x_yz 24.03.03, 21:35 witam. jaki dziennikarz, wedlug was, ma idealna dykcje? a ktory z nich najgorsza? czy ktorys z nich ma jakas wade wymowy? bo dla mnie to wszyscy mowia tak samo. pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: dykcja 25.03.03, 13:19 Jaki (cechy jakosciowe) czy ktory (nazwisko)? Co do tego drugiego, to "nie sądzcie abyscie nie byli sądzeni" =((( Odpowiedz Link
x_yz Re: dykcja 04.04.03, 19:00 kicior99 napisał: > Jaki (cechy jakosciowe) czy ktory (nazwisko)? Co do tego drugiego, to "nie > sądzcie abyscie nie byli sądzeni" =((( no najlepiej to i to. (strasznie, poprawine jezykowo mi sie napisalo, no, nie?) pozdraiwam, Odpowiedz Link
kicior99 Re: dykcja 04.04.03, 19:24 Swietna dykcje maja wszyscy lektorzy dziennikow z jedynki i trUjki, np. Chomyszyn, Pipka, Kaliszewski, Montowski, p. Guca. Takze TVN ma kadre bez zarzutu Odpowiedz Link
bu4 Re: dykcja 09.04.03, 09:53 kicior99 napisał: > normatywna Kiedyś ostoją dykcji był teatr. Tam kultywowano wzorce i uczono wyrazistego, pięknego mówienia. Dziś słuchając aktorów, kiedy mowią ze sceny; i kiedy udzielają interwiew'u w telewizorze; i kiedy gadają w kawiarni, zastanawiam się czy ich jeszcze uczą dykcji w Szkole. Lekcje dykcji polegają na ćwiczeniu narządów mowy, oddechu przeponowego, mówiena "na maskę" itd. Nie wspomnę, że w teatrze już nie wymawia się ł, tylko u niezgloskotwórcze, ale także powszechne jest 'łykanie" zbitek spółgłoskowych i zniekształcanie nosówk. To aktorzy, a co dopiero dziennikarze! Kiedyś w małym , lokalny radyjku zaproponowałem mlodym prezenterom i dziennikarzom, żeby poćwiczyli dykcję. - A po co to nam? - zdziwili się niepomiernie i się gremialnie wykręcili. A piosenkarze?!! Horror. Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: dykcja 09.04.03, 15:10 Z konkretnych zarzutów wyłowiłem brak wymowy "ł". To trochę mało aby potępiać z góry na dół całe środowisko aktorskie. Jestem zupełnie przeciwnego zdania. Uważam, iż aktorzy (z niektórymi wyjątkami, np. Linda) są w nadal w czołówce jeśli chodzi o właściwą dykcję. Czyżbyś tęsknił za aktorską emfazą i dykcją à la Eichlerówna? Świat idzie naprzód. Co do prezenterów i dzinnikarzy, niestety jest bardzo żle. Seplenią (Kraśko, Smoktunowicz), jąkają się (Owsiak), piszczą (Młynarska), grasejują (Terentiew), cedzą słowa przez zęby (Fajkowska). Chyba rzeczywiście w TVN jest pod tym względem najlepiej. Odpowiedz Link
kicior99 Re: dykcja 09.04.03, 19:50 Ja n ie ogladam z definicji, ale slucham radia. I nie mam wiekszych zarzutow. Odpowiedz Link
x_yz Re: dykcja 09.04.03, 20:50 bu4 napisał: > Dykcja. O cochodzi: normatywna czy opoisowa? mozna troche jasniej? Odpowiedz Link