Dodaj do ulubionych

TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !!

11.04.12, 19:46
Już ostatni raz, obiecuję smile

Mam Mutsego 4rider i delikatnie mówiąc nie lubimy się wink
Chciałabym jedyny wózek lekki, dla synka prawie 12miesięcy i 12 kg. Ja mam 165cm wzrostu, mąż 199cm więc jakiś kompromis musimy znaleźć, żeby się nie garbił straszliwie wink
Moje ostateczne typy to:

1. Peg Perego Si - super lekki -6kg, regulowane rączki !, duża budka, z wad widzę tylko fakt,że ma dwa "rogi" a chciałabym jedną rączkę. Poza tym chyba dość obszerny ?! i starczy nam do końca wózkowania ? Kosz na zakupy ok ?

2. Baby Jogger City Mini 4 - w miarę lekki, wiem,że jest obszerny i starczy do końca wózkowania, większe kółka-lepiej się prowadzi, obszerna budka. Wada - brak regulacji rączki sad - nie wiem jak to by było z moim i męża wzrostem ... -dalibyśmy radę ? Następna wada to kolory: czarny i czerwony ale to jest do przejścia. Wada nr 3 - brak regulacji podnóżka - bardzo przeszkadza ? Nie jestem też pewna tego wyglądu po złożeniu ale czytam,że praktyczne,małe i ogólnie ok więc wierzę na słowo smile no i co z koszem na zakupy,ok?

3. Cybex Callisto - jest boski, super buda, odpinane boki, rozkładany na płasko, kosz na zakupy ok, regulowany podnóżek, jedna rączka -regulowana !, pojedyncze koła. Wada na 1: waga-ponad 8kg sad, brak okienka w budce.

I co ja mam zrobić ? Co Wy byście kupiły albo już kupiłyście ? Poradźcie wózkomaniaczki winksmile Z góry wielkie dzięki za wszelkie uwagi kiss
Obserwuj wątek
    • magda79pn Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 11.04.12, 21:00
      ja bym kupiła cybexa smile jest cudowny smile

city mini nie podoba mi się z wyglądu (gt to inna bajka wink )

si też mi się nie podoba smile
      • mar.sza Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 11.04.12, 22:50
        Posiadasz Cybexa ? Jak kwestia okienka i kosza na zakupy? No i co z wagą ??
    • srebrno-listka Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 08:15
      Miałam mini 3 kołowe i bym poleciła smile kosz na zakupy obszerny, dostęp trochę trudny, ale da się przeżyć. Mam sporo wink ponad 180 cm wzrostu i dla mnie rączka była ciut za nisko. Z kolei niższe dziewczyny skarżyły się, że dla nich za wysoko. Nie masz możliwości obejrzeć tego wózka na żywo? bo z tą rączką trudno radzić tak zdalnie. Podnóżek, a raczej jego nieregulowalnośc nie przeszkadzała.
      PP Si nie chciałam (oglądałam), bo miało rączki za nisko i wydał mi się strasznie plastikowy. Cybex nie podrasował nam, bo buda jakaś taka latała (te odpinane boki mi sie podobały) i ogólnie latał na boki, nie był stabilny, ale mac xlr też, więc to chyba cecha parasolek w ogóle. A mini jest bardzo stabilny, nawet jak dzieć sam wsiada to nie ma tendencji do chwiania się (mac mi się w takiej sytuacji raz przewrócił)
      • magda79pn Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 09:02
        nie mam cybexa, ale oglądałam go kilka dni temu w sklepie i bardzo mi się spodobał smile
        • mar.sza Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 11:07
          a gdzie dokładnie ?smile
          • magda79pn Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 12:12
            mar.sza napisała:

> a gdzie dokładnie ?smile
            ===
            nie wiem czy to do mnie wink widziałam go w sklepie w poznaniu, "Pati i Maks" na ul.polnej

byłam z mężem, jemu też się bardzo spodobał, niestety cena 1000zł jak na dodatkowy wózek to troszkę dużo, ale może zdecyduję się na niego, gdy przyjdzie czas na pozbycie się wózka wielofunkcyjnego smile
            • mar.sza Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 19:34
              Do Ciebie smile Mają go w Poznaniu w P&M ? Super ! Nie wiedziałam. A orientujesz się może czy posiadają też BJ Citi Mini ? ale byłoby fajnie big_grin
      • bezak25 Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 09:10
        srebrno-listka napisała:

Cybex nie podrasował nam, bo buda jakaś taka latała (te odpinane
        > boki mi sie podobały) i ogólnie latał na boki, nie był stabilny, ale mac xlr t
        > eż, więc to chyba cecha parasolek w ogóle.

Ja tam nie wiem, ale w moim Cybexie nic nie lata, nic się nie kolibie, jest super smile
        Jest na pewno bardziej stabilny niż Maclareny, które często gęsto lecą do tyłu przy rozłożonym oparciu, a w Cybexach nic takiego się nie dzieje, przynajmniej w moim tongue_out

Do autorki:
        Z tych trzech, które wymieniłaś na pewno odrzuciłabym PP Si (tez nad nim myślałam przed zakupem Cybexa), bo zbyt jakiś taki "plastikowy" jak pisała poprzedniczka. Nie spodobał mi się.
        No, ale to kwestia gustu.

Dodam o tej rączce Cybexa - ona jest już bez regulacji dość wysoko (na ok. 103cm), można ją podnieść o ok. 2 cm, czyli najwyżej znajduje się w wysokości ok. 105cm. Może to Ci coś pomoże w wyborze, co do wagi to już pisałam, że jak trzeba wnieść wózek razem z młodą do np. tramwaju to nie ma problemu, naprawdę. Ale jak bym tak miała go wnosić codziennie na któreś piętro do domu to bym oszalała bez względu na to czy ważyłby 6 czy 8 kg.

Kosz na zakupy jest ok, wystarcza w zupełności na wszystkie podręczne rzeczy.
        • mar.sza Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 11:08
          A jak kwestia braku okienka w budce ? bardzo przeszkadza ?
          Co do wnoszenia to mieszkam na 1 piętrze w bloku bez windy. Dam radę? wink
          • bezak25 Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 13:30
            mar.sza napisała:

> A jak kwestia braku okienka w budce ? bardzo przeszkadza ?

No szkoda, że okienka nie ma, byłoby już w ogóle rewelacja. Ale moje dziecko jest z tych grzeczno-spokojnych w wózku, więc nawet jak ma zaciągniętą budę i nie śpi akurat to nie mam potrzeby jej tam co chwilę zaglądać tongue_out Jak coś ode mnie chce to wyciąga rączkę za budę i mówi np. "mama, ciacho!" wink

> Co do wnoszenia to mieszkam na 1 piętrze w bloku bez windy. Dam radę? wink

Dasz radę, jak będziesz musiała to i tak nie pozostaje nic innego smile
            A jakiejś wózkarni nie macie w bloku? suspicious

Jessu, jak to dobrze, że u mnie jest winda (wcześniej mieszkaliśmy na III piętrze w bloku bez windy, ale na dole była wózkarnia i tam zostawiałam naszego Mutsy).
    • wanielka Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 09:25
      a czy w grę wchodzi jakiś inny wózek, tzn. czy można proponować? ;P
      uważam, że navington scooner byłby dla Was dobry, a jego jedyną wadą jest waga (9 kg) - prowadzi się super, ma regulowaną rączkę, super budkę, rozkłada się na płasko, ma regulowany podnóżek, jest mały po złożeniu, ma pojemny koszyk z dobrym dostępem, ma wyczuwalną amortyzację, nie słychać go na kostce brukowej, dobrze się podbija z cięższym dzieckiem. mam dla 2-letniego syna i jest super. siostra kupiła dla rocznej córki i też jest bardzo zadowolona.
      • mar.sza Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 11:06
        Już mi nic innego nie proponujcie,bo oszaleję wink 9kg to stanowczo za dużo-na szczęście wink
      • kedro-dasos Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 11:52
        wanielka czy Ty albo Twoja siostra macie jakies wkładki, materacyki do Navingtona( zwłaszcza dla roczniaka)? Ciągle szukam, aby uczynic go przyjażniejszym dla 7 miesięcznej córki, ale z innych firm wydają mi się za małe, a z navingtona nie ma wkładki.
        • wanielka Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 16:56
          nie mamy wkładki i nie jest potrzebna. siostry córka jest drobna, teraz ma 1,5 roku i waży 9,8 kg więc drobina, a w wózku wygodnie siedzi.
          jeżeli chcesz jednak wkładkę to pasuje z x-landera, można dokupić.
        • laleczkamajeczka Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 18:00
          ja mam inny wózek ale mam kupioną wkładkę od Pani Helenki,można wybrać sobie kolor ( ja mam dwustronny materacyk i ochraniacze na szelki też dwustronne) materacyk jest bardzo ładny.
          • mar.sza laleczkamajeczka 12.04.12, 19:45
            gdzie można obejrzeć/zamówić te magiczne wkładki od tajemniczej P. Helenki ? smilesmile
            • aga7-77 Re: laleczkamajeczka 12.04.12, 20:10
              W przyszpilonym wątku, gdzie reklamują się sprzedawcy masz namiary na Panią Helenkę. Też mam już od niej kilka materacyków - są naprawdę super smile
    • aga7-77 Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 13:52
      Ja mam PP SI i bardzo go lubię, ale on nie waży 6 kg. Ok. 6 kg waży Pliko mini, a Si waży ok. 7,5 kg. Nawiasem mówiąc muszę go nosić na drugie piętro (też brak windy) i daję radę bez problemu. Wózek na pewno starcza do końca wózkowania, ja jestem z niego bardzo zadowolona, córka też smile
      • lajlonia30 Re: TOP 3-typy ostateczne (parasolki) POMOCY !! 12.04.12, 16:02
        dzis zamknęłam swoje watpliwości: nuna, xlr, xt albo bjcm4 - wybralam ostatniego i chce wierzyć, ze to wybór najlepszy
        tez mam 4ridera- lubimy sie bardzo (jak dziecko jeździ przodem do świata)- zwłaszcza kolorystycznie (cargo grey) , wielbie tez skórzaną raczkę- ale wielki jest po zlożeniu, a ja potrzebuje wózka mobilnego...
        • mar.sza lajlonia 12.04.12, 19:40
          Kolor rzeczywiście śliczny-mamy taki sam ! smile Jakim cudem tak się lubicie ? Mnie dobijają te kółka z przodu,które wiecznie się zacinają i jadą tam,gdzie chcą ... Też mam skórzaną rączkę. Stelaż z siedziskiem spacerowych jest tak cholernie ciężki,że łamię się w pół jak mam go włożyć do bagażnika

Masz już swojego BJCM ? Jaki kolor ? Dlaczego zdecydowałaś się na 4 koła a nie 3 ? smile
      • mar.sza aga7-77 12.04.12, 19:43
        kurcze, jak to 7,5kg ?! wink tu podają,że 6 ! o co chodzi ? www.tosia.pl/sklep/product/p/1299/peg,perego,si,completo.html
        to wychodzi na to,że waży tyle samo co BJCM ?
        • mamaodzawsze Re: aga7-77 12.04.12, 19:53
          miałam wszystkie trzy.
          Na mojej wadze si ważyło 8 kg, callisto (z 2010 r) - 9 kg. Si ma na pewno szersze siedzisko niż callisto, które za to na pewno lepiej się mi podbijało. Najgorzej podbijał się mini. Si było chyba z nich wszystkich dla mnie najfajniejsze - sprzedałam chyba tylko z nudów. w mini drażnił mnie kształt rączki i miękkie siedzisko.
          • mar.sza mamaodzawsze jesteś skarbnicą wiedzy !! :) 12.04.12, 20:18
            Skoro miałaś wszystkie trzy wózki ? Naprawdę ?smile

Powiedz mi proszę jak dawałaś sobie radę z brakiem okienka w Callisto ? no i oczywiście waga 9kg-uciążliwa ? Jak materiał ? Czytałam gdzieś,że jest "ortalionowy" czytaj kiepski.
            Siedzisko jest dużo węższe od Si ?

Mogę spytać ile masz wzrostu i jak Ci się prowadził BJCM ? Jak z jego wagą ?

Na koniec poproszę o subiektywne wady PP SI smile

• mamaodzawsze Re: mamaodzawsze jesteś skarbnicą wiedzy !! :) 12.04.12, 21:12
              Callisto używałam prawie tylko jako wózka głębokiego, w wersji spacerowej byłam tylko kilka razy na spacerze i wymieniłam właśnie na si ze względu na wagę i dla urozmaicenia smile. Brak okienka nie powinien być moim zdaniem problemem, w si niby jest ale przykryty okienkiem i w zasadzie bardzo niewiele go używałam. Materiał w callisto z 2010 r. był rzeczywiście trochę ortalionowy w stosunku do si ale na pewno mniej niż mini.
              Mam 167 cm i mini prowdziło mi się średnio ale bardziej ze względu na kształt a nie wysokość rączki.
              Wady si: rozklekotany stelaż i fakt że zgodnie z instrukcją nie powinno się go używać bez pałąka (mi to przeszkadzało bo chcę żeby dziecko wchodiło samo do wózka a pałąk nie wypina się łatwo.)
              Polecam się na przysłośc w razie innych wątpliwości. Może znajdę zdjęcia porównawcze si i callisto to prześlę Ci na priva.
              • mamaodzawsze Re: mamaodzawsze jesteś skarbnicą wiedzy !! :) 12.04.12, 21:22
                A i jeszcze jedna różnica między si i callisto: si sam stoi po złożeniu i jest krótszy co dla mnie miało znaczenie - callisto wchodziło mi do bagażnika po skosie a si wchodziło w poprzek nawet między nadkolami. Ale jeśli chce się latać samolotem z wózkiem to lepszy moim zdaniem jest wózek składany jak typowa parasolka czyli callisto - siedzisko jest bardziej schowane i mniej narażone na zniszczenie czy ubrudzenie niż w si czy tym bardziej mini. Ja na podróż samolotem miałam do swojego torbę ochronną.
              • mar.sza Re: mamaodzawsze jesteś skarbnicą wiedzy !! :) 13.04.12, 17:51
                Bardzo dziękuję. Jak znajdziesz zdjęcia to wklej je może w wątku ? Myślę,że innym też się przydadzą. BJCM miałaś 4 czy 3 koła ?
        • lajlonia30 marsza 12.04.12, 19:59
          w moim 4riderze nic takiego z kolami sie nie dzieje. mam single spoke- nie wiem czy to ma znaczenie. kupilam czarnego 4 kołowego, bo nie jestem fanka 3 kolowych, ten 4 podobno lepiej sie prowadzi, a docelowo ma zastapic całkiem mutsy- nie mam gdzie trzymac wózków, więc mutsy bedę musiala sprzedać.
          aaa i zamówiłam od razu wkładki u Pani Helenki- fuksje i tę gazetową
        • aga7-77 Re: aga7-77 12.04.12, 20:00
          W Bobowózkach podają, że SI waży 7,1 kg www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=625&%3CosCsid%3E i to jest już bardziej realna waga.
          Na mojej wadze SI waży ok. 7,5 kg.
          6 kg to niestety spore przekłamanie. Ale wózek naprawdę fajny, leciutko się prowadzi, nie mam co do niego zastrzeżeń.
          • mar.sza Re: aga7-77 12.04.12, 20:19
            jejku jekju wink czyli Si jest spoko ? wink oszaleję ....
            • pomilak1 Re: aga7-77 12.04.12, 20:25
              a ja przymierzałam córkę do Si i mi nie podszedł. Dużo plastiku, stelaż rozchwiany, podbijał i prowadził się dobrze tylko gdy rączki miałam na najwyżej pozycji, kosz nisko osadzony.Siedzisko ok (tu nie mogę mieć zastrzeżeń).
              wg mnie BJ jest bardziej sztywniejszy, stabilny. Jak zobaczyłam Si to taki "klekocik" mi się wydawał. Nie kupiłabym go jako jedynego wózka. BJ miałam jako jedyny dla 2 latka i byłam zadowolona.
              • karolahanulek Re: aga7-77 13.04.12, 08:26
                A ja powiem tak miałam Callisto a teraz Si. I jest to mój jedyny wózek i nie zamierzam kupować już nic innego.Jedynie może być problem w zimie bo ma małe kółka ale jak spadnie śnieg wtedy wyjmiemy sankismile
                Rzeczywiście ma luźny stelaż jednym to pasuje innym nie.Mi nie przeszkadza.Kosz poprawili wkładam sporo zakupów i nic mi nie obciera.Co do Callisto mi przeszkadzał pałąk który nie był przyczepiony do stelaża tylko do tapicerki wózka i cały czas "latał" no i pasy brak możliwości odczepiania górnych pasów i zostawienia tylko biodrowych.W Si przypinam tylko w pasie i córeczka ma swobodę ruchów a i siedzisko jest szersze niż w Callisto.
                Ja z Si jestem zadowolona i bardziej polecam niż Callisto ale to moje zdanie.
                • mar.sza karolahanulek 13.04.12, 17:48
                  Dziękuję za opinię. Powiedz mi proszę czy dużą różnicę odczułaś w wadze między Si a Callisto ?
                  • karolahanulek Re: karolahanulek 14.04.12, 17:52
                    Tak Callisto jest trochę cięższy niż Si ale ja na wagę nie zwracałam za bardzo uwagi bo mieszkam w domu. Pamiętam że jak kupiłam Callisto to maż jak go podniósł to powiedział że nie jest wcale taki lekki.SI sam jest leciutki ale z córeczką już trochę waży ale jej waga to już ponad 10 kgsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka