lisia312 11.04.07, 21:56 W piątek o 10 rano idziemy ciąć Iriskę. Proszę powiedzcie, ile wcześniej ma nie jeść i pić? Może macie jeszcze jakieś inne rady przed i po? Serdecznie dziękuję za życzliwe porady Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiciowata Re: co przed sterylką? 11.04.07, 22:22 jeśli dobrze pamiętam to dzień wcześniej ścisła dieta, tylko woda do picia Odpowiedz Link
kiciowata Re: co przed sterylką? 11.04.07, 23:11 chyba faktycznie to było tak, że kolacji już nie miały dostać. Głowy za to nie dam, bo to było dość dawno, ale cały dzień to z kolei byłoby trochę długo na głodniaka. Tymbardziej, że po też dieta Odpowiedz Link
hesperidae Re: co przed sterylką? 11.04.07, 23:41 najlepiej 12 godz. przed i 12 godz. po zabiegu żadnego żarcia - wody ile kot zechce. ja ciacham moją też w piątek o 18.00, ale wet powiedział że leciutkie śniadanie może zjeść. po zabiegu dobrze będzie przypilnować, żeby kicia się za bardzo nie interesowała swoją raną, no i przygotuj się na to, że będzie się zachowywać trochę jak pijana po wybudzeniu z narkozy (niech Cię to nie przeraża) może się przewracać, słaniać na nogach, zsikać pod siebie - jakiś czas po narkozie będzie to normalne. Kocurki łatwiej to znoszą bo u nich jest to dużo mniej inwazyjny zabieg. wypytaj o wszystko przed zabiegiem swojego weta, nie wiem jakie cięcie zastosuje, więc on już Ci najlepiej wszystko wyjaśni. Trzymam kciuki Odpowiedz Link
lisia312 Re: co przed sterylką? 12.04.07, 08:15 Dzięki wszystkim za rady. Wet powiedział, że zastosuje normalne cięcie, bo wycina całą macicę, a nie tylko rogi, podobno goi się tak samo, a po odcięciu tylko rogów kota może mieć jakieś choroby macicy. Nie znam się na tym, ale mam do weta zaufanie. Trzymajcie kciuki, bo trochę się boję.Głaski dla Waszych KOCI. Ewa Odpowiedz Link
hesperidae Re: co przed sterylką? 12.04.07, 08:52 usunięcie macicy eliminuje ryzyko powstania w przyszłości guzów w macicy itd., jak powiedziała moja wetka - po co teraz ciąć tylko jajniki a za trzy lata znowu kłaść kotkę pod nóż? pozostawiając macicę pozostawia się także ryzyko. moja też będzie wycinana "całościowo" - dziś po kolacji doba głodówki, ale ona i tak je tyle co ptaszek Odpowiedz Link
mist3 Re: co przed sterylką? 12.04.07, 20:31 poczytaj sobie o tym, co przed i po na stronie www.vetsrwis.pl i oczywiście wypytaj lekarza o wszystko co ci przyjdzie do głowy Generalnie im dłuższa głodówka tym lepiej (tzn. od 12 godz do 24 - zalecają niektórzy weci). Dobry wet odda ci kotkę już wybudzoną, nie zgadzaj się na zabieranie kotki jeszcze śpiącej. Po przyjściu do domu zapewnij spokojne, ciche, zaciemnione miejsce blisko kuwetki i wody. Dużo kotek usiłuje jednak chodzić, a ponieważ się zataczają - może to być niebezpieczne. Ja moją kitę nosiłam na rękach do 4tej rano - tylko wtedy była spokojna. Nie wiem jaki to będzie rodzaj szwu - jeśli zewnętrzny musisz rozważyć konieczność założenia kaftana. Ja tak właśnie musiałam zrobić - kotka po jakim takim dojściu do siebie zaczęła interesować się raną. Dzięki jednej z forumowiczek miałam kaftanik ( ) ale jak masz możliwość i umiejętności możesz zrobić go sama (sposoby możesz znaleźć na tym forum albo forum.miau.pl) - lepiej być na to przygotowaną niż później na gwałt coś kombinować. Jeśli będzie w robocie kaftan musisz być przygotowana na to, że kotka będzie się chciała z niego uwolnić, a poza tym w kaftaniku zamieni się w bezwolną kukiełkę (moja chodziła tylko do kuwetki na krótkich nóżkach, a picie i jedzenie musiała mieć postawione przy pyszczku) - trzeba to jednak przecierpieć i być konsekwentnym przez te kilka dni (najgorzej to ciągle ściągać i zakładać kaftan) - wiem, że to trudne, ale się opłaca. Oczywiście kaftanik ma sens tylko wtedy jak kotka interesuje się raną. Upewnij się też, żeby wet dał ci antybiotyki i leki przeciwbólowe. I trzymaj się - wszystkie to przeżyłyśmy i na pewno przeżywałyśmy bardziej niż nasze koty Odpowiedz Link
nessie-jp Re: co przed sterylką? 12.04.07, 20:54 Bezwzględnie nie dawaj jeść na 12 godzin przed operacją - inaczej jest ryzyko wymiotów, czyli niepotrzebne dodatkowe obciążenie organizmu. Jedna z moich kotek postu nie dotrzymała, dorwała się do cudzej porcji, no i rzygała Ja kupiłam swojej drugiej kotce tzw. podkłady higieniczne (w aptece - firma Seni). To coś w rodzaju cienkiej pieluchy, z wierzchu wsiąkliwe, od spodu nieprzemakalne. Rozkładałam jej to na wersalce, żeby mogła leżeć obok mnie. Warto mieć wolny wieczór po sterylce, żeby posiedzieć przy kocie. Ona będzie próbowała za tobą łazić, będzie jej zimno (narkoza powoduje wychłodzenie), będzie chciała być cały czas głaskana. Odpowiedz Link