Dodaj do ulubionych

Porządny czołg pożądany :)

19.12.13, 12:22
Witam!
jeszcze trochę czasu do kupna wózka zostało, ale już rozmyślam...
Chcę zestaw - czołg koło domu i coś małego z fotelikiem do samochodu.

I jak w sprawie lekkiego wózka mam kilka typów
- Zapp xtra
-Britax b - motion
-Cybex Topaz

To z czołgiem mam kłopot

Wiem na pewno - ma być na krzyżakowym stelażu, ma mieć miękkie zawieszenie, koła w tym samym rozmiarze, fajnie jakby miał wkład zamiast osobnej gondoli, łamaną rączkę

Kryteria te spełnia Knorr Nizza , ale coś odradzany... nigdy na żywo nie widziałam tego wózka, ani innego modelu tej firmy... Nie musi być lekki, ani mały po złożeniu, ma jeździć po terenie wyboistym i się nie rozpaśćsmile

Jeszcze podoba mi się Hauck Montana, też jedynie ze zdjęć...

Ew. Emmaljunga, Hartan, Teutonia, modele na krzyżaku, używane (boję się kupić cudnie opisanego bubla)
Jeszcze ciche marzenie Peg Perego Culla, ale to tylko opcja głęboka i droga moim zdaniem...
A właśnie ew. Espiro Modena na nowym srebrnym stelażu.

I teraz w końcu pytanie, czy naprawdę nie będę zadowolona z Knorra lub Haucka? To aż taki badziew, że 8 miesięcy nie wytrzyma w kupie?
Obserwuj wątek
    • marcowa_aprilla Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 12:48
      ja kupilam wozek gleboki na paskach polskiej firmy no name, na allegro za 400zł
      był idealny do ogrodu i na polne drogi, ale fakt malo nim jezdzilam, raczej sluzył jako łożeczko w ogrodzie wiec nie wiem jak z trwaloscia
      odsprzedalam za 220 i kupująca byla zachwycona
    • linkap_wawa Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 13:35
      Hauck to firma niemiecka, wiec nie az taki badziew - mysle ze powinien wytrzymac - tym bardzije, ze nie stawiasz mu wysokich wymagansmile
      Jesli chodzi o Emmaljungi to sa bardzo dobre wozki - i nawet kilkuletni bedzie dobrze sluzyl. Spojrz tez na Roany i Jedno Bartatine, bo w roli wogondoli na tereny tez sie dobrze sprawdza - nawet te uzywane.
      • rehabilitantk Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 13:44
        Właśnie jak widzę Jedo i Roany to mam mdłoścismile Podobnie z x-landerami... Nie znam powodu, po prostu nie... Mimo że na logikę taki x lander, to bardzo fajny wózek, funkcjonalny, buda wielka, w miarę terenowy, dobra cena... ale wszędzie je widzę... mam wrażenie, że każda mama pcha x landera...
        Knorr i Hauck przynajmniej są mało popularne (Hauck Montana) smile
        Te wózki można kupić za niecałe 700 zł, nowe, więc nie będzie wielkiej straty, myślę ,że za 300 sprzedam... na Buzzie straciłam 1200...
        • ewelinapatrycjapola Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 14:31
          a nie lepiej do b-motion dokupić gondolę hm? Tylko b motion jeśli ma taką spacerówkę jak b agille to do końca może nie starczyć.
          • ewelinapatrycjapola Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 14:36
            mam spacerówkę hauck. Siostra wogle nie używała. Ja użytkuję może 8 miesięcy i wózek wygląda jak złom ale jeździ. No i jakością nie odbiega od tych najtańszych zwykłych za 100-200 zł. Koło mnie to albo TFK albo hauck albo hartan. Różnie wyglądają.
            • ewelinapatrycjapola Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 14:39
              pomiędzy hauck i knorr to wogle postawiłabym znak równości.
              Ale wszystko to jakieś takie ogromne i ciężkie.
              Moja dzidzia zabawnie wygląda w tym haucku. Ma 17 kg i jak się zdenerwuje to telepie całym wózkiem a on skrzypi tak, jakby miał się zaraz rozlecieć.
              • ewelinapatrycjapola Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 15:00
                zapp i cybex to zupełnie inna kategoria od b motion.
        • linkap_wawa Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 15:27
          ale Jedo i Roan to przeciez klasyczy krzyzak....myslalam ze jesli piszesz ze takowy chcialabys zakupic to typ ci pasuje bez wzgledu na marke.
    • zurekgirl Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 16:24
      Mialam dwa Haucki, Traxx i Condor. To bardzo przyzwoite wozki za swoja cene. Nie maja najlepszej klasy tapicerek, ale Stokke tez ma swoje tapicerkowe wady a kosztuje fortune. Ja do Hauckow nic nie mam smile
      • ewelinapatrycjapola Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 20:28
        no i właśnie zapomniałam dodać o tej tapicerce...
    • ryba_lufa Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 20:30
      Ja tylko o Haucku się wypowiem, bo go używałam z pierwszym dzieckiem. Zostawiłam go dla drugiego, ale już się nie nadawał do niczego. Wprawdzie póki się nie zaczął rozpadać to na wybojach radził sobie świetnie, ale niestety krótko. Z drugim dzieckiem używałam go może z miesiąc i się zniechęciłam (najgorsze, że koła były rozregulowane i każde chciało jechać w inną stronę). Teraz spodziewam się trzeciego dziecka i próbuję się dobrze przygotować pod względem "wózkowym", żeby nie popełnić poprzednich błędów.
      Jeśli miałabym wybierać z Twoich propozycji to zdecydowałabym się na używaną Emmaljungę.
      • agnes_nyc Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 22:12
        Hauck mialy moje dwie kolezanki i jednej i drugiej pekl stelaz wiec dla mnie badziew

to ze marka niemiecka nie oznacza bostwa marketowe wozki
      • shinee5 Re: Porządny czołg pożądany :) 19.12.13, 23:40
        Z emmaljungą na pewno nie wtopisz, to naprawdę świetny wózek. Ja mam swoją już 4,5 roku, oprócz tego dwa inne porządne wózki (MB, BJ) i pod względem trwałości, wygody użytkowania, podatności na psucie czegokolwiek to emma jest najlepsza (w emmie jeszcze nic mi się nie zepsuło, ani koła, ani krzyżak, ani buda, ani tapicerka, no po prostu nic...). Jak wymyję tapicerkę to emma wygląda jak nowa, a wozi już drugie dziecko.
        • rehabilitantk Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 08:24
          dzięki za pomoc, jak pisałam, mam jeszcze czas, będę polować na Emmaljungę, a podoba mi się najbardziej taka z przekładaną rączką, City Cross? I na takim masywnym stelażu, chyba Edge, ale ten stelaż nie ma łamanej rączki, tylko wyciąganąsad

A ciekawi mnie jeszcze opinia o PP Culla. Miałyście, lub chociaż pchałyście? smile Miękkie ma zawieszenie?
          I co z Espiro Modena? Kolejny shit, nie wart uwagi?
          • eve_81 Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 10:50
            Gdzies tu była ta pp cula do sprzedania, gdzies widziałam, nawet nie tak drogo...
            • marlies80 Re: Porządny czołg pożądany :) 15.01.14, 18:48

• shinee5 Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 14:47
            Kiedyś jak kupowałam emmę to porównywałam inne wózki i culla ciężej się podbijała, ale to mogło się zmienić na korzyść.
            • rehabilitantk Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 15:05
              Mam mętlik straszny... Dla pierwszego dziecka miałam na przydomowy teren Delitima Voyagera za 200 zł , używanego, pokonał wiele tras , nic się nie stało... po schodach zjeżdżałam , po wertepach jeździłam i nic nie odpadło, nić się nie złamało... po wyczyszczeniu sprzedałam w stanie , jak nowy... a to tylko Częstochowski Deltim...
              Buzza miałam kupionego w sklepie, też sprzedany jak nowiutki, nawet ryski nie miał... Mam jeszcze parasolkę Delti Liv, uwielbiam ją, ma dwa i pół roku, używana bardzoooo dużooo, jest jedno przetarcie materiału na podnóżku, a poza tym też jak nowy, bez rys itd...
              Nie wiem co ludzie robią z wózkami, że używane są takie odrapane... albo, że łamią się stelaże, odpadają kółka...

Szczerze to Deltimem Voyagerem świetnie się jeździło, ale teraz to bym się już wstydziła smile))
              Dlatego chyba chcę tego typu wózek, tylko troszkę nowszy smile
              • atwar1 Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 15:22
                Ja swoją wózkową "karierę" też zaczynałąm od deltima voyagera- wtedy byłam z niego zadowolona- ale nie miałam porównania, ze może być lepiej.
                Na twoim miejscu poszukałabym emmy (zresztą jeśli jeszcze kiedyś zdecyduję sią na dziecko to na pewno emmę wypróbuję- czuję niedosyt w tym temacie wink )
                Haucka miałam przez chwilę- nawet na spacer nim nie wyszłam- sprzedałąm od razu- tym nawet po mieszkaniu na pusto się jeździło masakrycznie - w tym stylu był:
                https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR2R7V6xHz1Ky5eSo8RtTi6mitI44nefV4RCJpZU4jWiQ50A4du7g

Po nim kupiłam Teutonię Mistral S i tu zupełnie nie ma porównania- niby obie niemieckie firmy ale klasa zupełnie różna.
                • rehabilitantk Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 15:28
                  No właśnie podobnego Haucka chciałam! Co w nim było takiego tragicznego? amortyzacja, podbijanie??
                  • rehabilitantk Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 15:33
                    allegro.pl/wozek-teutonia-mistral-p-caly-zestaw-super-i3806003259.html
                    Co sądzicie o tym ogłoszeniu? Zauważyłąm, że ten sprzedawca ma bardzo dużo wózków, identyczne opisy, bardzo podejrzane?
                    • aleksandra1357 Re: Porządny czołg pożądany :) 21.12.13, 21:41
                      Co do tego ogłoszenia, to teutonia mistral P to mój ukochany wózek na krzyżaku, a ten z ogłoszenia wygląda całkiem OK. Wg. mnie to nie ściema, używane teutonie bardzo źle się sprzedają w Polsce, są warte dwa razy więcej.
                  • atwar1 Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 16:22
                    rehabilitantk napisała:

> No właśnie podobnego Haucka chciałam! Co w nim było takiego tragicznego? amorty
                    > zacja, podbijanie??

Co było tragiczne?- wszystko smile Amortyzacja kiepska jak na taki wózek (deltim miał lepszą, Roan dużo lepszą), podbijanie beznadziejne, strasznie szeroki rozstaw kół a siedzisko wcale nie za duże- w tym nosidle ciasno jak nie wiem- wtedy moja córka miała 3 miesiące i była na styk na szerokość. Manewrowanie nim było okropne.

Ta Teutonia z allegro to chyba trochę droga- akurat ten model z nieskrętnymi kołami nie ejst zbyt popularny (co nie znaczy że jest kiepski, po prostu ze skrętnymi kołami jest więcej na rynku) i można znaleźć sporo taniej- myślę że jak trochę popolujesz to w dobrym stanie za 700-800 zestaw 2w1 powinien się trafić w super stanie.
                    No i ja jednak bym kupowąła od osoby prywatnej, jesli od handlarza to z dużą ilościa pozytywnych komentarzy a najlepiej z odbiorem osobistym.
                    • atwar1 Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 16:25
                      Doczytałam ze ten zestaw to razem z fotelikiem, to juz trochę lepiej cenowo ale i tak bym negocjowała.
                      Na zdjeciach wygląda ładnie.
                      • rehabilitantk Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 16:34
                        Czy na forum są dziewczyny, które za opłatą znajdą fajny używany wózek, w dobrej cenie i super stanie?? smile)))
    • sztucznamrowka Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 17:11
      Jak Ci się nie podobają Roany i Jedo to poluj na Emmaljungę smile
      • sztucznamrowka Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 17:13
        A może Navingtony? Caravel, Corvet lub Galeon?
        • sztucznamrowka Re: Porządny czołg pożądany :) 20.12.13, 17:15
          Ja Navingtony "macałam" w sklepie i uważam, że mają bardzo dobrej jakości materiały użyte do wykonania gondolek i ich gondole bardzo mi się podobają smile
          • darusia2012 Rehabilitantko 20.12.13, 22:33
            Mam na stanie czołg do zbycia wink
            Gdybys była zainteresowana to jestem na gazetowym

Ta teutonia nie ma pasów w spacerówce.
            • mamapodziomka Re: Rehabilitantko 20.12.13, 23:14
              Hauck to straszliwy badziew, Knorra nie znam, Teutonia, Hartan czy Emmaljunga powinny wytrzymac kilkoro dzieci bez wiekszych problemow.
              • rehabilitantk Re: Rehabilitantko 21.12.13, 16:31
                Chyba zaczynam się przekonywać do Jedo... Przejrzałam ich ofertę dokładnie i Bartatina alu, na białym stelażu , z kołami z plastikową felgą i szarą tapicerką z elementami alcantary... hmm podoba mi siębig_grin Albo na czarnym stelażu i jakaś jasna tapicerka, lub czerwona...

Po Waszych wypowiedziach Haucka sobie odpuszczę.

A ta Bartatina jest dużo gorsza od Emmy?
                • martuska1982 Re: Rehabilitantko 21.12.13, 16:48
                  lepsza, bo to zupełnie inna półka
            • rehabilitantk Re: Rehabilitantko 21.12.13, 16:32
              Darusia, nie mogę wysłać maila ... a nie możesz tu napisać chociaz jaki to wózek?
              • darusia2012 Re: Rehabilitantko 21.12.13, 17:57
                Hartan topline x, krzyżakowy stelaż sama spacerówka
                Jeszcze go nie wystawiłam na sprzedaż, ale pora się z nim rozstać, bo służył mi do dziennych drzemek, a mała już nie chce spać
                • marchewka872 Re: Rehabilitantko 15.01.14, 18:30
                  Witaj, czy sprzedałaś już wózek? jeśli nie byłabym zainteresowana
                  Pozdrawiam
                  • darusia2012 hartan 15.01.14, 20:16
                    Moj hartan już sprzedany
    • jomi81 Re: Porządny czołg pożądany :) 20.01.14, 08:48
      Mam Emmaljunge city cross i jestem bardzo zadowolona. Mieszkam pod miastem, głównie chodzimy po drogach nieutwardzonych, leśnych, polnych i w takim terenie emma sprawdza się świetnie. Niedaleko mamy zalew z plażą i po piasku też radzi sobie super. Ma świetne zawieszenie i bardzo dobrą jakościowo tapicerkę. Do auta kupiłam małą parasolkę z myślą, że na wizyty w cywilizowanych miejscach będę z niej korzystać, ale i tak wolę zapakować emmę niż męczyć się na nierównych chodnikach czy krawężnikach wózkiem z małymi kołami.
      Nad emmaljungą zastanawiałam się długo, bo jednak cena odstrasza, ale teraz nie żałuję tego zakupu.
      • marchewka872 Re: Porządny czołg pożądany :) 21.01.14, 13:21
        czy Twoja emma ma przekładaną rączkę a jeśli nie to czy ta funkcja przydałaby Ci się i jak bardzo? ja mam termin na czerwiec dopiero ale zastanawiam się nad modelem edge duo combi tylko że waży 19 kg i to mnie odstrasza podobno city cross jest dużo lżejszy czy rzeczywiście?
        • jomi81 Re: Porządny czołg pożądany :) 21.01.14, 14:33
          Nie ma przekładanej rączki, ale ma bardzo łatwo przekładane siedzisko. Jestem w stanie przełożyć je z siedzącym w środku dzieckiem (a moje dziecko do najlżejszych nie należy - 12kg wink). Co do wagi nie wypowiem się, mieszkam w parterowym domu, więc nie dźwigam wózka po schodach. Do auta jestem w stanie wrzucić go bez problemu. Wózek łatwo się składa, ale po złożeniu nadal zajmuje duże miejsca. Jeśli masz zamiar przewozić go samochodem to przymierz do bagażnika. Ja mam renault scenic, który ma bagażnik średniej wielkości i wózek zajmuje jego całość. Nic poza wózkiem tam nie wejdzie uncertain To jest chyba jedyny minus jaki widzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka