20.05.03, 16:19
owies - zboze w anglii podawane do jedzenia koniom a w
szkocji ludziom - ze slownika Johnsona
Obserwuj wątek
    • kicior99 barley? 21.05.03, 15:03
      Czy to jakas walka polityczzna czy prehistoria?
      Znam inna ciekawa definicje:
      JAZZ - szalenczy chaos dzwiekow, uboczny produkt gnijacaj kultury
      burzuazyjnej...
      (przepraszam, jazzek =)
      • ja22ek Re: barley? 21.05.03, 15:36
        Nie ma sprawy. Podobieństwo jazzka do jazzu jest ubocznym produktem smile
      • kaj.ka Re: barley? 22.05.03, 22:49
        Barley to jęczmień. A owieś to oat (ziarno=oats).
        Barley=beer.
        Niewazne = small beer
        niewazne!
        • kicior99 Re: barley? 23.05.03, 13:52
          o rany! to sie mi i po polsku miesza =( Ale sprawdzilem w encyklopedii.
          Istotnie, podobne nie sa...
    • sze Re: owies 22.05.03, 22:31
      Jak byłem bardzo młody, czytałem sobie w ramach nauki hiszpańskiego książeczkę
      dla dzieci z różnymi historyjkami w tym narzeczu. Książeczka wydana była na
      Kubie i była jedyną książką po hiszpańsku w mojej bibliotece osiedlowej. No i w
      tej książeczce było takie zdanie, że jakaś tam rzecz jest opisana w Biblii. I
      tu przypis: "Biblia - starożytny zbiór żydowskich legend religijnych".

Ech...
      • kicior99 Re: owies 23.05.03, 13:55
        A slynny klasyk Trzaski-Everta "koń jaki jest każdy widzi"???
        • sze Re: owies 23.05.03, 17:14
          > A slynny klasyk Trzaski-Everta "koń jaki jest każdy widzi"???

Nie żaden Trzaska, nie Evert, nawet nie Michalski. Benedykt Chmielowski, "Nowe
          Ateny albo akademiia wszelkiej sciencyi pełna, na różne tytuły jak na classes
          podzielona, mądrym dla memoryjału, idiotom dla nauki, politykom dla praktyki,
          melankolikom dla rozrywki erygowana alias o Bogu, bożków mnóstwie, słów
          pięknych wyborze, kwestyj cudnych wiele, o sybillów zbiorze, o zwierzu, rybach,
          ptakach, o matematyce, o cudach świata, ludzi rządach, polityce, o językach i
          drzewach, o żywiołach, wierze, hieroglifikach, gadkach, narodów manierze, co
          kraj który ma w sobie dziwnych ciekawości, cały świat opisany z gruntu w słów
          krótkości"

Rozdział "O zwierzętach. Czy wszystkie zwierzęta były w korabiu Noego?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka