Dodaj do ulubionych

Całe Niemcy o tym mówią, a na forum nic

01.10.14, 08:08
Pracownicy prywatnych firm ochroniarskich znęcali się nad uchodźcami w miejscu ich zakwaterowania. Ciekawe dlaczego o takich "luksusach" dla uchodźców przybywających do Niemiec forum milczy. Wstydliwe rzeczy zamiatamy pod dywan?
Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Całe Niemcy o tym mówią, a na forum nic 01.10.14, 08:18
      Forum uległo islamizacji, nic innego się nie liczy.
    • fan.club Może z powodu podziału ról? 01.10.14, 08:19
      Ja osobiście wolę poczekać z osądzaniem, aż burza minie i do głosu dojdą wszystkie strony.
      Mitteilungsdrang też mi się jakoś nie rozwinął...
    • maria421 Re: Całe Niemcy o tym mówią, a na forum nic 01.10.14, 11:13
      Czy forum to tylko ja? Mogles o tym juz wczesniej napisac.
      • ja.nusz Re: Całe Niemcy o tym mówią, a na forum nic 01.10.14, 12:01
        Nie ma sensu oburzać się tu na forum na coś, na co i tak wszyscy się (słusznie) oburząją.
        Nie może na ten temat zaistnieć dyskusja "Pro&Contra".
        • maria421 Re: Całe Niemcy o tym mówią, a na forum nic 01.10.14, 12:15
          Janusz, to forum moze tez sluzyc do zamieszczania informacji na tematy co do ktorych nie moze zaistniej dyskusja "Pro&Contra".

Jureek dal tu wyraz oburzenia tak na znecanie sie nad uchodzcami, jak i na to, ze ja takie wiadomosci "pod dywan zamiatam".

Nie pamietam jednak , zeby Jureek zalozyl tu watek po tym, jak "cale Niemcy mowily" ze w jednym domu dla uchodzcow muzulmanie przesladuja chrzescijan i jezydow.

• maria421 Jureek 01.10.14, 12:33
      o tym tez nie pisales:

www.welt.de/politik/deutschland/article132791478/Kopten-Familie-flieht-vor-muslimischen-Angreifern.html
      Swoja droga, co by bylo, gdyby sie okazalo, ze ci ochraniarze znecajacy sie nad uchodzcami (na zdjeciu widac bylo ze ofiara ma czarna skore) byli muzulmanami?

• jureek Re: Jureek 01.10.14, 12:49
        maria421 napisała:

> o tym tez nie pisales:
        >
        > www.welt.de/politik/deutschland/article132791478/Kopten-Familie-flieht-vor-muslimischen-Angreifern.html
        > Swoja droga, co by bylo, gdyby sie okazalo, ze ci ochraniarze znecajacy sie nad
        > uchodzcami (na zdjeciu widac bylo ze ofiara ma czarna skore) byli muzulmanami?

A co by miało być? Bycie muzułmaninem ma zwalniać z odpowiedzialności za nieprzestrzeganie prawa? Ja nie dzielę ludzi na muzułmanów i niemuzułmanów, wszyscy powinni tak samo odpowiadać.
        >
        • maria421 Re: Jureek 01.10.14, 13:00
          jureek napisał:

> A co by miało być? Bycie muzułmaninem ma zwalniać z odpowiedzialności za nieprz
          > estrzeganie prawa?

Prawdopodobnie medialne oburzenie byloby mniejsze.

> Ja nie dzielę ludzi na muzułmanów i niemuzułmanów, wszyscy p
          > owinni tak samo odpowiadać.

Ale oni, muzulmanie, dziela ludzi na muzulmanow i niemuzulmanow , jak doskonale widac na przykladzie w zalinkowanym artykule.

• jureek Re: Jureek 01.10.14, 13:02
            maria421 napisała:

> Prawdopodobnie medialne oburzenie byloby mniejsze.

Nie będę bawił się w gdybanie.

> Ale oni, muzulmanie, dziela ludzi na muzulmanow i niemuzulmanow , jak doskonal
            > e widac na przykladzie w zalinkowanym artykule.

No więc nie biorę z nich przykładu i nie dzielę.
            • maria421 Re: Jureek 01.10.14, 13:07
              jureek napisał:

> No więc nie biorę z nich przykładu i nie dzielę.

Wiem ze nie bierzesz z nich przykladu i nie dzielisz, ale tez wiem ze na tym forum jestes ich obronca.
              • jureek Re: Jureek 01.10.14, 13:59
                maria421 napisała:

> Wiem ze nie bierzesz z nich przykladu i nie dzielisz, ale tez wiem ze na tym fo
                > rum jestes ich obronca.

Nie jestem obrońcą tych, którzy dzielą.
                • maria421 Re: Jureek 01.10.14, 16:14
                  jureek napisał:

> Nie jestem obrońcą tych, którzy dzielą.

To islam dzieli ludzi na muzulmanow i "niewiernych".

Podobnie jak nazim dzielil ludzi na "nadludzi" i cala reszte.
                  • ja.nusz Re: Jureek 01.10.14, 21:01
                    maria421 napisała:
                    >
                    > To islam dzieli ludzi na muzulmanow i "niewiernych".
                    >
                    > Podobnie jak nazim dzielil ludzi na "nadludzi" i cala reszte.

Mario, masz rację, ale jak często tylko częściowo.

Zarówno muzułmanie jak i naziści bardzo często w prakryce po prostu nie stosują się do tych drastycznych wymogów swojej religii/ideologii.
                    W przypadku muzułmanów jest to statystycznie biorąc jednak znacznie częściej widoczne.
                    Dobrze o tym wiesz, ale Twoja ślepa nienawiść do islamu przeszkadza Ci nieco obiektywne spojrzenie na zagadnienie.
                    • maria421 Re: Jureek 01.10.14, 22:11
                      ja.nusz napisał:

> maria421 napisała:
                      > >
                      > > To islam dzieli ludzi na muzulmanow i "niewiernych".
                      > >
                      > > Podobnie jak nazim dzielil ludzi na "nadludzi" i cala reszte.
                      >
                      > Mario, masz rację, ale jak często tylko częściowo.
                      >
                      > Zarówno muzułmanie jak i naziści bardzo często w prakryce po prostu nie stosują
                      > się do tych drastycznych wymogów swojej religii/ideologii.
                      > W przypadku muzułmanów jest to statystycznie biorąc jednak znacznie częściej wi
                      > doczne.
                      > Dobrze o tym wiesz, ale Twoja ślepa nienawiść do islamu przeszkadza Ci nieco ob
                      > iektywne spojrzenie na zagadnienie.

Janusz, zostawilam moj wpis, przeczytaj jeszcze raz co napisalam.

Napisalam " To ISLAM dzieli ludzi na muzulmanow i niewiernych"

Zrozumiales teraz?

• ja.nusz Re: Jureek 01.10.14, 22:49
                        Muzułmanin, który odrzuca radyalne sury Koranu jest nadal muzułmaninem, nazista, który odrzuca radykalne tezy faszyzmu przestaje być nazistą.
                        Nazizm jest ideologią, która jest dla picu naszpikowana "pozytywnymi" tezami - islamowi tego zarzucić nie możesz - dlaczego chyba nie muszę tłumaczyć.
                        • maria421 Re: Jureek 02.10.14, 08:14
                          ja.nusz napisał:

> Muzułmanin, który odrzuca radyalne sury Koranu jest nadal muzułmaninem,

"Odrzuca"? To znaczy wykresla je z Koranu?

nazista
                          > , który odrzuca radykalne tezy faszyzmu przestaje być nazistą.

Wedlug SJP :

nazista

członek niemieckiej partii narodowosocjalistycznej; nazi

> Nazizm jest ideologią, która jest dla picu naszpikowana pozytywnymi" tezami -
                          > islamowi tego zarzucić nie możesz - dlaczego chyba nie muszę tłumaczyć.

Alez Koran tez ma "pozytywne tezy"- takie na przyklad ze muzulmanin jest czyms lepszym niez "niewierny" .
                          • jureek Re: Jureek 02.10.14, 09:15
                            maria421 napisała:

> ja.nusz napisał:
                            >
                            > > Muzułmanin, który odrzuca radyalne sury Koranu jest nadal muzułmaninem,
                            >
                            > "Odrzuca"? To znaczy wykresla je z Koranu?

Chrześcijanin, który odrzuca kościelną naukę o antykoncepcji, wykreśla tę naukę z katechizmu?
                            • maria421 Re: Jureek 02.10.14, 11:36
                              jureek napisał:

> > "Odrzuca"? To znaczy wykresla je z Koranu?
                              >
                              > Chrześcijanin, który odrzuca kościelną naukę o antykoncepcji, wykreśla tę naukę
                              > z katechizmu?

Czy jest cos takiego jak "katechizm chrzescijanski"?
                              I czy katechizm to to samo co Ewangelia?
                              W zwiazku z tym- czy katechizm moze byc porownywalny do Koranu?
                              • jureek Re: Jureek 02.10.14, 11:46
                                maria421 napisała:

> Czy jest cos takiego jak "katechizm chrzescijanski"?
                                > I czy katechizm to to samo co Ewangelia?
                                > W zwiazku z tym- czy katechizm moze byc porownywalny do Koranu?

Czepiasz się szczegółów, a mi chodziło tylko o to, żeby Ci wyjaśnić, co to znaczy coś "odrzucać", i że nie znaczy to ani wykreślania z katechizmu, ani wykreślania z koranu. Oznacza to tylko tyle, że ten, kto odrzuca, nie uważa jakiegoś nakazu za słuszny i nie stosuje się do niego.
                                • maria421 Re: Jureek 02.10.14, 12:30
                                  jureek napisał:

> Czepiasz się szczegółów, a mi chodziło tylko o to, żeby Ci wyjaśnić, co to znac
                                  > zy coś "odrzucać", i że nie znaczy to ani wykreślania z katechizmu, ani wykreśl
                                  > ania z koranu. Oznacza to tylko tyle, że ten, kto odrzuca, nie uważa jakiegoś n
                                  > akazu za słuszny i nie stosuje się do niego.

Te szczegoly sa bardzo istotne.
                                  Katechizm to jest dzielo kosciola i moze byc zmieniany.

Natomiast Koran jest uznawany przez muzulmanow za bezposrednie slowo Allaha ktore nie moze byc zmienione.
                                  Dlatego muzulmanin ktory odrzuca jakiekolwiek wersety Koranu staje sie apostata, bo kwestionuje slowa Allaha.

Das islamische Recht zählt, auch in seinem zeitgenössischen Verständnis, vier Arten der Apostasie – im Folgenden nach dem islamischen Begriff „Ridda“ genannt – auf:[62]

1. Ridda in Glaubensfragen;
                                  2. Ridda durch Aussagen;

die Leugnung von Gottes Attributen; Gott andere Wesen (wie Gottessohn) zuschreiben;
                                  den Koran oder Teile davon leugnen;
                                  Mohammed der Lüge bezichtigen;
                                  Verbotenes (haram: wie „Unzucht“, Alkoholgenuss oder ähnliches) für erlaubt (halal) erklären;
                                  Gotteslästerung, sei es aus Überzeugung, aus Spaß oder durch Verspottung; denn im Koran steht:

(Wikipedia)

Oczywiscie muzulmanin moze w skrytosci, we wlasnych myslach i we wlasnym sercu pewne objawienia w Koranie odrzucac.
                                  • jureek Re: Jureek 02.10.14, 12:46
                                    maria421 napisała:

> Te szczegoly sa bardzo istotne.
                                    > Katechizm to jest dzielo kosciola i moze byc zmieniany.

Jeszcze bardziej istotna różnica jest między odrzucaniem, a zmienianiem i tę różnicę starałem się wytłumaczyć. Odrzucać nie znaczy zmieniać.
                                    • maria421 Re: Jureek 02.10.14, 17:09
                                      jureek napisał:

> Jeszcze bardziej istotna różnica jest między odrzucaniem, a zmienianiem i tę ró
                                      > żnicę starałem się wytłumaczyć. Odrzucać nie znaczy zmieniać.

Tylko jezeli masz na mysli indywidualne odrzucanie. To znaczy myslenie "niech tam sobie pisza w katechizmie czy w Koranie co chca, ale ja i tak robie po swojemu".

Oczywiscie ze jest wielu muzulmanow ktorzy mysla "Koran Koranem, a ja postepuje po swojemu". I dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka