07.07.06, 20:05
Jak Wasze koty znosza upal i jak im dopomoc ? Moja Mini lezy calymi dniami
miedzy nawizaczem a wentylatorem w pozycji a'la puma (na boku). Nie wariuje,
nie biega. Wpadlam na pomysl, zeby moze ja troche oclodzic, polac chlodna
(nie zimna) woda...co Wy na to ?
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Upał 07.07.06, 20:09
      Nasze przecieramy mokrą gąbka, przyjmuja to z wdzięcznośćia(przewracaja oczami).
      • po.prostu.ona Re: Upał 07.07.06, 20:19
        Mój - co dziwne - znosi upały rewelacyjnie. A futrzak przecież niemiłosierny.
        Pies zdecydowanie gorzej, bidulek. Kocurro tylko tyle, że domaga się mokrego
        żarcia, a suche je z wyraźnym niezadowoleniem. No i pije więcej. Ale chęć do
        zabawy i humorek mu dopisuje.
    • marta_i_koty Re: Upał 07.07.06, 20:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=44834508
      • beali Re: Upał 08.07.06, 01:51
        Koty pocą się tylko przez poduszeczki,ale potrafią także
        pomagać sobie jak im gorąco jęzorkiem-myjąc futerko,
        zwilżają je i usuwają jakby nadmiar ciepła,czyli wilgotna gąbka
        jak najbardziej.Nie polewaj kota wodą,różnie może w tym upale zareagować.
        • angieblue26 Re: Upał 08.07.06, 05:50
          Moje dwie sztuki wspomagam wiatrakami, wymieniam wode kilka razy dziennie. Mala
          przecieram wilgotnym recznikiem, a Zurek.... sam dopomina sie o kapiel w
          umywalce smile Wlazi caly, lacznie z glowa pod strumien zimnej wody, potem
          dopomina sie o masaz. Na koniec podsuszam go delikatnie recznikiem i tak co 6-8
          godzin.
          • mirmunn Re: Upał 08.07.06, 07:37
            Żurek boski, jak zwyklesmile)) A mój kociej jest chyba wariantem afrykańskim
            dachowcasmile opala sie w słonku rano, potem przechodzi do cienia i odmawia
            wszelkich przecierań itp. - zwiewa. Wobec tego zostawiam w spokoju Maxona
            Afrykańskiego i tylesmile. Dbam tylko o wodę do picia.Hm, może rzeczywiscie w te
            upały przejść ma mokre jedzonko, bo Maks nie pije szczególnie dużo, normalnie
            raczej.
            Co sądzicie?
            • beali Re: Upał 08.07.06, 14:57
              Wiele kotów mało pije i prowadzi oszczędną gospodarkę wodną,
              co jednak nie jest dobre dla ich nerek.Może więc warto
              mieszać mu jedzonko,nawet nie tylko teraz a w ogóle.
              Pozdrawiam i głaski dla Maksia
              • mirmunn Re: Upał 09.07.06, 07:59
                dziękismile)) na stałe niestety nie mogę mieszać, bo jak Maksio je za dużo
                mokrego , to tak mu kamień na zębach rośnie, ze hejsad((. Dopiero jak przeszłam
                całkiem na suche, przystopowałosmile. a moze "dopijać " go w upał mlekiem?
                Przypadkiem odkryłam, ze bardzo lubismile
                • marta_i_koty Re: Upał 09.07.06, 08:38
                  Jesli lubi mleko i nie ma po nim sensacji żołądkowych, to niech pije... Ja swoje
                  dopajam śmietanką 12% UHT, bo one to kochają... Wode piją, ale smietanka to jest
                  to..smile
                  • balbina_alexandra Re: Upał 09.07.06, 11:10
                    A moje kociaki właśnie o dziwo w upały średnio jedzą mokrą karmą, którą
                    normalnie uwielbiają, o dziwo. Podgryzują przez cały dzień suche chrupki, puszki
                    czy mięsko - owszem, zaraz po nałożeniu do miseczki wszamią co nieco, ale dużo
                    mniej niż zazwyczaj, i potem to już leżakuje w misce. Być może z powodu upału
                    karma szybko traci świeżość i koty nie chcą jej jeść. Wczoraj w ramach testów
                    nałożyłam im ukochanego tuńczyka z puszki. Zjadły 1/3 (normalnie wymiatają
                    wszystko, miseczki wylizane do czysta), reszta do wyrzucenia. Dlatego będę im
                    podawać minimalne ilości mięska, tyle żeby zjadły na raz. Chętnie chrupią suchą
                    karmę, która do tej pory zawsze miała tyły w stosunku do mięska czy puszek. Cóż,
                    chrupki się nie psują tak szybko. Moje koty piją normalnie całkiem sporo, teraz
                    jeszcze więcej, bo Reksio jest świeżo upieczonym kastracikiem i dostaje trochę
                    karmy specjalistycznej, którą Malinka mu z lubością wyżera. Po tej karmie sporo
                    piją i sporo siusiają smile
                    Mleczko kocie też znika w mgnieniu oka smile
                    Przecieram ich też mokrą gąbką.
                    • mirmunn Re: Upał 10.07.06, 07:23
                      Hmmm, Maks je normalnie, w dzień skubie suche, dojada w nocy,mokrego zawsze
                      daje mało - na raz, potem ew. dokładam tak, zeby zjadł od razu.Pije, jak zwykle
                      nie więcej- sika raz dziennie b. mało- przedtem 2-3 razy. Będę dawać mu mleko,
                      bo pochłania je bardzo chętnie. Jest kastratem i boję się o nerki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka