lucerka 13.05.07, 13:22 Czy ktos moze mi zapodac etymologie tego czasownika? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avroml Re: Zapodac/zapodawac 13.05.07, 14:32 pachnie mi to językiem urzędniczym z lat 70, czy 80... Odpowiedz Link
flyap Re: Zapodac/zapodawac 13.05.07, 14:55 sjp.pwn.pl/lista.php?co=zapodawa%E6 SPP pod redakcją Doroszewskiego klasyfikuje "zapodać" jako niepoprawne i poleca zamiast tego :oświadczyć,zeznać,podać. SPP pod redakcja A.Markowskiego nie odnotowuje tego słowa. Odpowiedz Link
pyckal Re: Zapodac/zapodawac 13.05.07, 15:54 Archaiczne, z epoki średniego PRL-u. Przechowało się tylko w dowcipach o milicjantach - jeżeli ktokolwiek jeszcze pamięta te dowcipy. Np. "zapodałem doprowadzonemu, żeby przestał na mnie charczeć odbytnicą, bo może zostać spałowany" (cytat, podobno autentyczny, z protokołu MO) Odpowiedz Link
lajkonix Re: Zapodac/zapodawac 13.05.07, 17:30 pyckal napisał: > Archaiczne, z epoki średniego PRL-u. > Przechowało się tylko w dowcipach o milicjantach - jeżeli ktokolwiek jeszcze > pamięta te dowcipy. Np. > "zapodałem doprowadzonemu, żeby przestał na mnie charczeć odbytnicą, bo może > zostać spałowany" (cytat, podobno autentyczny, z protokołu MO) > Oooooo, przepraszam, przepraszam.... Sznowny Panie Ruskal. Albowiem w chwale przywracane jest do łask. Coraz częściej słyszę: "Idę się zapołożyć", "Zapojadłem zdrowo", i podobne. "Zapodawanie" przechodzi do klasyki użytkowej. Może to stare wraca? Ino patrzeć jak słowniki opanuje... Lajkonix panta rei - wszytsko w płynie Odpowiedz Link
avroml Re: Zapodac/zapodawac 13.05.07, 19:09 Najczęściej spotykane chyba w zwrocie "udać/udawać sie na zapodany adres" Odpowiedz Link
lajkonix Re: Zapodac/zapodawac 15.05.07, 21:09 No przecież byłbym zapomniał o kultowym: "To trzeba DOPOJAŚNIĆ" Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
uyu Re: Zapodac/zapodawac 16.05.07, 02:28 Jesli ten twor legalnie istnieje, to znowu nie jestem na biezaco. A moze to i lepiej dla mnie? Odpowiedz Link