Dodaj do ulubionych

wątpliwości

12.07.18, 14:19
1. kobieta przyjeżdża w gości (nic oficjalnego), siedzi przy kawie z gospodynią, do domu wraca jej mąż. Oboje dużo starsi. Czy kobieta wstaje, gdy ten wchodzi do pokoju? Ta sama sytuacja, do pokoju wchodzi nastolatek. Kobieta wstaje, żeby się przywitać?

2. grupa znajomych, są 2 skłócone osoby. Czy przy powitaniu ze wszystkimi (różnie - przybcie piątki, podanie ręki, przytulenie) osoba przychodząca musi podać rękę tej, z którą jest skłócona? Czy wystarczy "cześć"?

3. w rodzinie część osób popełnia rażące błędy językowe, słucha tego małe dziecko. Czy opiekun, siedząc przy stole ze wszystkimi, słysząc, że dziecko powtarza te błędy powinien je od razu poprawiać?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: wątpliwości 12.07.18, 16:17
      1. Czy coś jej ubędzie, gdy wstanie bez rozkminiania?
      2. Niepodanie ręki to poważna sprawa. Nie warto, chyba że kłótnia wiązała się z poważną zniewagą.
      2. Nie poprawia się ludzi dorosłych. To niegrzeczne. Dziecka zresztą też się nie poprawia przy wszystkich, chyba że ktoś ma ochotę zrobić mu przykrość.
      • paksudarset Re: wątpliwości 12.07.18, 16:34
        1. nie ubędzie, nie chce być nadgorliwa. wink
        3. wiem, że dorosłych się nie poprawia. Chodziło mi o poprawianie dziecka, korygowanie błędów na bieżąco.

Dziękuję.
        • aqua48 Re: wątpliwości 12.07.18, 18:14
          ad 1. Nie, kobieta absolutnie nie musi wstawać na powitanie mężczyzny ani nastolatka.
          ad 2. Jeśli się podaje rękę innym to i osobie z którą jesteśmy skłóceni należy. Można natomiast powiedzieć cześć wszystkim ogólnie.
          ad 3. Nie, poprawianie błędów dziecka przy osobie po której te błędy ono powtarza nie jest taktowne.
          • kora3 Re: wątpliwości 13.07.18, 09:02
            aqua48 napisała:

> ad 1. Nie, kobieta absolutnie nie musi wstawać na powitanie mężczyzny ani nasto
            > latka.

Dokładnie!

> ad 2. Jeśli się podaje rękę innym to i osobie z którą jesteśmy skłóceni należy.
            > Można natomiast powiedzieć cześć wszystkim ogólnie.

Zgadzam się z podaniem reki także osobie nielubianej/skłoconej. Natomiast uwazam, że w luźnym towarzystwie mozna witać się z róznymi osobami zależnie od relacji. Czyli z kimś bliskim uściskiem, a z kims niebliskim - podaniem ręki, choć oczywiscie ogólne czesc bez niczego poza tym - jest ok.

> ad 3. Nie, poprawianie błędów dziecka przy osobie po której te błędy ono powtar
            > za nie jest taktowne.

Hmmm no i tu mam dylemat nie tak ze strony SV, jak ze strony że tak powiem wychowawczej ...Bo prawdę jest co napisałaś, ale jesli dziecko z taką osobą ma kontakt czesto, to błąd najprawdopodobniej sobie będzie utrwalać. i sama miałabym dylemat c tu zrobić
            • aqua48 Re: wątpliwości 13.07.18, 09:57
              kora3 napisała:

> ze strony że tak powiem wych
              > owawczej ...Bo prawdę jest co napisałaś, ale jesli dziecko z taką osobą ma kon
              > takt czesto, to błąd najprawdopodobniej sobie będzie utrwalać. i sama miałabym
              > dylemat c tu zrobić

Od strony wychowawczej dzieci są w zdecydowanej większości bardzo inteligentnymi istotami i w mig łapią, przy konsekwentnym tłumaczeniu rodziców co należy robić, a czego nie należy, że w jednym środowisku coś jest dopuszczalne, a w innym nie, że np. dziadkowie, czy wujkowie mówiąc używają gwary, ale ponieważ rodzice używają na co dzień literackiego języka, to rozmawiając z rodzicami mówi się podobnie.
              Tak, że naprawdę wystarczy tłumaczenie w domu.
              Znam osobiście dziecko które będąc malcem uczącym się dopiero mówić wyjeżdżało na dwa miesiące na wakacje do babci za granicę i mówiło tam w obcym języku (również z rodzicami). Po powrocie w ciągu dwóch-trzech tygodni przechodziło zupełnie naturalnie na poprawny język polski.
              • kora3 Re: wątpliwości 13.07.18, 10:16
                No być moze Aquo...Ja mialam raczej na mysli kontakt dziecka z mówiacym z blędem/błędami na tyle czesty, że nie ma dłuższych przerw w tych kontaktach.
          • megg76 Re: wątpliwości 16.07.18, 21:39
            ha,kobieta powinna wstać, kiedy do pokoju wchodzi starszy mężczyzną, może siedzieć kiedy jest to równolatek lub osoba młodsza!
            • aga.doris Re: wątpliwości 16.07.18, 21:54
              Kobieta powinna wstać jeśli wita się z szacownym starcem. Starszy mężczyzna może poczuć się dotknięty takim zachowaniem..., bo to znaczy, że pani uważa go za starcawink Poza tym "starszy" to pojęcie względne. Dla 20 latki starszy to 40 latek, a taki pan raczej nie oczekuje tego rodzaju gestów, a zgoła czego innegowink
    • znana.jako.ggigus Re: wątpliwości 13.07.18, 12:47
      1) ja bym wstała.
      To taki miły gest, no i głupio tak wobec kogoś witającego siedzieć. Wstanie to część powitania.
      1) ja bym podala. Wykluczanie zaogni konflikt jeszcze bardziej
      3) nie wiem, czy opiekun dziecka powinien przy wszystkich to dziecko poprawiać. Sam fakt bycia dzieckiem nie znaczy, że dorośli mogą z takłą osobą robić, co chcą
    • sarniak Re: wątpliwości 13.07.18, 21:10
      Ad 2. A ja bym nie podała tylko powiedziała czesc. Miałam taką sytuację, że stałam z dwiema koleżankami i przechodziły znane nam wszystkim 2 osoby. Wszyscy się ze wszystkimi witali dość wylewnie. Ja i jedna z tych osób się wręcz nie znosimy. Powiedzialysmy sobie cześć, czy hej, i było to naturalne. Nie chciałabym podawać tej osobie ręki, ani tym bardziej padać jej w ramiona , jak to zrobili inni. To było przypadkowe spotkanie i od kilku lat widziałam ja tylko raz. Nawet jeśli niezgodne z SV to czuje się z tym dobrze, nie wiem po co byłaby ta hipokryzja z podawaniem ręki.
      • minniemouse Re: wątpliwości 14.07.18, 00:25
        Ale podawanie reki to nie wyraz osobistych uczuc a dobrych manier.
        wiec albo podaje sie wszystkim albo nikomu. ale tez moze byc taka sytuacja ze osoby bardzo zaprzyjaznione witaja sie jak opisalas wylewnie, z usciskami, a te mniej - podaja sobie tylko reke lub mowia "dzien dobry". i tez dobrze.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka