26.05.11, 11:03
Czy ktos sie spotkal z takimi ciemnymi plamami w okolicach oczu ( tak po bokach )? Arthur, nasze czarne diablecie ma takie i mam wrazenie, ze jest ich coraz wiecej. nie drapie sie, skora nie luszczy sie, uszy ma czyste....nie mam jak zrobic zdjecia, bo jak podchodze tak blisko z aparatem i "grzebie" mu w klaczkach to od razu mysli, ze bedzie wycinanie koltunow i znika mi z pola widzenia
Hmmm, moze to jakis swierzb lub grzybica?
Obserwuj wątek
    • ona-50 Re: plamki 26.05.11, 11:50
      Tak. Mam dwie czarne jak smoła kocice. Jedna ma takie plamki w okolicy uszu i oczu. Żyje z nimi już trzy lata i nic niepokojącego się nie dzieje. Pisałam o tym kiedyś tu na forum. Okazało sie że jest to zwiększone wydzielanie melaniny. Wiosną i latem jak kotka ma więcej słońca to są one intesywniejsze. Widocznie koty o czarnym umaszczeniu mają tendencje do przebarwień. Sądzę że i to samo jest i u Twojego kocurka i w takim wypadku nie ma czym się przejmować, taka jego urodawink
    • mrumru81 Re: plamki 26.05.11, 12:07
      Filo tak ma, w zakolach. Ciemne przebarwienie, jak plama wątrobowa. Ma od paru lat. Filo ma 7 lat. Też raczej ciemny. To tak z wiekiem smile
      • barba50 Re: plamki 26.05.11, 12:13
        Gucio ma. Jest jak wiadomo biało-czarny, ma czarne plamy (dokładnie takie jak "wątrobowe"), na mało usierścionej skórze między okiem i uchem, bardzo widoczne. Taka uroda wink Chciałam nawet zrobić zdjęcia, ale pan Guc nie chce współpracować, wychodzą nieostre maziaje suspicious
        • annb Re: plamki 26.05.11, 15:03
          Srebciu ma, jest srebrno czarny
          • kromisia Re: plamki 26.05.11, 20:14
            ufff, bo juz zaczelam sie zastanawiac czy nie trzeba do weta leciec wink
            dzieki za rady smile
    • frise Re: plamki 27.05.11, 09:02
      Niektore maja tez takie plamki na dziaslach, np. moj Rudy. smile
      • kromisia Re: plamki 27.05.11, 10:35
        tak, tak, Czarny ma na podniebieniu taka duza plame.
        Ide dzis do schroniska to sie przyjrze czarnym kotkom czy tez takie maja wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka