Dodaj do ulubionych

Kocia czesto wymiotuje

24.01.07, 19:03
Ach, te koty, ciagle cos do martwienia.
Milka dosc czesto wymiotuje, tzn co kilka dni. Nie znam jej historii, moze ma po prostu delikatny zoladek? B.lubi rozne przetwory mleczne, twarog, kefir, mleko w roznych postaciach itd. Ale za duzo tego nie jada, obie kotki karmie miesem (podrobami), gotowanymi (czasem troche surowego), plus dodaje mokre z puszki. Suche niezbyt lubi. Moze powinnam dawac jej to, co widze ze tak lubi - tzn. wiecej nabialu? Dzis 3 razy wymiotowala, dodatkowo ma tez problem z wyproznianiem, tak wnioskuje po tym, ze czesto wchodzi do kuwetki, (albo grzebie np w gazetach, jakby zasypywala zwirek), ale nic nie robi, tylko jedna mala kupka. Chyba powinnam odwiedzic weta, ale w tym miesiacu zostalo nam 50zl do wyplaty, musimy poczekac, na szczescie to nie wyglada na nic pilnego. Zreszta odkad Milka jest u nas nie bylismy z nią u weta, przydaloby sie, chocby zeby zobaczyl ile ma lat.
Moze macie koty, ktore wola mabial zamiast miesa? Albo macie jakies pomysly jak ją karmic?

Pozdrawiam cieplo.
Obserwuj wątek
    • trzydziestoletnia Watrobka? 24.01.07, 19:16
      W sasiednim watku o podobnym temacie widze, ze watrobki nie powinno sie za czesto podawac? Dlaczego? Ile mozna? Hmm.. moze to jest tez przyczyna, bo ja daję gotowana watrobke, serca czy zoladki dosc czesto.
      • biljana Re: Watrobka? 24.01.07, 19:24
        to masz juz odpowiedzsmile))
        niektore koty kiepsko toleruja watrobke. Kot mojego wujka tez zawsze po watrobce
        wymiotowal. Kup kurczaczka. Albo wołowine.

No chyba ze dawno nie byla odrobaczana. Zarobaczenie tez czesto jest przyczyna
        wymiotow
    • beali Re: Kocia czesto wymiotuje 24.01.07, 19:25
      Wiesz,ja jednak proponuje pogadac z wetem o niej.
      Cos jest nie tak,to widac i niekoniecznie przyczyną jest tu jedzenie.
      Moze dasz radę na tzw.krechę pójśc z nią do weta-znajomy wet na
      pewno się zgodzi,albo choć zadzwoń i powiedz jak jest i co możesz zrobić.
      Ale najpierw ustal czy to wchodzenie do kuwety to problem z kupką
      czy tez kota nie moze się wysikać.
      A czy na pewno wiesz,że kota toleruje mleko? Choć po nim,to raczej miałaby srakę.
      • beali Re: Kocia czesto wymiotuje 24.01.07, 19:27
        a kłaki?? Tak mi one jeszcze chodzą po głowie.
        • trzydziestoletnia Re: Kocia czesto wymiotuje 24.01.07, 19:42
          Dostaje paste odklaczającą do kilku dni. Zreszta w wymiotach nie ma klakow, to chyba nie to (czy klaki sa w wymiocinach, jesli to jest problem zaklaczenia?). Mleko dostaje b.rzadko, nie zauwazylam by miala po nim jakies rozwolnienie. Nie pomyslalam ze to moze byc problem z sikaniem, ale moze faktycznie.. tzn. tylko teraz wystepuje to 'bezowocne kuwetkowanie', wczoraj na pewno z sikaniem nie bylo problemu.

Obstawiam na razie tą nieszczesną wątrobke, przestaje dawac, a zaczne wiecej nabialu.
          Do weta pojdziemy na pewno po wyplacie, no chyba zeby ta niestrawnosc sie przeciagnela to cos sie wykombinuje/pozyczy.
          • misia007 Re: Kocia czesto wymiotuje 24.01.07, 19:53
            Jesli to problem z kupką to w połaczeniu z wymiotami moze to jednak wskazywac na
            zatkanie kłakami.Nieraz taki wałek utknie gdzieś w jelitach i klops.Koniecznie
            ustal czego nie moze zrobic, jeśli to kupka to spróbuj podać parafinę ale jesli
            z sikaniem ma problemy to gnaj do weta.
            • beali Re: Kocia czesto wymiotuje 24.01.07, 22:28
              Jak to problem z wysiusianiem się,to wet,ale doraźnie,aby sie nie męczyła
              mozesz jej podawać po pół tabletki nospy tak ze trzy razy dziennie.
              To według przykazań weta dla mojej koty,więc bezpieczne.
              Ja podałam mojej tylko jeden raz nospę,bo potem już unormowało się.
              • ewung Re: Kocia czesto wymiotuje 25.01.07, 07:38
                ja moim kotkom na wymioty które czasem je dopadają (takie poważniejsze że
                jedzenie zwróciły) daję siemie lniane. przeczytalam o tym na tym forum i u nich
                bardzo się sprawdza. Ziarenka zalewam wrzątkiem jak ostygnie cedzę tak zeby jak
                najwięcej ten gęstej mazi przeszło i daję im do picia. One to bardzo lubia i
                zawsze wymioty się kończyły. siemie lniane to w końcu lekarstwo także dla ludzi.
                a co to weta to faktycznie jak bedziesz tylko mogła to wybierz się z kicą na
                przegląd smile
    • trzydziestoletnia Re: Kocia czesto wymiotuje 02.02.07, 13:13
      Hej hej, to znowu ja. Dzieki Wam za rady, ewung probowalam siemie lniane,zadna bestyjka nie chce pic. Milka nie wymiotowala odkad napisalam post inicyujacy ten watek. Dopiero dzis, zalozylam sobie zeszycik, gdzie pisze kiedy i po czym zdarzają sie jej wymioty, moze tak dojde co jej szkodzi. W obecnych (tylko dwoch na szczescie) zapisach powtarza sie sucha karma (jakis tani Rossman z KitKatem) i doslownie kilka kawalkow surowego miesa, bede obserwowac, pozdrawiam Was serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka