Dodaj do ulubionych

Trasa ekspresowa S7 koło Chomiczówki

17.03.11, 08:00
Pamiętacie jeszcze spór o bodowę trasy ekspesowej S7, planowanej tuż przy blokach Chomiczówki, który elektryzował wielu mieszkańców Bielan i Bemowa?

Teraz wychodzi na to, że tej trasy tak prędko nie bedzie. To znaczy i tak było wiadomo, że inwestycja jest mocno opóźniona, ale teraz te opóźnienia mogą jeszcze wzrosnąć:

www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,spor-o-s7-sprawa-wraca-do-sadu,138969.html
Czyli kierowcy jadący w stronę Gdańska dalej będą kisić się w korkach i psioczyć na cały świat, za to mieszkańcy częśći Chomiczówki i Bemowa trochę dłużej odetchną.

Jak uważacie, czy ta inwestycja, biorąc pod uwagę z jednej sttony korzyści dla
kierowców, ale z dugiej strony koszty finansowe i społeczne, jest celowa i potrzebna? Ja mam nieco mieszane uczucia w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 10:32
      1 - ta trasa jest niezbędna
      2 - nie mam żadnego współczucia dla idiotów którzy kupili mieszkania przy planowanej trasie. To, że tamtędy ma biec trasa szybkiego ruchu było zaplanowane od conajmniej lat 80-tych.

• lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 10:37
        > 2 - nie mam żadnego współczucia dla idiotów którzy kupili mieszkania przy plano
        > wanej trasie. To, że tamtędy ma biec trasa szybkiego ruchu było zaplanowane od
        > conajmniej lat 80-tych

No jest to jakiś argument, ja się bardziej martwię o mieszkańców bloków PRL-owskich, bo w czasach PRL-u możliwości wyboru miejsca zamieszkania były ograniczone - czasem brało się po prostu to, co "przydzielili" z jakiejś tam puli. Ten problem dotknie zwłaszcza mieszkańców Bemowa, tam bloki PRL-owskie bedą przylegać bezpośrednio do trasy. Inna sprawa, że ma ona przebiegać tam w tunelu - no ale to z kolei czyni koszty inwestycji gigantycznymi.
        • amoniak2 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 14:11
          S7 musi powstać, tak jak musi powstać Trasa MP po naszej stronie. W 100% zgadzam się z zgadzam się z elfkabezhaltera - ludzie wiedzieli "od zawsze" że ta trasa kiedyś będzie - tyle że to kiedyś stało się bliższe, realne. Dla przypomnienia: trasa S2 biegnie sobie przez środek Ursynowa.

War-sza-wa! Bie-la-ny!
          • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 14:16
            > Dla przypomnienia: trasa S2 biegnie sobie przez środek Ursynowa.

Jeszcze nie biegnie :) No ale biec będzie.

Swoją drogą wszystko jest dziwnie planowane w Warszawie. O ile przebieg trasy _obok_ Chomiczówki ma sens (no bo obok), o tyle Ursynów to kuriozum jakieś - kto w ogóle to wymyślił, żeby zaprojektowac ogromne osiedle i trasę w jego środku? Tak naprawdę to powinna biec ona bokiem Ursynowa, czyli tam, gdzie teraz są Kabaty. No ale trzeba było o tym myślec wcześniej, jak jeszcze Kabaty istniały tylko na mapie a nie w formie blokowiska.

Jasne, że ursynowianie nie odczują tej trasy, bo będzie w tunelu, ale to masakrycznie podraża koszty.

"Obwodnica" Warszawy 5 km od Pałacu Kultury (przy Hali Marymonckiej) to też zdaje się wytwór rodzimych planistów. Kiedy to w ogóle planowano? W atach 60-tych? 70-tych? Ktoś wie?
            • amoniak2 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 14:34
              :) biegnie sobie S2 na planach - sama widziałam
              • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 14:44
                > :) biegnie sobie S2 na planach - sama widziałam

Ano biegnie... Zawsze boleję nad tymi planami, bo ich realizacja wiąże się z gigantycznymi kosztami, te tunele nie są tanie.

Za komuny każdy to pewnie rysował jak chciał, nie przejmując się tym, że klasa robotnicza zamieszkująca okoliczne osiedla będzie miała hałas pod oknem. System upadł i trzeba ryć tunele. No ale to jedna strona medalu. Druga jest taka, że w 3.RP/4.RP (niepotrzebne skreślić) zezwolono na dalszą budowę bloków w sąsiedztwie planowanych tras, co jest szczeólnie mocno widoczne u nas na Chomiczówce. No i znowu trzeba ryć tunel i znowu gigantycznie rosną koszty.

Chyba jesteśmy bardzo bogatym krajem, skoro stać nas na błędne planowanie a potem rycie drogich tuneli.
                • amoniak2 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 15:04
                  I myślisz że wszędzie będą ryli te tunele bo osiedla się pobudowały? Wątpię.
                  • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 15:10
                    > I myślisz że wszędzie będą ryli te tunele bo osiedla się pobudowały? Wątpię.

Według planów mają ryć na Ursynowie, Chomiczówce i Bemowie. I pewnie będa, bo inaczej rozpęta się afera, blokady budowy itp.
        • grodek75 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 21:20
          lukasz.1978 napisał:
          No jest to jakiś argument, ja się bardziej martwię o mieszkańców bloków PRL-owskich, bo w czasach PRL-u możliwości wyboru miejsca zamieszkania były ograniczone - czasem brało się po prostu to, co "przydzielili" z jakiejś tam puli.

O mieszkańców bloków z czasów PRL nie musisz się Łukaszu martwić.
          Jestem mieszkańcem jednego z nich (przy Kwitnącej na Chomiczówce) i zapewniam Cię, że akurat te budynki zostały postawione w taki sposób, że trasa będzie miała na nie bardzo niewielki wpływ. Po prostu budując osiedle zachowano odpowiednie odstępy w projekcie trasy (która dla przypomnienia w planach jest nawet nie od lat 80, a już od 60 kiedy Chomiczówka była jeszcze wsią na obrzeżach Warszawy). Dodatkowo wywalczony został tunel, który ochroni w glównej mierze stare osiedla.
          A wracając do tematu - problem jest z mieszkańcami nowych bloków i osiedli domków jednorodzinnych postawionych w latach 1990-2000. Te osiedla postawiono w odległości 50m od rezerwy pod planowaną trasę. Na ul. Rodziny Połanieckich i Maszewskiej balkony wiszą praktycznie nad rezerwą pod trasę. To ci ludzie, którzy pokupowali mieszkania za pół ceny najgłośniej protestują przeciw trasie, która byla planowana w tym miejscu od 30 lat!
          I jeszcze na koniec - na początku wątku napisałeś, że brak tej trasy będzie "oddechem" dla mieszkańców Chomiczówki i Bemowa. Otóż Łukaszu jesteś w grubym błędzie. Brak tej trasy stanie się przekleństwem dla tych osiedli. Cały ruch od strony Woli i Ochoty w kierunku Gdańska i Białołęki pójdzie ulicami Conrada i Sokratesa. I tyle wywalczą pieniacze, że nie będą w stanie wyjechać z osiedla. Jeszcze durnie będą błagać o tą trasę.
          • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 17.03.11, 23:31
            > I jeszcze na koniec - na początku wątku napisałeś, że brak tej trasy będzie "od
            > dechem" dla mieszkańców Chomiczówki i Bemowa. Otóż Łukaszu jesteś w grubym błęd
            > zie. Brak tej trasy stanie się przekleństwem dla tych osiedli. Cały ruch od str
            > ony Woli i Ochoty w kierunku Gdańska i Białołęki pójdzie ulicami Conrada i Sokr
            > atesa. I tyle wywalczą pieniacze, że nie będą w stanie wyjechać z osiedla. Jesz
            > cze durnie będą błagać o tą trasę.

Może się nieprecyzyjnie wyraziłem - brak trasy będzie "oddechem" dla mieszkańców domów na Chomiczowce i Bemowie tuż przy jej planowanym przebiegu, to miałem na mysli. Co do tego, że jej brak stanie się przekleństwem... Cóż, może masz rację, a może nie, ciężko mi to ocenić. Jest możliwe, że masz. Ja powiem od siebie, ze nie jestem ani zwolennikiem tej trasy ani jej przeciwnikiem, nie mam wyrobionego zdania w tej sprawie. Stąd też między innymi założyłem ten wątek, aby poznać argumenty i opinie innych.

Natomiast kupowanie mieszkań tuż przy rezerwie terenu na tę trasę, no to cóż, faktycznie delikatnie mówiąc średnio rozsądne.
          • jc555511 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 13:14
            Zgadzam się w 100% z przedmówcą, tak jak z elfkabezhaltera:))
            Najgłośniej krzyczą ci co chcieli mieć mieszkania za półdarmo, tylko jakoś nie wpadli, że nie ma nic za darmo. Sami sobie są winni, plany trasy nie były tajne, każdy o nich wiedział, a jak nie wiedział to mógł się pofatygować do urzędu i zasięgnąć języka.
            Zawsze tak jest - najpierw ludzie połaszą się na świetne okazje i promocje, a potem - płacz, lament i pretensje do wszystkich w około tylko nie do siebie. Jak produkt jest dobry i niewadliwy to ludzie go kupią po cenie rynkowej, a jak jakiś szajs to wiadomo że i tak pójdzie jak zrobi się z tego atrakcję cenową.
            • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 13:23
              > Zawsze tak jest - najpierw ludzie połaszą się na świetne okazje i promocje, a p
              > otem - płacz, lament i pretensje do wszystkich w około tylko nie do siebie. Jak
              > produkt jest dobry i niewadliwy to ludzie go kupią po cenie rynkowej, a jak ja
              > kiś szajs to wiadomo że i tak pójdzie jak zrobi się z tego atrakcję cenową.

Na rynku mieszkaniowym jest nieco inaczej. Najpierw kupuje się produkt wybrakowany za mniejsze pieniądze, a potem organizuje się grupę nacisku, aby z pieniędzy podatnika wszcząć działania maące na celu likwidację owego wybrakowania (czyli de facto podwyższenia wartości nabytego mieszkania).

Klasyczny przykład to Białołęka - najpierw zakup tańszych mieszkań z kiepskim dojazdem, potem starania o Most Północny.

Ale jest jeszcze tez oczywiście druga strona medalu - nie każdego stać na mieszkanie w "niewybrakowanej" okolicy (czyli przez to droższe), no to trudno się dziwić, że ludzie kupują tańsze, a potem się organizują, żeby pozbyć się przynajmniej części niedogodności. Organizować się i walczyć o swoje każdy może i każdy ma prawo - a czy należy wtedy tym ludziom ulegac, to już inna sprawa.
              • amoniak2 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 13:40
                Wybacz ale skoro miasto dało pozwolenia na budowę wzięło na siebie pewne zobowiązania czyli - rozbudowę infrastruktury.
                • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 14:14
                  > Wybacz ale skoro miasto dało pozwolenia na budowę wzięło na siebie pewne zobowi
                  > ązania czyli - rozbudowę infrastruktury.

Hmmm, rozwój tzw. Zielonej Białołęki połączony z brakiem dróg, szkół, przedszkoli, przychodni itd. pokazuje, że jest dokładnie odwrotnie.

Nie mówię, że miasto nie powinno nic robić w kwestii rozbudowy infrastruktury, bo powinno, przynajmniej w pewnym stopniu. Ale obowiązku w sensie formalnym nie ma.

Generalnie uważam, że ciężar rozbudowy infrastruktury w sytuacji dziur w miejskiej kasie powinein być przerzucony na deweloperów (czyli udzielamy pozwolenia na budowę pod warunkiem określonych świadczeń ze strony dewelopera). Jasne, że deweloper przerzuci to na mieszkańców i mieszkania bedą droższe, ale jak chce się mieć ulice zamiast wertepów, no to ktoś za to zapłacić musi.
                  • amoniak2 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 14:20
                    Zgadzam się z tobą z 100% z tym, że weź pod uwagę to że developer nie pobuduje niczego ot tak z dobrego serca a jedynie pod naciskiem i tu właśnie powinno wchodzić miasto jako grupa nacisku. W ten pośredni sposób miasto realizuję swoje zobowiązania względem przyszłych mieszkańców.
                    • lukasz.1978 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 14:29
                      > weź pod uwagę to że developer nie pobuduje
                      > niczego ot tak z dobrego serca a jedynie pod naciskiem i tu właśnie powinno wch
                      > odzić miasto jako grupa nacisku.

A to prawda. Uważam, że obecnie pozwolenia na budowę są wydawane zbyt lekką ręką. Moze z powodu... Każdy się chyba domyśla :)
              • jc555511 Re: S7 koło Chomiczówki 18.03.11, 15:40
                Nie będę się rozpisywać - w moim poście miałam na myśli ludzi, którzy kupili tam mieszkania (sytuacja materialna nie ma tu znaczenia), a teraz podnoszą lament, że chcą im pod oknami wybudować trasę.
                Właśnie takich ludzi nie mogę zrozumieć, kupują mieszkanie, biorą kredyt na 20-30 lat i nawet nie zainteresują się tym, jakie plany na przyszłość mają władze dzielnicy, w której wkrótce zamieszkają.
                Zakup mieszkania to bardzo poważna decyzja i powinna być przemyślana. Kupno mieszkania nie wiąże się tylko z bieganiem od dewelopera do dewelopera i porównywanie ceny za mkw, wiążę się ona również z tym, że będziemy gdzieś tam mieszkać (nie ma znaczenia czy to blok, osiedle, dzielnica), tworzyć jakąś społeczność i warto tym się zainteresować wcześniej.
                Czy jakby kupowali działkę na jakiejś wsi to nie poszliby do urzędu gminy zapytać o plan zagospodarowania przestrzennego i planowane inwestycje w przyszłości?
                Co do deweloperów sprawa jest prosta, kupują taki grunt tanio, sprzedają taniej mieszkania (i tak na nich zarabiając), a z problemem zostają ich klienci.
    • elfkabezhaltera Przykład 18.03.11, 21:26
      www.nowebielany.com/pl/2.html
      1 - Co prawda "PROJEktowana TMP" wystawia zalotnie ogonek, ale ile ludzi ruszy mapą? I jest to na północ od węzła, zaś dalej na południe ...
      2 - ... o tym, że nad Nocznickiego (wzdłuż) będzie 6-cio pasowy wiadukt TMP, na oko 15 metrów od okien, to nie znalazłem słowa ...

• lukasz.1978 Re: Przykład 18.03.11, 21:42
        > www.nowebielany.com/pl/2.html
        > 1 - Co prawda "PROJEktowana TMP" wystawia zalotnie ogonek, ale ile ludzi ruszy
        > mapą? I jest to na północ od węzła, zaś dalej na południe ...
        > 2 - ... o tym, że nad Nocznickiego (wzdłuż) będzie 6-cio pasowy wiadukt TMP, na
        > oko 15 metrów od okien, to nie znalazłem słowa ...

O, ten tekst jest fajny:

Niezwykle istotny jest fakt, że znajduje się tu znakomita sieć komunikacyjna, łącząca główne arterie

Deweloper "zapomniał" dodać, że za parę lat ta sieć komunikacyjna będzie jeszcze znakomitsza :))

Dlatego trzeba grzebać w planach, bo na rzetelność deweloperów nie ma co liczyć. Zresztą co w tym dziwnego? Każdy, w każdym biznesie, eksponuje przecież zalety swego produktu ponad miarę, a nad wadami spuszcza zasłonę milczenia...
        • scorpionikus Trasa S-7 zaskarżona a i tak kasy nie ma 25.03.11, 19:13
          Trasa S-7 zaskarżona a i tak kasy nie ma i dlatego 80 000 aut na dobę będzie zjeżdżało w uliczki bielańskie, blokując cała dzielnicę. Powodzenia już za niecały rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka