Dodaj do ulubionych

dzień dobry :)

05.07.07, 08:46
Wpisałam się już do wątku powitalnego, ale w konkrentej sprawie piszę tu po
raz pierwszy.
Jestem dopiero kandydatką na kociego poddanego, ale jak dobrze pójdzie - już
we wrześniu kociak będzie u mnie smile))
Długo się zastanawiałam - brytyjski czy maine coon?
Stanęło na brytolu.
Wczoraj mój mąż był na testach alergicznych (na wszelki wypadek - miał
uczulenie na jedną z naszych świnek morskich) - wyniki są dobre !

Alergolog powiedziała coś, o czym już gdzieś wcześniej czytałam - że nie
każdy kot (tak samo pies, świnka morska itd.) uczula równie mocno - niektóre
drażnią mocniej, inne mniej.
Jej zdaniem mało uczulają oczywiście koty bezwłose, a oprócz tego: rexy,
sfinksy (nawet nie wiem jak wyglądają) i (jak to opisała): "kot z reklamy
whiskas, taki z krótszym grubszym ogonem" - czyli chyba brytol srebrny
pręgowany?
Słyszałyście o czymś takim?
Obserwuj wątek
    • annb Re: dzień dobry :) 05.07.07, 09:06
      spotkalam sie z opinia ze mniej uczulaja koty ktore maja wlosy a nie typowa
      siersc
      czyli mco/nfo/sibki
      ale jak sie ma to do rzeczywistosci?
      nie wiem
      • kirke18 Re: dzień dobry :) 05.07.07, 10:15
        wiatj świnko smilecieszę śię, że jesteś odpowiedzalną kandydatką na kocią mamę smile
        poczytaj na forum miau kocie ABC, pozdrawiam, ja mam syberyjkę
        (www.axla.pupile.com) mówią o syberyjskich, że ich włos mnije uczula, ale
        alergicy uczulają się na ślinę kocią, a to już co innego niż na sierść, ale
        skoro testy są ok. to chyba nie ma o co się martwić, może odwiedź z mężem
        hodowlę kotów, aby sprawdzić reakcje zanim kupisz kota
        • swinka-morska Re: dzień dobry :) 05.07.07, 10:37
          > może odwiedź z mężem
          > hodowlę kotów, aby sprawdzić reakcje zanim kupisz kota

Byliśmy w hodowli mco, mój mąż bawi się z dachowcami u znajomych - jak dotąd
          wszystko było zawsze dobrze.
          Testy robiliśmy ze względu na alergię na świnkę.
          Przyznam, że mi wczoraj ulżyło po tych testach.
          Idę oglądać kociaki w necie.
    • oxygen100 Re: dzień dobry :) 05.07.07, 10:31
      czescsmile
      to chyba prawda. Przerobilam na wlasnej skorze. Coco malutka mnie nie uczulala
      (a moze dlatego ze bylam nafaszerowana lekami??)
      niestety balabym sie ryzykowac ze chce kota a pozniej musze kota oddac bo
      zdycham.
      • marta.kunc Re: dzień dobry :) 05.07.07, 10:58
        tak to srebrny brytek swinkosmile
        witajsmile
        • swinka-morska Re: dzień dobry :) 05.07.07, 12:49
          > tak to srebrny brytek swinko

Mi się marzy błękitny szylkret (tutaj długie westchnienie)
          Jestem umówiona z jedną hodowlą gdzie będzie miot pod koniec lipca - jak się
          taka kluska urodzi - będzie moja w październiku.
    • moyra_p Re: dzień dobry :) 05.07.07, 13:07
      ostatnie przez przypadek nawiązałam rozmowę z alergologiem i powiedział mi, że
      w swojej praktyce odnotował iż najmniej uczulają koty, ktorym sierść się mało
      tłuści , np. brytyjczykom( znaczy tym co mają bardzo dużó podszerstka) ale nie
      wiem czy to aby napewno prawda?
      • marta.kunc Re: dzień dobry :) 05.07.07, 13:16
        opinie chodza rozne. moj wet mawia ze im wiecej podszerstka tym wiecej
        alergenow.
    • oxygen100 Re: dzień dobry :) 05.07.07, 13:20
      slyszalam jeszcze ze bardziej uczulaja koty czarne a najmniej biale. Nie do
      konca sie z tym zgodze. Coco w porownaniu z Bipi (buras duzo czarnego) mniej
      uczula, ale nowa kota rodzicow ktora jest umaszczona jak Coco (buro-biala) ale
      ma dluzsze futerko uczala silniej, w pdobnym stopniu jak Bipi
      • drimeth Re: dzień dobry :) 05.07.07, 13:30
        Ogólnie jeśli chodzi o uczulanie kotów. To obiło mi się o uszy, że ogólnie
        zwierzęta uczulają na sierść, a koty (nie wiem czy tylko one) dodatkowo na
        białko które produkują w swoim organiźmie, które to m.in. znajduje się w ślinie
        kota i ogólnie w niektórych innych wydzielinach.
        Z tym, że są to informacje nie potwierdzone a jedynie zasłyszane. Wśród moich
        znajomych jest tylko jeden osobnik uczulony ewidentnie na sierść. Co ciekawe jak
        tylko się u nas pojawia jest ulubieńcem Hannah big_grin Kota zawsze do niego ciągnie i
        przynosi mu wszystkie zabawki z minką: "baw się ze mną". smile
        • wiesia.and.company Re: Dzień dobry świnko morska! Chyba niedługo 05.07.07, 13:46
          dodasz coś do nicka?
          A co do uczulania przez koty, to poradniki i inne podają, że uczula białko
          zawarte w kociej ślinie, bo koty języczkami przeczesują futerko, równocześnie
          je nawilżając u uklepując, by woda nie dostała się do skóry. Małe kociaki tak
          nie uczulają, bo same nie potrafią się jeszcze wylizać (są za krótkie, inaczej
          zbudowane niż wydłużone dorosłe ciała). Wylizuje je kotka i to ona zostawia
          ślad białka ze śliny. Jeśli nie ma matki, to małe kocię nie jest tak
          niebezpiczne dla alergika. To zaschnięte białko ze śliny czasem robi wrażenie
          łupieżu (widać to zwłaszcza na czarnych kotach), czasem przyczyna tego nadmiaru
          białka leży w karmie - zwłaszcza suchej mocno zabiałczonej, wtedy wystarczy
          zmiana producenta karmy lub odmiana gatunku karmy).
          Koty typu sfinx (te są łyse) nie potrzebują porządkować i czyścić futerka, koty
          typu rex mają sierść kręconą, zwiniętą w twardsze precelki, taką bardziej jak
          karakuły i tę zapewne trudno im rozczesywać języczkiem, bo i po co, skoro to
          nie takie przyjemne. Stąd jako nielizane, nie mają pozostałości białka ze śliny.
          No i to by było na tyle tych mądrości książkowych,
          a teraz witamy na forum w tematach kocich i około-kocich. Pozdrawiam. Wiesia + 7
          • oxygen100 Re: Dzień dobry świnko morska! Chyba niedługo 05.07.07, 18:40
            Moja mama nagrala komorka niestety wiec kiepskiej jakosc film jak sie Coco w
            wieku 4 tygodni po raz pierwszy wylizywalasmile)
            cos pieknegosmile
            taka mala kulka ( w zasadzie to byl i jest chudy dlugi szczur)i sie lize jak
            dosojny dorosly kotsmile)
          • swinka-morska Re: Dzień dobry świnko morska! Chyba niedługo 05.07.07, 20:31
            > dodasz coś do nicka?

Taką mam nadzieję smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka