Dodaj do ulubionych

Znowu mi kot

14.01.14, 19:09
zachorował...stan zapalny, przytkał się i "krwawi" kroplami. Już nie mam siły się denerwować sad
To już 4 raz w jego 6 letnim życiu.
Pór roku temu ostatni raz był chory-przeżyłam koszmar, on jeszcze bardziej.
Wtedy leczenie było agresywne, narkoza,zastrzyki,cewnik. płukanie i pobyt w lecznicy pod obserwacja - kot "oszalal", tak się bał że był strasznie agresywny potem możliwe badania, 2 razy dziennie zastrzyki, cewnik przyszyty na prawie 2 tygodnie....tym razem się na to nie godzę!

Na razie daje mu nospę, od dziś będzie antybiotyk, ogrzewam mu brzusio i masuje je, sprawdzam czy nie jest napięte ( porównuje z brzusiem zdrowego kocura), wszystko to konsultuje ze znajomą weterynarz.

Zdaję sprawę , ze cewnikowanie mogęe go nie ominąć.

Proszę o porady kociarzy, którzy mają kocury z takim problemem.
Obserwuj wątek
    • elzbieta.24 Re: Znowu mi kot 14.01.14, 19:47
      Dwa z moich kocurów mają problemy z zatykaniem.Starszy ma zdiagnozowany piasek , drugi po operacyjnym usuwaniu kamieni i półtoramiesięcznym pobycie w szpitalu u weta.Zatykają się co kilka miesięcy , na szczęście wystarczają jak na razie zastrzyki rozkurczające - raz dziennie przez 7 dni.
      • blackglass Re: Znowu mi kot 15.01.14, 18:15
        Moj ma pyłek ( nawet nie piasek) a jednak się zapycha,

Czy Twoje tez przy zatkaniu robią kropelki moczu z krwią?

Od wczoraj ma antybiotyk, przeciwzapalny i nospe, ale obawiam sie ze dziś czeka mnie wizyta u veta bo jak dotykam, chce mu pognieść brzuch to mnie gryzie, czyli czeka nas dzis cewnikowanie sad
        • wiesia.and.company Re: Znowu mi kot 18.01.14, 14:41
          Żaden z moich kotów nie był cewnikowany (tfu, tfu) a jednak Fryga ma tendencje do zatykania się z powodu zapalenia pęcherza, Wikcia też z tym miewa kłopoty. Nie ma w moczu kryształów, ale widać ewidentnie, że jest stan zapalny. Wikcia dostaje teraz Uroxivet, podaję jej przez dwa tygodnie Uroxivet, a potem przez 2 tygodnie Urofuraginum 1/2 tabletki raz dziennie (takie jest zalecenie lekarza). Zobaczymy, jak będzie działać na jej pęcherz. Na razie tak robię przez miesiąc, potem będzie badanie moczu i zobaczymy co dalej. Info o Uroxivecie jest np. tu:
          www.kuchniapupila.pl/kot/zdrowie/preparatry_doustne/vettrade_uroxivet_preparat,p634248377
          Może warto skonsultować z lekarzem, czy Uroxivet (oparty na żurawinie i glukozaminie) przyda się w przypadku częstego przytykania (Wikcia i Fryga mają kłopot dwa razy w roku: wiosna i jesień to takie typowe pory roku dla przypadłości moczowych i pęcherzowych).
          Trzymam kciuki!
          • ajaksiowa Re: Znowu mi kot 18.01.14, 15:09
            Moja kota przytkała się w ciągu kilku miesięcy dwa razy i zgodnie z zaleceniem lekarza podaję jej codziennie UrinoDol który ma w składzie prawie to samo co uroxivet.smile
    • wladziac Re: Znowu mi kot 18.01.14, 16:39
      skoro problemy z zatkaniem często się powtarzają to znaczy że kot za mało pije i piasek się nie wypłukuje z moczem tylko zbija w bryłki,porozstawiaj większą możliwą ilość misek z wodą o dużym wymiarze dla wygodnego picia albo może zachęci kota do picia fontanna taka specjalna dla zwierząt
      • blackglass Re: Znowu mi kot 18.01.14, 21:44
        Kot pije dużo. Zresztą wszystkie 4 wypijają 2 spore michy dziennie. A on szczególnie często chłepce.
        Dziś byliśmy u veta, to prawie 5 dni lekobrania a nadal ma problem.
        Pęcherz nie jest pełny, stwierdził ze wg niego to nie zatkanie, ale nie może postawić pełnej diagnozy bez badania moczu i usg.
        Mocz możemy pobrać jak już będzie porządny sik, a na usg musimy czekać do czwartku sad

Leczeni kontynuujemy, ale vet powiedział, ze ostanie choroby mogą mieć podłoże psychiczne u Czarnucha.
        Polecił na razie zakupić Feliway, mówił coś o antydepresantach dla niego.
        Ale decyzje podejmie po badaniach.
        Na razie nie będę podawać wspomagaczy bo w ostatnich badaniach wyszedł mu pyłek z szczawianów wiec nie wolno tego zakwaszać bo będzie jeszcze gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka