szwager_z_laband 07.01.06, 14:43 prawie na forum glywickim momy mauo wymiana zdan co do nazwy miejscowosci Knurow i jyj pochodzynia. doszli my do punktu kaj szukomy etymologi tego suowa i odniego znaczynia przed wiekami. Moge sam ktosik cos na tyn temat nom podpedziec? dziynkuja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dialektolog Knurów 07.01.06, 16:32 szwager_z_laband napisał: > prawie na forum glywickim momy mauo wymiana zdan co do nazwy miejscowosci > Knurow i jyj pochodzynia. doszli my do punktu kaj szukomy etymologi tego > suowa i odniego znaczynia przed wiekami. Moge sam ktosik cos na tyn temat nom > podpedziec? > Nie ma to, jak się okazuje, nic wspólnego z polskim knurem. "Knurów, dawniej też Knurowice. [...] Nazwa, notowana od końca XIII wieku [...] jest utworzona za pomocą patronimicznego przyrostka -owice, później dzierżawczego przyrostka -ow, od nazwy osobowej Knur. Nazwa osobowa Knur pochodzi prawdopodobnie od średnio-wysoko-niemieckiego knur ‘guz, zgrubienie; skała, szczyt’. Polski wyraz knur w znaczeniu ‘samiec świni’ jest poświadczony dopiero w XVIII wieku, a zatem nie może wchodzić w grę przy objaśnianiu tej nazwy." Maria Malec, Słownik etymologiczny nazw miejscowych Polski, WN PWN, Warszawa 2003, s. 124-125 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Knurów 07.01.06, 20:03 Wielke dziynki dialektolog! A to sie Bronek zmartwi) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Knurów 08.01.06, 13:36 A czym bych se mioł zmartwić? Przeca cieszom mie germanizmy w ślonski godce, to i w polski tako samo. Swojom drogom dlo mnie polski "knur" to ślonski "guziok". Odpowiedz Link
rita100 Re: Knurów 08.01.06, 21:12 Zaraz , zaraz Dialektolog, ale przyjrzyj się dokładnie temu tekstowi - jak stare źródła niemieckie mówią - czy aby napewno mamy się skłonić ku takiemu wyjaśnieniu ? Przeanalizuj to dokładnie , bo chodzi tu o zakład, poważny zaklad , o flasecke, z którą możemy sie z Tobą podzielić wrazie pozytywnego rozstrzygnęcia sporu )) ------------ No i tak ta Rita przisz'ła, wzieła flaske i głoske i mówi: Wypijem z przyjacielem - i trąciła - nie dobrze by było nie wypić. Jek wypiła, zaroz padła )) Odpowiedz Link
rita100 Re: Knurów 08.01.06, 21:14 nie podałam tekstu, już jest gliwice.zobacz.slask.pl/?id=nazwa Odpowiedz Link
dialektolog Gdzie Knurów, gdzie Gliwice 08.01.06, 21:54 rita100 napisała: > nie podałam tekstu, już jest > gliwice.zobacz.slask.pl/?id=nazwa Moi Drodzy, ja jestem dziś bardzo wyczerpany oglądaniem "Opowieści z Narnii" i ocieraniem spłakanych oczu, więc może dlatego nie rozumiem, w jaki sposób podaną przeze mnie za prof. Malec etymologia Knurowa ma dotyczyć Gliwic? A jesli prof. Maria Malec ma głos rozstrzygający, to flaszka jest do wspólnego obalenia przez zakładających się, ponieważ: "Etymologia nazwy nie jest jednoznaczna. Nazwa ta może mieć związek z rodzajem podłoża, na którym powstała osada, por. gwarowe gliwa i ps. *gliva 'rodzaj grzyba', lub z nazwą osobową Gliwa (pochodną od wyrazu gliwa). Jest utworzona przyrostkiem -ice." Słownik ten sam, s. 84. Odpowiedz Link
rita100 Re: Gdzie Knurów, gdzie Gliwice 08.01.06, 22:20 Rozumie Cie Dialektolog, że pomieszałam Knurów z Gliwicami, ale jeżeli Knur doszedł do Gliwic to może miasto miało nazwę Hliwce, co by się wiązało ze sobą )) I wtenczas teoria Bronka byłaby prawdopodobna To takie miłe złośliwości i przekomarzanie się. ps "Opowieści z Narnii" - własnie córka chciała mnie na ten film wziąśc, a ja zrezygnowałam , teraz żałuję. Ale ponoć tłumy na seansach. Szkoda , że Cię wcześniej nie poznałam , bo jest na polonistyce i z gwarą miała kiedyś kłopoty. Musze się jej zapytać co zrobiła z nagraniem pewnej staruszki gdzies z pod Lublina, która świetnie wyśpiewywała swoje pieśni. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Gdzie Knurów, gdzie Gliwice 09.01.06, 12:44 proba przekupywania sam widza )) tera i Ty musisz stowiac!!! )) ps no to musza ino porachowac Bronek x 2(roz za Knura, roz za "chlyw") Rita x 1 za branie mie pod wos ) = 3 x Tyske Odpowiedz Link
dialektolog Niedobrze wszystko do flaszek sprowadzać 09.01.06, 13:13 szwager_z_laband napisał: > proba przekupywania sam widza )) > > tera i Ty musisz stowiac!!! > > )) > > ps > > no to musza ino porachowac > > Bronek x 2(roz za Knura, roz za "chlyw") > > Rita x 1 za branie mie pod wos ) > > = 3 x Tyske Młodzież czyta to forum edukacyjne, a my tu takie baterie flaszeczkowe pociskamy. Oj, niedobrze, niedobrze. A byc może nawet Centralny Urząd Antykorupcyjny rzuci się na mnie bezbronnego... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Niedobrze wszystko do flaszek sprowadzać 09.01.06, 13:21 no to bydzie juzas okazja co postowic) Odpowiedz Link
rita100 Re: Niedobrze wszystko do flaszek sprowadzać 09.01.06, 21:21 Wszystko co ludzkie nie jest nam obce )) Ale faktycznie mozna przejśc na przekupstwo kopertowe, to już nie jest dozwolone od lat 18 )))) Odpowiedz Link
jelik Re: knurów 03.02.06, 09:20 ja tam nie wiem o pochodzeniu, ale jedno wiem. w Knurowie na Podhalu mam zarąbistą kolezankę, która mieszka w potoku, nazywaja ją Fantazja. Odpowiedz Link