Dodaj do ulubionych

Sika psu do legowiska

16.08.13, 00:52
Fedorka ogólnie jest dość grzeczna. Ładnie robiła od początku do kuwetki, prosiła o otwarcie drzwi w razie potrzeby. Ale raz (konkretnie w poniedziałek) mnie nie było w domu, drzwi były zamknięte, matka zajęła się nowymi szafkami, które nam przywieźli i nie słyszała miauczenia... no to młoda znalazła zaciszne miejsce pod stołem i narobiła (siku i kupę). Legowisko zostało natychmiast wyprane (jest z gąbki obitej materiałem).

Przed chwilą złapałam Fifi na szczaniu do legowiska. Drzwi były otwarte, specjalnie tam przyszła. Dostała po dupsku, poduchy poszły do prania, ale widzę, że znalazła sobie drugą kuwetę. Popsikanie octem wystarczy?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Sika psu do legowiska 16.08.13, 01:27
      "Dostała po dupsku"...niewiele jej tym nauczyłaś, a na pewno nie tego, że źle zrobiła.
      Kocie siki pachną jej mimo prania, więc tam siusia, gdzie jej pachnie.
      Lada chwila, przy takim postępowaniu(Twoim) kota zacznie sikać gdzie popadnie, bo nie będzie wiedziała o co chodzi.
      Kot musi mieć kuwetę dostępną zawsze, a nie, kiedy poprosi.
      • daslicht Re: Sika psu do legowiska 16.08.13, 01:34
        Czasem bywa w innym pokoju albo na tarasie, więc prosi. A nawet jeśli nie, to mówimy "o, Fifi, ty już dawno siku nie byłaś". Zwykle ma drzwi otwarte.

Możliwe, że jest zazdrosna o Nelę, bo teraz zajmuję się nią praktycznie cały czas.
        • mysiulek08 Re: Sika psu do legowiska 16.08.13, 02:21
          Przylaczam sie do Wadery, klapsy w pupsko nic nie dadza, a i tak dobrze, ze jej pycha w tych sikach nie przetarlas tongue_out

Jak rozumiem, kicia nie ma dostepu do kuwety nonstop???? znaczy nie rozumiem takiego postepowania. Czasami jedna kuweta nie wystarcza, zasada mowi, ze tyle kuwet co kotow, ale np Leia/Miki uzywa jednej do siusniecia jednej, do kupali drugiej. Kicia.Yodzie wystarczala jedna, teraz przy Starwarsach uzywa i trzy dostepna. W sumie kuwet mamy piec dla czterech kotow.

Nie mozna wykluczyc dwoch rzeczy: stresu z powodu nowego lokatora (moze samo przejdzie, moze potrzebny bedzie feliway) lub problemow z pecherzem/nerkami.

Nie mamy problemow z sikaniem poza kuwetami wiec nie pomoge w temacie czym potrakowac zasikane miejsca. Wiesia mi kiedys polecala mieszanine octu i sody oczyszczonej jak mielismy wybitnie malo przyjemne wizyty jakiegos absztyfikanta Kici.Yody.

I na litoscboska, bicie kota to nie jest rozwiazanie problemu! 10 miesiac wyciagamy Padme/Kluske na prosta po tym jak byla bita przez durnego czlowieka.
          • jottka Re: Sika psu do legowiska 16.08.13, 09:12
            o ile dobrze widzę, to fedora ma 4 miesiące - to jest kociak jeszcze, a nie dorosły kot, co znaczy, że powinna mieć łatwo dostępną kuwetę W KAŻDYM POMIESZCZENIU, w którym przebywa. łącznie z tarasem, skoro ma problemy z orientacją albo konkurencją. to nie muszą być ekstra kuwety ze sklepu zoo, wystarczą jakieś tacki czy coś, byle tam żwirku nasypać i pokazać kociakowi, że o, tu, proszę bardzo, toaleta stoi. i pozabieraj na razie te bety, które zanieczyściła - słusznie mówią, że ona czuje tam swój zapach, więc będzie kontynuować.

mam trzyletnią kocicę, która miała dość trudne dzieciństwo i wprawdzie ogólnie jest kuwetkowa, ale w chwilach stresu (wyjadę gdzieś) albo ogólnie jakichś problemów duchowych idzie i robi bobki za telewizor, mimo że ma 3 kuwety do dyspozycji, z których na co dzień korzysta (znaczy dwie są jej, trzecia to kocura, gdzie bywa okazyjnie). i nie ma siły, póki jej nie przejdzie krytyczny stan ducha, będzie się chować za tym telewizorem, mogę co najwyżej ratunkową kuwetę wsunąć.

a, skojarzyło mi się - jest jeszcze jedna możliwość. może dla niej żwirek w kuwecie jest za twardy? legowisko jest miękkie i to jej się mogło spodobać, bo może w kuwecie w łapy kłuje. może spróbuj rozstawić kuwety, ale z jakimś miększym żwirkiem? co im dajesz w tej chwili? i badania moczu są rzeczywiście nie od rzeczy, czasem kotu skojarzy się zwykła kuweta z problemami z siusianiem i idzie gdzie indziej, zwłaszcza jeśli tam ma miękko.

• olinka20 Re: Sika psu do legowiska 16.08.13, 18:50
      A nie da sie zrobic zeby kot miał stały dostep do kuwety?
      Moje maja kuwete w toalecie i w łazience. Fakt, początkowo nie do konca pamietalismy zeby wc zostawiac otwarty, ale po pewnym czasie to juz był nawyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka