Dodaj do ulubionych

Pogoda a zycie codzienne

02.06.06, 09:17
Mam pytania odnosnie Norweskiej pogody. Wybieram sie do Norwegii, na dluzej,
do Stavanger. Slyszalem troche, ze generalnie jest dosc zimno, tzn generalnie
w Stavanger latem temperatur powyzej 20st raczej sie nie spodziewac. Ja
wyjzedzam na poczatku wrzesnia. Chodzi mi tu glownie o deszcz. Czytalem
troche na stronach internetowych, np ze jezeli sie gdzies wybieram to
nalezaloby wczesniej zapoznac sie z prognoza. Nie brzmi to zachecajaco. Nie
wiem jak to do konca z tym deszczem jest. Czy powinienem posiadac trzy pary
butow na kazda pore, bo jak jedna bede uzywal to dwie w tym czasie beda sie
suszyc? Jakies plaszcze nieprzemakalne? Nie chcialbym spedzac calych dni w
pracy przemoczony do suchej nitki bo mnie rano deszcz dorwal. A moze ja to
troche zle widze i wystarczy miec zawsze przy sobie parasol i to wystarczy?
Niestety nie bede mial auta i bede musial sie zdac na komunikacje miejska.
Z tego co slyszalem to w Stavanger pogoda przez caly rok jest deszczowa. Zima
mrozow praktycznie nie ma. Licze na wasze komentarze.
Zeron
Obserwuj wątek
    • legal.alien Re: Pogoda a zycie codzienne 02.06.06, 09:25
      zeron napisał:

> Mam pytania odnosnie Norweskiej pogody. Wybieram sie do Norwegii, na dluzej,
      > do Stavanger. Slyszalem troche, ze generalnie jest dosc zimno, tzn generalnie
      > w Stavanger latem temperatur powyzej 20st raczej sie nie spodziewac. Ja
      > wyjzedzam na poczatku wrzesnia.

W Stavanger przez caly rok mozna powiedziec, ze temperatura bedzie 10C+/-5C i
      bedzie padac. Czasami zdazaja sie zimniejsze dni, jak i cieplejsze, czasami tez
      wyjzy slonce.

Chodzi mi tu glownie o deszcz. Czytalem
      > troche na stronach internetowych, np ze jezeli sie gdzies wybieram to
      > nalezaloby wczesniej zapoznac sie z prognoza. Nie brzmi to zachecajaco. Nie
      > wiem jak to do konca z tym deszczem jest. Czy powinienem posiadac trzy pary
      > butow na kazda pore, bo jak jedna bede uzywal to dwie w tym czasie beda sie
      > suszyc?

Na jesien i zime to njalepsze sa buty na Goreteksie i taka sama kurtka - to
      podstawa ubioru.

Jakies plaszcze nieprzemakalne? Nie chcialbym spedzac calych dni w
      > pracy przemoczony do suchej nitki bo mnie rano deszcz dorwal. A moze ja to
      > troche zle widze i wystarczy miec zawsze przy sobie parasol i to wystarczy?

Parasola nie polecam, pierwsza lepsza niepogoda z wiatrem i deszczem i po
      parasolu.

> Niestety nie bede mial auta i bede musial sie zdac na komunikacje miejska.
      > Z tego co slyszalem to w Stavanger pogoda przez caly rok jest deszczowa. Zima
      > mrozow praktycznie nie ma. Licze na wasze komentarze.
      > Zeron
      • rukisi Re: Pogoda a zycie codzienne 02.06.06, 09:39
        Polecam www.met.no
        Ale pogode na Sv mozna przewidziec tylko na tyle , ile widac na radarze na tej
        stronie. Czyli na kilka godzin, a potem to juz odchodzi losowanie.....i ma sie
        50% szansy, ze bedzie lalo.
    • fantastisk Re: Pogoda a zycie codzienne 02.06.06, 11:01
      zeron napisał:

> Mam pytania odnosnie Norweskiej pogody. Wybieram sie do Norwegii, na dluzej,
      > do Stavanger. Slyszalem troche, ze generalnie jest dosc zimno, tzn generalnie
      > w Stavanger latem temperatur powyzej 20st raczej sie nie spodziewac.

Niestety tak. Znaczy sie czasem jest ciut cieplej (np 22 stopnie). Ale
      generlanie to chlodniej niz w Polsce. Z tym, ze mozna czasem pogode sloneczna
      spotkac. Ja jak przyjechalem tu to mialem okolo 1,5 miesiaca sztormowej pogody.
      Bylema zalamy (to byl styczen, luty). Natomiast ostatnia zima byla
      najzimniejsza od bodajze 1967 roku i nawet przez jakis tydzien delikatny mroz
      sie utrzymywal.

> Ja wyjzedzam na poczatku wrzesnia. Chodzi mi tu glownie o deszcz. Czytalem
      > troche na stronach internetowych, np ze jezeli sie gdzies wybieram to
      > nalezaloby wczesniej zapoznac sie z prognoza. Nie brzmi to zachecajaco. Nie
      > wiem jak to do konca z tym deszczem jest. Czy powinienem posiadac trzy pary
      > butow na kazda pore, bo jak jedna bede uzywal to dwie w tym czasie beda sie
      > suszyc? Jakies plaszcze nieprzemakalne?

> Nie chcialbym spedzac calych dni w
      > pracy przemoczony do suchej nitki bo mnie rano deszcz dorwal.

Bez przesady - z domu do przystanku bedziesz mial 2 minuty. Z przystanku do
      pracy tez kawaleczek. Pamietaj, ze tu wszystko jest mini. Ja ostatnio
      wyczytalem gdzies, ze centruum handlowe Kvadrat jest najwieksze w Norwegi...
      Szczena mi opadla. Juz niewazne czy jest czy nie, wazne, ze moze do takich sie
      zaliczac.

> A moze ja to
      > troche zle widze i wystarczy miec zawsze przy sobie parasol i to wystarczy?
      > Niestety nie bede mial auta i bede musial sie zdac na komunikacje miejska.
      > Z tego co slyszalem to w Stavanger pogoda przez caly rok jest deszczowa. Zima
      > mrozow praktycznie nie ma. Licze na wasze komentarze.
      > Zeron

Alien Ci doradza goretex. Mi tez doradzal poltorej roku temu. Nie kupilem i na
      razie zyje. Generlanie deszcz tutaj to jest niezbyt przyjemna sprawa. Polski
      deszcz (np ze Swionujscia) nie ma sie nijak do Stavangerskiego. Czasem sa
      deszcze poziome (zima). Czasem jest fajna pogoda a po pol godzinie leje i
      dmucha ze szok. Dobrze miec co najmniej druga pare butow. Kurtka nieprzemakalna
      jest niezbedna. dodam tez, ze po roku bedziesz mowil: a ladna pogoda jest! gdy
      na dworze bedzie szaro i buro, ale nie bedzie padac. :) Znajomi kiedys do mnie
      przyjechali, siedzimy i ja w pewnym momencie mowie: o ladna pogoda. Kolesie
      byli zszokowani, ze ta pogoda dla mnie jest ladna...
      • legal.alien Re: Pogoda a zycie codzienne 02.06.06, 12:53
        > Bez przesady - z domu do przystanku bedziesz mial 2 minuty.
        A te 2 minuty wystarcza, zeby przemoknac do suchej nitki, a jak bedziesz musial
        zmieniac autobusy do 2 minuty rozciagna sie do 15-30 minut.

Z przystanku do
        > pracy tez kawaleczek. Pamietaj, ze tu wszystko jest mini. Ja ostatnio
        > wyczytalem gdzies, ze centruum handlowe Kvadrat jest najwieksze w Norwegi...

> Szczena mi opadla. Juz niewazne czy jest czy nie, wazne, ze moze do takich
        sie
        > zaliczac.

A byles w Polsce w 100 tys. miesicie, ktore ma takie centrum handlowe??

>
        >
        > Alien Ci doradza goretex. Mi tez doradzal poltorej roku temu. Nie kupilem i
        na
        > razie zyje.

Wiesz ludzie mieszkaja w szalascach, chodza boso i zakladaja opaski biodrowe i
        piorko wsadzaja w nos i tez zyja, wszkaze to troche w innym klimacie. W
        Norwegii jeszcze nie tak dawno nie mozna bylo kupic samochodu bez przydzialu i
        ludzie tez zyli. W tym klimacie ludzie mieszkali w jaskiniach i tez zyli.
        Kwestia co kto woli.
        Tubylcy mowia, ze nie ma zlej pogody jest tylko nieodpowiedni stroj.
        • fantastisk Re: Pogoda a zycie codzienne 02.06.06, 20:43

> ...
          >
          > > Szczena mi opadla. Juz niewazne czy jest czy nie, wazne, ze moze do takic
          > h
          > sie
          > > zaliczac.
          >
          > A byles w Polsce w 100 tys. miesicie, ktore ma takie centrum handlowe??
          >

Po pierwsze Stavanger + Sola + Sandnes maja napewno sporo ponad 100k czlowiekow.
          Po drugie nie o to mi chodzilo, zeby cos odnosic do Polskich miast. Oslo na ten
          przyklad ma mniej wiecej tyle ludzi co ma Gdansk. Jakos nie ma tam takich
          hipermaketow jak sa w Gdansku. Szczena mi opadla, bo Kvadrat jest po prostu
          niezbyt duzy. Taki sredni. Chodzi mi o to, ze jakos sie nie spodziewalem, ze to
          moze byc jedno z najwiekszych centrow handlowych w Nor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka