Dodaj do ulubionych

Rzad techniczny?

26.11.15, 18:37
GW porownuje nowy rzad polski do nowego rzadu kanadyjskiego, co wedlug mnie jest idiotyczne, ale naprowadzilo mnie to na jedno pytanie :

Czy rzad powinien byc "techniczny"? Czyli- czy minister zdrowia musi byc lekarzem, sprawiedliwosci prawnikiem, kultury artysta, rolnictwa rolnikiem itd?

Jak uwazacie?
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Rzad techniczny? 26.11.15, 19:43
      Wydaje mi się, że ministerstwami specjalistycznymi, jak ochrona zdrowia, zabijanie ludzi (znaczy obrona), sprawiedliwość (powinno być Ministerstwo Prawa) czy finanse powinni kierować rzeczywiście zawodowcy. Inne resorty niekoniecznie.
      • zbyfauch Ale w obecnej sytuacji 26.11.15, 19:45
        w Najjaśniejszej wystarczy, że są pobożni i wierni Partii.
        • a000000 Re: Ale w obecnej sytuacji 26.11.15, 19:55
          zbyfauch napisał:

> w Najjaśniejszej wystarczy, że są pobożni i wierni Partii.

może na początek. Ale na dłużej, mankamenty braku umiejętności dadzą się poznać. I nastąpi konieczność wymiany ministra na bardziej technicznego niż pobożnego. Co da się widzieć również i na stołku proboszcza, który ma zarządzać parafią, a nie tylko odprawiać modły.
    • a000000 Re: Rzad techniczny? 26.11.15, 19:51
      Sądzę, że minister powinien być człowiekiem potrafiącym LOGICZNIE myśleć, znającym się na polityce, układach politycznych, gospodarce, ekonomii.... OGÓLNIE. Także powinien się orientować w tematyce którą zarządza. Do szczegółów minister ma sztab specjalistów.
      Wcale nie jest powiedziane, że bardzo dobry lekarz będzie potrafił zarządzać opieką zdrowotną kraju. Do zarządzania na szczeblu ministra potrzebne są dodatkowe umiejętności. Ważniejsze niż profil działalności kierunkowej.
      Sądzę, że ministrami powinni być ekonomiści, prawnicy, z koniecznym drugim profilem - zarządzania. Bo ministerstwo to taka duża firma która zarządza wedle narzuconych jej przez Sejm zasad. Sam minister nowych zasad nie wprowadzi, on tylko wykonuje, jak przystało władzy wykonawczej.
    • maria421 Re: Rzad techniczny? 27.11.15, 08:12
      Ja sklaniam sie ku opinii ze minister powinien byc fachowcem w swoim resorcie.
      Minister budownictwa musi miec pojecie o budownictwie i urbanistyce, minister finansow o finansach itp.
      Minister nie moze byc "z zawodu ministrem", jak np. nasza aktualna niemiecka pani minister obrony.
      • lepian4 Re: Rzad techniczny? 27.11.15, 09:43
        Pani Minister plagiatami zdobyla wyksztalcenie, wiec przepcha sie wszedzie.
    • lepian4 Re: Rzad techniczny? 27.11.15, 09:41
      Oczywiscie, ze powinno to byc zawsze wymagane od ministrow. Dzis nawet najzwyklejszy magazynier powinien skonczyc przynajmniej mature, znac jezyki obce...

Tylko ministrowie nie musza szczycic sie zadnym wyksztalceniem!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka