katka76 14.08.06, 15:54 Jak w temacie. Mam dwa koty załatwiające sie do jednej kuwety. Podejrzewam, że jeden ma problemy urologiczne. Wet kazał pobrać próbke moczu... Może macie jakies sposoby, doświadczenie, pliz! będę ogromnie wdzięczna!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_orsetti Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 14.08.06, 16:09 Podstawić duży talerz na zupę w momecie siusiania. (Musisz udac się z kotem do kuwety i podstawić, jak już kucnie). Potem zlać zawartość do pojemniczka. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link
janeta5 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 16.08.06, 19:57 Też miałam ten problem,ale udało się.Wyparzyłam kuwetę ,na dno zamiast żwirku wyłożyłam folię/rozerwany worek na śmieci/.Zostawiłam kuwetę otwartą i pilnowaLam ,aż delikwent się raczy wysiusiać .Wysiusial się .Ostrożnie zebrałam siuśki łyżeczką plastikową do buteleczki.Można też pewnie zebrać pipetką .Trochę potrwało,ale cel osiągnięty.Robiłam tak z powodzeniem kilka razy.Tyle ,że trzeba pilnować,żeby wysiurał się właściwy. Odpowiedz Link
umfana Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 14.08.06, 17:22 Ja poluję na kota ze spodeczkiem. Jak słyszę "szu, szu" w kuwecie, biegnę... czasami mi się udaję. Ostatnio jednak kot mi dał szans (( W nocy nalał. Odpowiedz Link
juven74 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 14.08.06, 18:00 Weterynarzowi to łatwo powiedzieć! Ja sypałam bardzo mało żwirku do kuwety, czekałam aż delikwent wejdzie sikać a potem szybko wyskakiwałam zza rogu i próbowałam wessać trochę szczykawką. Bardzo stresujące. Odpowiedz Link
pixie65 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 14.08.06, 19:03 Podstawić wyparzony talerzyk, spodeczek itp. jak kot już zacznie... Odpowiedz Link
katka76 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 15.08.06, 15:25 dosyc zabawnie to brzmi polowanie na koci mocz dzięki za rady, bede próbowala, troche kiepsko jak sie pracuje i nie czesto jest w domu... Odpowiedz Link
pixie65 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 15.08.06, 19:19 Praca w polowaniu raczej nie przeszkadza. Przynajmniej w moim przypadku. Moje zwykle najlepiej łowić bladym świtem, więc dodatkową zaletą jest fakt, że po akcji a przed wyjściem do pracy mogę jeszcze spokojnie zjeść śniadanie...)) Odpowiedz Link
katka76 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 17.08.06, 10:54 Patent ze spodeczkiem działa!! Udało się, dziś już zaniosłam do laboratorium!! Dzięki wszystkim za odzew Odpowiedz Link
pixie65 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 17.08.06, 11:42 No to teraz czekamy na wyniki badań...))) A spodeczek wyparzony był? )) Odpowiedz Link
pepsi Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 17.08.06, 11:58 no bravo! ja sie ostatnio przygladalam kiciom przy tejze intymnej czynnosci, zastanawiajac sie jak by im tam w razie potrzeby owy spodeczek wsunac, i doszlam do wniosku ze to nie takie proste )) Odpowiedz Link
katka76 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 17.08.06, 12:36 Tez tak myslałam! a nawet sie nie zorientował Odpowiedz Link
katka76 Re: Jak podbrać mocz kota, jak się ma dwa!!! 18.08.06, 13:25 No i niestety kocurek chory... Odpowiedz Link
pixie65 Re: O masz........ 18.08.06, 17:14 i jeszcze: może się pospieszę, albo spóźnię, ale jeśli po badaniach moczu kot dostał zalecenie na karmę Urinary, to bardzo proszę, zrób badania krwi na profil nerkowy ZANIM zaczniesz go tym karmić..... Odpowiedz Link
katka76 Re: O masz........ 18.08.06, 17:57 No własnie, dostał tą karme, ma duzo kryształków w moczu, na szczescie nie ma stanu zapalnego. A czemu trzeba zrobic te badania? Wet nic nie mówił... Odpowiedz Link
pixie65 Katka... 18.08.06, 18:44 wygodniej byłoby ciągnąć jeden wątek...)) W "pewnym wieku" trzeba chociaż profilaktycznie sprawdzić stan kocich nerek. Miałam ostatnio nie wesołą historię znajomej koteczki z podejrzeniem jakiejś "pęcherzowej infekcji". Niejako przy okazji dostała tę właśnie karmę, dopiero potem okazało się, że Kocia ma chore nerki, a ta karma w takim przypadku jest BARDZO NIEWSKAZANA...Urinary ma dużo soli, co ma pobudzać kota do picia i "płukania" pęcherza. Tylko nerki może rozwalić. Odpowiedz Link