kicior99 20.01.03, 14:00 Co to za konstrukcja? Czy to strzegł zgubiło w domysle "oby"? Ale chyba nie... Mam cichutka nadzieje ze wytropilem subjonctif w polskim... =))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: Bóg Was strzegł!!! 21.01.03, 17:03 troche szkoda =) Ale nigdy w mowie tego "oby" nie slyszalem Odpowiedz Link
_jazzek_ Re: Bóg Was strzegł!!! 23.01.03, 11:19 Znalazłem! Jeszcze jeden przykład: "Jeb@ł was pies!" Tu chyba nie ma mowy o żadnym domniemanym 'oby' Odpowiedz Link
kicior99 Re: Bóg Was strzegł!!! 23.01.03, 15:33 Zestawienie tych dwoch przykladow moze byc szokujace =))) Dobra, wobec tegoi JAKA TO FORMA CZASOWNIKA? Odpowiedz Link
mrouh Re: Bóg Was strzegł!!! 09.02.03, 19:37 ja znam łagodniejszą wersję tego "życzenia"- pies cię TRĄCAŁ lub LIZAŁ. Nie wiem skąd, ale słyszę to często. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Bóg Was strzegł!!! 10.02.03, 14:04 mrouh napisała: > ja znam łagodniejszą wersję tego "życzenia"- pies cię > TRĄCAŁ lub LIZAŁ. Nie wiem skąd, ale słyszę to często. Najoryginalniejsza wersja jaką slyszalem to "pies cie prąciem trącał" Odpowiedz Link
_jazzek_ Re: Bóg Was strzegł!!! 28.01.03, 12:51 Wspomnę jeszcze o "paszoł won", czasami spolszczane na "poszedł!". To chyba jakiś tryb życzeniowy, powiedzmy optatiwus Odpowiedz Link
kicior99 Re: Bóg Was strzegł!!! 28.01.03, 19:30 Calkiem ladnie to nazwales, choc Angole i Francuzi nazywaja to wlasnie subjonctifem. W ogole w polszczyznie czas przeszly czasem wystepuje do okreslania czynnosci nierzeczywistej. Odpowiedz Link