magdalaena1977 24.03.07, 14:52 "posłowie i senatorowie posłanki i ...." No właśnie i kto ? senatorki ? Forma "panie senator" mi nie odpowiada, bo to wykaz zawodów i funkcji: studentki, pracownice itp. A może pozostaje mi "członkinie parlamentu" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaj.ka Re: "posłanki i ..." 24.03.07, 15:48 magdalaena1977 napisała: > "posłowie i senatorowie > posłanki i ...." > > No właśnie i kto ? senatorki ? > Forma "panie senator" mi nie odpowiada, bo to wykaz zawodów i funkcji: > studentki, pracownice itp. > A może pozostaje mi "członkinie parlamentu" Są jeszcze zbiorowe: Państwo Poselstwo Państwo Senatorstwo (oboczność: Panstwo Senatorowstwo) Odpowiedz Link
uyu Re: "posłanki i ..." 24.03.07, 23:10 Te zbiorowe to chyba w odniesieniu do malzenstwa. Szczegolnie forma 'senatorostwo'. A sam rzeczownik jest meskoosobowy czyli teoretycznie powinien byc odmieniany jako taki. A skad wziela sie forma 'poslanki'? Chyba powstala w prl'u. Ale to tez nie jest wyjscie, bo 'poslowie' sa rdzennie polscy a 'senatorzy' lacinscy. Odpowiedz Link
julka571 uśmiechnij się :))) 25.03.07, 11:35 fragment z jakiegoś komunikatora... <seth> przetłumaczysz mi tekst? <Phaet> ok wal <seth> "ty pi.....y ch.... z tą swoją p........ą bandą p.......ów" <Phaet> to będzie tak... <Phaet> "Szanowny marszałku, Wysoka Izbo" <seth> lol , chodziło mi na angielski Odpowiedz Link