Dodaj do ulubionych

Wózek dla niemowlaka

02.05.16, 21:55
Pewnie dość rzadko witają tu tatusiowie, ale żona zajęta, więc padło na mnie zwracać się do Was z prośbą o rekomendacje pierwszego wózka dla pierwszego dziecka, na świat przyjdzie w lipcu (syn). Jako że to nasze pierwsze, to jesteśmy - jak się pewnie domyślacie - bez pojęcia.

Do tej pory myśleliśmy o zakupie jakiegoś wózka Xw1, żonie bardzo podoba się Adamex Barletta, ale po przeczytaniu dobrych kilkudziesięciu opinii tutaj dochodzę do wniosku, że potrzebujemy pomocy, bo większość z Was odradza zakup uniwesalnych wózków.

Trudno mi określić wymagania, bo to nasze pierwsze dziecko, ale mogę powiedzieć, że:

- mieszkamy w mieście, na II piętrze, bez windy - dobrze by więc było, żeby wózek był w miarę lekki
- nie mamy w okolicy jakichś super miejsc na spacery, więc będziemy trochę jeździć samochodem - ważne by były zarówno przyjazne nieobszernemu bagażnikowi gabaryty jak i łatwość składania wózka
- okolice zdecydowanie miejskie: nierówne chodniki, kostka brukowa - (wydaje mi się, że) ważne byłyby pompowane koła, skrętne
- nasz budżet to 1800 zł, ale w tej cenie musimy też kupić fotelik, jak rozumiem oddzielnie?
- kolorystycznie coś neutralnego - jakieś szare kolory, połączenie z białym (dla żony to ważne)

Pozdrawiam wszystkie mamy (i tatów!) i z góry dziękuję za pomoc.

Obserwuj wątek
    • thektoska Re: Wózek dla niemowlaka 03.05.16, 08:38
      Nie znam sie Na cenach I nie wiem czy uzywke bierzecie pod uwage, ale moze warto przyjzec sie blizej joolzom.
      Zadna przyzwoicie amortyzowana, bezpieczna I wygodna dla niemowlaka gondola nie bedzie bardzo przyjazna male my bagaznikowi. My tez nie mamy blisko domu fajnych parkow I wozilismy wozek prawie codziennie. W pewnym momencie zdecydowalismy sie na zakup bagaznika dachowego- trumienki, dzieki ktoremu nie trzeba bylo rezygnowac z zakupow, kiedy wozek zajmowal nam caly bagaznik.

Polecam aktywne ojcostwo I przekraczanie granic, wg obiegowych opinii zarezerwowanych dla pan. Mój maz to nawet ma swój własny prywatny wózek, który zakupił sobie samodzielnie i którym ze straszakiem na męskie wypady sie wypuszczają bez reszty rodziny.
      • kin_ga83 Re: Wózek dla niemowlaka 03.05.16, 11:35
        Jeśli ma być lekki to bugaboo cameleon. Tylko w budżecie zmieści się używany. Koła pompowane ma tylne ale amortyzacja jest super. Ma swoje wady, warto poczytać forum.
        Dla mnie bardzo fajnym wózkiem jest Sola mamas and papas. Zwłaszcza spacerówka jest wygodna dla dziecka.
        Jeśli chodzi o wnoszenie wózka na drugie piętro...
        Żadnego nie wniesesz razem z niemowlakiem bo to ok. 20 kg i ciężko wygodnie chwycić. Ciągłe wciągnie wózka po schodach go zniszczy. Nie masz możliwości zostawiać na dole chociaż stelażu?
        Z moich doświadczeń wynika, że na drugie piętro razem z dzieckiem na ręku można wnieść wózek do 8 kg jeżeli się dobrze składa.
        • afroddytta Re: Wózek dla niemowlaka 03.05.16, 11:48
          Ja akurat nie lubię Bugaboo Cameleona, ma on swoje zalety i moze sie podobać, nie chce go odgórnie odradzać ale gorąco zachęcam do obejrzenia go na żywo, zeby potem szoku nie przeżyć wink
          W podobnej opcji to wolałabym Joolza.

Z dobrych, terenowych i dosc lekkich a dobrych i dla malucha i dla starszaka to Bumbleride Indie, ale nowy bedzue droższy, warto poszukać prawie nowego używanego, na pewno bedzue w dobrym stanie i sprawdzi sie lepiej niż nowy w tych samych pieniądzach smile
          Teraz wchodzi nowość (bede mieć okazje ja poznać pod koniec tygodnia) wizek który wydaje sie mieć wszystko co potrzeba Joie litetrax Air, tylko nie wiem czy w pl bedzue dostępna gondola (za granica jest). Nowa doacerowka kosztuje 1200 zł.
        • sermag Re: Wózek dla niemowlaka 03.05.16, 11:51
          Moze brio/britax go? Uzywany zmiesci sie w budzecie.
          Ja dla drugiego dziecka zakupilam wlasnie m&p sola2. Z tym ze akurat w okolicy mam przyzwoite chodniki i miejsca na spacery, a na gorszy teren mam inny wozek. wozka wnosic nie zamierzam bo mam winde.
          Zakupilam zestaw 3w1 z fotelikiem Cybex Aton. Bede uzytkowac od lipca wiec jeszcze sie nie wypowiem czy polecam ta gondole dla noworodka, ale spacerowka jest super (mialam przy synku kiedys m&p i jest swietnie wyprofilowana dla malucha zaraz po gondoli). Amortyzacja oczywiscie nie powala. To miejski wozek
    • asbu Re: Wózek dla niemowlaka 04.05.16, 01:35
      Tylko napiszę, że nie ma znaczenia ile waży wózek i tak go z noworodkiem na 2 piętro jedna osoba nie wniesie. Szybciej skupiłabym się na łatwości wypinania gondoli, bo tak najczęściej się to odbywa. Dziecko wnosimy w gondolce, a potem ewentualnie stelaż (i tu ważne żeby się łatwo składał i blokował po złożeniu).
      • ferrieha Re: Wózek dla niemowlaka 09.05.16, 20:10
        Niektóre wózki wygodnie się wciąga po schodach - miałam 2 gondole, najpierw barlettę, którą musiałam rozkładać na gondolę + stelaż i nosić w częściach, co było niewygodne (latanie po 2 razy) i upierdliwe (bo jednak niefajnie jest zostawiać noworodka w gondoli samego na półpiętrze, żeby wtargać stelaż). Moja druga gondola to był britax go (to samo, co brio go) i on znakomicie wchodzi po schodach, jeśli się poćwiczy i wyczuje balans wózka, to można go spokojnie wciągać za rączkę po schodach (i spuszczać w dół też) nie budząc śpiącego w gondoli dziecka i nie narażając go na wstrząsy. Tyle tylko, że britax/brio go to nadal ciężki wózek i po złożeniu spory, szczególnie w wersji z gondolą.
        • ferrieha Re: Wózek dla niemowlaka 09.05.16, 20:13
          Najsensowniej byłoby pomyśleć o miejscu, w którym można byłoby zostawiać stelaż wózka i wnosić do domu samą gondolę. Może na klatce schodowej jest jakieś nieużywane miejsce, jeśli nie strach przed kradzieżą, może piwnica albo garaż, może w bagażniku samochodu żona by zostawiała, jeśli ma swój samochód zaparkowany pod blokiem? Wtedy odpada połowa ciężaru, potrzeba lekkiej gondoli z wygodnymi uchwytami do wnoszenia i żona sobie da radę z wejściem na 2 piętro.
    • enfik Re: Wózek dla niemowlaka 04.05.16, 06:54
      Wozka doradzac nie bede. Ja wybralam Britax Go Next dla naszego lipcowego syna. Wozek ma srednia wage i jest jednak dosc spory do samochodu. Wyglada rewelacyjnie i zapewne bede bardzo zadowolona, ale chwilowo doswiadczenia brak. Warto jednak przymierzyc wozek do auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka