06.06.14, 11:59
Zastanawiałem się, czy przez jakiś czas nie zrezygnować z konsumpcji mięsa i jemu pochodnych - ot taki wegetarianizm na próbę.
Czytałem trochę na ten temat i trafiłem też na temat o weganizmie.
O ile wegetarianizm w jego klsycznej formie potrafiłbym znieść nawet przez dłuższy czas, to weganizm wydaje mi się czymś chorym.
Nie wolno jaj, mleka, serów a nawet miodu - nieczego, co miało jakąkolwiek styczność ze zwirzęciem - dla mnie to paranoiczny sposób odżywiania się.
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Weganizm 06.06.14, 12:28
      Zgadzam sie, tez uwazam weganizm za zwykly ekstremizm zywnosciowy.

Jadam malo miesa, wiec nie mialabym trudnosci calkowicie z niego zrezygnowac, ale nie wyobrazam sobie odzywiac sie bez jajek czy serow.
      • a000000 Re: Weganizm 06.06.14, 22:42
        maria421 napisała:

> Zgadzam sie, tez uwazam weganizm za zwykly ekstremizm zywnosciowy.

a nawet szkodliwy. W naszym klimacie należy białko i tłuszcze dostarczać w pożywieniu, bo inaczej będzie licho....

też jem mało mięsa, coraz mniej..... jakoś przestało mi smakować.
        • zbyfauch Re: Weganizm 06.06.14, 22:54
          a000000 napisała:
          > też jem mało mięsa, coraz mniej..... jakoś przestało mi smakować.

A Ciało Chrystusa?
          • maria421 Re: Weganizm 07.06.14, 08:37
            zbyfauch napisał:

> A Ciało Chrystusa?

Wez-ze przestan, OK?
        • ja.nusz Re: Weganizm 07.06.14, 09:03
          a000000 napisała:

> a nawet szkodliwy. W naszym klimacie należy białko i tłuszcze dostarczać w poży
          > wieniu, bo inaczej będzie licho....

Weganizm może być szkodliy, bo jest bardzo skomplikowaną metodą odżywiania się - jeżeli ktoś posiada jednak odpowiednią wiedzę, to może go stosować bez uszczerbku na zdrowiu - wręcz uniknie wielu niebezpieczeństw związanych z odżywianiem konwencjonalnym.
          Dla mnie coś takiego nie wchodzi w rachubę, bo jedzenie nie ma być tylko przyjmowaniem pokarmu a w pierwszej kolejności przyjemnością a czasami nawet rozkoszą.
          Można z pewnością wykreować pyszną sałatę, ale kiedyś chyba się znudzi.
          Weganie świrują do tego stopnia, że nie noszą skórzanych butów i innej odzieży, która otarła się o coś zwierzęcego - jest to ideologia dla nawiedzonych.
          • maria421 Re: Weganizm 07.06.14, 09:16
            Tluszcze moga byc roslinne , ale czym weganie zastepuja bialko?

Poza tym ten weganski kult zwierzat jest moze dobry dla mnichow gdzies w Tybecie, ale dla normalnego, pracujacego Europejczyka to jest nic innego jak dziwactwo.

No i oczywiscie ze jedzenie to nie tylko odzywianie sie ale tez przyjemnosc, to jest kultura laczaca ludzi.
    • zbyfauch W Niemczech weganizmem 07.06.14, 13:33
      zajmują się Volksbanken & ReiffeisenBanken, machen den Weg frei.
    • wkkr Weganizm to nic... 07.06.14, 19:37
      pl.wikipedia.org/wiki/Frutarianizm
      • maria421 Re: Weganizm to nic... 07.06.14, 20:35
        wkkr napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Frutarianizm

Nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka