paullla6 09.09.13, 15:18 14 kg,100cm podajcie proszę jakies typy myslałam o maclarenie czym wozicie swoje pociechy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuska1982 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 09.09.13, 16:18 ja chwilę temu (pod koniec wakacji sprzedałam) ponad 2,5latka (14 kilo, około 95cm) woziłam w maclarenie xt i był to super wózek, sprzedałam bo uparłam się na inny. Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 09.09.13, 20:37 jak moja najstarsza tyle miała to już tylko na dostawce BuggyBoard jeżdziła bo miałam następną pasażerkę do wózka średnia w tym wieku jeździła Maclarenami - Volo lub XT najmłodsza jeszcze nie osiągnęła tego wieku Odpowiedz Link
paullla6 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 08:55 ta dostawka pasuje do określonego wózka,czy kazdego? Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 09:18 pasuje to raczej do każdego - ma bardzo uniwersalne mocowanie, da się przyczepić chyba do wszystkiego. Ale na pewno nie z każdym wózkiem będzie wygodnie. Ja używałam z Emmaljungą i było ekstra. Ale raz wpadłam na pomysł zamocowania do Maclarena XT - i ten spacer był porażką. To po prostu za mały wózek, za lekki i jazda była raczej niewygodna. Jeszcze jechanie prosto, do przodu - ok, ale gdy się chciałam np. przy ulicy cofnąć o kilka kroków - było to prawie niemożliwe. A emmaljunga dostawka jeździła niezauważalnie, tzn jazda na wprost, skręcanie, podjazdy pod krawężniki, cofanie - wszystko to robiłam bez myślenia i uważania na dostawkę. Odpowiedz Link
sztucznamrowka Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 10:18 Ja mojego 2,5 latka (13,5kg, 93cm) wożę BJCM GT oraz M&P Tour, do niedawna woziłam też PP Si ale sprzedałam z uwagi na "rozklekotany" stelaż, który mnie irytował, Maclarenów (XT, Quest) nie miałam i raczej nie kupię bo mają płytkie siedzisko (20-21cm), Volo ma siedzisko 23cm ale nie rozkłada się oparcie... Generalnie kupno dobrego wózka dla dziecka w tym wieku jest trudne Odpowiedz Link
mamusia-myszeczek Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 11:42 Ja czegoś nie rozumiem.Myślałam ,że odpowiedz będzie jedna-parasolkę do ręki przeciwdeszczową.Co wasze 2i pol latki robią w wózkach????Moje bliźniaki skończyły okres wózkowy mając prawie 20 miesięcy a z bliźniakami wyjść jest o wiele trudniej niż z pojedynczym bąblem.Rozumiem niepełnosprawność dziecka,wyjazd na urlop gdzie młody będzie na wycieczce przez pół dnia i bolą go nóżki.Coraz częściej widze na spacerach dzieci 3 a nawet 4 letnie w wózkach .Oświeccie mnie bo są wózki które bardzo mi się podobają ,ale do głowy mi nie przyszło ich kupować, no chyba ,że jako balkonik dla mamusi... Odpowiedz Link
martuska1982 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 11:46 bo tak. Mnie sie nie chce tłumaczyć setny raz, bo takie pytania padały tu niejednokrotnie.Może któraś inna forumka się pofatyguje i ci wytłumaczy nasz punkt widzenia. Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 12:11 ja tez nie mam ochoty się tłumaczyć albo wytłumaczę się z tego karygodnego zwyczaju tak jak często to robię, może to kogoś oświeci: - ja nei pojmuję, po co wywalac tyle kasy na rózne mazidła do twarzy! Jak widzę te babki w sklepach co kupują smarowidła zwane kremami za stówkę albo i więcej i to nie kupują jednego tylko mnóstwo, na dodatek potem jeszcze jakies maseczki, zabiegi ukosmetyczki - nie czaję. Kurde - ja nie używam żadnych kremów. No żadnych. Mydło w płynie, szampon z odżywką, antyperspirant, czasem perfumy i tyle. Po co kobiety mażą sie jakimiś kremami? O - to zazwyczaj piszę jak ktoś pisze, że nie rozumie dlaczego dzieci które potrafią chodzić - jeżdżą w wózkach Każdy czegoś nie rozumie - jeden wózka i dwulatka w nim, drugi - tony kosmetyków w łazience Udowadnianie co jest lepsze i właściwsze to głupota - każdy robi JAK LUBI i jak mu wygodniej. p.s. uprzedzając komentarze o małej sprawności, o potrzebie ruchu itd.. moje starsze córki mają po 7 i 5 lat i sa bardoz dobrze rozwinięte - chodzą, biegają, wspinają się - nic im nie brak, wózek ich nie upośledził Odpowiedz Link
sztucznamrowka Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 12:54 Co mój 2,5 latek robi we wózku??? .....m.in. śpi.... A w ogóle to tego typu pytania na tym Forum są nie na miejscu.... Odpowiedz Link
gniesia007 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 14:21 Co moja dwu i pół latka robi we wózku hmm śpi, pije mleczko, ogrzewa się w chłodne dni, ja nie chodze jak wielbłąd z nią na barana jak ją nogi bolą albo jak się znudzi spacerem, mam gdzie wozić zakupy Nie chodzimy codziennie z wózkiem ale bez sobie nie wyobrażam i po mimo głupich docinek i komentarzy takich jak Twój nie mam i nie mamy z tym problemu Odpowiedz Link
justyna2262 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 15:00 A mój ma jeszcze więcej bo 2,8 i też szukam dla niego kolejnego wózka. Koło domu, na dworze nie jeździ, ale jak bym miała iść z nim na nogach do szkoły po starszego to chyba by mnie trafiło coś nim bym doszła. Ostatnio pojechaliśmy do galerii, miało być tylko do jednego sklepu więc wózka nie zabrałam bo niby szybko, ale to był ostatni raz. Dla takiego dziecka przejść jednak w żółwim tempie całą galerię, szukając określonego sklepu, potem z powrotem to masakra. Tym bardziej, że akurat przypadło w porze snu. Zajęło mi to 5 razy więcej czasu niż bym zabrała wózek. Po prostu mnie szarpie jak słyszę takie pytania. A może osoba, która się tak dziwuje poradzi w jaki sposób ogarnia towarzystwo 20-miesięczniakó na zakupach, gdzie nie dość, że trzeba szybka, siatki w rękach, dzieci, do tego jeszcze jakaś zabawka, sweterki lub kurteczki zdjęte więc trzeba w rękach nosić. Nie każdy ma komfort niani czy też innej pomocnej osoby. Ja za to dodam, że nie mogę się nadziwić jak można męczyć takie małe niespełna 2 -latki na nogach wszędzie. Odpowiedz Link
martuska1982 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 16:20 zazwyczaj takie pytania zadaja osoby, które nie mają w zwyczaju długich spacerów, chyba ze tym spacerem jest wyjscie na pobliski plac zabaw, usadzenie tyłka na 3 godziny na ławce i obserwowanie bawiacych sie dzieci.Jasne, do tego wózka nie potrzeba. Takie pytania zadają również zazwyczaj osoby, które wszędzie podjadą samochodem, a gdzie się da idą załatwiać sprawy same dla dzieci kombinujac opiekę w domu. Ja nie mam auta, mam w zwyczaju wyłażenie z siorą na miasto na kilka godzin łażenia, gdzie w międzyczasie syn połazi, posiedzi, zdrzemnie się, podczas naszej pauzy na ławce pobawi się na placu zabaw, w międzyczasie załatwiamy też zakupy. Ostatnio wyszliśmy na krótki wprawdzie, ale jednak też około 1,5godzinny spacer (dla nas to krótko) i syn pojechał w miejsce gdzie się spieszyłam ?(chciał iśc, ale wtedy bym nie zdążyła, nie lubię się ślamazarzyć jego tempem jak idę gdzies w konkretnym celu), potem długi kawał do domu wrócił na nogach co mnie ucieszyło i zaskoczyło.Czemu?Bo zazwyczaj po przejsciu dwóch przecznic woła na ręcę lub do wózka.Raz jeden jedyny optymistycznie tego wózka nie wzięłam i wróciłam do domu z bólem kręgosłupa i wulgaryzmami pod językiem.Nigdy więcej, noł łej, nikt nie wmówi mi, że dwuletnie dziecko jest w stanie wszędzie na każdy dystans ze mna pójść. Zreszta czesto widuję dzieciaki na rękach, na barana u tatusiów. Cóż, ja nie mam tatusia na codzień, bo wszedzie z synem łazimy sami, a jak wychodzimy z tatusiem to on nie zamierza nosic klocka na plecach. Cóż, mój brat wózek kupił tylko dlatego, ze to jest zwyczajowa pozycja obowiazkowa przy dziekcu, korzystali z niego tylko koło domu i w domu jak z kołoski. Jednak oni zawsze i wszedzie - foteliki, auto i do przodu.Mają dom więc dzieciaki przed domem spedzały czas na powietrzu, nie musieli nigdzie łazić po placach zabaw.Jeśli chodzi o zakupy - dziadkowie zostaja z dzieciakami a oni sobie jadą autem do miasta. Tak, własnie takie osoby zazwyczaj pytają po co dwulatek jeździ w wózku. ;P Nie rozumieją, bo maja zupełnie inny tryb życia niż niezmotoryzowana, łażąca na wielogodzinne spacery połączone z zakupami matka. Odpowiedz Link
justyna2262 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 18:18 Dokładnie tak Martuśka. My też mieszkamy w domu więc normalnie synek nie wozi się w wózku koło domu, ale jednak do szkoły po starszego lubię iść na nogach, żeby samej się trochę przejść po prostu. A w najbliższym czasie jadąc do marketu, czy do centrum pozałatwiać różne sprawy zamierzam zabierać jednak wózek. Myślę, że gdzieś po wakacjach dopiero, czyli za rok zrezygnujemy z wózka. Tak jest i mi i dziecku zdecydowanie bardziej wygodnie i nie zamierzam tego zmieniać Odpowiedz Link
justyna2262 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 18:19 A właśnie odnośnie parasolek, czy któraś może pamięta wysokość oparcia w xt? Odpowiedz Link
martuska1982 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 18:26 coś koło 45? Nie pamiętam dokładnie, chociaż mierzyłam. Jakoś tak, 45 lub 46cm.Bez szału, ale w sumie to przecietna wysokośc oparia jak na parasolkę. Odpowiedz Link
moonshana Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 21:17 a właśnie mam dziecię dwudziestomiesięczne. i bez wózka byłabym baaardzo nieszczęśliwa. wózkiem jeździmy na zakupy, na targ, na pola. moje dziecko jest mega ruchliwe ale przejście dwóch kilometrów... cóż, nie mam całego dnia na jeden spacer ani zwyczaju ciągnięcia dziecka za rękę. a taki berbeć to a to trawka, a to kamyczek, a to wystawa sklepowa. nie rozumiem pytania, co takie dzieci robią w wózkach. jeżdżą. po prostu jeżdżą. albo śpią. ostatnio mamy na topie rowerek biegowy. dziecko jeździ pięknie. co nie zmienia faktu, że gdy za daleko pojedziemy - małe nóżki się męczą. i mamusia dźwiga w jednej ręce rowerek a w drugiej ukochane dziecko. w wersji łagodniejszej dziecko podąża samo. bez wózka nasz świat byłby uboższy. nie wszędzie da się dojechać autem, a nawet jeśli się da - to w samochodzie tyyyyle nas omija Odpowiedz Link
kar-ula Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 21:53 My odwózkowaliśmy młodą jak miała jakieś półtora roku i dopiero zaczęła chodzić, ale była zima, sporo czasu spędzała na sankach, bo sniegu było akurat dużo, no i wydawało nam sie wtedy, że musi ćwiczyć chodzenie, skoro tak późno zaczęła chodzić (bzdura totalna!). Do dziś uważam, ze to była głupota, zmarnowaliśmy sobie jakieś 2 lata życia, bo nigdzie nie można się było ruszyć, zadne wyjazdy z chodzeniem nie wchodziły w grę, M ciągle nosił ją na barana. Ona jest do dziś powolna, więc "terapia bezwózkowa" i tak nic nie pomogła, choć teraz już chodzi na dłuzsze dystanse, śmiga na hulajnodze, rowerku, ale wtedy uziemliśmy się na własne życzenie. A jak odwykła to już za diabła nie dało się jej wsadzić do wózka. Ona ryczała, ja się wkurzałam-po co nerwy, skoro można sobie życie ułatwić i nie stresować dziecka? też uważam, że talkie komentarze sa niesmaczne - już gdzies pisałam, ze uważam to forum za "branżowe" i do pewnego stopnia zamknięte.Kto nie chce, nie wchodzi Odpowiedz Link
martuska1982 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 22:47 kar-ula napisała: > My odwózkowaliśmy młodą jak miała jakieś półtora roku i dopiero zaczęła chodzić > , ale była zima, sporo czasu spędzała na sankach, bo sniegu było akurat dużo, n > o i wydawało nam sie wtedy, że musi ćwiczyć chodzenie, skoro tak późno zaczęła > chodzić (bzdura totalna!). Do dziś uważam, ze to była głupota, zmarnowaliśmy so > bie jakieś 2 lata życia, bo nigdzie nie można się było ruszyć, zadne wyjazdy z > chodzeniem nie wchodziły w grę, M ciągle nosił ją na barana. Ona jest do dziś p > owolna, więc "terapia bezwózkowa" i tak nic nie pomogła, choć teraz już chodzi > na dłuzsze dystanse, śmiga na hulajnodze, rowerku, ale wtedy uziemliśmy się na > własne życzenie. A jak odwykła to już za diabła nie dało się jej wsadzić do wóz > ka. Ona ryczała, ja się wkurzałam-po co nerwy, skoro można sobie życie ułatwić > i nie stresować dziecka? > też uważam, że talkie komentarze sa niesmaczne - już gdzies pisałam, ze uważam > to forum za "branżowe" i do pewnego stopnia zamknięte.Kto nie chce, nie wchodzi > o to to to własnie. Nie chcę, zeby nasze zycie wyglądało tak. Przypomnę jeszcze dla zapominalskich, że nie mamy auta i nie planujemy na razie zakupu. Nie wyobrażam sobie życia na tak małych nóżkach bez wózka. Oczywiscie gdy mam dużo czasu i dziecko chce isć to idzie, nie robie z niego inwalidy, bo mamusia lubi wózki popchac. Jednak niestety mąz pracuje (odkąd awansował ciągle na nadgodzinach), nie ma go w domu więc wszelkie sprawy od kupna nowego zelazka (notabene jutro się wybieram, bo stare pierdykło) po załatwianie spraw w urzędach załatwiam ja.Nie stać mnie na opiekunkę, dziecko biorę ze sobą. Wszystkie osoby wygłaszajace takie durne komentarze niech postawią się w takie sytuacji - musisz gdzies iśc, nie masz czasu na wycieczkę w tempie kilometr w 2 godziny, nie masz auta, autobusem nie wszędzie dojedziesz (nie pod każdy urząd autobusy dowoża).Nie masz z kim zostawić dziecka, mąż pracuje. Co robisz? a) bierzesz dziecko za rękę i ciągniesz nieboraka na siłę, bo się spieszysz? b)olewasz sprawy do załatwienia sądząc, że jutro załatwią sie same? c) zmuszasz meża do wziecia dnia urlopu? d)bierzesz wózek i załatwiasz wszystko śpiewająco? Dodam, ze opcja c) w naszym przypadku kosztowałaby męża utratę premii uznaniowej.Szkoda mi tych 400zł za jeden głupi dzień urlopu (niestety u niego jest taka polityka, ze człowiek to robot, ma robić ile wlezie, urlopy i L4 są traktowane jako zbrodnia przeciw szefostwu) tylko w imie idei, ze "dwuletnie dziecko samo powinno na nogach chodzic, bo w wózku to Sodoma i Gomora". Odpowiedz Link
ironia-losu11 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 10.09.13, 22:05 Paulla6, moja córka ma podobne "wymiary" co Twoja młodzież - używamy Maclarena XT, niestety już coraz rzadziej, bo młoda ma etap "stanowcze NIE dla wózka". Ale gdybym Ci miała doradzić, to akurat ten wózek gabarytowo dla takich dzieci jest ok. Odpowiedz Link
paullla6 Re: jaką parasolkę wybrać dla 2,5 latka 11.09.13, 00:05 teraz zastanawiam się nad modelem ,xlr,quest,czy polecany tutaj xt? volo nierozkladany ,więc odpada Odpowiedz Link