Gość: mała_mi IP: 212.160.148.* 20.04.09, 17:06 które - Waszym zdaniem - miasto, miasteczko, osada, mają najwięcej uroku i najprzyjemniej spędziliście czas? gdzie warto jechać i zostać na nieco dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skagerak Re: najfajniejsze miasto w Szwecji 20.04.09, 18:56 pewnie najprzyjemniej w domu ale jesli juz o Szwecji to jak wszedzie, w zaleznosci od wielkosci konta tzn. czym wieksze tym przyjemniej na urlopie, och pardon sa ludzie co spedzaja cale dnie na rybach patrzac w wode a tak na serio, cala Szwecja jest fajna i ciekawa ale czym mniejsze tym nudniejsze nawet to najpiekniejsze, chyba ze jestescie cala paka, w samotnosci wszedzie jednakowo nudno nawet w Sztokholmie Odpowiedz Link Zgłoś
jednapani Re: najfajniejsze miasto w Szwecji 21.04.09, 19:19 Dziewczynko, a ile masz lat ze zadajesz takie pytania? Gość portalu: mała_mi napisał(a): > które - Waszym zdaniem - miasto, miasteczko, osada, mają najwięcej uroku i > najprzyjemniej spędziliście czas? gdzie warto jechać i zostać na nieco dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: najfajniejsze miasto w Szwecji IP: *.eimg.pl 22.04.09, 21:01 Hej, mała mi! Ja zawsze wracam chętnie do Uppsali, a zwłaszcza do Gamla Uppsala, ma niesamowity klimat. Niezłe jest też Orebro ze skansenem Wadkoping. Z całkiem malutkich, ale równie pięknych - Mariefred i Sigtuna. Albo Trosa zwana końcem świata. To moje ukochane miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_mi Re: najfajniejsze miasto w Szwecji IP: 212.160.148.* 23.04.09, 12:08 dziękuję lola! Odpowiedz Link Zgłoś
art-tu Re: najfajniejsze miasto w Szwecji 25.04.09, 14:58 Niewiele widziałam, ale Trosa -potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: najfajniejsze miasto w Szwecji 25.04.09, 20:20 Bardzo lubie Ystad. Stamtad odchodzi prom do Swinoujscia, a takze statek i wodolot na dunska wyspe Bornholm. Zeszlego lata mozna bylo bardzo tanio pojechac tam na jeden dzien wodolotem. Cudowne sa waskie uliczki Starego Miasta. Ci ktorzy ogladali serie kryminalna "Kommisarie Wallander", moga zobaczyc miejsca gdzie te odcinki krecono. Jest nawet mapka "Szlakiem komisarza Wallandera". Bedac w sierpniu w Ystad, widzialam w centrum miasta nakrecanie filmu o terorystach. Stalam tam ponad godzine, i caly czas powtarzano te sama scene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: najfajniejsze miasto w Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 07:20 pia.ed, Mankell i jego komisarz Wallander są znani w Polsce. Wyszło wiele wydań i cały czas pojawia się coś nowego. Na podróże do Szwecji zawsze brałem jego książki, choć ostatnio wziąłem pierwszą część trylogii Larssona (w Polsce nazywa się "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Co do ładnych miast, to bardzo mi się podoba centrum Goeteborga. No i oczywiście Uppsala. Nikt nie napisał o Nynashamn, bo piękne to miasto nie jest, ale za to sąsiaduje z wspaniałymi terenami spacerowymi na południe od portu. Wystarczy przy wyjeżdżaniu z promu skręcić w lewo zamiast w prawo do Sztokholmu i jechać cały czas prosto aż droga zaprowadzi do lasu - jest tam parking. Następnie pójść wzdłuż polany w stronę wody. Można również pójść asfaltową drogą (pojechać się nie da, bo jest jednokierunkowa w przeciwną stronę) i po chwili znaleźć się na krętej, skalistej górskiej drodze tuż nad brzegiem morza. Małe plaże, szkiery, cisza, spokój i ścieżki w lesie. Można sobie wziąć taki mały kwadratowy folder z planikiem i zrobić jedno-dwugodzinny spacer przed powrotnym promem do Polski. Foldery na pewno są w hotelu vis a vis terminalu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: najfajniejsze miasto w Szwecji 26.04.09, 23:10 Sztokholm, to jest moim zdaniem najpiekniejsze miasto Szwecji. Ale magiczne zima wydalo mi sie niewielkie Leksand. Eksjo, Arboga, Grythyttan maja sliczne stare czesci. Lund tez ma pare zupelnie niepowtarzalnych uliczek w rozach. Podobnie jak Trosa czy Mariefred. Strängnäs tez jest ciekawe. Norberg ma ladna glowna uliczke. Atmosfera Råå jest interesujaca, Bjärred (Skania) jest ladne. W Vadstena mozna utknac.Nora ma bardzo ladna czesc. Sigtuna jest slicznie polozona. A najwiecej uroku ma te miasteczko gdzie bylo sie w najmilszym towarzystwie. Ale polecam sie zatrzymac chociazby na kawe w kazdym z wymmienionych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: najfajniejsze miasto w Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 07:27 Vadstena jest przepiękna, szczególnie zamek przy jeziorze z fosą zamienioną na przystań żaglówek. Tuż obok jest "zatrzymana w kadrze" stacja kolei wąskotorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Ystad 27.04.09, 19:01 No widzisz, szwedzka prasa nic nie wspomniala o Polsce, natomiast pisala o tym, ze ksiazki Mankella sa popularne w Wielkiej Brytanii, i Anglicy postanowili nakrecic serie na wzor tej szwedzkiej. Mankell i jego komisarz Wallander są znani w Polsce. Wyszło wiele wydań i cały czas pojawia się coś nowego. Na podróże do Szwecji zawsze brałem jego książki ... Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Ystad 30.04.09, 00:59 cztery juz nakrecili. pia.ed napisała: > > > No widzisz, szwedzka prasa nic nie wspomniala o Polsce, natomiast > pisala o tym, > ze ksiazki Mankella sa popularne w Wielkiej Brytanii, > i Anglicy postanowili nakrecic serie na wzor tej szwedzkiej. > > > > > Mankell i jego komisarz Wallander są znani w Polsce. Wyszło wiele > wydań i cały > czas pojawia się coś nowego. Na podróże do Szwecji zawsze brałem > jego książki ... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Ystad klaryska 30.04.09, 18:32 Anglicy nakrecili juz cztery serie? Ale krecili u siebie, i nie bedzie juz tego klimatu co w szwedzkiej serii. Szczegolnie teraz, kiedy ogladam juz ktoras z rzedu powtorke, caly czas mysle o tej mlodej utalentowanej aktorce, ktora tak niepotrzebnie odebrala sobie zycie ... mieszkala niedaleko mnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: urokliwe zakatki szwecji 04.05.09, 11:24 dodam od siebie,ze Simrishamn,jest bardzo uroczym miasteczkiem, uliczki maja niepowtarzalny urok, domki sietnie trzymaja swoja wiekowa arhitektore,nawet drzwi sa w dobrym stanie, wspomne rowniez o ogrodzie aptecznym,gdzie perla woda od fotanny do fontanny,orginalne rosliny dodaja egzotycznego uroku, ciekawe co powiesza w tym roku na otaczajacym ogrod domu,slicznie wygladaly popowieszane pelagronie na scianach. rowniez jest przystan promowa,gdzie mozna na Borholm sie wybrac. Ystad tez mnie zauroczylo, zwlaszcza klasztorny ogrod rozany,gdzie mozna naprawde odpoczac i poczuc otaczajaca nas cisze upajajac sie widokiem i zapachem roz, lub popatrzec na ogrod warzywny/zwiedzic klasztor i poczuc jego tajemniczeosc,kosciol rownie ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: urokliwe zakatki szwecji ...Simrishamn 04.05.09, 12:57 W Simrishamn bylam tylko pol godziny - w drodze autobusem z Sjöbo. Nie wiedzialam co jest do zwiedzania, wial przejmujacy wiatr, wiec wsiadlam w pociag i pojechalam do Malmö. Rok potem byl w Simrishamn moj syn, naprzywozil pieknych zdjec stamtad, wiec w tym roku pojade jeszcze raz, jak zwykle na Sommarkortet. Sommarkortet - karta letnia, kosztowala w zeszlym roku chyba 425 kr, upowaznia do 50 przejazdow na terenie Skanii, i moze czesciowo Blekinge i Halland, ale tych dwoch ostatnich nie jestem pewna ... Wazna od 15 czerwca do 15 sierpnia. Nie jest imienna, wiec mozna ja kupic np na spolke z kims jesli nie palnuje sie duzo jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: urokliwe zakatki szwecji ...Pia 06.05.09, 12:22 wrto z niej skorzystac,jak sie niechce brac autka, wiem,ze parkieringi sa bezplatne w Simrishamn i w Åhus,zawsze przy przystani promowej sa wolne miejsca, Pia,polecam spacer po miasteczku, bardzo przytulne uliczki,zwroc uwage na drzwi w tych domkach,zachowane z przed "wiekow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guido Re: urokliwe zakatki szwecji IP: *.cust.tele2.se 11.05.09, 01:35 Dziekuje, ze zauwazono moje pitereskowe miasteczko. Atmosfere Simrishamn i Österlen nadaja przede wszystkiem ludzie, a mianowicie artysci malarze i nie tylko , znani pisarze, aktorzy, piosenkarze, byli czolowi politycy oraz Bornholm, ktory sie klania na horyzoncie. Szkoda tylko ze kulinaria oparte na rybie tak podupadly ostatnio. Jedyna pociecha w tej materii jest Kivik, ktory rownniez w lipcu zaprasza na slynny krims krams marknad. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Ystad klaryska 15.05.09, 16:12 cala ekipa siedziala w Skane i tam krecili, te odscinki widzialam i sa w sumie bardziej skanskie niz szwedzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: Lund n/t 09.05.09, 20:25 *ZZZ2 napisz prosze co mozna tam zwiedzic, pare razy bylam krociutko,teraz wna luzie moglabym pospacerowac po miescie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś