kotolub 31.05.05, 17:37 Cześć, czy ktoś zna przepis na pożywną, pyszną )) i łatwą do przyrządzenia potrawkę z serc drobiowych. Podobno koty je lubią ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Z góry dziękujemy Bajka i ja. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oxygen100 Re: potrawka z serc drobiowych 31.05.05, 21:36 co prawda Bipi serc nie jada bo nie lubi ale kiedys zrobilam jej potrawke z watrobek. mysle ze to samo mozna zrobic z sercami. Watrobki ugotowalam w wodzie z kawalkiem kostki rosolowej. Zrobilam sos beszamelowy (zasmazka maka na gorace maslo + mleko) polalam nim pokrojone na kawalki watrobki i posypalam parmezanem. Bipi pozarla chciwie i oblizywala sie na wszytskie strony wiec jej chyba smakowalo) To kot mojej siostry wiec jest nieco przez swoja kocia ciotke rozpuszczony)) Odpowiedz Link
aniabe13 Re: potrawka z serc drobiowych 31.05.05, 23:00 Gotujemy serca (wątróbki czy co tam mamy) ja gotuję bez soli z łyżką oliwy. Potem w kostkę i na to beszamel tylko bez przypraw. Czasami dodaję kukurydzę z puszki bo Miśka za nią przepada. Odpowiedz Link
kotolub Re: potrawka z serc drobiowych 01.06.05, 17:38 Ten przepis wydaje mi się fajny (krojenie w kostkę serc będzie pewnie traumatycznym przeżyciem, ale czego nie robi się dla ukochanego futrzaka )). Popieram gotowanie bez przypraw dla kota - to zdrowe na nerki. Bajka jest miłośniczką kukurydzy Bonduelle z puszki, uwielbia zabawę w łapanie żółtych kuleczek, więc jeśli polubi potrawkę, to będzie miała dużo z Miśką wspólnego. dziękuję i pozdrawiam Bajka i Ja PS. Jeszcze tylko podaj mi proszę czas gotowania tych serduszek Odpowiedz Link
dalija26 Re: potrawka z serc drobiowych 01.06.05, 14:25 surowe serducha przekrojone na 4. nie ma większej radości a ile mlaskania i ciągania po kuchni!! Radość .sama radość!! Odpowiedz Link
carmella Re: potrawka z serc drobiowych 01.06.05, 14:31 ja daje zwykle surowe serducha pokrojone. kiedys gotowalam, ale widze ze surowe lepsze Odpowiedz Link
jopop Re: potrawka z serc drobiowych 01.06.05, 14:56 Surowe smaczniejsze, ale podgotowane zdrowsze - lżej strawne... Aśka Odpowiedz Link
kotolub Re: potrawka z serc drobiowych 01.06.05, 17:31 Bardzo dziękuję za porady kulinarne. Jeszcze jedno pytanie - jak długo trzeba gotować te serca???, bo ja się brzydzę je próbować. Poza tym czytałam w książce o kotach, że nie wolno dawać surowego mięsa (salmonella)...((( Co wy o tym sądzicie??? Może wet wam coś radził??? Bajka i Ja Odpowiedz Link
dalija26 Re: potrawka z serc drobiowych 02.06.05, 09:46 nie sądzę by koty były przystosowane do jedzenia wyłącznie gotowanego.a jaki kot na wolności sobie rybę albo wróbla z grilla będzie robił? jeśli poczytasz wcześniejsze wątki to dowiesz się ,że surowizna jest jak najbardziej wskazana!aczkolwiek nie każda.polecana wołowina,drób nieco mniej,wieprzowiny się nie daje o surowych rybkach nie gadałyśmy więc nie wiem.poza tym kupujesz mięso w sprawdzonych miejscach i nie trzymasz go na słońcu tylko zamrażasz. Odpowiedz Link
kasikk Re: potrawka z serc drobiowych 02.06.05, 15:25 i podobno przemrożenie w zamrażarce wystarczy, żeby utłuc zarazki wtedy można dać a wątróbki parzę - wrzucam na wrzątek na kilka minut po co zabijać witaminy gotowaniem?? moje potwory są wniebowzięte ) Odpowiedz Link
oxygen100 Re: potrawka z serc drobiowych 02.06.05, 12:07 nabij an widele i przekroj. Jak nie bedzie krwiste znaczy ze ok. Co do surowizny to Bipi mimo ze chetnie np. zjada surowy filet z kurczaka ale pozniej rzyga. Odpowiedz Link
hispana Re: potrawka z serc drobiowych 02.06.05, 14:12 ja swoim tygrysom albo kroje w kawalki albo daje cale. Cale od czasu do czasu, zeby wyzwolic w nich instynkt drapieznikow i zeby mialy zabawe Odpowiedz Link
meduza7 Re: potrawka z serc drobiowych 02.06.05, 14:16 Och, jaka jest zabawa z surowym kawalkiem mięsa! Ciąganie po podlodze, przetaczanie łapką, aż w końcu jest już caly szary od kurzu (nie dlatego, że mam aż tak brudno, tylko kot zawsze zapędzi się w jakieś kompletnie zapomniane kąty) - a wtedy przychodzi wredna pani i tak smakowicie upaprany kawałek bezlitośnie kotu od pyska zabiera... Odpowiedz Link
hispana Re: potrawka z serc drobiowych 02.06.05, 15:28 a tez dobrze jest upchnac i poczekac az taki kawalek bedzie smierdzial a wredna pani bedzie go szukac a ja jej nie powiem .. Odpowiedz Link