Dodaj do ulubionych

cybex onyx

21.03.11, 07:15
Postanowiłam założyć wątek o tym wózku, ponieważ jestem ciekawa opinii użytkowniczek, a chyba onyx nie ma jeszcze całego wątku poświęconego wyłącznie sobiewink

Byłam wczoraj w świecie dziecka i obejrzałam go dokładnie. Przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona tym wózkiem. Chodzi mi o tego nowszego onyxa z czarnym stelażem. W porównanie do tego z białym, zostało poprawione kilka rzeczy:

* kółka - są trochę mniejsze i z innego materiału - jestem ciekawa czy też będą terkotały na chodniku, jak tamte...
*inny materiał tapicerki
* stelaż jest sztywniejszy - tamten miałam wrażenie, że jest bardziej rozklekotany

W ogóle ma fajną budkę, która jest dodatkowo rozpinana, więc świetnie chroni dziecko. Ma fajną regulację pasów, łatwo się składa, ma uchwyt do przenoszenia.

W świecie dziecka kosztuje teraz ok. 550 pln. Przyznam, że w tej cenie, to naprawdę świetnie wykonany wózek. Jeśliby te kółka nie terkotały, to nawet nie wiem, czy nie skusiłabym się...

Obserwuj wątek
    • variuss Re: cybex onyx 21.03.11, 08:50
      a mierzyłas moze siedzisko ? nie wydaje sie bardzo płytkie?
      Przyznam, ze ładnie wyglada na tym czarnym stelaży, do tego ta budka duza, ale ile razy podchodze do cybexa to zawesze mnie te kwadratowe raczki zniechecają
      • saras-wati Re: cybex onyx 21.03.11, 08:58
        nie mierzyłamsad młoda uciekała mi po całym sklepie, więc to i tak sukces, że udało mi się ją wsadzić do tych trzech wózków...
        Wg mnie najpłycej było jej w inglesinie trip, choć ona mi się najbardziej spodobała pod względem kolorów i ogólnej delikatności(czarne, wąskie rurki stelaża, większe czarne kółeczka i fajne, czarne, piankowe rączki). W onyxie mała tak fajnie siedziała, choć samo siedzisko nie było zbyt głębokie. Może inaczej wyprofilowane? Na pewno onyx miał dłuższy trochę podnóżek. No, a najfajniejsze siedzisko, to miał pp mini - głębokie, osłonięte i szerokie, ale nic poza tym....
      • saras-wati do variuss 21.03.11, 16:39
        siedzisko bez podnóżka ok.21 cm...kupiłam go i dumam czy nie oddać, ale jeśli będziesz ciekawa, to mogę go jutro wymierzyć z każdej stronysmile
        • variuss Re: do variuss 21.03.11, 17:13
          21 cm to jeszcze do zaakceptowania, na lato - bez spiworke i kombinezonu bedzie ok
          skoro go masz to jeszcze bylabym ciekawa wymiarów powierzchni spania, i na jakiej wysokosci od ziemi jest siedzisko
          w sumie wydaje sie fajny ten wozek, nie przeszkadzaja ci kwadratowe rączki ?
          no i kolorki fajne big_grin
          • berciunia1 kolejne właki podobne do cybexa 21.03.11, 17:22
            niedawno znalazłam mylo a teraz na allegro znalazłam ten aukcja nie jest mojasmile
            jest jeszcze fajniejszy niż mylo- tzn ma fajniejszą budkę smile
            cena tez niezła

ciekawa jestem strasznie jak z jakościąsmile

a co onyxa to mam i kocham ponad wszystkosmile
            mam model z biłymi raczkami- cały granatowy- jest super lekki, wcale nie terkocze az tak bardzo- o wiele bardziej terkocze quest smile

choć jak na maniaczkę wózkową przystało marzy mi się jakiś nowy wóz- niestety nic fajniejszego w tej cenie nie potrafię znaleźć.

onyx podbija się genialnie, raczki kwadratowe nigdy mi nie przeszkadzały, długie oparcie i spory podnóżek, no i wygląd- fajny, rzadko spotykany- ludziska czesto zaglądają za tym moim biało stelażowym ufosmile
            • berciunia1 nie wałki- tylko wózki :) sorka 21.03.11, 17:23

• saras-wati Re: nie wałki- tylko wózki :) sorka 21.03.11, 17:26
                wałkibig_grin haha

No, to mam nadzieję, że też będę zadowolonasmile Choć w mini to siedzisko takie głębokie było...mam nadzieję, że onyx wynagrodzi mi te braki lekkością podbijania i prowadzenia, jak młoda podrośniesmile
          • saras-wati Re: do variuss 21.03.11, 17:24
            jutro zmierzę, bo nie zabrałam go z bagażnikawink

Rączki mi nie przeszkadzają, no i w tym modelu są piankowe, nie plastikowe, jak we wcześniejszychsmile Powierzchnia spania wydaje się spora, bo oparcie jest wysokie, ale podam Ci jutro dokładniesmile Co do głębokości siedziska, to po mini żadna parasolka mnie nie zadowoli...
            Budka ma regulowaną wysokośćsmile

Wiesz, postarali sięsmile No i cena jest świetnasmile Ciekawa jestem, jak zachowa się na spacerze? Wprawdzie będzie to wózek dodatkowy, ale jak się sprawdzi, to zostanie, jako docelowysmile

No i w świecie dziecka mówili, że dostawę mieli w piątek, a już nie mają pełnej kolorystyki
            • variuss Re: do variuss 21.03.11, 18:38
              Rączki mi nie przeszkadzają, no i w tym modelu są piankowe, nie plastikowe, jak we wcześniejszych

O!!! no to super! widziałam tylko wcześniejszą kolekcję
              meżowi ( !!!!) spodobał sie wtedy bardzo callisto, a mi własnie ten biały plastik i ta kwadratowa raczka nie podeszła, no i fakt, wysoki jest

W sumie chyba bym wolała topaz, bo ma pałąk- mlody jak siadzie w wózku bez palaka to nie ma co poczac z ręcami smile i mysli ze ma wysiadać, bo nic go nie "ogranicza" wizualnie
              ciekawe ile topaz wazy, pewnie wiecej niz onyx przez ten pałąk i chyba koła ma wieksze
              • saras-wati Re: do variuss 21.03.11, 18:47
                zdecydowanie cięższy - podnosiłam topaza dla porównania; pewnie trzeba dodać ok. kilograma do wagi podanej przez producentawink
                • pomilak1 Re: Saras:) 21.03.11, 20:16
                  Oh Saras widzę szalejesz wózkowo tongue_out a jak z amortyzacją w tym nowszym modelu, dla mnie w tym starszym onyxie (miałam na białym stelażu, a siedzisko zielone) była praktycznie zerowa uncertain
                  • saras-wati Pomilak 22.03.11, 08:49
                    Amortyzacja w warunkach domowych jest wyczuwalnasmile Patrzę sobie na niego i niestety mini jest zdecydowanie fajniejszysmile Jednak w tej cenie uważam, że nie się do czego przyczepić. Pojedziemy za chwilę przetestować go w warunkach zewnętrznych i napiszę, co z tą amortyzacjąwink
          • saras-wati do variuss_powierzchnia spania 22.03.11, 08:45
            powierzchnia spania to +/- 80cm
            • variuss Re: do variuss_powierzchnia spania 22.03.11, 13:12
              dzięki, czyli mnie nie ratuje- zalezy mi najbardziej na tej długosci spania, a aktualnie mam 82 cm i jest za malo

ale mam za to nowy wózkowy pomysl big_grin
              • saras-wati Re: do variuss_powierzchnia spania 22.03.11, 14:20
                Jaki? Ponoć najdłuższą powierzchnię spania ma concord, ale to już większy wózeksmile
                • variuss Re: do variuss_powierzchnia spania 22.03.11, 15:16
                  concorda nie kupie, mimo ze baaardzo mi sie podoba to niestety nie moja kategoria wagowa
                  nomad tez jest za ciezki jako całość ze spaceróka- nawe robiłam testy gora doł ze zgrzewka mineralnej(ok 10kg) w ręce i 7-8 kg to dla mnie absolutny max do wnoszenia.
                  Moj nowy pomysl jest zwiazany z tym, ze w czerwcu przyjezdza do PL moj kuzyn z UK autem i bedzie miał sporo miejsca w bagazniku, bo musi zabrac sporo rzeczy jak bedzie wracal do Uk- a co za tym idzie ......... to od paru dni przegladam sobie wozki z UK i moje serce znów zywiej zabiło do nippera big_grin ( juz go prawie kupiłam w zimie)
                  Podnóżek w tym wozku jest tak wyprofilowany, ze odpada problem wiszenia nóg, a reszta tez sie zapowiada super- koła, budka, waga (7,5kg calkowita i zewryfikowana) po złozeniu wymiary arii(!!!) , same entuzjastyczne opinie w UK- byłby idealny na spacery w terenie + długie spanie( rozkłada sie na płasko)
                  https://www.lilimay.com/images/out_n_about/nipper-single-red-lg.jpg
                  Masz MB swift to mnie zrozumiesz smile to w sumie podobny wózek, ale 2x tańszy i lżejszy
                  A aria chyba zostnanie- chce ja troche przerobić, bo ma pare rzeczy, jakich nie ma żaden inny wozek w tej klasie, na czele z waga 6,5 kg
                  • mak-111 variuss 23.03.11, 09:03
                    fajny ten wozek tylko ciekawe jak z jakoscia? jak interesuja cie lekkie na pompowanych kolach to jeszcze cos takiego znalazlam na allegro allegro.pl/hema-i1524048278.html . aukcja nie jest moja, ale ostatnio maz mi zapowiedzial, ze juz wiecej wozkow nie kupujemy, wiec przynajmniej sobie ogladam, a czasu mam sporo bo dziec chory.
    • koala0405 Re: cybex onyx 21.03.11, 20:51
      a w którym świecie dziecka można je obejrzeć bo ciekawość mnie zżera...
      • saras-wati Re: cybex onyx 22.03.11, 08:02
        pewnie w każdym, ale ja byłam na alei krakowskiej, tylko tam zostały już tylko dwa i to niestety z krzywymi budkamiuncertain
      • srebrno-listka Re: cybex onyx 23.03.11, 10:17
        W Świecie Dziecka w M1 też są
    • saras-wati Re: cybex onyx po pierwszej jeździe 22.03.11, 11:46
      Wózek zostaje, więc zabrałam go na małą przejażdżkę testowąsmile Mała usiadła w wózku bardzo wygodnie, choć wyglądała trochę, jakby na krześle siedziaławink Podnóżek fajnie zwiększył siedzisko, więc nie narzekam. Wózek przy złożonej budce jest odsłonięty, ale dzięki zamkowi powiększającemu budkę można osłonić od wiatru(dzisiaj u mnie nieźle wieje). Zniosłam go bez problemu z trzeciego piętra razem z zawartościąwink Bardzo poręczny, choć wcale taki lekki nie jest.

Jazda po kostce brukowej wypadła przyzwoicie, choć niestety kółka terkoczą - zwłaszcza te przednie, które nie są amortyzowane. jednak w porównaniu do topaza na białym stelażu zdecydowanie mniej. No i oczywiście mniej od questa, chyba że od maca z racji ceny więcej wymagałamwink
      Drobne nierówności, wertepy etc. przejeżdża bardzo fajnie i zdecydowanie mnie trzęsie niż w queście.
      Fajnie się składa, po złożeniu ma 104 cm - wchodzi do corsy na długość, ale przy wkładaniu trzeba wykonać obrót o 45 stopni. Łatwiej mi go wkładać niż bj mini, bo jednak jest lżejszy od niego i minimalnie cięższy od questa.

Plus za wygląd, bo bardzo fajnie się prezentuje cały czarny, na czarnym stelażu. Fajna budka i nie sterczy tak bardzo jak w macu. Zobaczymy, jak ten stelaż będzie się zachowywał, jak szybko się porysuje etc.

Reasumując to bardzo fajny wózek i wart swojej ceny(zapłaciłam za niego 550pln). Wg mnie świetna alternatywa właśnie dla maclarena, bo dla bj mini to żadna konkurecjawinkMam nadzieję, że spełni moje oczekiwania, choć wiele od niego nie wymagam - większość czasu spędzi w bagażniku. Dodatkowo mam dwa lata gwarancji, więc tyle, ile pewnie będzie użytkowany.

Co do jakości wózka, to na pierwszy rzut oka wydaje się, że to bardzo porządny wózek. Jak będzie w rzeczywistości, to okaże się za kilka miesięcy.
    • m7-7 Re: cybex onyx 22.03.11, 11:48
      Ten czarny z turkusem jest śliczny. Cena fajna, w internecie gdzies widziałam za 699 pln. Swoją drogą ciekawe dlaczego w bobowozkach starszy model jest drozszy???
      • saras-wati Re: cybex onyx 22.03.11, 12:01
        no nie wiem...może dlatego, że jeszcze nie mają tych nowych? zrobią obniżkę? natomiast w świecie dziecka mają teraz promocję na wózki 20%...stary był z folią w komplecie, a ten jest bez dodatków, może dlatego?
        Jest jeszcze model pomiędzy tym, a tym z białym stelażem - czarny, ale jeszcze bez tej fajnej budki, zmienionych kółek etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka