Dodaj do ulubionych

pęcherz?? na uchu

31.03.05, 09:28
Co to może być? Na małżowinie usznej mojego kota pojawiła się taka jakby
poduszka wypełniona płynem- jest miękkka, zdeformowała ucho, ale nie boli.
Wygląda jak pęcherz. Może to krwiak? Dzisiaj wybieramy się do weta- boję się,
że będzie chciał to przeciąć..
Co to jest? Jak to się leczy?
Pozdrawiam,
Monika
Obserwuj wątek
    • pieranka Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 09:35
      Dlaczego się boisz? Przecież to nic strasznego. Wet zrobi to sprawnie i czysto,
      upuści płyn i będzie mogło się goić.
      To może być wszystko - ugryzienie, natarcie, oparzenie, otorbione bakterie, bo
      jakaś infekcja się przyplątała, drzazga, etc.. Za mało danych by powiedzieć.
      • monia515 Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 09:42
        Boję się, bo mój kot to dzikus- każda wizyta u lekarza, to straszny stres i dla
        mnie i dla kota (Filip) i dla kotki (Julka), która zostaje w domu i zbiera
        potem cięgi od zdenerwowanego (i obrażonego na cały świat) Filipa.
        U lekarza zachowuje się jak dziki kot- fuka, drapie, nie da się dotknąć, do
        tego jest wielki i silny. Ale trudno.. wiadomo, że pójdę.
        Wiem, że to może być wszystko.. mam tylko nadzieję, że to nic groźnego i
        skończy się drobnym zabiegiem..
        Dzięki za szybki odzew.
        • pieranka Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 10:03
          Zanim wybierzesz się do weta, zadzwoń i zapytaj się, czy możesz mu (kotu) podać
          coś na rozluźnienie/uspokojenie. I czy to nie wpłynie na badania? Wetowi
          powinno zależeć, bo to na nim się skrupi.
          Może daj kotu nawąchać się kocimiętki? Polizać parę kropel waleriany?
          • monia515 Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 10:18
            Spróbuję z walerianą- uwielbia ją. Dzięki i pozdrawiam serdecznie.
            • pieranka Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 10:26
              Poza tym wet zrobi zabieg na najmarniej znieczuleniu miejscowym.
              Nie przeraź się, jak mu łapki przywiążą do stołu - to normalne przy operacjach.
              Powodzenia i też sobie chlapnij tej waleriany wink
            • annskr Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 10:26
              Ostrożnie, waleriana raczej koty podnieca niż uspakaja, to dla nich afrodyzjak.
              • pieranka Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 10:31
                Wszystko jedno - chodzi o to, żeby nie urządził jatki u weta.
                Jeśli odpłynie po walerianie w krainę miłości, a nie spokoju, i nie pozabija
                wszystkich wokoło, to też dobrze, prawda?
                • annskr Re: pęcherz?? na uchu 31.03.05, 13:41
                  Kocia kraina miłości to nie jest kraina spokoju. Waleriana jest dla nich silnym
                  afrodyzjakiem, moje są podniecone i agresywne - poczętowałam je, jak
                  przyniosłam nową kotkę i chciałam, żeby się szybko polubiły, więcej tego nie
                  zrobię.
                  • monia515 Re: pęcherz?? na uchu 01.04.05, 09:33
                    Juz jesteśmy po wizycie u lekarza. Obyło sie bez uspokajaczy, afrodyzjaków itp.
                    Okazało się, że ten pęcherz, to krwiak, który powstał na skutek wynaczynienia
                    żyłki w małżowinie usznej. Nie wiadomo dlaczego powstało to wynaczynienie, ale
                    być może drapnął się albo uderzył podczas zabawy. Na razie musze smarować mu
                    uszko maścią kasztanową i chodzić na naświetlanie laserem. Jak krwiak się nie
                    wchłonie w ciągu 2 tygodni, to niestety, trzeba będzie go przeciąć, wyczyścić i
                    założyć sączek- z tym sączkim musiałby chodzić dobry tydzień; a ja musiałbym
                    non-stop pilnować żeby go sobie nie wyciągnął.. Mam nadzieję, że krwiaczek sam
                    sie wchłonie i obędzie sie bez następnych stresów.
                    Pozdrawiam i dzięki.
                    • pieranka Re: pęcherz?? na uchu 01.04.05, 10:19
                      Niech Moc będzie z uszkiem i niech się wchłonie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka