Dodaj do ulubionych

Śpiworki - zimne nóżki

04.12.13, 09:55
Dziewczyny mam do was pytanie, w ostanim czasie młoda mi dwa razy usnęła w wózku, raz miałam spiwór od Magdy, teraz mam śpiwór Alvi Outlast, za każdym razem po powrocie do domu młoda miała zimne stopy, ubieram ją ciepło, u gory jest zawsze cieplutka, nózki też ciepłe tylko stopy zimne, kurtka zimowa grzeje czapa, szal, na dole zakladam grube rajtuzy i spodnie no i buty. Teraz pozostaje kwestia albo spiworka albo butów, buty mamy z membrana gore tex w srodku futerko i gruba rajtuza, w spiworku magdy byla zapinana razem z butami, a teraz w alvi jakis czas miałam otawrty u dołu później zapięłam, ale czy to jest powód by dziecku było w stopy zimno skoro jest ciepło ubrana, co ja mogę włożyc jeszcze w buty by było jej cieplej albo jaki spiworek kupic? rozumiem fakt, że dziecko się nie rusza, ale co mam zrobić? Dodam, ze jak idziemy nózkami to jak wracamy stopy ma cieplutkie więc but spełnia swoją rolę.
Obserwuj wątek
    • nicolcia9 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 11:26
      Albo właśnie otwarty śpiworek (na buciki) jest przyczyną, albo może nóżki się pocą i dlatego są zimne? Mój synek też miewał zimne stopy (w śpiworku) i przyczyną były właśnie buciki, bo noga się w nich za mocno grzała i przez to stópki się pociły i wyziębiały... Teraz jak nie ma mrozów a synek przeważnie w wózku śpi to nie zakładam mu jeszcze "zimowców" tylko takie przejściówki ocieplane tylko takim meszkiem za kostkę wink
      • gniesia007 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 11:34
        Hmm wcześniej nosiła takie półbuciki i też miala zimne stopki. Ale to moze byc przyczyna, tylko co w takim razie kupić przed zimą jeszcze jedne buty? Tylko jakie skąd będę wiedziala, że w tych jej nie za ciepło?
        • gniesia007 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 11:38
          Hmm dzisiaj sprobuje, bede szla na spacer zaloze jej getry pod spodnie i cienkie skarpetki i sprawdze po spacerze czy nozki beda dalej zimne, mysle ze w cienkiej skarpetce i zimowych butach powinno być oksmile sama jestem ciekawa efektu, ale qrcze no nie wpadłabym na to, dziękismile
          • nicolcia9 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 15:43
            Daj znać jak tam po spacerku czy coś pomogło, czy dalej były zimne nóżki?
            • magda79pn Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 16:02
              ja dzisiaj specjalnie sprawdziłam synka nóżki, spód śpiworka mamy cienki, a wierzch gruby zimowy, po spacerze około 2h, w czym spał może z 30 minut big_grin nóżki miał cieplutkie, a na nózkach buciki typu traperki, jesienne jeszcze, bez ociepliny smile

a u nas dzisiaj strasznie zimno jest
      • eve_81 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 16:11
        butki z membrana działaja jak nóżka pracuje. Więc jeśli nie wyciagasz jej z wózka jak bym buciki jakies z kozuszkiem może ubrała a śpiworek normalnie zostawiła.
        • gniesia007 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 17:04
          Właśnie wróciłam ze spaceru ale młoda jeszcze śpi w wózkusmile z ostatniej chwili:
          https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/73/69/09/01368cc8de.jpg

A co do tych bucików, to tak młoda najpierw godzinkę spaceruje a dopiero pozniej siada do wózka i idzie spać, czyli jezeli ma takie buty to one maja, byc tylko do śniegu? A tak mam jej kupić normalne buty z futrem w środku by nożki były ciepłe? Tylko powżnie pytam, bo aż tak się nie znam, wzięłam te z ta membrana ze względu właśnie na nie przemakalność. Tam w środku jest jakaś ocieplinka ale czy to futerko to nie wiem. Zeszłej zimy miałam jej kupione takie normalne buty skorkowe z korzuszkiem w środku i nie było problemu i stópki zawsze ciepłe a częsciej w wozku jeździliśmy. Może bym jej do tych bucików dokupiła wkładkę z owczej wełny? I wtedy gruba rajstopka albo skarpetka, qrcze poradzcie cos bo się okaże, że ja będę śpiworka szukać a tu nie w tym problemuncertain
          • eve_81 Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 19:46
            Powiem ci tak, że mi samej jest zimni w butach z membrana jak w nich dłuzej stoje a nie idę, więc coś w tym jest. a dowiedzialam sie o tym od męża - od zapalony chociaż górski tongue_out
            • gaga-sie Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 19:58
              Dokładnie, buty i odzież bardziej "techniczna" sprawdza się podczas ruchu, przeznaczona jest raczej dla aktywnych. Dla malucha najlepsze są buciki z kożuszkiem, całkiem fajne modele w owcza wełną i jakąś tam powłoką/membraną są z Elefantena ( Deichman), np takie, właśnie te małe rozmiary.
              • kedro-dasos Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 20:53
                Moja córka też ma lodowate stopy i w butach GEOX i w BARTKU i w śpiworku jesiennym, bo w takim jeżdziliśmy do wczoraj i w zimowym( dziś już założyłam górę).Raz miała same rajstopy,raz na rajstopy cieńką skarpetkę, raz grubą- ciągle to samo.Niektórzy tak mają- czasem ciągle zimne ręce, czasem stopy.Zresztą trwa to już dość długo, jest zdrowa więc się nie martwię.
                • magda79pn Re: Śpiworki - zimne nóżki 04.12.13, 23:22
                  ja tak mam !!!
                  przerobiłam już mnóstwo "wypasionych" butów zimowych, north face, sorel itp i we wszystkich mam zimne paluchy !!! a na forach pisza że one takie cieplutkie, producenci podają, że do -32st...

w tym roku kupiłam dwie pary, the nort face z pierzem (ale tylko na suchą, mroźną zimę) póki co jest mi w nich ciepło, no ale jeszcze mrozów nie ma big_grin
                  i drugie na sanki, pluchę i -20st wink itp kupiłam columbie sierra - tych jeszcze nie nosiłam wink
                  • wrzesniowa_panna Re: Śpiworki - zimne nóżki 05.12.13, 07:43
                    ja też tak mam smile szczególnie na nartach
                    zawsze mam stopy jak lody.... i w końcu kupiłam sobie wkładki grzejące na akumulatorki smile
                    a Młody też ma zimne stopy zimą niezależnie jakie buty mu zakładam i jakie skarpety....
                    ktoś mi kiedyś mówił że to brak witaminy A czy coś ale jakoś nie zgłębiłam tematu....
                    • gniesia007 Re: Śpiworki - zimne nóżki 05.12.13, 10:09
                      Hmm widzę, że coraz więcej może być przyczyn, a może to fakt że np nózki są niżej niż reszta ciała? Chociaż to w sumie odwrotnie powinno być bo akurat krew tam dociera gorzej gdyby w górze były hmm?
                      No nie wiem juz sama co robic, szukalam wczoraj jakiś ciepłych wełnianych wkładek ale nici z moich poszukiwań, jakbyście mogły polecic jakies dobre ocieplane wkładki do butów dla dzieci on line to chętnie skorzystambig_grin
                      A co co wczorajszego spaceru, niestety młoda od powrotu do domu spała jeszcze w wozku chyba z 1,5h więc była rozgrzana i nóżki również miała cieplutkie, nie udał się mój testuncertain
                      Ale będę ją obserwować pod tym względemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka