Szanowni Państwo,
Aby nie zmuszać nikogo do otwierania wątku
Dzidzia terminator ze zdjęciami z polowania Dzidzi na różne stworzenia, chce w tym miejscu odnieść się do niektórych wypowiedzi, które się tam pojawiły.
Po pierwsze.
Rozumiem, że nie oglądacie kanałów Animal Planet ani Nat Geo Wild, gdzie tego typu obrazy są na porządku dziennym. To największe kanały telewizyjne na świecie traktujące o życiu zwierząt. Wśród zwierząt drapieżnych przemoc jest nieodłączną cechą gwarantującą przeżycie. Bez niej nie ma życia.
Te mruczące kanapowe stworzenia leżące łapkami do góry są naturalnymi drapieżnikami i nic tego nie może zmienić. Natura wykształciła tę cechę przez miliony lat, a udomowienie kota, to zaledwie (max) 4 tys. lat.
Nie czuję się na siłach poprawiania czegoś, co stworzyła natura. Wystarczy, że ingeruję w nią karmiąc kota i zapewniając mu schronienie.
Jedyne co mogę zrobić dla swojej podopiecznej, to raz w tygodniu zabrać ją na dwa i pół dnia tam gdzie jest miejsce, na leśną działkę oddaloną od cywilizacji dobre kilka kilometrów i nie przeszkadzać jej być prawdziwym kotem.
Po drugie.
Rozumiem, że wszystkie osoby oburzone brakiem mojej reakcji na zabitego ptaka nie jadają kurczaków, a może mięsa w ogóle.
Kto z tu obecnych zrobił coś (naturalnego) dla ptaszków oprócz zimowego dokarmiania i oburzania się na forum?
Powiem Wam, co ja robię. Mam dwie dorodne czereśnie służące tylko im. Zjadają 100% owoców. Z jednego młodego drzewa nawet raz nie spróbowałem owocu. Do głowy mi nie przyszło stawianie jakiś strachów na wróble bądź zakładania siatek ochronnych albo wyrąbanie drzew, bo nie mam z nich żadnych korzyści. Jest jeszcze kilka krzewów z owocami tylko dla nich.
Co robię dla kretów i nornic?
Popatrzcie sami
To miejsce specjalnie dla nich. Miękka przekopana ziemia tylko dla nich. Muszą gdzieś łazić i się żywić, niech to robią tutaj, nie na trawniku, gdzie ziemia jest twarda. Jak do tej pory podział na - my na zielonym, wy na miękkim się sprawdza.
Nie mam jednak zamiaru bronić temu oto stworzeniu na polowanie
To co natura jej dała miliony lat temu należy do niej.
Nie jestem bogiem, który ma prawo w to ingerować.
Zapraszam do dyskusji.
ps. na życzenie Państwa, zdjęć z polowań na forum nie będzie.