Dodaj do ulubionych

Szczotka z nozykami do wyczesywania

22.02.12, 17:14
Mozecie cos polecic i powiedziec, jak to ustrojstwo sie w ogole nazywa?
Rudi jest kotem NF, futro wiec poldlugie, ma troche filcu, czesc wycielam nozyczkami, czesc wyczesalam, ale nie wszystko sie daje zwyklym zgrzeblem.
Wet dzis mowil, ze sa takie specjalne szczotki z nozykami, ktore ulatwiaja to czesanie.
Nie moge tego znalezc na allegro.

Poza tym zastanawiam sie, czy to zdaje egzamin, czy nie pokalecze przypadkowo kota.

Macie cos takiego?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Szczotka z nozykami do wyczesywania 22.02.12, 17:27
      ja zalatwlam w zeszla wiosne problem z koltunami wizyta u psiego fryzjera i Tobie tez polecam.Znow bede mojego koltuna zawozic na profesjonalne strzyzenie bo znow zaniedbalismy regularne czesanie w zwiazku z budowa i przeprowadzka.
      A te grzebienie z nozykami do likwidacji koltunow mam ale moja dziewczyna niecierpliwa bo to jednak ciagnie siersc i skora boli.
      Najwieksze koltuny wycinam nozyczkami do paznokci separujac w palcach filc i skore,obcinam nad palcami swoimi zeby kota nie skaleczyc.
      • wladziac Re: Szczotka z nozykami do wyczesywania 22.02.12, 18:27
        był kiedyś wątek na temat furminatora,opinie znajdziesz tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,10264,113276396,113276396,furminator_na_linienie_i_nadmiar_siersci_.html
    • wadera3 Furminator 22.02.12, 18:38
      Tylko faktycznie trzeba namówić kota żeby dał się czesać, z mojej trójki tylko jeden zgadza się na czesanie.

https://0.tqn.com/d/dogs/1/G/x/0/-/-/FurminatorMed.jpg
      • lauralay Re: Furminator 22.02.12, 19:18
        Mam i bardzo sobie chwalę. Akurat moje futra lubią czesanie, więc mamy przyjemne z pożytecznym. smile
        Nie przesadzaj tylko z czesaniem ogona kocurka - można przesadzić, a sierść na ogonie odrasta bardzo długo, kilka miesięcy.
        • kromisia Re: Furminator 22.02.12, 20:10
          a z tym furminatorem to nie szalej za bardzo, bo to tak raz na tydzien takie wyczesywanie.

Co do wiekszych koltunow to mozesz podgolic taka specjalna maszynka do obcinania wlosow; Tak robimy w schronisku. Sama chcialabym moc tak zrobic ze swoim Arthurem, no ale u mnie to jest inna sprawa wink
      • isabelles Re: Furminator 23.02.12, 21:36
        Furminator polecam - Abi nawet mruczy gdy się ją nim czesze.
        Niestety Ariok do cierpliwych nie należy i wytrzymuje max minutę czesania a potem zaczyna gryźć furminator smile
        W takim przypadku wkraczamy z maszynką i wycinamy kołtun
    • inn-ka Re: Szczotka z nozykami do wyczesywania 23.02.12, 14:16
      Ja mam takie coś
      www.krakvet.pl/trixie-grzebien-kotow-2404-p-2004.html
      ale jeszcze nie próbowałam, bo właśnie ma takie jakby nożyki, a Kleo się jeszcze nie dorobiła kołtunów.
      • sadosia75 Re: Szczotka z nozykami do wyczesywania 23.02.12, 14:50
        Miałam i oddałam do schroniska.
        Nie nadaje się do niczego, jest za twarde, za duże, mało poręczne a koty nie był zachwycone. do tego szarpie sierść ( fatalnie rozcina kołtuny ) i wycina nierówno.

Bardzo dobre są furminatory ( już tu ktoś wstawił zdjęcie tego ustrojstwa ) stosuję u kotów od dłuższego czasu. widzę znaczną poprawę stanu sierści na kocie i poza nim big_grin
        • inn-ka Re: Szczotka z nozykami do wyczesywania 23.02.12, 16:43
          O widzisz, tez tak myślałam, że jakaś taka małodelikatna ta szczotka 9sprawdzałam na swoim kucyku...) no cóż, najwyżej komuś oddam. Ale w druga stronę - próbowałam kota poczesać starą szczotką mojej córy (taka z miękkiego włosia dla niemowląt) - Kleo ją jeuncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka