pandaemonia 06.12.08, 23:15 Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? www.camaieu.com/au-revoir-po.asp Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 07.12.08, 09:29 wykwintna to forma kryptoreklamy... ? [---> 'kamio' ] ? Odpowiedz Link
bathilda Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 07.12.08, 18:09 Niestety nie znam tego fantastycznego alfabetu do transpkrypcji fonetycznej ale spróbuję w wersji dla cywili. Ponieważ nad i są dwie kropeczki ("trema") to będzie się je czytać. I wyjdzie z tego kamajy (gdzie "y" to taki szczególny dzwięk, który powstaje kiedy układamy usta jak do "u" ale mówimy "e"). Odpowiedz Link
pandaemonia Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 07.12.08, 18:41 Dzięki. To nie kryptoreklama, po prostu mijam czasem ten sklep (i setki innych - żeby nie było) i nie wiem jak się wymawia (inne są nazywane z angielska, to wiem). Link wklejony informacyjnie: na stronie nazwa jest zapisana poprawnie, a ja nie wiem nawet gdzie tą literę (i z kropkami) znaleźć, żeby ją tu na forum wkleić. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 07.12.08, 23:14 pandaemonia: > Link wklejony informacyjnie: na stronie nazwa jest zapisana > poprawnie, a ja nie wiem nawet gdzie tą literę (i z kropkami) > znaleźć, żeby ją tu na forum wkleić. No to weź ją stąd: ,,Camaïeu''. A ja ją mam od Ciebie... To znaczy z Twojego linku. Wejdź na podaną przez Ciebie stronę i wyświetl sobie ,,page source'', czy źródło witrynki, czy nie wiem jak to się może nazywać w Twojej przeglądarce, ale pewnie taka możliwość jest w niej. Tam zaraz na początku, po znaczniku ,,<TITLE>'', tkwi ta nazwa. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
dar61 Czołem JJM, czołem!/ A jak - sklepu "Ana:i:s"? 07.12.08, 22:54 Dzięki wielkie {Bat.Hildzie}. Dlań - mały kryptologiczny prezencik: grzegorj.w.interia.pl/ftestpl.html I pytanko: Jak wymówiłaby {Bathilda} nazwę [zielonogórskiego] boutiq'u butikowego: "Ana:i:s" - w szyldzie zwanym logiem miał ów sklepik z butkami nad "i" dwie kropeczki... Ekspedientki, pytałem, nie wiedziały. Wdzięcznym będę d61 Odpowiedz Link
dar61 A jak - sklepu "Anaïs" 07.12.08, 23:01 Dziś pytałem, bez tremy, owe ekspedientki o wymowę Anaïs. Nie wiedziały. A tremę "ï"- znalazłem: pl.wikipedia.org/wiki/Ana%C3%AFs_Nin Odpowiedz Link
kaj.ka Re: W podarunku dla dar61'a 07.12.08, 23:13 Camaïeu jest pierwszą, francuską siecią damskich ubrań prêt a porter, która pragnie zaznaczać swą obecność w Europie i na świecie. Aby zagwarantować stały wzrost obrotów, zadowolenie klientek, animację i właściwe zarządzanie ekip, regularnie poszukujemy Kierowników Sklepów , Zastępców Kierowników i Sprzedawców. Proszę o interpretacę. Tylko - non-profit. Odpowiedz Link
deerzet Re: inter_pre_tacę 16.12.08, 10:54 {Kaj.ki} słowa: [...Aby zagwarantować (...) zadowolenie klientek...] oraz: [...Proszę o interpretacę...] Co tu interprecować, toż to kawa na tacę, tj. - na ladę... A "lada"? Oj, ladaco z {Kaj,ki}... Odpowiedz Link
bathilda Re: A jak - sklepu "Anaïs" 09.12.08, 19:00 Były też kiedyś takie fajne perfumy, które nazywały się Anaïs Anaïs. Anaïs zasadniczo będzie się czytać tak jak po polsku tj. a-n-a-i-s. Ale jeśli to jest nazwa własna to może się czytać też inaczej - po francusku nazwy własne czytają się najprzeróżniej, nawet na dyktandach (a dyktanda są na egzaminach językowych nawet najwyższych poziomów) nazwy własne są literowane. A o "tréma" można też poczytać tutaj: fr.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A9ma Odpowiedz Link
phlora Re: A jak - sklepu "Anaïs" 16.12.08, 06:36 "Ale jeśli to jest nazwa własna to może się czytać też inaczej - po francusku nazwy własne czytają się najprzeróżniej" Przykład z dyktandem nie świadczy o tym, że nazwy własne czyta się w najprzeróżniejszy sposób, tylko o tym, że - tak jak i w polskim np. - mogą być zapisywane w różny sposób. Jak jakiś Polak niespodziewanie ma nazwisko pisane jako Rzóraw, to też trzeba przeliterować nietypową pisownię Więc proszę nie demonizować mi tu języka francuskiego. Homonimy i inne -nimy są na całym świecie Odpowiedz Link
mankencja Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 11.02.09, 01:12 fonetycznie zapisujemy to w ten sposob: [kamajø] Odpowiedz Link
stefan4 Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 20.01.09, 20:09 icy87: > Kameju phlora: > A skądże tam "e"? Icy87 pewnie myślał, że z ,,-ai-''. Nie zauważaył kropeczek nad ,,i'': ,,Camaïeu''. Odpowiedz Link
minisufka Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 12.02.09, 20:22 pamietam, ze kupilam cos kiedys w tym sklepie cale wieki. dostalam wtedy reklamowke z napisem: Camaieu (wymiawiaj: Kama'ju) Serio! Odpowiedz Link
dar61 Re: Serio dwakroć dane 13.02.09, 15:01 Teraz, po trzykroć, do mnie dotarło. Dzięki. O wekach - nie zrozumiane będzie... d61 {Minisufaki} słowa: [... kupilam cos kiedys w tym sklepie cale wieki ...]. * * * Pismo "Mówią Wieki" coś drogawe... Ale o ćwiekach w nim piszą. Odpowiedz Link
minisufka Re: Jak się wymawia nazwę sklepu Camaieu? 12.02.09, 20:24 Kupilam cos kiedys w tym sklepie cale wieki temu - tuz po otwarciu. na reklamowce albo reklamie przed sklepem, juz nie pamietam, bylo napisane: CAMAIEU (wymawiaj: Kama'ju) słowo daje! Odpowiedz Link