Dodaj do ulubionych

BJCM - dylemat, pomóżcie!

26.02.13, 17:08
Witam,
Dziewczyny pomóżcie, weruję to forum chyba już ponad miesiąc i głowa mi puchnie. chciałam Nippera, ale nigdzie go nie można kupić, zresztą jak zobaczyłam BJCM to przeszła mi ochota na Nippera. Pojechałam dzisiaj do Świata Dziecka z moją 8 miesięczną córeczką żeby w końcu wybrać spacerówkę i wyszłam jeszcze bardziej niezdecydowana. BJ byłby idealny gdyby nie brak podnoszonego podnóżka. Czy wasze dzieci śpią wygodnie w tym wózku bez podnóżka? Jakoś nie bardzo sobie to wyobrażam. Moja starsza córka miała zwykłą parasolkę, ale podnóżek był podnoszony i z tego co pamiętam to jeździła w tym wózku z podniesionym podnóżkiem do końca wózkomania (około 3,5 lat miała). Oglądałam jeszcze Cybexa Topaza. Naaprawdę fajny wózek. Fajna duuuża budka, fajnie rozkładane oparcie, fajne pasy, podnóżek regulowany, ale obawiam się, że ten wózek na długo nie starczy bo jak wsadziłam tam moją córkę niewiele miejsca zostało nad głową, oparcie ma chyba 45-46 cm. Oglądałam jeszcze XT, ale odpadł ze względu na luzy w rączkach, co mnie od razu odrzuciło od tego wózka. Gdyby nie ten podnóżek w BJ to bym brała bez chwili namysłu. A! I jeszcze jedna rzecz - czy w BJ po złożeniu jest jakaś blokada przed rozłożeniem? Często zabieramy wózek do samolotu...
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 17:46
      To może zobacz britax b-agile ogólnie podobny, ale tam podnóżek nieco podnoszony -nie wiem czy to się sprawdza w praktyce, ale może użytkowniczki coś podpowiedzą.
      Co do CM to 8 mies. to chyba właśnie taki najgorszy czas tzn. dziecko już się całe na siedzisku przestaje mieścić, ale jeszcze ma za krótkie nóżki aby sobie wygodnie je zgięło i oparło na podnóżku, na pewno sporo większemu dziecku spanie z takim podnóżkiem nie przeszkadza, przynajmniej tak zaobserwowałam u moich ponad 2 letnich, kiedy sobie nóżki wygodnie leżą oparte.
      • escapezone Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 18:02

dziewczyny w City mini czy gr wypychają podnóżek, w britaxie ten materiał jest sztywny i możesz go wypchnąć i będzie ok. Z forumowiczek britaxa ma magda79pn , a bj gr , nicolcia9 , pomilak 1 , i więcej dziewczyn które juz kombinowaly z tym podnóżkiem i dało się go wypchac big_grin
        • pomilak1 Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 18:29
          Ja mam ale bj cm GT wink tongue_out
          Podnóżek możesz wypchać od spodu, musisz tam wcisnąć jakąś gąbkę czy coś w tym stylusmile Ja nie wypycham, ale moja mała ma już 1,5 roku tongue_out
          • karollek79 Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 18:45
            pomilak1 napisała:

> Ja mam ale bj cm GT wink tongue_out
            > Podnóżek możesz wypchać od spodu, musisz tam wcisnąć jakąś gąbkę czy coś w tym
            > stylusmile Ja nie wypycham, ale moja mała ma już 1,5 roku tongue_out

Teraz to nie będzie potrzeby wypchania bo Mała ładnie się mieści. Myślałam raczej o późniejszym wieku, jak już nogi będą zwisały i dziecko zaśnie. Pamiętam, że starsza córka jak miała ponad 3 lata to właśnie jeździła z podniesionym podnóżkiem. Tak na marginesie jak kupowałam dla niej wózek to poszłam do sklepu i kupiłam w 10 minut pierwszy lepszy wózek bo następnego dnia wyjeżdżaliśmy na urlop. Kupiłam bebe confort viva plus i mieliśmy go do końca wózkowania, ale drugi raz bym go nie kupiła. Nawet nie myślałam, że dla drugiej córki będę tyle czasu szukała wózka smile
        • karollek79 Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 18:34
          No właśnie czytałam o tym wypychaniu podnóżka, ale jak oglądałam ten wózek to tak średnio to widzę. Jest tam taka taśma, za którą można coś wepchnąć. Nie wiem tylko czy w czasie jazdy nie będzie wypadać... A czy ktoś miał Topaza? Na jak długo starczy? W sumie był fajny, ale w porównaniu z CM miał małe siedzisko i krótkie oparcie. Chciałam kupić coś co posłuży już do końca..
          • escapezone Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 18:41
            W którymś z wątków są foty wypchnietego podnóżka gt nicolcia9 mi też kiedyś pozwalała foto bo ja za 3 tyg jak będzie dostawa u Agnes to kupuje big_grin
    • karollek79 Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 20:06
      Ten Britax bardzo mi się podoba, ale czy napewno ma regulowany podnóżek bo nie mogę znaleźć nigdzie informacji o regulacji... Na YouTube też nie ma o tym mowy.
      • gorligorligor Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 20:30
        hej, a zerknij jeszcze na baby jogger city mini gt-ma regulowaną rączkę. W mini i mini gt można wypchać ten podnóżek, ale z własnej obserwacji, to widzę, że dzieciom jest wygodnie w tym wózku. BJ są tak skonstruowane, że dziecko w nim siedzi, leży i te nóżki jakoś się fajnie "odnajdują", na pewno jest dziecku bardzo wygodnie (mój starszy, to potrafił mi podkulać nogi w wózku, który miał regulowany podnóżek, bo mu się chyba niewygodnie siedziało, w mini gt nie mieliśmy takiej sytuacji), dzieci bardzo lubią zasypiać w bj-miło buja (oparcie opuszczane na paskach). Nowsze mini (mini GT, więc zapewne 3 kołowe mini też), mają z boku taki kawałek plastyku-blokadka przed samoistnym rozłożeniem), no i rewelacyjna buda BJ niemalże nie do pobiciasmile, po złożeniu naprawdę nie jest duży, za to magda79, która ma britaxa pisała, że jest jednak spory po złożeniu i coś Jej tam w nim nie pasuje, może popytaj magdy?....
      • afroddytta Re: BJCM - dylemat, pomóżcie! 26.02.13, 21:01
        Bo jak pisałam ta regulacja jest taka dość symboliczna (ja mam CM, a britaxa oglądałam w sklepie) i generalnie ten podnóżek wygląda podobnie, tylko jak w CM go wypchniesz to pod ciężarem nóżek się schowa, a w britaxie niby ten materiał dookoła jest sztywniejszy i tak łatwo ten podnóżek nie wpadnie z powrotem. Nie wygląda to jednak solidnie dlatego warto użytkowniczki podpytać czy zdaje egzamin w praktyce czy jednak nie wytrzymuje obciążenia nóżek.
        Sama nigdy nie korzystałam z wózka typu parasolka, ale wielu znajomych na wspólnych wyjazdach tak i mnie akurat bardziej przekonuje koncepcja spania (dużych dzieci) z nóżkami podpartymi pod lekkim kątem (jak w CM) a nie wystające i sterczące w poziomie przy krótkich podnóżkach w parasolkach. Mój najstarszy syn jest dużym śpiochem, sypiał w ciągu dnia regularnie mając ponad 4 lata, często również w wózku właśnie z podnóżkiem podobnym jak w CM i było mu wygodnie, był to wózek podwójny więc równie dobrze mógł nogi opierać w poziomie, ale tak nigdy nie robił, wydaję mi się, że opuszczone nieco nogi rzadziej drętwieją.
    • karollek79 I'coo Pluto? 27.02.13, 07:35
      Dziewczyny a co sądzicie o tym wózku? Z tego co widzę to ma całkiem spore siedzisko...
      • escapezone Re: I'coo Pluto? 27.02.13, 08:56
        ja mam i'coo płaska iPod to prawie to samo co model i'coo Pio . Jestem zadowolona duza POW.spania mój 2 latek śpi w nim wygodnie
        • taula12 Re: I'coo Pluto? 25.05.13, 19:53
          Wózek i coo pluto jest b. głośny (przy prowadzeniu trzeszczy). Prawe kółko po kilku miesiącach użytkowania zaczęło wymuszać skręt wózka w prawo. Ten wózek zakupiliśmy w fimie Kangurek z Warszawy. Pomimo zareklamowania i rzekomej naprawie po kilku dniach użytkowania jest dokładnie to samo ... !!!
          Ponadto wózek ma za krótkie paski, w porze jesienno-zimowej dziecko grubiej ubrane jest skrępowane, ledwo da się zapiąć. Wózek ma również za płytki kosz. Minusem jest również to, że dziecka nie można ułożyć w nim w pozycji leżącej (a jedynie w półsiedzącej).
          Szczerze odradzam zakupu. Ucięłam sobie rozmowę ze sprzedawcą ze "Świata Dziecka" gdzie również sprzedawane są te wózki - skarżąc się na ten model - powiedział mi, że to jest wózek dość często reklamowany przez klientów ale producent w takiej sytuacji jak moja ... albo daje nowy model albo zwraca koszty zakupu. W firmie Kangurek nie było o tym mowy.
          Zatem może warto się również zastanowić gdzie się kupuje ten wózek. Różnica w cenie była ok. 100 zł a teraz mamy problem...
    • karollek79 Jednak Britax 28.02.13, 08:25
      Dziewczyny, byłam wczoraj w Tosi i jednak zdecydowałam się na Britaxa. Wielkie dzięki za podpowiedzenie tego wózeczka. A swoją drogą, rodzinka już się ze mnie śmieje, że jak szukałam dla siebie samochodu to tyle czasu mi to nie zajęło co poszukiwanie wózka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka