Dodaj do ulubionych

Teutonia Beyou!

07.03.12, 08:34
Planuję zakup tego wózka dla 10-miesięcznego obecnie synka ( będzie to jedyny wózek na najbliższe dwa lata ). Może macie jakieś dośwadczenia z tym wózkem. Argumenty za i przeciw. Będę wdzięczna za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • kicia_beauty Re: Teutonia Beyou! 07.03.12, 08:34
      Przepraszam za nieskasowanie suwaczków !!!
    • sylki Re: Teutonia Beyou! 07.03.12, 08:41
      Teutonie, to bardzo fajne wózki, niezniszczalne. Nie miałam BeYou tylko Cosmo.
      Mój miał świetne miękkie zawieszenie, siedzisko bardzo fajne. Pałąk trochę nisko nam to nie przeszkadzało, ale czytałam, że komuś tak.
      Nie wiem tylko czy wystarczy on wam do ok 3 lat, w sumie wszystko zalezy od wielkości dziecka.
      • djulliet Re: Teutonia Beyou! 07.03.12, 11:05
        Ja mam BeYou i z perspektywy pół roku używania na codzień mogę napisać że:
        plusy to z pewnością jakość wykonania i materiałów, wszystko spasowane, nie skrzypi, kółka ładnie chodzą, odczuwalna amortyzacja, dziecko jeździ komfortowo (ale nie jest to klasyczny wózek na wahaczach czy pasach), buda w spacerówce spora, w pozycji siedzącej zaciąga się do pałąka, fajna opcja na lato z odpinanym materiałem z tyłu budki (pozostaje moskitiera) i dziecko sobie leży na przewiewie, miękkie i komfortowe siedzisko, wózek jest zwrotny, lekko się prowadzi i manewruje, dobrze podbija, daje radę na większości nawierzchni, przekładana rączka się przydaje ale my mało używamy właściwie, stelaż się składa kompaktowo,
        z minusów: wysoka cena i drogie akcesoria tongue_out, waga (ze spacerówką już wnieść po schodach nie dam rady, ja zostawiam w wózkowni), kosz na zakupy mógłby być głębszy, po złożeniu zajmuje trochę miejsca w bagażniku, na dużych dziurach czasami przednie kółka stają dęba, ale nie jest to wózek dedykowany w teren więc mu to wybaczam, gondola Fashion mogłaby być taka jak w Emmaljungach
        Ja jestem z wózka zadowolona, choć to mój pierwszy wózek i dużego porównania nie mam, tyle co testy w sklepie smile
        • rogusia Re: Teutonia Beyou! 18.04.12, 21:03
          Zastanawiam się nad kupnem Beyou. Mam pytanie, czy może korzystałaś z wózka w lesie? Ciekawa jestem, jak sprawdza się na leśnych ścieżkach, bo przewiduję, że będę często tak używać. Będę wdzięczna za informacje.
          • sylki Re: Teutonia Beyou! 18.04.12, 21:08
            cosmo daje rade bardzo dobrze, wiec beyou zapewne tez smile
    • marlusia82 Re: Teutonia Beyou! 19.04.12, 08:40
      Już kilka razy wypowiadałam się na temat Teutoni. Ja spacerówki pozbyłam się szybko, bo była wąska, miała nisko pałąk, pasy krotkie.
      U nas jeździ 2,5 latek w Teutoni i wygląda jakby za chwilę miał z niej wypaść...Raczej wygodnie mu nie jest.
      My przesiedliśmy się do Xlra jak Filip miał 9 mieś. i to był strzał w 10-kę. Jeździliśmy nim po leśnych ścieżkach, po ubitym piachu na plaży, nawet po śniegu, po którym moje S3 nie dawało rady i stawało dęba na przednim kole...
      Jako jedynego wózka nie polecam Teutoni,bo choć do wykończenia i jakości nie można się przyczepić, to jest wiele większych parasolek, które lepiej sobie poradzą i na dłużej się przydadzą, a dodatkowo nie zajmą całego bagażnika.
    • darusia2012 Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 20:01
      Witam!
      Mam teutonię Beyou! i o zaletach może nie będę pisała, bo wyżej wszystko zostało napisane. Wady, które teraz widzę, a podczas zakupu nie zauważyłam: gondola fashion- mała budka bez jakichkolwiek udogodnień- zero przewiewności, żadnego okienka nie ma ani moskitiery, głośno się składa, przy złożeniu wchodzi dziecku na główkę materiał. Gdybym miała korzystać z niej całe lato wściekłabym się sama na siebie za taki wybór. Chyba, że wybrać gondolę z dopinaną budką ze spacerówki, bo ta ma same zalety.
      Hamulec mi ciężko chodzi. Stelaż trochę skrzypi. A korzystam z wózka od lutego. Na śniegu nie daje rady. Dla mnie jego największe plusy (a miałam nie pisać) mega zwrotny, można prowadzić jednym palcem (jak w filmiku reklamowym), dobra amortyzacja-dobrze się podbija. Dla mnie najważniejsze, że nie umęczę się podczas pchania. Ze spacerówki jeszcze nie korzystałam, ale wydaje mi się ok. Akcesoria są strasznie drogie. Śpiworek z wełny owczej 1000 złotych-to jakiś kosmos. Parasolka 189 też przesada.
      • sylki Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 20:07
        dodatki mają akurat normalne ceny, w większości firm niestety takie są sad
        Co do skrzypiącego stelaża, smarowałaś go jakimś silikonem lub teflonem?
        • darusia2012 Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 21:47
          Nie smarowałam...hmmm silikon?teflon? co się tym smaruje?
          znam tylko WD 40 wink
          Już myślałam nawet nad reklamacją, bo uważam że wózek nie powinien tak trzeszczeć po tak krótkim okresie użytkowania, ale nie wiem... czy to można reklamować?
          • sylki Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 21:51
            WD40 możesz wywalić do kosza, tym wózków i niczego innego się nie smaruje wink...teflon silikon kupisz w rowerowym czy też w sklepie z częściami do samochodów...wózek możesz reklamować jak najbardziej, po to ma gwarancję smile
            • darusia2012 Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 22:01
              hihi zacofana jestem smile
              WD smarujemy zawiasy w futrynach wink
              Wydaje mi się, że trzeszczy w okolicach plastików, w miejscu gdzie rączka łączy się z dołem stelaża.
              Czy wiecie może jak wygląda sprawa reklamacji w teutonii? Jak długo się czeka na wózek?Czy mają opcję door to door (nie dopytałam u sprzedawcy)
              • sylki Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 22:03
                oj tego nie jestem pewna, ale chyba door2door, ile się czeka, pewnie sprawa indywidualna
                • annaspe Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 22:47
                  Beyou wazy 15,7 kg (tegoroczny model bo z zeszlego roku jeszcze 600 g wiecej!). Jest wiekszy i jeszcze "porzadniejszy" od innych teutoni, dluugo mi w glowie siedzial ale ta waga...
                  • darusia2012 Re: Teutonia Beyou! 25.05.12, 23:41
                    Ogólnie jak będzie trzeba wnosić wózek po schodach to i 12 kg to będzie za dużo, więc już na to uwagi nie zwracałam. Dla mnie BU wcale nie wydaje się porządniejszy np. od cosmo. Oglądałam oba w sklepie i o wyborze BU zdecydował jego prosty "dizajn". W BU najbardziej lubię jego nieskomplikowany wygląd smile
          • kitkatek Re: Teutonia Beyou! 13.08.12, 20:17
            Mam ten sam problem z moim Beyou- skrzypi dokladnie w tym samym miejscu co opisujesz ( zaczelo skrzypiec jakis po ok. miesiacu uzytkowania) - strasznie to wkurzajace, ze wozek za tyle pieniedzy ma takie niedociagniecia! Czy bylas moze w stanie cos zaradzic (albo pomogli ci w sklepie/serwisie)? Wiem ze przy reklamacji zabieraja wozek na ok.2 tygodnie ( w sklepie gdzie kupilam tak mi powiedziano i co za zdziwienie- nie maja wozka zastepczego) a przy takim maluszku 2 tygodnie lub byc moze nawet dluzejbez wozka nie wchodzi w gre. Pozdrawiam
            • djulliet Re: Teutonia Beyou! 13.08.12, 20:24
              U mnie trochę skrzypiało przy gondoli, ona ma takie metalowe zaczepy i wydaje mi się że to tarło jakoś o siebie, mąż psikał silikonem i pomagało. Ale w momencie przymocowania spacerówki skrzypienie znikło (inaczej miejsce stylu stelaża i siedziska wygląda) i tak jest już do dzisiaj. Także przed wysłaniem wózka do serwisu sprawdźcie sobie czy przy spacerówce też ten efekt występuje.
              • melania.online do djulliet 16.08.12, 09:03
                Wyczytałam,że masz już trochę ten wózek, więc powiedz proszę, jak oceniasz spacerówkę przy 6-12-miesięcznym dziecku? Zalety znam i doceniam,ale może jakieś wady? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi. Mnie trochę rozczarowuje jednak to siedzisko, tzn. wydaje mi się wąskie, nisko pałąk, czy nie jest za słabo zabudowane, czy nie brakuje boczków? Czy da się zapakować w nie roczniaka w śpiworku i kombinezonie? Poza tym jak oceniasz budę, która budzi we mnie mieszane odczucia.
                • darusia2012 Re: do djulliet 17.08.12, 08:44
                  Nie jestem Djulliet, ale mogę dodać coś od siebie wink. Moja córka skończyła niedawno 7 miesięcy i od niedawna jeździmy spacerówką. Teutonii ze względu na siedzisko kategorycznie NIE POLECAM (to moja subiektywna ocena oczywiście). Siedzisko nie nadaje się dla niemowląt, a już napewno nie 6-8 miesięcznych, bo:
                  - jest słabo zabudowane a w zasadzie nie jest wcale co przy małym brzdącu, który czasem leci na boki jest fatalne
                  - rozkładanie oparcia to już totalna porażka, w modelach do 2011 jest rozkładane w 3 pozycjach czyli siedząca i ... dwie lezące, ta która miała być siedząco-leżąca czyli najodpowiedniejsza dla małego brzdąca jest minimalnie uniesioną pozycją leżącą. Tak naprawdę minimalnie! Jakie było moje zdziwienie, gdy pierwszy raz posadziłam swoje dziecko i chciałam zrobić pozycję środkową. Żadne dziecko, które chce oglądać świat a nie spać w takiej pozycji nie pojedzie a męczyć 6 miesięcznego malucha cały spacer w pionie to duże obciążenie dla jego kręgosłupa
                  - siedzisko jest długie, po rozłożeniu do spania otrzymasz z podnóżkiem całkiem długie oparcie
                  - do budki raczej nie mam zastrzeżeń, polecam dodatkowy daszek przeciwsłoneczny, bo sprawdza się w 100 %
                  - stelaż beyou jest rewelacyjny i bez porównania do innych wózków, jeżeli zależy Tobie na kompaktowych rozmiarach a możliwościach dużego wózka to polecam. Wiadomo skrętne kołka przednie nie na wszystkim dają radę, ale raczej dają wszędzie.
                  Pomimo mojego ogólnego zachwytu nad prowadzeniem wózka spacerówki teraz nie uzywam. Na szczęście mam drugi wózek z dużo lepszym siedziskiem i nim jezdzimy na spacery a teutonia stoi w domu i w niej ewentualnie usypiam dziecko w ciągu dnia. Zastanawiam się nawet nad jej sprzedażą. Na spacery jeźdzę HARTANEM topline x. Hartany jeżeli chodzi o stelaż prowadzą się tak samo jak teutonie (mają nawet lepszą amortyzację z regulacją twardości zawieszenia) a siedziska mają o niebo lepsze. Są zabudowane, oparcie płynnie rozkładane jest szersze. Budka jest wysoka i napewno nie będzie dyndać na głowie starszego dziecka czego w teutonii nie gwarantuję. Pałąk również ma regulację nachylenia, więc młodszemu dziecku ustawisz go bliżej. Ogólnie teraz kupiłabym HARTANa racer gt- ma podobną budowę do teutonii beyou a jest dużo fajnieszy. Szkoda, że te wózki są tak mało popularne w naszym kraju. Kolorystyka w hartanach też jest super. Sumując teutonii nie polecam wcale ze względu na wyżej opisane mankamenty.
                • djulliet Re: do djulliet 17.08.12, 22:41
                  Mój synek ma teraz skończone 11mcy ale jest drobnym dzieckiem i w tym momencie spacerówka się sprawdza bardzo fajnie. Zaczęliśmy jej używać w zimie jak mały wyrósł z gondolki a jeszcze nie siedział dobrze pakowałam go w śpiwór Teutonii i miał super ciepło. Także mniejsze boczki mi nie przeszkadzały zupełnie. Buda jest jedną z fajniejszych jakie oglądałam, naciąga się do pałąka, dobrze chroni dziecko, w lecie rewelacyjnie się sprawdza odpinanie tyłu i zostawienie samej moskitiery, maluch sobie leży na przewiewie. W pozycji całkowicie leżącej nie zaciąga się niestety za pałąk i wtedy polecam użycie dodatkowego daszka. Denerwuje mnie czasami że okienko w budce nie jest całkowicie zakrywalne i słońce świeci z boku na małego, taki drobiazg tongue_out
                  Mnie siedzisko nie wydaje się jakoś bardzo wąskie, z tym że moje dziecko to drobinka i tu mogę nie być obiektywna, na pewno jest miękkie, wygodne i przyjemne dla dziecka. Minusem jest faktycznie to rozkładanie- brak pozycji półleżącej, teraz to nie ma znaczenia bo używamy pionowej i leżącej ale przy takim maluchu półrocznym to było denerwujące. To tak na szybko, jakbyś miała jakieś pytania to służę smile
                  • melania.online Re: do djulliet 19.08.12, 09:01
                    Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedź. Miałąm pewne wątpliwości o których piszecie. Zwłaszcza to nieosłonięcie i latanie małego dziecka w wózku. Ja po oględzinach w sklepie też mam wrażenie,że hartan ma bardziej dopracowane detale, choć to niby podobny funkcjonalnie wózek. Teutonia chyba delikatniejsza z wyglądu, no i model be you ma przekładaną rączkę, więc na moje okoliczne wertepy duże koła z przodu pewnie by się sprawdziły. Myślałam o beyou jako jedynym wózku, jednak po poście darusi, która potwierdziła moje obawy zdecyduję się chyba na mniejszy wózek z bardziej zabudowanym siedziskiem, a jako terenowy będzie używany hartan. W każdym razie dzięki smile
                    • djulliet Re: do djulliet 19.08.12, 20:30
                      Teutonia BeYou czy Hartan to nie są typowe wózki w teren, raczej miasto, park , lekkie wertepy, dziurawe chodniki, no chyba że weźmiesz model bez skrętnych przednich kół (Teutonia Mistral P). Na wertepy lepsza byłaby Emmaljunga, ewentualnie któryś z joggerów np. MB Urban Jungle czy Nipper
                    • darusia2012 Re: do djulliet 20.08.12, 09:02
                      Melanio
                      w terenie przekładałam rączkę i duże koła były z przodu, ale tak nie da rady jechać. Małe kółka z tyłu nie wytrzymują ciężaru i się wyginają- NIE POLECAM tej opcji. Modele hartan mają system QUAD i możesz wymienić skrętne kółka na całą oś z dużymi terenowymi, rewelacyjna sprawa- a koszt ok 400 złotych. Możesz kupić małego hartana i do tego ten system i uzyskasz dwa wózki- miejski i w teren. Ja mam akurat hartana terenowego topline x (kupiłam okazyjnie na allegro) ale teraz gdybym kupowała w sklepie to zamiast teutonii napewno hartan racer gt i ta oś.
                      • djulliet Re: do djulliet 20.08.12, 11:12
                        Ja w terenie blokowałam przednie kółka i wózek dawał radę, Teutonia jest dosyć miękka, ale wiadomo że to nie to co klasyk na wahaczach. Przedkładania rączki rzadko używałam, kilka razy w śniegu, ale wolę blokadę kół przednich bo z małymi kółkami z tyłu ciężko podbić wózek.
                        Hartan GT ma inną konstrukcję stelaża niż Topline i koła piankowe więc nie sądzę żeby nawet przy wymianie osi na nieskrętną otrzymać taką amortyzację jak przy stelażu krzyżowym i kołach pompowanych. Nie ma wózków idealnych i sprawdzających się w każdych warunkach i nie sądzę żeby Hartan był tu jakimś wyjątkiem.
                        • darusia2012 Re: do djulliet 20.08.12, 20:06
                          Zgadzam się z tobą, że nie ma wózka idealnego. Pisząc o opcji hartan racer gt i dodatkowy quad system nie miałam na myśli amortyzacji a łatwość pokonywania przeszkód przez duże koła nieskrętne w trudnym terenie. Poza tym jeśli chodzi o teutonię to jestem zadowolona z amortyzacji i po lesie też się dobrze jeździ z tymi małymi kółkami. Przeszkadza mi to co napisałam w poprzednich postach.
    • hortensja_1 osłonka na nóżki- zatrzaski 14.10.13, 12:27
      Dziewczyny, powiedzcie mi proszę do czego są zatrzaski w rozwijalnej częśći osłonki. Byłam pewna, że podczepia to się jakoś do wózka, ale tam nie ma zatrzasków sad Czy to moze sie spina ze sobą pod oparciem na nózki? Tylko to dziwnie wygląda smile Oświećcie mnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka