Dodaj do ulubionych

Przekąski 100% mięsa. Podawać?

15.07.14, 09:01
Mam tu na myśli na przykład tuńczyka z puszki, rozdrobnionego w wodzie, albo gotowaną wątróbkę drobiową, albo surowe mięso z fileta z kurczaka.

Nie mówię, żeby codziennie, ale może chociaż 2 razy w tygodniu. W końcu to 100% prawdziwego mięsa. W przekąskach sklepowych jest zaledwie 4%.

Jakie macie zdanie na ten temat?
smile
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 09:16
      Moje zdanie niewiele wniesie, bo moje koty jadają głównie 100% mięsa w mięsie.
    • lisek.chytrusek Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 09:35
      No pewnie, że podawać! Drapieżnikowi 100% mięsa nie zaszkodzi. Moje uwielbiają kurze podroby, kurczaka, ryby. Z tuńczykiem w puszce bym nie przesadzała, bo jest słony, ale jak koty zdrowe, to od czasu do czasu nie zaszkodzi.
      • wadera3 Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 09:45
        No popatrzcie, a moje głupole tuńczyka nawet nie wąchną, kiedyś jeszcze podjadały sparzone ryby, teraz patrzą na mnie jak na przygłupa, jak im podam testowo.
        • lisek.chytrusek Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 09:48
          Moje by się dały pokroić smile Jak robię dla dwunogów sałatkę z tuńczykiem, to mam w kuchni koci chór - no jak to, naszą puszkę zżera?!
    • triismegistos Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 10:10
      Ja swoim daję. Za wątróbkę były by w stanie oddać prawą łapę smile Z tego co wiem, to nalezy być ostrożnym własnie z podrobami, no i oczywiscie przekąski w oleju zakazane.
      Swoją drogą jak mi mój złodziej opędzlował watróbki dorsza w oleju to nawet pomyślałam mściwie, że przynajmniej mu na zdrowie nie wyjdą.
    • czarna_pumka Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 12:20
      Moja Kicia da się pokroić najbardziej za surowe mięso z kurczaka. Ryby nie bardzo chce, ale mięso i wątróbka to mniam mniam smile
      • lysy-jack Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 13:25
        czarna_pumka napisał(a):

> Moja Kicia da się pokroić najbardziej za surowe mięso z kurczaka....

To w czym masz problem?

Kot jest stworzony do surowego mięsa, a jeśli twój je chętnie je, to tylko przyklasnąć sytuacji.
        Moje jedzą tylko mięsko drobiowe z podrobami, odrobiną wołowiny i takie tam... No i oczywiści wszystkie kości z tego drobiu.
        "Mojej" mieszanki mięsnej jedzą znacznie mniej, niż jakiegoś g...a z puszek. Czasem muszę im podać na działce coś "obcego", wtedy są fochy, kręcenie nosami, ale jak nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
    • czarna_pumka Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 18:15
      Chciałam się upewnić, czy to nie szkodzi naszym kocim czworonogom.
      Żebym miała czyste sumienie dając Kici takie przekąski z surowego mięsa smile
      • dzedlajga Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 18:28
        Wiele osób karmi naszych małych drapieżnych przyjaciół wyłącznie surowym mięsem i kośćmi + suplementy. Kości oczywiście w przypadku kotów zmielone. No i zwierzaki bardzo to sobie chwalą. Jak chcesz możesz sobie poczytać o diecie BARF choćby tutaj

BARF to Biologically Appropriate Raw Food czyli Biologicznie odpowiednia surowa dieta
    • emigrantkaaa Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 22:28
      Przekąski o 100% zawartości mięsa - jak najbardziej, tuńczyk i wątróbka - jak najrzadziej.
      Wątroba to organ, który gromadzi toksyny, z kolei w ciele dużych ryb morskich (zwłaszcza tuńczyka) kumulują się metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć). Drobne ryby morskie, jak sardynki, nie są niebezpieczne.
      • lysy-jack Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 15.07.14, 23:16
        emigrantkaaa napisała:

> Wątroba to organ, który gromadzi toksyny

Wątroba neutralizuje toksyny, a nie gromadzi. Gromadzi za to potężną ilość substancji odżywczych i jest dobroczynnym magazynem.
        M.in. gromadzi potężną dawkę witaminy A, której przedawkowanie jest groźne dla kota. Dlatego nie powinien jeść jej dużo.

Dzienne zapotrzebowania kotka w wit. A wynosi ok. 120µg.
        100 g wątróbki zawiera prawie 4000 µg, czyli bardzo, bardzo dużo.
        • emigrantkaaa Re: Przekąski 100% mięsa. Podawać? 16.07.14, 02:38
          > Wątroba neutralizuje toksyny, a nie gromadzi.

Tak się składa, że jedno i drugie jest prawdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka