nieprawdopodobne 14.08.05, 15:48 Słyszał ktoś o żwirku Natusan ? Właśnie go wsypałam do kuwety i jescze nie wiem czy jest ok. A włąśnie jesteśmy przy wyborze żwirku i szukamy takiego co nam będzie odpowiadał. Jaki polecacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wazna_osoba Re: Żwirek 14.08.05, 19:21 Ja polecam Sanicat plus, zapach lawenda Kosztyje 19 zl 10 L..nie jest to malo ale mysle ze warto bo niektore drozsze mu nie dorownuja. Nie smierdzi i ma mily kolor Nawet jak zmieniam go to kuweta pachnie lawenda a nei siuskami Pozdr. Odpowiedz Link
orissa Re: Żwirek 15.08.05, 01:28 2 lata temu przerobiłąm wszystkie dostępne w sklepach żwirki i niestety tylko jeden jest idealny pod każdym względem - Cats Best (Eko Plus), worek wystarcza na 2 miesiące, podczas gdy inne na zaledwie 2 tygodnie. Można spuszczać w toalecie, zbryla się i nie śmierdzi. Odpowiedz Link
annskr Re: Żwirek 16.08.05, 14:13 Popietam Cats Best, po przetestowaniu benków, pigw i Pussy Cat Jedyna wada - strasznie się roznosi po mieszkaniu Odpowiedz Link
meduza7 Re: Żwirek 16.08.05, 21:43 Ja właśnie jestem w fazie testowania Hiltona silikonowego. jak na razie kot zaakceptował, mnie też się podoba, ładny niebieski kolor, nie pyli i nie śmierdzi. Muszę jeszcze sprawdzić, czy starczy na obiecywany miesiąć, jeśli tak, to sie na niego przerzucam (kosztuje 17,90) Odpowiedz Link
mama007 do meduzy!! 26.08.05, 16:03 hej, kupilam hiltona silikonowego za 13zl z kawalkiem! napisz jaka pojemnosc kupilas za te 18zl? moze wiekszy? pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
sliwka1977 ?????????? 24.08.05, 15:48 Jak to robisz, że starcza na 2 miesiące???? Raz go kupiłam i starczył mi na 3 tygodnie, a drogi ok. 30 zł. Najlepszy wg mnie jest Sanicat plus. Odpowiedz Link
orissa Re: ?????????? 24.08.05, 23:29 sliwka1977 napisała: > Jak to robisz, że starcza na 2 miesiące???? Raz go kupiłam i starczył mi na 3 > tygodnie, a drogi ok. 30 zł. Najlepszy wg mnie jest Sanicat plus. Ja nic nie robię, to moja Nyguska robi Przy Cats Best mojej kici wystarczy nasypać 5-6 cm Cats Best, potem wyrzucam bryłki, nie uzupełniam, tylko raz w tygodniu wyrzucam to, co jeszcze zostanie, myję kuwetę i znowu 5-6cm żwirku na tydzień. Odpowiedz Link
aankaa za Orissą - Cats Best 16.08.05, 22:00 drogi ale wydajny do łazienki wchodzi się bez skrzywienia btw - żwirek najlepiej wypróbować na kocie nasze preferencje (typu: można wrzucić do toalety, ładnie pachnie itp) to zupełnie inna bajka Odpowiedz Link
moomoo Re: za Orissą - Cats Best 22.08.05, 16:59 Witam Kocie Mamy i Tatusiów, Po kilkunastu latach z kotami stwierdzam, że bezapelacyjnie najbardziej nam odpowiada Hilton w ciemnoczerwonym worku. Sanicat też jest niezły ale dwa razy droższy. pozdrawiam Kasia ( mamusia kot Maksia i kotki Asiuni ) Odpowiedz Link
mama007 no właśnie, a Hilton? 23.08.05, 10:36 ostatnio zastanawiałam się czy nie kupić, ale szkoda mi kasy jeśli okaże się beznadziejny przekonuje mnie do niego to, że ma grubsze ziarenka i może nie będzie się tak czepiał Burasowych łap, bo to on najwięcej roznosi żawiru po mieszkaniu (może dlatego, że Kota ma mniej łap...) w każdym razie za Waszymi opiniami kupiłam teraz Catsan'a bodajże i będę testować. jak okaże się kiepski to wszystko zwalę na Was i będę miała czyste sumienie, że tyle kasy na niego wydałam nawiasem mówiąc znów zostawiłam 5 dych u weta na Burka eh... pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
meduza7 Re: no właśnie, a Hilton? 23.08.05, 10:43 Uprzejmie donoszę, że po niecałych 3 tygodniach stosowania Hilton śmierdzi jak jasna cholera... jestem głęboko rozczarowana Odpowiedz Link
moomoo Re: no właśnie, a Hilton? 23.08.05, 16:03 Ale ja Hiltona zmieniam co tydzień )) Odpowiedz Link
marta.kunc Re: Żwirek 23.08.05, 11:33 a ja uzywam zwirku teo (6 zl za 5 kg)pieknie sie zbryla ,wcale nie smierdzi,wysusza "grubszy urobek" tak ze nie smierdzi i starcza na 2 - 3 tygodnie.jedyny minus to to ze brylek nie mozna wrzucac do wc. mozna go kupic w realu. Odpowiedz Link
akineko Cats Best: Eko Plus 23.08.05, 15:00 Cats Best: Eko Plus zdecydowanie najlepiej sie u mnie sprawdza i starcza na miesiac i troche przy 3 kiciach Roznosza troche na lapkach, ale i tak zdecydowanie mniej niz inne "drewniane" Odpowiedz Link
groha Re: Cats Best: Eko Plus 23.08.05, 15:27 Zachęcona waszymi opiniami właśnie zakupiłam Cast Best. Rzeczywiście, świetnie trzyma wilgoć i zapachy, ale, kurcze, mógłby być trochę grubszej "konsystencji", może nie byłby wtedy tak przylepny do łapek. Nic, tylko zamiatam Jednak wygląda na to, że przy nim pozostanę, bo faktycznie - jest bardzo wydajny. Odpowiedz Link
trishika Re: Cats Best: Eko Plus 24.08.05, 19:27 Ja używam Benka, bezzapachowego - zakup innego piachu kończy się tym, ze mój kot nie załatwia się wcale. Kiedyś mu kupiłam Pigwę (drewniane wiórki) to sikał obok kuwety. Wolę nie ryzykować zmiany piachu, choć pan w zoologicnzym bardzo polecał piachy silikonowe. Ale ja się chyba nie odważę Odpowiedz Link
fragrantart Re: Żwirek 24.08.05, 21:40 hej! a czemu nikt nie uzywa zwirkow silikonowych/krysztalkow? macie cos przeciwko nim? ja wlasnie testuje takiego benka [ok. 22 zl] i poki co jest ok. zobaczymy czy starczy na te 3-4 tygodnie... Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: Żwirek 24.08.05, 22:19 Ja kupuje najtańszego Benka, za 10 l płacę ok. 12,- (w hurtowni) z prostej przyczyny: przy 10 kotach musiałabym zamieszkac w kartonie, gdybym chciała testować cos droższego.... Na szczęscie, gdy jest ciepło, moje dziatki załatwiaja sie na dworze, ale mimo to nie będę wydawać więcej na żwirek, jesli ten im i nam odpowiada, to zostanie ten.... Odpowiedz Link
wiorka_mrau Re: Żwirek 25.08.05, 08:30 Ja też po przetestowaniu wielu żwirków ( m. in. silikonowego, który przy dwóch kotach po tygodniu był już śmierdzący i obrzydliwy - na spodzie zrobiła się niebieska maź i zafarbowała mi kuwetę !!) zostaję chyba przy Benku compact - łatwo przechodzi przez łopatkę i w ogóle jest ok. Jeszcze chciałabym spróbować tego cats best, ale nie widziałm go w Rzeszowie - może słabo szukam? Pozdrowionka. Odpowiedz Link
mama007 silikonowy benek? jak wyglada? 25.08.05, 15:54 tzn jaki ma worek? bo mi sie wydaje, ze go nigdy nie widzialam... pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
mama007 kupiłam silikonowego Hiltona, kosztował koło 13zł 25.08.05, 21:16 będę testować, zdam relację jak będzie beznadziejny to się wkurzę pozdrawienia Aga Odpowiedz Link
umfana Re: kupiłam silikonowego Hiltona, kosztował koło 26.08.05, 21:38 mama007 napisała: > będę testować, zdam relację > jak będzie beznadziejny to się wkurzę > pozdrawienia > Aga Hej! Gdzie go kupiłaś; w necie czy w realu? Ja w realu mam najtańszy Fresh&Easy za 21 zł, Benek kosztuje 22 zł a Hillton aż 24 zł (( Szukam też tańszego sklepu na Jelonkach w Warszawie, ponieważ moje są chyba troche drogie? Pozdr Odpowiedz Link
wiorka_mrau Re: silikonowy benek? jak wyglada? 25.08.05, 22:02 Z tego co pamiętam to był chyba albo 3 albo 5 litrowy (nie kg!!) i był w jasnym, trochę przezroczystym worku. Nie wiem czy nie mylę z Hiltonem, bo miałam obydwa ... Odpowiedz Link
mama007 do wiorka_miau 25.08.05, 23:51 to mozliwe, ze mylisz. ten hilton jest w zoltym, czesciowo przezroczystym. chyba 3.8 l pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
wiorka_mrau Re: do wiorka_miau 26.08.05, 09:03 Możliwe - szczerze mówiąc nie pamiętam za dobrze. Również pozdrawiam wszystkie dbające i podłoże dla naszych futrzastych potworów!! Odpowiedz Link
ewa_z_drzewa Re: do wiorka_miau 26.08.05, 11:21 Kategorycznie opowiadam się za brykiecikami drewnianymi typu np. Pigwa - po pierwsze pachną naturalnie, po drugie nie przyklejają sie do łapek a po trzecie - wyrzuca się toto do sedesu. W tej chwili przy dwóch kotach odniosłam spektakularną żwirkową porażkę ze żwirkiem Amigio bodaj (dostaję szału - codziennie niemal wymieniam, żwrek jest wszędzie) - bo koci gość takiego używa w domu, wróciłam (bez problemu - zaakceptowany przez goscia również) do starych zwyczajów. Polecam. Mrrrrrr Odpowiedz Link
mama007 pigwa 26.08.05, 14:03 u moich sie nie sprawdza zupelnie Burek bierze teraz leki moczopedne i , za przeproszeniem, szczy za 3 koty... a Kota razem z nim je moczopedne zarcie i do tego rozrabiane z woda (przyjaciel w niedoli, taki jej los...). pigwa po jednym dniu smierdzi niesamowicie, cala sie rozlatuje, a poza tym nie wiem jak te koty to robia, ale roznosza ja wszedzie, po prostu WSZEDZIE. jak to sie juz rozsypie na drobniejsze czesci to koty wszedzie ten pyl roznosza. jak dla mnie jeszcze gorsze do sprzatania niz zwir. a poza tym moja mala to "delikatna" jak na razie alergiczka i nie chce jej tego stanu pogorszyc. a ta pigwa strasznie pyli. pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
art1970 Re: pigwa 26.08.05, 15:34 Ja zdecydowanie polecam CATSAN. Wg mnie najlepszy dla kota perskiego, nie przykleja się do sierści. Odpowiedz Link
wiorka_mrau Re: catsan 26.08.05, 21:03 Mam 2 persy, owszem nie przykleja się zupełnie, ale też nie mogłam wyrzucić takich kulek z siuśkami jak robi np. benek czy hilton, bo to się rozpadało kompletnie.... Chyba że tylko ja nie umiem tego zgrabnie wyjąć i podczyścić P.S. Jak często "szukacie złota" w kuwecie (jak to pięknie określa mój mąż, zamiennie z "przetrzebieniem" ))? Ja raz dziennie, a czasem 2. To często czy rzadko? Odpowiedz Link
mama007 Re: catsan i silikonowy hilton 26.08.05, 21:52 wiecie co, u mnie catsan calkowita porazka ( ja wiem, ze moje koty wyjatkowo duzo sikaja i namietnie kopia w zwirkach, ale bez przesady zadnego zbrylenia nie bylo,a jak bylo to sie zaraz rozpadalo pod wplywek tych lapek, poza tym zwir nie nadazal chyba wchlaniac tego wszystkiego, bo jak wysypalam (po 1,5 dnia!! a bylo tak pare cm zwiru!!) zawartosc kuwety to na dnie byla po prostu jeszcze plynna ciecz. jak dla mnie porazka i to nietania a silikonowy hilton, hmm... jak na razie nie narzekam, jest od rana w kuwecie (przezornie jednej, druga ze starym zwirem). pierwsze spostrzezenia - fajnie wyglada ) po drugie nie pyli, po trzecie kociska nie roznosza go na lapach tak mocno, po nastepne - NIE SMIERDZI poki co. negatywy to takie, ze strasznie glosne odglosy koty wydaja jak grzebia w tym, a poza tym Burek niechetnie z niego korzysta. jak nasypalam go to powachal , a potem poszedl obrazony do drugiej kuwety ze starym zwirem. zobaczymy co dalej bedzie pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
mam_to_w_nosie Re: Żwirek 28.08.05, 13:01 Kiedyś dawno temu jak żwirki dopiero zaczęły pojawiać się w sklepach używałam takich drobnych jak np Benek compact ale to był koszmar, koty roznosiły to po całym mieszkaniu na łapkach a ja z furią i dzikim błyskiem w oku latałam ze ściarą i miotłą za nimi Potem znalazłam Pigwę i to był strzał w dziesiątkę, drewniany brykiecik sprawdzał się u mnie znacznie lepiej. Teraz kupuję Woody Cats czy jakos tak, jest jak pigwa tylko nie pyli tak i jest dużo bardziej wydajny, mnie starcza na grubo ponad miesiąc. Ale jak tu czytam każdy ma inne doświadczenia co do tych samych żwirków, wszystko zależy od właściciela i kota oczywiście. Odpowiedz Link
tamara_t silikonowy Hilton - proszę bardzo :) 02.09.05, 13:58 www.tropik.pl/index.php/cPath/287_614_616 Cena b. dobra - ja kupuję w sklepie po 16. Czy ktoś wie ile kosztuje mniej więcej EUROZOO CAT'S BEST EKO PLUS ? Wielu z Was go poleca, a ja się zastanawiam nad zmianą [widziałam w zoologiku jakiś drewniany - chyba inny - za 12zł 6 czy 7kg]. Odpowiedz Link
kasikk Re: silikonowy Hilton - proszę bardzo :) 02.09.05, 14:01 ok. 30 zł za worek 10 l ale na 2 koty starcza na miesiąc i trochę Odpowiedz Link
tamara_t Re: silikonowy Hilton - proszę bardzo :) 02.09.05, 14:19 To by mnie urządzało - na jednego powinno starczyć na 2 miesiące - to sensownie brzmi Muszę wypróbować Odpowiedz Link
joanna.c Re: silikonowy Hilton - proszę bardzo :) 30.10.05, 09:27 Pytanie było o Natusan. Właśnie go wyprybowuję [znaczy kocik]. Na razie jestem zdziwiona, że jest bardzo niewydajny. A moze kocik zaczął sikac o wiele wiecej? Pozdrawiam Odpowiedz Link
joisana Dlaczego silikonowy Hilton sie nie niebieści;-)? 30.10.05, 09:42 Jak w temacie, kupiłam go dla Rudolfa, używa go już 2 tygodnie i wcale się nie zabarwia na niebiesko, tylko na żółto, niebieskie są tylko pojedyncze kryształki, ale były już od początku. O co tu chodzi? Kupiłam go Cerrfour-ze za 13 zł, może był wybrakowany czy co?!? Odpowiedz Link
danusis Silikon się żółci :) 30.10.05, 10:08 mój też się żółci, przeciez koty nie sikają na niebiesko i tez 13 zeta w Auchan Mam go juz prawie tydzień, nie wiem ile kotów do niego chodzi, bo przeciez ich nie śledzę (w innych kuwetach mają inne żwirki), ale na razie rewelacja -nic nie śmierdzi. Poczekamy, zobaczymy Odpowiedz Link
magdaksp Re: Dlaczego silikonowy Hilton sie nie niebieści; 30.10.05, 10:08 ja też kupuję hiltona silikonowego i tż barwi się na zółto.amiał być niebieski?pozatym jest super_nic nie śmierdzi i na długo starcza.no i w carrefourze niedrogi Odpowiedz Link
snape82 Re: Dlaczego silikonowy Hilton sie nie niebieści; 30.10.05, 11:07 Wiatm! Też zakupiłam Hiltona silikonowego. Na początku też się robił żółty, ale teraz powoli te kryształki robia się niebieskie. Ale nie wiem czy wytrwam przy tym żwirku, bo kota nie jest zbytnio do niego przekonana. Załatwia się do niego owszem, ale widzę po niej, że niezbyt jej się podoba (jest głośniejszy, bardziej trzeszczący od poprzedniego żwira) i pory załatwiania się trochę jej się rozregulowały (przy starym żwirku do kuwety chodziła z dokładnością co do minuty, wiedziałam, kiedy mam iśc posprzątać ). Ale zapach pochłania rewelacyjnie i to , że się nie zbryla po siusiu też mi bardzo odpowiada. Pzdr Odpowiedz Link
joanna.c a jak oceniacie PiGWę? 30.10.05, 15:16 Mój silikonowy się też zółcił. teraz mam Natusan-ale jakoś nie przekonałam się do niego, kot też kręci nosem. Co sądzicie o Pigwie? Pytam, bo palę w kominku brykietem drzewnym i zauważyłam, że kocika ciągnie z siusianiem i resztą do trocin z tego brykietu. Może by mu pasowała PIGWA? Macie doświadczenie? Za wszelkie sugestie dziekuję cieplutko. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link