Dodaj do ulubionych

Teutonia - czy warto?

26.12.13, 14:07
Witam smile Czytałam sporo opinii dotyczących tego wózka, niestety są one bardzo rozbieżne. Zastanawiamy się, czy jest on wart swojej ceny, która (jeśli licząc większość opcji: gondola, spacerówka, fotelik z bazą, śpiworek, torba, moskitiera itp.) do najniższych nie należy.

Jakie jest Wasze zdanie na temat wózka tej firmy? Który z nich Waszym zdaniem jest najlepszy Be You, Cosmo czy fun system?

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • darusia2012 Re: Teutonia - czy warto? 26.12.13, 17:25
      Drugi raz nie kupialabym juz tego wozka chociaz zalet ma wiele.
      Mialam akurat be you, bo wizualnie najbardziej mi odpowiadal.
      Plus za wygląd i mozliwosc wyboru kolorystyki. Dobre materialy i wysoka jakosc wykonania.
      Wozek moglam prowadzic jedym palcem- jak w reklamie wink
      Minus to nie za duza gondola, mialam made for you-bez zadnej dodatkowej wentylacji.
      Ze spacerowki praktycznie nie korzystalam, bo siedzisko jak dla mnie dziwnie wyprofilowane. Gdy corka miala 6-7 mies i gondola byla za mala to musialam na szybko kombinowac inny wozek, bo w teutonii miala niewygodnie.
      Zachwycona bylam fotelikiem tario. Dobrze wyprofilowany, duzy, z mega dużym daszkiem, dobre wyniki w testach jeśli dla kogos są miernikiem. Z bażą to juz w ogole rewelacja.
      • marcowa_aprilla Re: Teutonia - czy warto? 27.12.13, 11:40
        podepnę się pod darusię bo mam identyczne zdanie, ja miałam mistral s
        fotelik rewelacja, duzo lepszy niz popularne maxi cosi wg mnie,
        gondola w miarę, synek moj duzy to szybko wyrosł
        ale spacerówka to dla mnie porazka, moj nie siedziący dobrze synek zsuwał się z niego i musiałam na szybko kupic kubełek
        wozek sprzedałam w idealnym stanie za pol ceny, nowy wlasciciel zachwycony
        ja tez bylam jak ją kupiłam, ale drugi raz bym tego nie zrobila
        ogolnie uwazam ze nie warto kupowac drogich zestawow 3w1 bo zawsze cos w nich nie bedzie pasic
        jesli bede miec drugie dziecko to kupie tanią gondolę na paskac typu roan marita czy cos w ten desen a potem spacerowke dopasowaną do dziecka i moich potrzeb
        • martuska1982 Re: Teutonia - czy warto? 27.12.13, 15:33
          mi się z siedziska spacerówki fun system nie zsuwał dzieciak, ale może to dlatego, że nie był już maluszkiem i sam stabilnie pewnie siedział. Kupiłam ten wózek, jak pisałam, na chwilę w sumie, z ciekawości, jak synek był już nieco starszy niż dziecko, które przechodzi do spacerówki z gondoli.
    • beemm Re: Teutonia - czy warto? 26.12.13, 19:16
      Ja miałam Cosmo i drugi raz tez bym kupiła jako komplet3w1.
      Jakoś bez zarzutu, osoba która odetnie kupiła była zaskoczona,jak wózek wyglada mimo ze używany.
      Fotelik z baza i adapterami rewelacja.
      Gondolę używałam 8 miesięcy i nie narzekałem, ma filtr 50 - dla mnie plus, bo nie lubię słońca wink prowadzenie jedna ręka, bez wysiłku, łamana rączka dawała wygodę i dla mnie i dla wyższego o 30 cm męża.
      Spacerówka ok, zmieniłam tylko z miłości do bj GT.

A cały cestaw można kupić nawet taniej niż na stronach w sklepach stacjonarnych, ja za cały zestaw z gadżetami w styczniu, przy zmianie kolekcji zapłaciłam niecałe 3 tys.

• martuska1982 Re: Teutonia - czy warto? 26.12.13, 21:59
        Ja wiele pewnie nie pomogę, miałam fun system, ale kupiony dla już ponad rocznego chłopca, był z nami (wózek nie synek wink ) niedługo.
        Ja bym kupiła ponownie, ale mieć trzeba swiadomosć, że do końca wózkowania nie wystarczy to siedzisko, góra do 24.miesięcy, bo jest niezbyt szerokie i oparcie ma dość niskie.
        jakiś czas później upolowałam spacerówke fun system dla koleżanki i przy okazji wsadziłam do niej 2,5letniego syna (nawet nie miał pełnych 2,5 lat) i wyglądał juz smiesznie, nogi zwisały u po bokach plastikowego podnóżka, bo gdyby chciał je na nim postawić to kolana nie iesciłyby mu się pod pałąkiem, a ogólne gabaryty dziecka, jego wysokość, też wyglądały potężnie na tle oparcia.
        Miałam do mojej teutonii gondolę, chociaż z niej nie korzystałam, ale powiedzieć mogę z jej oględzin, że dość mała jest.
        Amortyzacja w fun system jak dla mnie była ok, ale wczesniej miałam doświadczenie ze sztywnymi tylko wózkami.
    • noushka Re: Teutonia - czy warto? 27.12.13, 00:45
      Mam cosmo i choc ma wiele zalet, to uwazam, ze za cene nowego mozna kupic inny fajny wozek. Mala gondola, spacerowka jest zle wyprofilowana dla dziecka, ktore dopiero zaczyna siedziec. Pasy sa jakos dziwnie umieszczone. Wkladka ocieplajaca spacerowke ciagle sie zsuwa, czym doprowadza mnie do szalu. Ale najwiekszy mankanent to fakt, ze srodek ciezkosci ze spacerowka skierowana ku swiatu jest chyba za wysoko zaiweszony i wozek leci do przodu, jesli napotka niewielka przeszkode. (zdarzylo mi sie kilka razy, gdy wjezdzalam z ulicy na chodnik - cale szczescie mala mi nidgy nie wypadla).
    • bunny-funny Re: Teutonia - czy warto? 27.12.13, 17:47
      Mamy Teutonie BeYou i jestem bardzi zadowolona (coreczka 10 mies). To nasz jedyny wozek i
      zalety:
      *materialy i wykonanie topklasa
      *gondolka comfort plus-pięka wink, jak dla nas spora, choć pojezdzilismy tylko do 6 mies bo mała chciała już siedzieć a nie leżać.
      *spacerowka fajnie rozkladana, na poczatku pollezaco jezdzilismy, potem juz na siedzaco. Nie wymusza sztucznie pionowej pozycji tylko dostosowuje sie do dziecka.
      *cichutki
      * duzy komfort prowadzenia

wady:
      * dziwne, parciane pasy z lichymi gabeczkami...
      * parasolka przy gondolce srednio sie trzyma na stelazu-spacerowka ma juz specjalny adapter

Wozek kupilabym drugi raz w ciemno bo najwazniejszy byl dla mnie komfort i jakosc wykonania. No i jak nie teutonia to co???
      • carla123 Re: Teutonia - czy warto? 27.12.13, 20:00
        ja się nad tym wózkiem chwilkę zastanawiałam ale tylko chwilkę. W sumie odradziła mi koleżanka której siostra nie byla zadowolona. No i na forach raz chwalono raz narzekano w sumie na ten wózek
        Co do ceny = do tanich nie nalezy ale są też droższe więc to juz zalezy od zasobności portfela
        Ja na cenę nie patrzyłam tylko na to jaki jest wózek i jak bezpieczny
        Najbardziej mi wpadł w oko wózek za ponad 4 tys ale nie udało mi się go kupić niestety
        choć na ten kupiony nie narzekałam ani raz
    • mirtillo1983 Re: Teutonia - czy warto? 28.12.13, 20:01
      ja polecam jak najbardziej smile
      mamy teutonia be you od 9msc
      +
      jakość wózka, całego wykonania, dobre materiały (jeśli ktoś na to patrzy), gondola rewelacja mamy comfort, spacerówka dla mnie też super zaczęliśmy jeździć jak mała miała ok 5msc bo podnosiła się w gondoli i cieszyłam się bo jest rozkładana zupełnie na płasko smile, kółka wyglądają jak nówki, za komplet spacerówka, gondola, adapter, tario, baza, spiwór torba mufka załpaciliśmy 3700zł za rocznik 2012 i szczerze jak sobie policzyłam np. murę maxi cosi z cabrio z baza spiworem torba to wyszło podobnie a szczerze mura dla mnie jakościowo jest kiepska skoro już w sklepach wychuśtane jakieś te wózki, tario duży nasza 10kg córka bez problemu się mieści i jest jej wygodnie do cabrio już by nie weszła, teraz spodziewam sie drugiego bąbla dostanie be you w spadku po siostrze a siostrze 15msc zamówimy cosmo albo spirit spacerówkę smile, rewelacyjne rozwiązanie z siateczkami na lato, buda w spacerówce duża i naciąga się, dla mnie to naprawdę mercedes wśród wózków smile lekkość porowadzenia i obsługi

-
      ciezkie składanie rozkładanie ale to prawie każdego wózka ja całe szczeście robię to bardzo rzadko, cieżar wózka w sumie nie wnoszę go nigdzie bo mieszkam w domu ale może to komuś przeszkadzać, materiał w tario ten kudłaty a la polar latem trzeba było wyściełać tetrą bo maluch się pocił
      • basik.s Re: Teutonia - czy warto? 28.12.13, 20:38
        Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile

Pojeździliśmy po kilku (może kilkunastu) sklepach i zdecydowaliśmy (chyba bardziej Tatuś wink) się na Teutonię Be You - tym bardziej, ze trafiliśmy chyba na dość fajną promocję.

Mam jeszcze jedno pytanko, jak jest z gondolą? Czy jak ją się zamontuje na stelażu to jest taka mega stabilna czy jednak pod lekkim naporem siły porusza się troszkę góra - dół ?? Czy te metalowe "pręty" - zapięcia (za które mocuje się do stelaża) przy gondoli ruszają się lekko?
        • groniek1977 Re: Teutonia - czy warto? 29.12.13, 12:06
          Ja mam cosmo z gondolą made for you i tario z bazą. Jeśli chodzi o gondolę to jest stabilna na stelażu. Ja potrzebowałam lekką gondolkę, bo wnosiłam ją codziennie na 2piętro i tu się sprawdziła. Nie ma żadnych bajerów,ale coś za coś.
          Niestety co do jakości to nie zgodzę się z koleżankami:
          Wypinanie i wpinanie gondolki czasem mi się zacinało, materiał budki tak jakby niedopracowany,tzn. lekko zwisa,nie jest tak dokładnie naciągnięty, podobnie budka w spacerówce, kiwa się na zaczepach i też nie jest naciągnięta.
          Pałąk to jakaś kpina, czasem mam wrażenie,że się złamie przy odginaniu.
          Materiał siedziska niby ok. ale w tapicerce z 2012 r. jest już inaczej uszyty niż w 2011, boczki za bardzo skierowane są do środka i ... obszycie dziurek np. w miejscach gdzie wpina się pałąk jest tak niechlujne,że materiał się strzępi.
          Budka przy foteliku duża,ale cały czas opada do tyłu jak się ją złoży, jakieś takie luźne jest to mocowanie.
          Przy tej cenie takie niedoróbki zaskoczyły mnie, miałam inne wózki i były pod tym względem znacznie lepiej pomyślane.
          Teraz plusy:
          bezpieczny fotelik, przebadana baza
          lekka gondolka, łatwa do wnoszenia
          duża powierzchnia spania w spacerówce
          wentylowana duża budka
          Ja mimo wszystko kupiłabym go drugi raz, bo jest bardzo funkcjonalny, tzn. koła solidne, amortyzacja całkiem ok, fajne prowadzenie,ale jest mały, łatwy do składania i przewożenia, gondolka składana na płasko,spory kosz.
          Mam nadzieję,że będziesz zadowolona, be you jest chyba lepiej pomyślany,ale za ciężki dla mnie smile
          • basik.s Re: Teutonia - czy warto? 29.12.13, 21:27
            groniek1977 - a gondolę montujesz tak, że wyciągasz od dołu takie metalowe pałąki i wpinasz do stelaża? Pytam, bo nasza tak delikatnie pod naciskiem się rusza i zastanawiamy się czy wybrać się z tą sprawą do sklepu, czy tak ma być smile
    • kaja_14 Re: Teutonia - czy warto? 03.01.14, 20:24
      O wózkach teutoni nasłuchałam się jakieś 3 miesiące temu od osoby, która tego wózka używała, była bardzo zadowolona i bardzo nas do takiego zakupu zachęcała. niestety nie wiem jakiego modelu używała, ale tak ogólnie była teutonią zachwycona. Na początku nie brałam tego wózka pod uwagę, choćby dlatego, ze w moim rodzinnym mieście nie było teutoni w "używanych". Potem się pojawiła teutonia - lambda używana i kupiłam, opcje 2w1 w moim ulubionym fioletowym kolorze (choć kolor był to dla mnie sprawą drugorzędną). kupiłam, bo poczułam się przekonana, że dobry wózek i dobry wybór. Mam nadzieję, ze tak będzie. a do tego wątku wrócę za parę miesięcy za parę miesięcy już jako użytkownik teutonii.
      • justynka_28 Re: Teutonia - czy warto? 04.01.14, 12:14
        Mam teutonie beyou z 2012r z gondolką comfort. Gondola bardzo duza,wygodna,syn jezdzil w niej do 6mca.mogl spokojnie jeszcze w niej pojezdzic, ale juz nie moglam doczekac sie spacerowkismile jakosc materialow rewelacyjna. Gondolke mialam w jasnoszarym kolorze i wszelkie zabrudzenia bez sladu znikaly po przetarciu samą wodą. Spacerowka tez jest bardzo fajna. Rozklada sie zupelnie na plasko do spania. Wozek dobrze sie podbija. Fajna jest tez budka. Co tam jeszcze,mam go z wszystkimi dodatkami typu mufka(rewelacja) folie przeciwdeszczowe,spiworek,torba,oslonki na nozki.Bardzo fajny jest ten spiworek zimowy,maly zawsze ma w nim cieplo. Ach i cos czym moje kolezanki zawsze sie zachwycają- duzy i pakowny kosz pod wozkiem
        • darusia2012 Basik 04.01.14, 15:09
          Wg mnie lekki luz może być. U mnie gondolka lekko się ruszała. Mam teraz inny wozek z wypinanym siedziskiem i tez jest lekki luz.
          Do momentu gdy luz jest niewielki, slychac kliknięcie przy wpinaniu to jest ok
          • basik.s Re: Basik 10.01.14, 12:56
            Wózek mamy już w domu i czekamy aż zaczniemy go używać smile
            Mamy nadzieję, ze się sprawdzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka