Dodaj do ulubionych

SKAD IMIE waszego kota?

09.02.06, 17:00
Od dawna zastanawialam sie, skad sie biora rozne smieszne, dziwne i
bardzo egzotycznesmile imiona Waszych futrzakow, dlatego zakladam ten
watek. Napiszcie wiec prosze o Waszych Pittbulach, Biszkoptach i
Basmach, bo ich etymologia na pewno jest bardzo ciekawa!
To moze ja zaczne od swoich siersciuchow:
Bilus - to zdrobnienie od Bufflo Bila - cala jego rodzinka ma filmowe
imionawink
Nusia-Znajdusia: Nusia - to na pamiatke mojej ulubionej suczki Kanusi
(ktora juz jest w Psim Niebie) - a Znajdusia - to chyba wiadomo... wink)
Obserwuj wątek
    • joisana Rudolf-Dziurkacz. 09.02.06, 17:06
      Mój Rudolf otrzymał imię w spadku po kocie mojej Prababci-fance Rudolfa
      Valentino, a że tamten i obecny sa rude to już zbieg okoliczności.
      A Dziurkacz, bo dziurkował jako malutki kociej leżące na wierzchu czasopisma,
      zawsze tylko raz na jednym piśmie zostawiał ślad wamiprzych kłów wink.
      • labambaa Re: Rudolf-Dziurkacz. 09.02.06, 17:12
        Niezle! Zwlaszcza Kot od Boskiego Valentino! Dziurkacz zreszta tez...
        smile))
        • misia007 Re: Rudolf-Dziurkacz. 09.02.06, 17:28
          Duzo tego będzie, bo koty są trzy.Wacek kiedyś był Kropkiem, bo jak go
          znależliżmy to akurat w telewizji byla tak kretyńska akcja "przygarnij kropka,
          nie pamietam o co tam chodziło a on wielkość miał zbliżona do kropki.Potem uróśł
          i został Wackiem ale ostatnio jak Putin tak ładnie mówił, że jesteśmy rodziną
          wołamy go Waśka i też przychodzi.Koks długo był Czarnym, Małym a po śmierci
          naszego Rysia Nemeczkiem ("nie bój sie Nemeczek) bo wszystkiego sie bał ale w
          końcu przestał i został Koksem.Kicia najpierw była HIsterią (bo zdemolowała
          gabinet weta} potem Janina {na pamiątkę babci męża} a ostatnio Prążką bo myślę,
          że skoro Bóg się tak nad jej prążkami napracował, że wygląda jak śękacz to nie
          wypada nazywać jej inaczej.Wiecej imon nie pamiętam.
        • mirmunn Valentino to i mój 09.02.06, 18:10
          Valentino Max to pseudo mojego kocieja - podrywacza kobiet. A Max - Maksio - od
          Mad Max , bo piewszej nocy bał się i szalał, skakał do drzwi i okien. Teraz
          jest b. spokojny i zostało samo Max . A miał się zwać - Garou (Garuś), ale nie
          wyszłosmile))))))0
    • babka71 Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 17:29
      Liza to po prostu reinkarnacja Lizy, która została uspiona po 13 latach,
      znalazłam ją na cmentarzu (człowiek z workiem chciał zakopać kociaki, miałam
      wtedy 7, może 8 lat, przyniosłam do domu, niemowlę kocie i tak sobie w latach
      80-92.. do-93 tego roku u nas żyła..lata mojej młodości,
      Potem wyjechałam na studia do Warszawy ,Liza umarła miała zaawansowanego raka
      macicy, urodziła w tym czasie dwa razy, raz 4 kociaki drugi raz 5...
      Nikt z jej dzieci już nie zyje .., pamiętam tylko Dyzia, (super kotek he he
      zjadł mi kanarka , autentycznie zabił i pożarł całego kanarka zostały tylko
      pazurki..,zginął pod kołami traktora..oddany do dobrej rodziny na wsi.
      Więc jak znalazłam 3 miesięczne kocie schowane pod łóżkiem u mojej wychowanki w
      Domu Dziecka, takie samo jak tamta LIZA , te same oczy ten sam wyraz pyszczka,
      chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego,
      to po prostu przeznaczenie..imię tylko jedno, to jest moja LIZA!!!
      tamta Liza z młodości..
      Nie wyobrażam sobie dla niej innego imienia!!, to jest ta sama Liza tylko się
      teleportowała i zmieniła czas i znowu do mnie wróciła..
      pozdrawiam
      • labambaa Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 12:33
        O kurcze, reinkarnacja... To niesamowite, ze Liza wrocila do Ciebie! A
        czy jest podobna do Tamtej tylko fizycznie, czy tez z charakteru??
        • babka71 Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 13:40
          wiesz z charakteru to trudno powiedzieć tamtą Lizę miałam przez tyle lat i
          sporo czasu już minęło, ale chyba tak, są podobne ..!!!
          Takie same bez wad, spokojne, zrównoważone...,zresztą tego się nie da opisać...
          Fizyczne podobieństwo jest "kosmiczne", ale nie mogę porównać na 100%, nie było
          wtedy netu, a i zdjęć się w tamtych latach kotom, nie robiło w Polsce, tak jak
          teraz..
          pozdrawiam
    • ptasia Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 17:37
      Dziurkacz - b. fajne imię smile A opowieścią o Lizie się wzruszyłam.
      Bica nazywa się tak, a nie inaczej, ponieważ jak w Tavirze w Portugalii piłyśmy
      z koleżanką czarną kawę tzw. uma bica postanowiłam, że jeśli będę miała kotkę, i
      to czarną, tak ją nazwę. Trzy miesiące później miałam okazję wprowadzić słowa w
      czyn smile Ponadto kitkę nazywam różnorodnie, w zależności od nastroju, uczuć i
      okresu, bo lubię przekręcać imiona (Polę, psa moich rodziców, nazywam Pulardą,
      bo przypomina ww. drób); najczęściej są to słowa na B lub Bi: Bipa, Bilbo,
      Biszka, Biszkopt, Bipanda, Bipi, Bambosz itd. M mówi na nią Sierściuch, czasem
      Futrzak.
      • babka71 wyjaśniam Liza, bo lizała wszystko co się rusza 09.02.06, 17:53
        mnie , mamę, kocyk, butelkę, strzykawkę, miała wtedy kilka tygodni, kiedy ją
        znalazłam.., pamiętam jak robiłyśmy jej w tamtych czasach specjalne ocieplenie
        z moich pomponów z królikowego futerka..dziurka w środku w pomponie ,a kotek
        siedzi w środku..
        Inne czasy inny świat, zero żwirków, whiskasa, zero weta na telefon, nie było
        tematu o sterylkę, ale jakoś koty żyły..., ale nie polecam lepiej jest jak jest
        teraz!!!
    • mamipatryka Z bajki o pająku ;-))) 09.02.06, 18:02
      Nasz kocio to Sesil...
      A imię...Coż... Nie wiedzieliśmy jak go nazwac.. I kiedyś synek (ma ponad 4
      latka) oglądał bajeczkę pt.Weterynarz Fred, bohaterem odcinka był akurat pająk
      (hehe) imieniem Sesil. Własnie wtedy nasz Patryś stwierdził, że to ładne imię i
      że chce tak nazwać kotka. I kotek został Sesilem smile))
      Pozdrawiam Jola
    • milak13 Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 18:12
      Imiona moich kotów zapoczątkowało imię naszego psa: Mela. Pewna miła Pani,
      aktorka zresztą, będąc w mojej miejscowości na wakacjach spotkała mnie z Melą
      na ulicy i kazała obiecać, że jak będę miała drugiego psa to nazwę go Hesia.
      Zachwyciło mnie to. Już wyobrażałam sobie, jak stoję na progu i wzorem pani
      Dulskiej wołam: Mela, Hesia do domu. Psa drugiego nie mamy ale przybył do domu
      kociak przez wszystkich "znawców tematu" rozpoznany jako kociczka. Oczywiście
      została Hesią. Po wzięciu do ręki pierwszej "kociej" książki wiedziałam już, że
      mam do czynienia z chłopczykiem. No więc Hesio. A Tuśka - z "Sezonowej miłości"
      i "Córki Tuśki" też Zapolskiej. W przyszłości będzie Kaśka Kariatyda i Żabusiasmile
    • nessie3 Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 18:17
      Moja urodziła się 3-go maja, więc ma na imię KONSTYTUCJA. Chyaba jako jedyny
      kot na świecie. Potem 22-go lipca urodził sie kot mojego syna. Nie mógł miec
      inaczej na imię ,jak tylko MANIFEST (Maniek). Niestety, ktoś go zabił i teraz
      syn ma czarnego MEFISTO.
    • tosia_4 Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 18:39
      A mój...przyniosłam go do domu i jak już się trochę uspokoił i oswoił z nową
      sytuacją spojrzał na mnie czarodziejskimi oczami i powiedział, że ma na imię
      Merlin smile
      • misia007 Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 19:48
        Tosiu to śliczne imie dla kota i jaki zaszczyt Cię spotkał, że Merlin raczył
        się przedstawić.
    • aankaa Sonia 09.02.06, 19:11
      akurat dziecki były na etapie jakiejś gry komputerowej
    • groha Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 20:14
      Kotę ochrzcił syn od pierwszego rzutu okiem. Bo milutka, puchata, mięciutka,
      podłogi pięknie froteruje, jednym słowem - Frotka. A oficjalnie: księżniczka
      Gryzelda von Frottesmile
      Z kolei imię facecika nasunęło się mnie, gdy zobaczyłam, jak ta mikroskopijna
      sierotka mieści mi się w dłoni i pomyślałam, że takie maleństwo, a już zapłacił
      frycowe... Czyli Frycek. Oficjalnie: Fryderyk Teufelsmile
    • h8red Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 20:48
      Kota starsza.
      Luśka od Lucyny, a bardziej od Lucy. A czemu Lucy? To już wie tylko moja lepsza
      połówka suspicious

Kota młodsza.
      Bieska, bo ma niebieskawe oczy smile
      • magdaksp Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 22:28
        brawurka ma imie po jednej z atomowek .mojej ulubionej bo ma czarne wlosy i
        grzywke tak jak jasmilepozatym wydaje mi sie ze to do kota pasuje.atomowka
        brawurka to jest ta ktora lubi swie bic i wogole rozrabiac no i moja brawurka
        idealnie sie wten opis wpisujesmileniestety
    • wrexham Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 22:27
      u mnie banalnie: rysiek bo podobny do rysia: bez ogona i znaleziony w lesie w
      stanie poldzikim smile
      • capuccino_days Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 12:49
        Moja kicia też bez ogonka, dlatego Nikita, ale wygląda bardziej jak niedźwiadekb
    • magurka Re: SKAD IMIE waszego kota? 09.02.06, 22:44
      Migdał jest Migdałem, bo ciocia u ktorej byl w malenkosci obierajac migdaly na
      swieta spojrzala na spiaca bialo ruda kruszyne. A ze uklad lat ma taki troche ze
      bardziej bialy z przodu, bardziej rudy z tylu, to został Migdalem. Nie
      zmienialismysmile
      • anies81 Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 09:20
        Megi od ...Megister smile Obroniłam sie 16 kwietnia ubiegłego roku, robiłam w tym
        samym dniu oczywiście impreze. Najpierw wszyscy sie spotkali u mie,a potem na
        miasto.Razem z przyjaciółmi przyszła kicia,biało czarna kicia. A jak Magister
        to Magi smile w sumie zostało Megi.
        Pół roku później zamieszkałam z chłopakiem, który uparł sie na drugiego
        kotka.Przyniósł to takie małe, czarne, chude i sterczące do domu. I To COS
        robiło takie "ajooooo", piszczał czy miałaczał-brzmiało to jak japońskie
        okrzyki walki. I tak został Szogunem.
        Zwyczajnie, nie zwyczajnie,ale miło mieć historie sowjego imienia,prawda?
        • pixie65 Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 09:52
          Mruczysław (wiadomo...) Grillowiec - pzrydomek dostał od koleżanki, która
          uznała, że Kociej wygląda jak taki wypasiony "dres", z browarem przy
          grillu...Ze względu na posturę i sposób poruszania się. Znajome dzieci, które
          nie dosłyszały imienia Mruczysław nazywają go Mieczysła...stąd wołany jest
          Miecik, Miecio a w domu Niuniuś lub Mruczunio...Bywa, że mówię do niego "ty
          Sierściuchu".
          Dzidzia - była najmniejsza z całego miotu i jedyna dziewczynka, taka kruszynka
          (do czasu...smile, dostała przydomek Katarek, bo oprócz pozostałości po kocim
          katarze, Dzidzia ma własne "zwierzątko"...gronkowca.
          Pączuś....Trzeba zobaczyć zdjęcie i wtedy wszystko będzie jasne. Pączek jest
          mieszańcem z persem i mordkę ma jak pączek właśnie...
          Guzik...sama już nie pamiętam, ale były dwa Guziki: Mniejszy i Większy. Został
          tylko Większy. Może wzięło się od mojego powedzenia "Guzik dostaniesz jak się
          będziesz mi tu pchał..."
          Różyczka - dawniej była Wyćmoktaną, z racji sposobu wylizywania futra, po
          którym wyglądała jakby ją ktoś...wyćmoktał...Dziecko koleżanki poprosiło, żeby
          zmienić imię...
          Morus - czarny diabeł, który chadza własnymi ścieżkami, a kiedy do mnie
          przychodzi to jest taki właśnie uMorusany...
          Był jeszcze Kiler - cudny czarny , łagodny i bardzo towarzyski Kociej, nazwany
          Kilerem z przekory trochę, były Kapsle (bracia- bliżniacy, wielkością zbliżeni
          do kapsli...), był Dymek Whiskas - całkiem podobny do kota z reklamy, była
          Lalunia "przechrzczona" na Śnieżkę z racji umaszczenia i Kropa - ogolona
          koteczka, którą ktoś podrzucił, z czarna łatką na...ehemmm...plecach, była
          jeszcze kotka Bazylka, która uwielbiała wygrzewać się na balkonie w skrzynce z
          bazylią (teraz jest Dzidzią Bis i wynajmuje mieszkanie mojej sąsiadce...smile)).
          Oj mogłabym tak jeszcze trochę, ale chyba mój post i tak wystarczajaco długi.
          Pozdrawiam!
          • zolwik Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 10:56
            Pimpuś - chyba na czesc Pimpusia Sadełko.
            Czarek i Boguś (vel Ogoniasty, Bezogoniasty bo stracił ogon, nie wiemy czemu).
            Czarek, kot nieudomowiony, bojacy sie wszystkiego, na poczatku siedzial w szafce
            w garazu, zeby go stamtad wydobyc zaproszony został drugi kot (sasiadow -
            pozniejszy Bogus). Imiona zostaly im nadane po Lindzie i Pazurze. Moze warto
            wspomniec ze obaj byli "kobietami".
            Bobek - bo jak był mały to był duzy i ciepły. Pozniej wolalismy na niego Pan
            Bobek, Bobislaw.
            Pusio - bo w jakims filmie ktos do kogos powiedzial "Ty moj pusiu".
            Gwiazda - to sie chyba rozumie samo przez sie, bo najpiekniejsza.
            Mala Mi - na czesc muminkow
            Masza - bo siostra dostala sie na filologie rosyjskasmile
            male kotki byly nazywane szkodnikamismile
            Zielony i Rozowy - choc oba byly po prostu bure, twierdzilam ze mozna je
            rozroznic po kolorze uszu.
            A teraz nie mamy juz zadnegosad ale ja przymierzam sie do Rosjanina.
        • labambaa Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 11:42
          Pewnie ze warto. Zreszta chyba kazdy z nas ma taka na temat swojego
          wlasnego imienia.... (ja mam czeskiesmile imie bo moj tato ogladal czeski
          film, jak mialam sie urodzic - ale to chyba bardziej banalna historia niz
          te o KOCICH imionach wink))))))))
          No i przeciez to wcale nie taka zwyczajna historyjka (ta Twoja).....
    • oxygen100 Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 10:45
      hehehe Bipi - bo zostala znaleziona na stacji benzynowej bidulka gdy miala 6
      tygodni Coco - od Cocho Chanel smile)
    • pinos Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 11:23
      Historia imienia Mirmiła jest tak samo skomplikowana, jak historia jego
      przygarniania.
      Na samym początku znajomości nie wiedzieliśmy, czy mamy do czynienia z panią
      kot,czy z panem kotem, więc był ToKot.
      Potem dwaj "specjaliści" na wsi chowani zajrzeli kotu pod ogon (na co my się
      nie odważyliśmy - no jakże to tak po dwóch dniach) i orzekli, ze to kotka. A
      więc Takota... Dakota!

Ze specjalistów tacy specjaliści jak... kotka okazała się być kotem -
      kastratem, i Dakota (mimo że ewentualnie męksie) już nie brzmiało...

No i teraz historia właściwa. Od czasu do czasu kot jest bardzo, bardzo głodnym
      kotem. Ojejku jakim głodnym. Z reguły rano, gdy któreś znas wstanie (samo
      wstanie, kot nie awanturuje się przednaszym wake up'em). Siedzi sobie przed
      kuchnią i miauczy. Coraz ciszej i ciszej. A w któryś momencie mdleje biedactwo
      z głodu i wyczerpania. Robi taki brzdęk na bok, łapki wyprostowane, oczka w
      słup...
      No i wtedy to tylko "Mirmiłku, nie desperuj" się na język nasuwa...
      • boe_ Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 11:31
        Furio dostal imie na czesc Furio Giunta - jednego z zolnierzy Tony'ego Soprano.
        Kotek zamieszkal z nami tydzien po naszym powrocie z Neapolu. Ot takie chwilowe
        szalenstwosmile
    • ezra1111 Re: Sylwester 10.02.06, 11:42
      Nasza znajda otrzymała imie po disneyowskim kocie Sylwestrze w który jest
      zkochany nasz syn,pies otrzymał imię Ezra po postaci z filmu "Korzenie"
    • pluszowa Re: SKAD IMIE waszego kota? 10.02.06, 13:36
      jedne z moich kotów ma na imię Biszkopt smile dostaliśmy go, ja i mój mężczyzna, na
      gwiazdkę. o tym, że go dostaniemy dowiedzielismy się dzień wczesniej, darczyńca
      powiedzial nam, ze kot bedzie taki rudo biszkoptowy. no wiec już tylko o tym
      była mowa, biszkopt u już. po czym nastepnego dnia znalezlismy pod choinką
      slicznego... jasno szarego pregowanego kiciusia smile ktos nasciemnial z tym rudym
      biszkoptowym. okazalo sie, ze tylko brzuszek kiciusia jest taki waniliowy z
      brązowymi plamkami. ale i tak zostal Biszkoptem.

drugi nasz kot dotarl do nas miesiac po Biszkopcie, postanowilismy sie dokocic.
      znależlismy przez net czarną malutką kotke do wzięcia. miala być Samba. Ale jak
      ją wzielismy do domu, okazalo sie, ze z jednej strony jest niesamowicie slodka,
      a z drugiej charakterna i taka jakas tajemnicza, nie wiem czemu kojarzyla mi sie
      z baśnia, bajką. no i imie Samba przestalo nam pasować. Zostala Bajką.

no wiec mamy duet B&B, Biszkopt jest starszy od Bajki o miesiąc razem są u nas
      trzy tygodnie i wczoraj pierwszy raz wylizaly sie po uszach i szyjach smile
      • inga34 Witamy imiennika:) 17.02.06, 14:15

• inga34 Biszkopt 17.02.06, 14:10
      Gdy go 1 raz ujrzałam powiedziłam "wygląda jak biszkopcik"....
      Na imie miał mieć Tazu (ewen. Tazaru) ale wcale się nie przyjeło - ciągle
      mówiłam do niego Biszkopt i tak został Biszkoptembig_grin
    • ashkas Re: SKAD IMIE waszego kota? 17.02.06, 14:24
      wg.wieku będzie big_grin :
      Aristo - nieco spolszczone starogreckie he ariste,oi aristoi - najlepszy, bo
      jest wyjątkowym niepowtarzalnym i poprostu naj koto-psem, przychodzącym na
      zawołanie tylko po imieniu,aporujacym gumeczki do upadłego i w ogóle kocia
      arystokracja.
      Diana - bogini łowów, upoluje wszystko co się rusza, a jak trzeba to wypuści w
      stanie nienaruszonym żeby mały (adoptowany synuś)tez mógł się nauczyć sztuki
      polowania.
      Samson Zwany Wiewiórką - znaleziony w stanie agonalnym po zapakowaniu do
      transportówki w celu dostarczenia wetowi zaatakował kratkę zamykająca wejście.
      Walczył zaciekle i omal nie rozwalił transportówki - miał około 3 tygodnie i
      był w stanie krytycznym ale i tak walczył. Stąd biblijny siłacz Samson.Oprócz
      tego inteligencja dorównuje ( ale to sie okazało duzo później )Samsonowi
      Miodkowi z trylogi Sapkowskiego big_grin A Wiewiórką jest zwany ze względu na
      umiejętności i zamiłowania wspinaczkowe smile
      • marxx Re: SKAD IMIE waszego kota? 17.02.06, 15:44
        Bazylia- bo juz byla jedna Bazylia w rodzinie smile
        Frodo- od Froda Bagginsa z "Wladcy Pierscieni"
    • wesola_kicia Pchełka 17.02.06, 15:53
      jak ją wzieliśmy do domu
      była taka malutka
      więc nazwaliśmy ją Pchełka smile
    • malen_a Re: SKAD IMIE waszego kota? 17.02.06, 18:56
      Fisio jest fisio, bo to do niego po prostu pasowalo
      nie mogl sie inaczej nazywac, byla taki slodki, przytulasny a jednoczesnie
      wielki urwis, no fisio po prostu smile))

Marianka wzielismy z adopcji internetowych juz tak nazwanego, wiec ominela nas
      ta przyjemosc...
      inna sprawa, ze zanim wzielismy marianka, wiedzielismy, ze nasz kot bedzie sie
      wlasnie tak nazywal
      jak zobaczylismy zdjecia marianeczka w internecie i imie napisane w ogoloszeniu
      wiedzielismy, ze ten wlasnie kociak bedzie nasz smile)) przeznaczenie smile))
      • magdaksp Re: SKAD IMIE waszego kota? 18.02.06, 16:06
        moja kolezanka ma kotke fride .imie wynikneloz fascynacji fridąsmile
    • ekobita Re: SKAD IMIE waszego kota? 19.02.06, 16:46
      Imię mojej Kosteczki to netowa pomyłka. W mailu do kolegi napisałam że mój
      kotek jest śliczny. Tyle że zrobiłam literówkę której nie zauważyłam i
      napisałam "kostek" . Kumpel skomentował, że Kostek to bardzo fajne imię i
      tak juz zostalao, tyle , że jak się okazało że to dziewczynka to została
      Kostkasmile
      • agataj16 Re: SKAD IMIE waszego kota? 25.02.06, 21:05
        Ja mam Melesmile Chciałam Zuzie, ale mama się uparła, ze albo będzie Mela, albo w
        ogóle jej nie będziesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka