the-great-inuk 17.07.19, 10:35 Lingwiści nie mogą pozostać na uboczu... Hymnus Latinus Unionis Europææ Ot, co... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the-great-inuk Re: Z okazji aktualnych wydarzeń. 17.07.19, 10:41 the-great-inuk napisała: > > Hymnus Latinus Unionis Europææ > Lektura uzupełniająca... ... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Z okazji aktualnych wydarzeń. 17.07.19, 10:47 Alternatywa... Eŭropa himno en Esperanto ... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Z okazji aktualnych wydarzeń. 17.07.19, 10:56 Hiszpańskie Bank Sabadell wymyślił sobie inteligentną reklamę... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Z okazji aktualnych wydarzeń. 17.07.19, 11:17 the-great-inuk napisała: Hiszpańskie Bank Sabadell wymyślił sobie inteligentną reklamę... > ==================================> 15 957 068 wyświetleń... Ot, co... Odpowiedz Link
nennane Europææ?? 17.07.19, 22:05 the-great-inuk napisała: > Lingwiści nie mogą pozostać na > uboczu... > > Hymnus Latinus Unionis Europææ > > Ot, co... Europææ?? ło Matko Bosca! Dobrze, ze nie Europæææ. Nie jest w mianowniku Unio Europea? Dopełniacz wiec będzie chyba Unionis Europeae. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Europææ?? 18.07.19, 09:47 nennane napisał: > Europææ?? ło Matko Bosca! Dobrze, ze nie Europæææ. > Nie jest w mianowniku Unio Europea? Dopełniacz wiec będzie chyba Unionis Europeae. ======================================= Serdeczne dzięki. Nareszcie jakaś kompetentna osoba zabrała głos. Monopol na łacińską gramatykę nareszcie przełamany! Ot, co... Odpowiedz Link
stefan4 Re: Europææ?? 18.07.19, 13:18 nennane: > Europææ?? ło Matko Bosca! Dobrze, ze nie Europæææ. > Nie jest w mianowniku Unio Europea? Dopełniacz wiec będzie chyba Unionis Europeae. No pewnie, że tak. Tylko że w klasycznej łacinie nie ma słowa unio, jest unitas. Dokładniej: mój słownik podaje, że łacińska unio oznaczała... perłę; a wiki uznaje unię, ale jako słowo późnołacińskie (średniowieczne?). Napisany tekst tego hymnu znalazłem tutaj, ale zatytułowany jako hymn Europy, a nie Unii Europejskiej, więc bez niepotrzebnego æææ-kania: Est Europa nunc unita et unita maneat; una in diversitate pacem mundi augeat. Semper regant in Europa fides et iustitia et libertas populorum in maiore patria. Cives, floreat Europa, opus magnum vocat vos. Stellae signa sunt in caelo aureae, quae iungant nos. Pierwsze, co się nasuwa, to prostac...prostota tych słów. No, może to nawet i jest zaleta, że się rozumie wszystko bez potrzeby zaglądania do słownika ani do gramatyki. Ale to zdecydowanie nie jest klasyczna poezja łacińska, tylko raczej średniowieczna poezja łacińska. Klasyczna polegała na iloczasie. I obowiązywały pewne zasady dotyczące np. elizji (usuwania zbitki samogłosek z sąsiadujących słów). Dwa drobiazgi mnie zastanawiają w tym tekście: • ,,cives, floreat Europa'' = obywatele, oby kwitła Europa; czy ci obywatele (cives) zostali dodani tylko dla właściwej liczby sylab? Odpowiedz Link
apersona Re: Europææ?? 18.07.19, 22:55 • ,,stellae signa sunt in caelo aureae'' można by to ująć tak gwiazdy złote, znaki na niebie ... Odpowiedz Link
nennane Re: Europææ?? 18.07.19, 23:32 stefan4 napisał: > Napisany tekst tego hymnu zn > alazłem tutaj, ale zatytułowany jako hymn Europy, a nie Unii Europejskiej > , więc bez niepotrzebnego æææ-kania:[i] Czy oryginal jest po niemiecku? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Europææ?? 19.07.19, 01:10 nennane: > Czy oryginal jest po niemiecku? Coniectura tua est tam bona sicut mea czyli po naszemu your guess is as good as mine. Ale ja sądzę, że nie jest po niemiecku, bo niemiecki tekst (w przeciwieństwie do łacińskiego) nie trzyma rytmu. Rytm wynikający z melodii jest tu dość prosty Odpowiedz Link
kalllka Re: Europææ?? 19.07.19, 10:32 Est nunc ni et nima eat.. tosz to w polinglisz informacja zakodowana! /I ze co, nic nie ma do jedzenia to powód do radości? / Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Europææ?? 19.07.19, 16:24 kalllka napisała: > Est nunc ni et nima eat.. > tosz to w polinglisz informacja zakodowana! > /I ze co, nic nie ma do jedzenia to powód do radości? / ===================================== Większość społeczeństwa Jewrosojuza cierpi na nadwagę! Ot, co... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Europææ?? 19.07.19, 17:48 kalllka napisała: > Tyz prowda.. ======================= Jakoś bez entuzjazmu i zaangażowania to powiedziałaś... Ot, co... Odpowiedz Link
kalllka Re: Europææ?? 19.07.19, 18:02 Bo, ryżem dmuchanym, miałam zapchane usta. Ale wewnętrzny entuzjazm miałam bardzo bardzo albowiem przypomniałam sobie / jedząc ryż, oczywiście/ jak cudownie smakują produkowane własnoręcznie, „szyszki”. Z ryżu i rozpuszczonych cukierków -krówek.. albo toffi, żeby było szybciej. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Europææ?? 19.07.19, 18:09 kalllka napisała: > Bo, ryżem dmuchanym, miałam zapchane usta. ================================== Życzyłbym sobie więcej namaszczenia i powagi, czytając moje wpisy... Odpowiedz Link
kalllka Re: Europææ?? 19.07.19, 18:39 Bez omasty. Tak jak już napisałam, to co ja sobie wyobrażam,jedząc czy pisząc/ moja prywatna sprawa. Jeslis wiec odebrał mój post jakoś inaczej, to pewnie sprawka przekierowania.. twojej wyobraźni, a nie moich intencji. Dziękując za zrozumienie,polecam się łaskawej pamięci. K Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Europææ?? 19.07.19, 18:54 kalllka napisała: > moja prywatna sprawa. ============================ Mnie inspirują takie niewiasty jak Ilhan Omar z USA Ot, co... Odpowiedz Link