Dodaj do ulubionych

da sie przekonac?

09.05.11, 12:15
Chcialam przejsc tylko na mokra karme dobrej jakosci, na razie diablica jest na iamsie (sucha i mokra), poszperalam, poszukalam, poczytalam w necie i zdecydowalam sie na zakup animondy w puszkach, ktora ma duzo miesa a co najwazniejsze w przeciwienstwie do iamsa nie zawiera cukru. Najmniejszy zestaw ktory moglam zamowic zawieral 12 *200gr puszek, a diabelec ani mysli w to ryja swojego czarnego wsadzic. I co teraz? Czy jesli najpierw skoncze zapas iamsa ktory mam, zabiore suche ktore ma w ilosci dowolnej caly czas w miseczce a zostawie tylko animonde to z braku laku bedzie ja jadla, czy tez anegdotki o oslim uporze sa niczym w porownaniu z uporem kocim i moge se te puszki sama zjesc?
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: da sie przekonac? 09.05.11, 12:23
      Różnie może być. Mój jeden nie zeżre nic co mu nie smakuje choćby miał dobę nic nie jeść (dłużej nie próbowałam) a drugi jak dostanie nowe żarełko musi się z nim "oswoić", pooglądać, popatrzeć, obejść kilka razy wokół, "zakopać" i odejść z dumnie podniesionym ogonem, że niby taki twardziel.. Po kilku godzinach jak widzi, że nic innego nie będzie zaczyna jeść i już nie ma problemu. Może pomieszaj na początek z tym mokrym iams?
      ------
      Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • thelma.3333 Re: da sie przekonac? 09.05.11, 12:24
      moim zdaniem da sie przekonac;
      choc to zalezy ktore puszki kupilas, akurat ten smak moze 'nie podejsc'
      moje kociece moscie tez nie przepadaly za animonda, maja ciagle sucha karme royal canin, i na poczatku dawalam im te paszteciki dla kociak royal canin;
      zrobilam tak, ze mieszalam te paszteciki z animonda, dodajac stopniowo coraz wiecej animondy;
      dzis dalam im tylko animonde,i oba grzecznie jadly;
      ale sucha karme caly czas maja, jakby jednak nie chcialy;
      z animondy lubia ta z krolikiem i ta z wolowina i kurczakiem, a tej z sercami bardzo nie lubia;
      wiec moze to kwestia tez smakow ktore wzielas; sprobuj z inna puszka i zmieszaj na poczatek z tym, co one lubia;
    • garraretka Re: da sie przekonac? 09.05.11, 15:38
      Ja mam rekonwalescenta w domu, ktory z racji problemow z krysztalami ma byc tylko i wylacznie nie karmie weterynaryjnej. A ze drugi kot jest zazdrosny o pierwszego - i na odwrot - wiec w miskach MUSI byc to samo bo inaczej jest obraza majestatu i protest tak wiec oba koty sa na diecie. I o ile z suchym problemu nie ma - bo jadly je duzo wczesniej - to mokre zarelko dzien w dzien laduje w misce dla dzikusa.
      Chodza glodne, marudza - a mokrego za cholere nie tkna. I tak juz od dwoch tygodni. Co najwyzej sos wyliza. Tak wiec w moim przypadku - koci upor jest nie do pokonania.
      • dorcia1234 Re: da sie przekonac? 09.05.11, 15:47
        jeśliby moja kota była twoją kotą to mogłabyś sama sobie zjeść te puszki. Nie tknie niczego co jej nie pasuje - z czego cieszą się dzikusy smile
        I może być pusta micha z suchą karmą a mokrego "ble" i tak nie ruszy. Tylko się patrzy z wyrzutem
        • barba50 Re: da sie przekonac? 09.05.11, 16:27
          Raz jeden w życiu przestawiałam Ksikę (wtedy jedynaczkę) na karmę weterynaryjną.Wytrzymała o głodzie 4 doby. Potem złamała się, zaczęła jeść. Ale gdybym wtedy wiedziała to co wiem teraz, że kot nie może nie jeść, bo może się to skończyć nieodwracalnymi problemami zdrowotnymi (wątroba) nigdy bym jej nie zafundowała takiego niebezpieczeństwa. I nie była to karma lecznicza, ot p. wet namówił mnie na drogą karmę dla sterylizowanych kotek strasząc strasznymi następstwami przy każdej innej karmie.
          Wet zmieniony, Ksika je to na co ma ochotę wink
          • wladziac Re: da sie przekonac? 09.05.11, 19:26
            nagłe przestawienie kota z danej karmy na inną to wyczyn prawie nierealny,skoro już kupiłaś tyle żarełka to spróbuj na początek mieszać starą karmę z nową w proporcjach:więcej starej karmy a mniej nowej stopniowo zwiększając proporcje odwrotnie,to co zostanie w saszetce przetrzymaj w lodówce do następnego karmienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka