12.09.12, 19:11
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12473212,Pobicie_ze_skutkiem_smiertelnym__Sprawca____na_wolnosci.html?lokale=lodz
Moja opinia:
Osobiście wolałbym zostać szybko i gładko zastrzelony, niż zakatowany na śmierć.
Potępiam obu, ale tak na mój mały rozum sobie myślę, że ten co zakatował, naznęcał się, pastwił się nad ofiarą - jest po pierwsze ewidentnie MORDERCĄ, a nie "sprawcą pobicia ze skutkiem śmiertelnym", po drugie dużo bardziej bestialskim i zasługującym na wyższą karę niż ten co strzelił.
Obserwuj wątek
    • old.bear Re: Pobicie 12.09.12, 21:55
      Czasem myślę że Kodeks Hammurabiego dziś też by się doskonale sprawdzał.
      • ewa9717 Re: Pobicie 12.09.12, 23:54
        Niech prawo zawsze prawo znaczy, a sprawiedliwość - sprawiedliwość...
        A Hammurabi był gość.
      • tygrysgreen Re: Pobicie 13.09.12, 10:01
        > Czasem myślę że Kodeks Hammurabiego dziś też by się doskonale sprawdzał.

aby na pewno?
        nigdy, przez całe swoje życie, niczego nie ukradłeś? dobrze by ci było tylko z jedną ręką?
        • skuter44 Re: Pobicie 14.09.12, 07:45
          Karać z górnej półki, wg aktualnego KK , w ciągu doby. Może to przyhamować zjawisko napadów, rozbojów, pobić.

Przy okazji.
          Mamy armię służb bezpieczeństwa (policja, straże, formacje ochrony, .....) stać nas chyba na egzekwowanie stosowania prawa, na każdym kroku i w każdym miejscu.
          Począwszy od: sprzątania po psie poprzez przekleństwa nastolatek na ulicy, burdy kibiców,
          kradzieże samochodów po i przestępstwa gospodarcze ,pobicia, napady, oszustwa i morderstwa.
          Więzienia można rozgęścić poprzez - roboty publiczne, obrączkowanie niegroźnych przestepców, zwiększenie zakresu wykroczeń (np. nie trzymać w więzieniu 5 tys.pijanych rowerzystów), ...
          • tygrysgreen Re: Pobicie 14.09.12, 08:13
            co to znaczy z górnej półki? najwyższy wymiar za dane przestępstwo?
            w ciągu doby hmmmm, interesujące
            a co, jeśli władza się pomyli, co jest ludzkie, i zamiast przestępcy Skotera posadzą Skutera, bo podobny? i to od razu na 10 lat, bo z górnej półki? śpieszyli się to i czasu na dokładne sprawdzenie nie było.

egzekwowanie stosowania prawa - i o to własnie chodzi. nie o wysokość kar, nie o absurdalne tempo, ale o ich pewność i konsekwentne stosowanie.

> Więzienia można rozgęścić poprzez - roboty publiczne, obrączkowanie niegroźnych
            > przestepców, zwiększenie zakresu wykroczeń (np. nie trzymać w więzieniu 5 tys
            > .pijanych rowerzystów), ...
            się zgadzam całkowicie
            • ewa9717 Re: Pobicie 14.09.12, 08:45
              No właśnie. Wczoraj ogladałam program o sklepikarzu, który wywieszał zdjęcia sklepowych złodziei. Dzięki monitoringowi policja takich łapie, sąd osądza, ale to przecież "niska szkodliwość", bo gnoje się pilnują, zeby tylko do jakiejś tam kwoty nakraść, a durny sędzia skazuje na grzywnę, której gnoje i tak nie płacą. Przecież MOŻNA im przywalić roboty publiczne, dlaczego tego się nie robi, czy naprawdę sędziami zostają tylko idioci?
              • kapitan_marchewa Re: Pobicie 14.09.12, 10:16
                Zapomniałaś dodać, że sklepikarz może zostać oskarżony o ujawnienie danych osobowych tych złodziei, a nawet skazany szybciej, skuteczniej i bardziej dotkliwie niż oni..
            • skuter44 Re: Pobicie 14.09.12, 13:50
              Zielony Tygrysie. Wg mnie - chodzi o zaostrzone spojrzenie na przestępców, nie ojcowskie. Ojcowskie spojrzenie na młodych i naruszających prawo pierwszy raz pozostawmy rodzicom, ogniwom wychowawczym państwa, nauczycielom (i też -bez przekonania to piszę - księżom).
              Mam też na myśli zaostrzenie prawa karnego , w odniesieniu do działań na szkodę państwa i własności prywatnej ( konkretnie dot. oszust podatkowych, przypadków sprzedaż bez faktur, rozkradania majątku w spółkach - przez pranie brudnych pieniędzy, kreatywnej księgowości, sprzedaży poza systemem księgowym, zawyżanie ubytków, wpisywanie w koszty spółek wielkich sum wydatków poniesionych na cele prywatne właścicieli , itd

A szybkość działania to wcale nie znaczy brak dokładności. Dokładność (poza tym) można korygować w II instancji.

Ja, i dyskutanci pomijają podstawowe dwa elementy, decydujące o skuteczności poczynań:
              - konieczność zreformowania systemów stosowania prawa , polegających na
              unowocześnieniu kodeksów wykonawczych i struktury instytucji wymiaru
              sprawiedliwości a także zmianie roli wymierzających prawo,
              - dostosowanie prawa do zmian ustrojowych i społecznych oraz standardów państwa
              prawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka