Dodaj do ulubionych

prośba o radę :)

20.08.13, 20:05
Witam,
podobno w tym miejscu dostanę fachową pomoc w sprawie doboru wózka smile
Bardzo Was proszę dziewczyny o informację jakie wózki by spełniały moim wymaganiom. Do tej pory mam X-landera XA stary model kupiony z komisu. Jest to wózek 3 w 1 i teraz przesadziłam moją 6 miesięczną córkę do spacerówki i mamy problem.
Potrzebuję wózka który:
1. będzie miał dużą budę i będzie chronił przed deszczem, wiatrem i słońcem tak bym nie musiała używać znienawidzonej parasolki
2. Pięciopunktowe pasy, regulowane siedzisko i podnóżek
3. Duży kosz na zakupy
4. Koniecznie musi być przekładane siedzisko
5. Na czterech kołach
6. Regulowana rączka
7.oraz musi być lekki bo od października będzie go wyciągać z wózkowni teściowa
Ogólnie wózek będzie przeznaczony na zimę ale ma nam już służyć do końca. Bardzo nam się podoba model Teutonia cosmo i wydawałoby się że jest idealna ale 900 zł w komisie to dla nas za dużo.
Na pewno będziemy szukać w komisach więc to nie mogą też być jakieś nowe modele.

Tak więc mam nadzieję że znajdzie się jakaś dobra dusza i pomoże nam w doborze idealnego wózka smile A czy jest to w ogóle możliwe?

Dziękuję i pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: prośba o radę :) 20.08.13, 20:56
      Concord fusion pasuje do opisu, poza odwracanym siedziskiem.
      Lekki to co dla ciebie oznacza?Bo zazwyczaj te z przekładanym siedziskiem lekkie nie są,a jeśli są to raczej dosć małe i do konca wózkowania nie wystarczą.
      • atwar1 Re: prośba o radę :) 20.08.13, 21:53
        Teutonię miałam (co prawda Mistral S ale siedzisko ma takie samo jak cosmo). Bardzo ten wózek lubiłam i poleciłabym go wszystkim ale raczej na początek wózkowania ( wieku Twojej córeczki jak najbardziej). Jednak do końca to on nie posłuży. Dzis moja córka weszła do Teutonii mojej kuzynki- ma rok i 8 mieś i była tak na styk. Za jakieś pół roku ten wózek byłby dla niej na pewno za mały.
        Jeśli trafisz Teutonię w atrakcyjnej cenie to myślę że warto na jakiś czas, ewentualnie za rok, póltora zmienisz wózki, bo wtedy to juz zupełnie inne potrzeby wózkowe będą- zarówno dla dziecka i opiekuna
    • ollasja Re: prośba o radę :) 20.08.13, 21:59
      Hm... Faktycznie będzie ciężko znaleźć wózek, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania, bo tak:
      - Baby Jogger City Mini GT - ma super budę, duży kosz, nie jest ciężki i starczy do końca (no i dasz radę chyba cenowo używany) ale nie ma przekładanego siedziska i 4 kół
      - może jakaś inna teutonia? w zasadzie wszystkie mają przekładane siedzisko, tylko z wagą gorzej...
      - no i X-lander XQ - spełnia chyba wszystkie Twoje wymagania, poza lekką wagą chyba, ale jak napisała Martuśka z wagą najgorzej przy przekładanym siedzisku
      • martuska1982 Re: prośba o radę :) 20.08.13, 22:27
        dla poglądu wrzuce zdjęcie mojego 2,5latka (na zdjęciu 50 centyl, około 13,5 kilo, wzrost około 92cm) w teutonii fun system.Siedzisko jest takie samo jak w innych teutoniach.

https://i1157.photobucket.com/albums/p599/Daddy1274/PICT0361_zps8a0c5d02.jpg
        https://i1157.photobucket.com/albums/p599/Daddy1274/PICT0360_zps09e22514.jpg

Widać na zdjeciach, że jest do wózka już za duży i wygląda nieco śmiesznie. Do 2 lat to max jest wózek.
        No chyba, ze ktoś ma taki drobiażdżek jak moja szwagierka - 2,5 roku a wagowo i wzrostowo jak 1,5roczniak.
    • dol-ger Re: prośba o radę :) 20.08.13, 23:20
      Lekki z przekładanym siedziskiem i na 4 kołach, który miałby wystarczyć do końca to chyba Bee, ale nowo może być kiepsko. Na all.... widziałam za 1100 z wysyłką
      • martuska1982 Re: prośba o radę :) 20.08.13, 23:32
        ale bee zwykłe to raczej do końca nie wystarczy.Nie wiem, może niech się użytkowniczki wypowiedzą.Ja zdecydowałam się a bee plus przez to, ze ma wysuwane oparcie, dłuższe od bee zwykłego.W zwykłym sądzę, że syn miałby już za ciasno.
        • dol-ger Re: prośba o radę :) 20.08.13, 23:47
          My maniaczki chcemy wozić dzieci jak najdłużej w wózkach wink ale może dla przeciętnego 3 latka wystarczy, taki całkiem malutki to on nie jest smile Jakby co można sprzedać i dużo nie stracić na takim wózku wink a kupić coś odpowiedniejszego.
          ps. Ja też wolałabym plus, ale to już kilka stówek więcej.
          Mi musi starczyć mini, chyba że w totka wygram wink
          • ollasja Re: prośba o radę :) 21.08.13, 01:47
            ale bee na zimę chcecie polecić ? mam też ten wózek i po śniegu to raczej nie pojedzie...
            • martuska1982 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 02:52
              nie chcecie,nie liczba mnoga. wink
              Odpisałam tylko odnosnie rekomendacji, ze zwykłe bee wystarczy do końca wózkowania.Mnie się wydaje, że nie.
              • gniesia007 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 07:46
                A mutry 4rider, magda ostatnio się za nim rozglądała, może nie ma jakiejś super budy i nie ma takiego ogromnego siedziska i raczej do końca wózkowania z takimi wymaganiami nie da rady, wiadomo, że i tak później parasolkę będzię musiała kupićsmile ale myślę że zimą pojedzie lepiej niż wspomniane bee np.smile
                • martuska1982 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 09:46
                  gniesia007 napisała:

> A mutry 4rider, magda ostatnio się za nim rozglądała, może nie ma jakiejś super
                  > budy i nie ma takiego ogromnego siedziska i raczej do końca wózkowania z takim
                  > i wymaganiami nie da rady, wiadomo, że i tak później parasolkę będzię musiała k
                  > upićsmile ale myślę że zimą pojedzie lepiej niż wspomniane bee np.smile

i to chyba jedyna zaleta mutsy wink
                  • gniesia007 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 09:57
                    heh no nie śmiej się po x-lander sporo wózków ma szansę zdobyć zachwyt prowadzącejwink
                    ten concord fusion byłby dobry, w sumie sama ciągle na niego zerkam choć mi się mega nie podoba;-P, tylko ze się nie obraca, ale ponoc mała ma 6msc to zimą już będzie 9msc to i świat pooglądawink
                    wiem wiem sama do 1,5 roku gapiłam się na młodą i z żalem ją do świata obróciłam, miałam XQ i byłam zadowolonawink
                    • martuska1982 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 10:12
                      gdyby mi ktoś powiedział, ze mam do wyboru wyłącznie mutsy i xlandera to nie wahałabym się i wzięła xlandera. Owszem, wiele wózków jest dużo lepszych, wiele po xlanderze zachwyca,ale nie mutsy. tongue_out
                      Miałam urban rider i slider i oba xlanderowi w użytkowaniu nie dorównuja.
                      Jednak miałam też poza xa model xv i tu zdecydowanie wolałabym mutsy urbana. tongue_out
                    • gniesia007 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 10:46
                      jak sobie pomyślę o xq to nie jest wcale taki zły i w sumie jestem w stanie go przed wami wybronić;-P bo ma dużą budę, regulowaną rączkę pomimo wszystko mi się dobrze podbijało patrząc na młodą, a jak ją obróciłam to się bałam, że mi się przechyli tak dobrze się podbijał, pałąk, podnoszony podnóżek starczył nam do 16msc zaraz wrzucę fotkęsmile
                      • martuska1982 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 10:51
                        aż trudno uwierrzyć, ze między xq a xv mogłaby być aż taka różnica.Miałam xv 2009, ten bez obracanego siedziska jeszcze. Podbijanie to była tragedia, nawet przy maksymalnie wysuniętej rączce.
                        • gniesia007 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 12:18
                          powiem ci tak, ze jeśli miałas juz w tym okresie inne wózki to być może widziałaś różnicę w podbijaniu, ale mi xq podbijało się dobrze, już wtedy jak szukałam po xq wózka ale zanim go sprzedałam porównywałam wózki i dla mnie nie było tragiczne, oprócz tego że trochę mi go ściągało w jedną stronę co mnie irytowało to naprawdę jeździło mi sie bardzo lekko, tym bardziej, ze mloda byla przeważnie przodem do mnie, dopiero jak ja odwróciłam, to wózek sam się przechylał jeśli chodzi o podbijanie i strasznie mnie to wtedy wkurzało że tak dziwnie jakoś za lekko mi to szło bo byłam przyzwyczajona do podbijania chyba troszkę ciężejwink
                          gdyby nie to że juz było mi cięzko z nia schodzic i z wózkiem i troche jej glowa wyszla za oparcie byc moze dłużej byśmy jeździli bo siedzisko było szerokie i duża buda
                          • gniesia007 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 12:29
                            tutaj ma 13msc
                            https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/17/89/06/01b5fb8e64.jpg
                            a tu koło 15 msc
                            https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/15/89/06/01abf5af2e.jpg
                            • betty-boo Re: prośba o radę :) 21.08.13, 15:24
                              dziękuję za taki odzew smile
                              Na początku się trochę wytłumaczę do końca wózkowania miałam na myśli jakieś do 2 lat jak małą będzie już chodziła to zmienimy na parasolkę czy coś.
                              Jak możecie to piszcie proszę pełną nazwę tych wózków bo ja się na tym kompletnie nie znam i jak wpisałam w wujka gogle bee to wyszukał wiele rodzajów tak więc który?
                              Aha jeśli chodzi o wagę to po prostu coś ala xlander nic cięższego lub cały aluminium.

Dziękuję dziewczyny za zdjęcia smile
                              • gniesia007 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 15:35
                                Bugaboo bee albo bugaboo bee plus lub x-lander xqsmile
                              • atwar1 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 16:15
                                Jeżeli do 2 lat to Teutonia jak najbardziej moze być. Przejrzyj allegro czasem można trafić w naprawdę dobrej cenie- na pewno taniej niż w komisie. Zresztą nie tylko na cosmo zwróć uwagę. Inne modele też są ok.
                                Jeszcze popatrz na Hartany- tez bardzo dobra firma ale chyba o tanią używkę będzie trudniej.

Ten bee + to dla takiego maleństwa jak Twoje zwłaszcza na zimę to chyba nie za bardzo.
                                Rozumiem, że wyciągnięcie z wózkowni tzn, że trzeba wózek wciągnąć ewentualnie po paru schodkach, tak? W takim razie nie musi być super lekki- z teutonią itp na pewno można sobie poradzić.
            • dol-ger Re: prośba o radę :) 21.08.13, 15:51
              Może macie rację, że na zimę to nienajlepszy wybór, ale wpisałam go, bo wagę ma niewielką i inne wymienione zalety. Same wiecie, że trudno o ideał.
              • betty-boo Re: prośba o radę :) 21.08.13, 16:31
                tak z wózkowni trzeba wciągnąć przez ok 7 schodów a mała już nie taka mała bo 6 miesiąc a ona ma 8,5 kg smile

Oj chodzi za mną ta teutonia smile
                • martuska1982 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 16:57
                  tym bardziej, że teutonia - biorąc pod uwage jej fukcje - wcale taka ciężka nie jest.
                  Ja miałam fun system i spokojnie moge powiedzieć, że jest lżejsza od xlandera, a przy tym ma odwracane siedziko.
                  Jak do dwóch lat to teutonia byłaby ok, jak na zimę to miastral p lub spirit s3, bo maja największe koła.
                  Fun system w zimowych sniegach nie widzę niestety. Umęczyć się przyjdzie u zytkownikowi.

Gniesia, masz razję.Kupując xv byłam po xa, speedim i kilku innych, kóre się lepiej podbijało.
                  • atwar1 Re: prośba o radę :) 21.08.13, 17:38
                    Ja zimą jeździlam Mistral S i mimo małych kółek dawał radę. A w razie czego można przełożyć rączkę i dużymi kołami zaspę pokonać, chociaż wtedy wózek ogólnie gorzej się pcha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka