy.
          > =================================
          > Ja tak sobie myślę, że 12:01 am to 23:59
          >
          01 am to 11 po naszemu
          02 am to 10 po naszemu
          03 am to 09 po naszemu
          04 am to 08 po naszemu
          05 am to 07 po naszemu
          06 am to 06 po naszemu
          07 am to 05 po naszemu
          08 am to 04 po naszemu
          09 am to 03 po naszemu
          10 am to 02 po naszemu
          11 am to 01 po naszemu
          12 am to 00 po naszemu (północ)
          --------------------------------------------------
          • the-great-inuk Re: 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 05.01.18, 08:05
            the-great-inuk napisała:
            .
            .
            .
            >
            > Od nadmiaru myślenia dostaje się hemoroidów na mózgu!
            ======================================>

Więc dlaczego nikt nie mówi, że cały powyższy wpis to bzdura?
            • the-great-inuk Re: 12:01 pm = 12:01, a 12:01 am = 00:01 05.01.18, 08:31
              the-great-inuk napisała:

>
              > Więc dlaczego nikt nie mówi, że cały powyższy wpis to bzdura?
              ========================================>

Mam nową stronę startową Chromu.

Na stronie jest czas 8.15 am

To znaczy te same cyferki, jak na moim zegarku.

Ja to rozumiałem jako 8 godzin i 15 min przed meridianem. Źle!

Co za połamany sposób podawania czasu!
    • bimota Re: 12:01 pm 12:01 am ? 05.01.18, 14:38
      Z TYM ROKIEM 0 TO PIC. NIECH MI KTOS POKAZE HISORYCZNE DOKUMENTY DOKLADNIE POKAZUJACE POSZCZEGOLNE LATA OD -1 DO DZIS. OBSTAWIAM, ZE JEST TAKI BALAGAN, ZE NIE TYLKO BRAKU ROKU 0 NIE DA SIE UDOWODNIC, ALE NAWET SA KILKUSETLETNIE LUKI W DOKUMENTACH...

OGOLNIE TEN KALENDARZ JEST DZIWNY, BO PORY ROKU SIE NIE KONCZA ROWNO Z MIESIACEM, PODOBNIE ROK POWINIEN SIE KONCZYC OK. 25.XII, A NIE TYDZIEN POZNIEJ...
      • keekees Jaki kalendarz? 05.01.18, 19:25
        bimota napisał:

> OGOLNIE TEN KALENDARZ JEST DZIWNY, BO PORY ROKU SIE NIE KONCZA ROWNO Z MIESIACE
        > M, PODOBNIE ROK POWINIEN SIE KONCZYC OK. 25.XII, A NIE TYDZIEN POZNIEJ...

O jaki kalendarz ci chodzi?
        • bimota Re: Jaki kalendarz? 06.01.18, 16:30
          OFICJALNY, CZYLI WG KTOREGO NP. MASZ DATOWANA KAZDA TU WYPOWIEDZ...

A WIERZYCIE W SILY NADPRZYRODZONE ? BO JAK TYLKO O TYM POMYSLALEM, TO YT ZAPROPONOWAL MI FILMIK O TYM.... A BYLO TO ZANIM NAPISALEM...
          • keekees Re: Jaki kalendarz? 06.01.18, 18:58
            bimota napisał:

> OFICJALNY, CZYLI WG KTOREGO NP. MASZ DATOWANA KAZDA TU WYPOWIEDZ...

Kalendarze są różne. Okres obiegu ziemi wokół słońca (rok) i obrotu ziemi wokół własnej osi (doba) można dzielić różnie. Majowie i Egipcjanie robili to np. inaczej niż Rzymianie. My używamy podziału rzymskiego z przyczyn historycznych.
      • dar61 Piktogram asoniczny 07.01.18, 20:53
        ...KTOś POKAżE HIS[t]ORYCZNE DOKUMENTY DOKłADNIE POKAZUJ[ą]CE POSZCZEGóLNE LATA OD -1 DO...

https://www.goodsitesforkids.org/images/tree_rings_Sequoiah.jpg

https://3.bp.blogspot.com/-X7JJSzh5h7o/VaFS24A587I/AAAAAAABXRU/7Pr79wD372E/s1600/volcanic-eruptions_02.jpg

https://0.s.dziennik.pl/pliki/5769000/5769434-900-586.jpg

https://web.utk.edu/~grissino/Site/galleries/treering-gallery2/blue-stain.jpg

https://i2.wp.com/www.publicmedievalist.com/wp-content/uploads/2016/05/graham-cores-1024x672.jpg?resize=1000%2C656

https://omarcgarcia.files.wordpress.com/2014/01/dendrochronology.jpg

[...]

https://2.bp.blogspot.com/_pxGR0LLwpAw/TROuGzPDIZI/AAAAAAAAAHs/MbiYiKFiYEo/s1600/luska+przycieta.jpg
        • keekees Re: Piktogram asoniczny 07.01.18, 22:47
          dar61 napisał:

> ...

pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka