Dodaj do ulubionych

cybex callisto czy topaz???

17.06.11, 14:40
Witam serdecznie "wózkowe wyjadaczki" big_grin

chciałabym w oparciu o Wasze doświadczenie dowiedzieć się, który wózek bardziej polecacie? Cybex Callisto 2010 czy Topaz 2011? dodam, że ma to być nasz jedyny wózek, więc nie potrafię sobie wyobrazić, jak ja dam radę zimą z taką spacerówką...

czy coś jeszcze możecie polecić?

z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 17.06.11, 17:37
      ja należę do szczęśliwców posiadających Callisto, jednak jest to drugi wózek codzienny to XA, mój zachowuje się rewelacyjnie, zauważyłem że dla niskich osób jest mało wygodny w podbijaniu, poza tym nie mam żadnych uwag, Topaz dość podobny, jednak plusem Callisto jest właśnie ta odmienność, czyli pełna rączka i amortyzowane koła,
      nie wyobrażam sobie jako jedyny wózek, tym bardziej Topaz
    • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 17.06.11, 19:28
      w jakim wieku jest maluch?
      • markish Re: cybex callisto czy topaz??? 17.06.11, 20:20
        za niecały miesiąc będzie miał roczek smile

dlaczego nie wyobrażasz sobie tego wózka jako jedynego? uncertain mieliśmy jumpera X wielofunkcyjnego, ale go sprzedaliśmy...
        nie wiem, czy jest sens tyle pieniędzy dawać na spacerówkę, ale jeśli ma być jeszcze na około 2 lata..
        • markish Re: cybex callisto czy topaz??? 17.06.11, 20:22
          a Topaz 2011 też chyba ma amortyzowane koła??
          • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 17.06.11, 20:32
            dla roczniaka jak najbardziej może to być jedyny wózek, do tych Cybexów można domontować gondolę i fotelik stąd przeszło mi przez myśl że będzie to jedyny wózek od urodzenia
            ja kupowałem Callisto półtorej roku temu jak był najlepszym wózkiem parasolowatym na rynku, teraz są już nowsze rozwiązania techniczne
            dużo zależy po czym i gdzie chcesz jeździć im większe dziury i wertepy, tym większe koła powinien mieć wózek
    • 3-mamuska Re: cybex callisto czy topaz??? 17.06.11, 21:26
      Z naszym cybex callisto cos sie dzieje dziwnego to znaczy super wozek,ale cos przednie kola jakos ciezko sie manewruje nim,jak stana w poprzek to ciezko ruszyc.
      NO chyba dziecko juz za duze 16kg ,bo jak spi i jest na plasko to wozek super jedzie jak po masle, ale jak siedzi to nie bardzo.
      Maz powiedzial ze psoknie jakoms smarem moze pomoze.Kurcze no chcialabym tego bj 4 kolowca,ale nie wiem gdzie w angli ,mozna go kupic.
      • markish Re: cybex callisto czy topaz??? 18.06.11, 08:20
        mój synek waży jakieś 9,5 kg wink

a co do wózka, to może lepiej w takim razie Topaz, jeśli ma przednie koła podwójne ( w przeciwieństwie do Callisto), to może lepiej da sobie radę w gorszych warunkach terenowych ? uncertain

no chyba, że polecacie coś innego, ale w rozsądnej cenie? będę wdzięczna za każdą wskazówkę smile
        • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 18.06.11, 08:44
          smarowanie kół to podstawa zawsze i w wszystkich wózkach
          NIGDY SMAREM I NIE WD40 TYLKO SILIKONEM
          silikon do uszczelek i plastików, tak się przeważnie nazywa do kupienia w sklepie samochodowym
          • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 18.06.11, 09:02
            nie miałam topaza, ale onyxa z nowej kolekcji i to naprawdę fajny wózek - ładnie się prezentuje, ma sporą budkę, możliwość ustawienia wysokości budki(z filtrem UV50), lekko się prowadzi dobrze podbija - wg mnie w tej cenie(w świecie dziecka ok.630pln) nie znajdziesz fajniejszego wózkawink

co do smarowania kół, to wczoraj 'napsikałam' mojego swifta właśnie takim czymś do uszczelek(polecanego przez dystrybutora mojego wózka, nawet zakupionego u niego) i kółka zwariowałysad piszczą, chroboczą...co źle zrobiłam? przepraszam za OT!
            • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 18.06.11, 19:53
              umyj koło wodą z płynem do mycia naczyń, wytrzyj do sucha i spryskaj
              offtopic jest jeśli napiszemy coś nie o wózku smile
              • markish Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 18:39
                a wracając do mojego pytanka wink bo muszę w sumie się dziś zdecydować... naprawdę nie wiem, co kupić. Mąż jest przeciwny wydawaniu tyle kasy na Cybexa, mimo, że mamy okazję kupić tego Topaza za 640 plus przesyłka... jemu podobają się Espiro na przykład
                • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 19:13
                  mi też podobają się Espiro, i często są lepsze jakościowo niż firmówki, jedyna wada to waga
                  • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 19:14
                    zapomniałem, podobno są X-Landery XS za 300 zł 350 zł
                    • markish Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 20:06
                      te x-landery XS szczerze mówiąc jakoś do mnie nie przemawiają wink a Espiro Active na przykład?
                      mi się naprawdę ten Topaz podoba, ale to trzeba jeszcze folię p/deszczową dokupić, jakiś pokrowiec na nóżki, tylko czy są takie uniwersalne?? bo Firmowe to pewno drogie uncertain

no i co ja mam robić ?????? sad
                      • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 20:14
                        ja ci nie pomogę, mi pasuje jedno, tobie drugie, mogę tylko napisać czym się różnią, albo które się częściej psują niż inne
                        o wadach bo zalety każdy zna Activ jest ciężki, trzeba wyjmować barierkę przy składaniu i nie ma przedłużanych rączek
                      • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 20:23
                        skoro podoba Ci się topaz, to go kupsmile folii nie musisz kupować oryginalnej ani przykrycia na nóżki(nota bene świetne śpiworki szyje na forum Magda), poza tym do zimy jest sporo czasu...

jeśli kupisz wózek, który Ci się nie podoba, to będziesz niezadowolona...co do męża...hmmm, mój nie chodzi prawie w ogóle na spacery, a zwłaszcza z wózkiem, więc prawa głosu nie masuspicious
                        • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 20:33
                          ilhenny, a topaz rzeczywiście jest taki długi po złożeniu? znalazłam, że 112cm, prawda to? no i czy rączki rzeczywiście są na 110cm?
                          • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 00:35
                            nie mierzyłem ale sądzę że jest to prawda, jest jednym z wyższych wózków, powtórzę się że do Callisto i Topaza trzeba mieć ponad 170 cm wzrostu, dlatego ja go kocham, żona nienawidzi
              • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 19.06.11, 20:19
                dziękismile dla mnie offtopic, to jak napiszę na inny temat, niż założycielki wątkusmile)
                • tiffi1 Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 13:23
                  Zmierzę tego topaza ale mąż ma go w bagażniku, wiec jak wróci napiszę. Ja nie mam 170cm wzrostu a wczoraj jeździłam nim pół dnia także moge powiedzieć że wysokość mi nic nie utrudniała
                  • martulka_s Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 17:50
                    Mam 164 i jeżdżę Topazem od 2 miesięcy. Żadnych problemów nie odnotowałam. Pomierzę jak mi dziecko zejdzie z kolan.
                    • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 18:06
                      dziewczyny, a jak już mierzycie, to możecie jeszcze oprócz długości po złożeniu, i wysokości rączek, zmierzyć głębokość siedziska, wysokość oparcia, szerokość, długość podnóżkasuspicious

będę bardzo wdzięczna!!smile
                      • martulka_s Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 18:38
                        Długość po złożeniu: 107 cm
                        Wysokość rączek: 109 cm
                        Głębokość siedziska: 22 cm
                        Wysokość oparcia: 46 cm
                        Szerokość siedziska: 33 cm
                        Długość podnóżka: (tzn tej ruchomej części podnóżka) 14 cm
                        • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 19:53
                          Dzięki wielkiesmile)
                          rączki mnie trochę martwią, bo ostatnio na wysokości 108cm było mi strasznie niewygodnie...jestem odrobinę wyższa od Ciebie, a piszesz, że Ci wygodniesmile może kształt rączek ma też znaczenie?może w topazie są wygodniej wyprofilowane?

bardzo mi się podoba ten nowy topaz i chyba muszę się do niego przymierzyć raz jeszczesuspicious
                          • ilhenny Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 21:35
                            są wyciągane i można je przedłużyć
                            • saras-wati Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 21:43
                              dziękiwink na pewno mi się to przydasuspicious
                            • tiffi1 Re: cybex callisto czy topaz??? 20.06.11, 23:49
                              ihenny czy ty piszesz o topazie z 2011, bo wydaje mi się, że z poprzedniego roku bo w tym modelu z 2011 nie ma wyciąganych rączek.
                              I co do rączek to podałam dokładny wymiar 108cm jest na samym czubku tych rączek a przecież nikt tam nie trzyma rąk w tym zgięciu jest 100
                  • saras-wati tiffi1 OT 20.06.11, 18:04
                    napisałam jakiś czas temu na adres gazetowy, dostałaś?
                    • tiffi1 Re: tiffi1 OT 20.06.11, 23:43
                      Podaję wymiary:
                      Głebokość siedziska 21-22 z tym składanym podnóżkiem 34,5
                      szerokośc wózka (siedzisko samo 33,5) od rurki alu do rurki 38,5cm
                      długośc podnóżka 13,5
                      wysokośc oparcia 44cm
                      długość po złożeniu 109cm od kółka do kółka 103cm
                      wysokość raczki to 108 w najwyższym punkcie, tu gdzie to załamanie to 100cm a tu gdzie jest to łączenie to 95cm

Niestety nie zważę bo nie mam wagi, ale pan w sklepie na moje pytanie ile waży mocno się zdziwił i powiedział, ze nikt go o to nie zapytał, ale wydaje mu się że ta waga jest rzeczywista
                      • iwonsik Re: tiffi1 OT 04.07.11, 13:13
                        Wózek jakby dla wyższych rodziców a oparcie dla niskiego dziecka... Nasz synek ma 90cm a ma 15miesięcy i nie mieści się w wózku terenowym, którego oparcie ma 49,5cm (na leżąco wystaje mu głowa). A te wszystkie parasolki dla niby większych dzieci generalnie mają max 48-49cm oparcie, ta jeszcze mniej...Kto to wymyśla?
    • karynk Re: cybex callisto czy topaz??? 08.07.11, 18:09
      Mam Callisto. Jestem zadowolona.
      Moje plusy: skrętny, lekki, jedna rączka, duża budka.
      Minusy: płytkie siedzisko, wysoka cena.

Na piachu nie daje sobie rady. Myślę, że na śniegu też się nie sprawdzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka