Dodaj do ulubionych

Buda dla kota

14.10.13, 14:33
Mam pół kota. To znaczy on w całości jest ale mam go połowicznie.
Mam 3 domowe /wychodzące/ oraz jednego którego przydybałam kiedyś i zaniosłam do wykastrowania bo mi znaczył okno kuchenne a jak wlazł do domu to i w domu znaczył.
Ten połowiczny mieszka sobie "gdzieś" mam wrażenie że u sasiadów w kurniku /jak stado innych kotów/ ale ten jeden przychodzi i wysiaduje na kuchennym parapecie, w moim ogrodzie, latem czasem wszedł do domu.
Na parapecie postawiłam mu miseczki z suchym, jak się pojawia daję czasem mokre, czasem śmietankę 30% z ciepła woda.
Chciałabym w ogrodzie postawić gdzies budę dla niego.
Fajnie gdyby to była np. buda piętrowa tak żeby czasem jak którys mój nie wraca na noc miał się gdzie schowac.
Czy macie jakieś pomyśły jak to zrobic tanim kosztem samemu?
Bo wypasne na allegro widziałam smile
Moze ktos ma jakies rysunki techniczne i inne wyliczenia materiałowe?
Lepiej jedna buda podwójna czy dwie osobne??
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Buda dla kota 14.10.13, 15:10
      a bedziesz robic sama czy chlop pomoze?
      • opium74 Re: Buda dla kota 14.10.13, 15:17
        Sama też dam radę ale chłop chętny do pomocy. Mamy sprzęt rózny i różnisty od wiertarek po piły, gumówki i inne szlifierki - stąd pomysł żeby zrobić samemu bo to tez atrakcja dla dziecka będzie smile
        • usia44 Re: Buda dla kota 14.10.13, 15:29
          Pierwszą budę zrobiliśmy z mężem taką całkiem zwyczajną solidną z desek /// u mnie na profilu zakątkowym jest chyba jakieś foto/// . Teraz ta 2 jest w trakcie realizacji , ale przystopował nas brak desek , w tym tygodni zakończymy budowlę piętrową smile /// z pojemników po arbuzach /// Nie mniej jednak , jeśli jest to kot żyjący na dworze , to on tam zamieszka jeśli sam zechce !!!
          W mojej budzie mieszka jakiś kot - nie mój , skoro tam mieszka to niech mieszka . A moje starsze mieszkają na stryszku w altance sąsiada , a maluszki zamieszkały też w altanie jednak nie naszej. Jeśli w google wpiszesz buda dla kota to tam jakieś są i pomysł z pewnością sam się zrodzi . Powodzenia !!!
        • niutaki Re: Buda dla kota 14.10.13, 15:53
          dlatego pytam, bo kiedys jak dziad nie chcial pomagac, to robilam domki z kartonow plus strecz plus styropian plus szmatki rozne. W zeszlym roku dziad mi zrobil takie z plyty osb, z dachem na zawiasach, u nas akurat trojaki sasuspicious
          https://images40.fotosik.pl/1883/652b7374f7018b60gen.jpg
    • beverly1985 Re: Buda dla kota 14.10.13, 22:49
      Nie wiem jak duzy ten twój kot, ale jak nie za wielki to zrobilambym ze skrzynki. Takiej zwyklej, ogrodowej- doczepiłabym "spód", wykroiła wejscie, a całośc dodatkowo obila styropianem.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfB1DckAfs78Nj-SQ5nHl8U26kPS03i5uwSSidH_b_1CKhRlBB
      • esimona Re: Buda dla kota 15.10.13, 16:16
        Też zrobiłam budkę z takiej skrzynki. Ocieplona była grubym styropianem, stolarz wyciął okrągły otwór, wewnątrz była napełniona miękkim siankiem. Stała na balkonie, kot przychodzący korzystał z niej czasem. Potem została ustawiona w suszarni i kot uznał ją za swój stały domek. Można jeszcze owinąć folią, żeby nie przemakała, jeśli ma stać pod chmurką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka