mrockata 22.11.05, 23:09 Czy ktos moze mi wytlumaczyc znaczenie tych skrotow? Czytajac na forum spotkalam sie kilkakrotnie z tym "zjawiskiem".Od kilku lat przebywam za granicami Polski i lamie sobie teraz glowe co one znacza. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrockata Re: IMO _ IMHO 22.11.05, 23:44 Hmmm...Ciekawe.Tak wiele pisze sie tu o poprawnej polszczyznie i uzywa przy tym ang./am. skrotu. Czy jestesmy az tak leniwi by stosowac chocby wg mnie czy moim zdaniem etc.? Odpowiedz Link
mrockata Re: hmm 23.11.05, 00:58 No dobrze, przylapana. Jezeli bylabym w Polsce to napewno uzywalabym itp.,itd. Tak troche bez namyslu pisalam. A to cale IMO jest uzywane chyba ze wzgledow ekonmicznych czy jakich? Bo czy ja napisze etc. czy itp. to tak samo ekonomocznie. Odpowiedz Link
jacklosi Re: hmm 23.11.05, 11:48 Jesteś w błędzie. Względy są wyłącznie snobistyczne. Bo czyż miłośnik polszczyzny nie może być jednocześnie snobem? Odpowiedz Link
reptar Re: IMO _ IMHO 23.11.05, 22:08 mrockata napisała: > Czy ktos moze mi wytlumaczyc znaczenie tych skrotow? IMO i IMHO to tylko wierzchołek góry lodowej. Polecam Ci coś takiego: www.republika.pl/krzywish/skroty.htm Zresztą nie musi być stąd - pełno jest w sieci takich stron z internetowymi akronimami, podobnie jak z emotikonami (smileys). Mój ulubiony (polski!) ze wskazanego zestawu to MSPANC   Odpowiedz Link
troppo_bella Re: IMO _ IMHO 24.11.05, 13:50 Cudne! Swoją drogą (nie będę pisała BTW), o ileż bardziej skomplikowane jest wyszukanie odpowiedniego skrótu w słowniczku i wpisanie go do postu, co zmusza rozmówcę do wyszukania odpowiedniego skrótu w słowniczku i odczytania go, niż napisanie własnymi słowami, o co chodzi. Ale wiele snobizmów polega na zbędnym wysiłku A im więcej wysiłku się w coś wkłada, tym bardziej się to ceni. Odpowiedz Link