chomskybornagain1 20.05.03, 16:19 owies - zboze w anglii podawane do jedzenia koniom a w szkocji ludziom - ze slownika Johnsona Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 barley? 21.05.03, 15:03 Czy to jakas walka polityczzna czy prehistoria? Znam inna ciekawa definicje: JAZZ - szalenczy chaos dzwiekow, uboczny produkt gnijacaj kultury burzuazyjnej... (przepraszam, jazzek =) Odpowiedz Link
ja22ek Re: barley? 21.05.03, 15:36 Nie ma sprawy. Podobieństwo jazzka do jazzu jest ubocznym produktem Odpowiedz Link
kaj.ka Re: barley? 22.05.03, 22:49 Barley to jęczmień. A owieś to oat (ziarno=oats). Barley=beer. Niewazne = small beer niewazne! Odpowiedz Link
kicior99 Re: barley? 23.05.03, 13:52 o rany! to sie mi i po polsku miesza =( Ale sprawdzilem w encyklopedii. Istotnie, podobne nie sa... Odpowiedz Link
sze Re: owies 22.05.03, 22:31 Jak byłem bardzo młody, czytałem sobie w ramach nauki hiszpańskiego książeczkę dla dzieci z różnymi historyjkami w tym narzeczu. Książeczka wydana była na Kubie i była jedyną książką po hiszpańsku w mojej bibliotece osiedlowej. No i w tej książeczce było takie zdanie, że jakaś tam rzecz jest opisana w Biblii. I tu przypis: "Biblia - starożytny zbiór żydowskich legend religijnych". Ech... Odpowiedz Link
kicior99 Re: owies 23.05.03, 13:55 A slynny klasyk Trzaski-Everta "koń jaki jest każdy widzi"??? Odpowiedz Link
sze Re: owies 23.05.03, 17:14 > A slynny klasyk Trzaski-Everta "koń jaki jest każdy widzi"??? Nie żaden Trzaska, nie Evert, nawet nie Michalski. Benedykt Chmielowski, "Nowe Ateny albo akademiia wszelkiej sciencyi pełna, na różne tytuły jak na classes podzielona, mądrym dla memoryjału, idiotom dla nauki, politykom dla praktyki, melankolikom dla rozrywki erygowana alias o Bogu, bożków mnóstwie, słów pięknych wyborze, kwestyj cudnych wiele, o sybillów zbiorze, o zwierzu, rybach, ptakach, o matematyce, o cudach świata, ludzi rządach, polityce, o językach i drzewach, o żywiołach, wierze, hieroglifikach, gadkach, narodów manierze, co kraj który ma w sobie dziwnych ciekawości, cały świat opisany z gruntu w słów krótkości" Rozdział "O zwierzętach. Czy wszystkie zwierzęta były w korabiu Noego?" Odpowiedz Link