ja.nusz 15.09.16, 10:55 Waro się sprawdzić - miałem 15/17. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fan.club Re: Dyktando 15.09.16, 13:08 Klikałem jak popadnie. Wynik 11/17 i ocena "bardzo dobrze". Myślę, że autor tego dyktanda powinien wrócić do szkoły - przede wszystkim z powodu tych nr. z nr. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Dyktando 15.09.16, 13:19 fan.club napisał: > Klikałem jak popadnie. Wynik 11/17 i ocena "bardzo dobrze". Myślę, że autor teg > o dyktanda powinien wrócić do szkoły - przede wszystkim z powodu tych nr. z nr. Jak na klinanie na oślep, to i tak nieźle. A z tymi numerami chyba jednak wszystko gra - np. „Artykuł wydrukowano w nr. 8 tygodnika”. źródło: poradnia językowa PWN. Odpowiedz Link
fan.club Re: Dyktando 15.09.16, 13:36 Nr. (skrót) jest formalnie w porządku, ale tylko w przypadku konkretnego numeru. W quizie jesst natomaist numer rozumiany ogólnie a ten powinien być dla poprawne stylistyki "rozpisany". Inczaej: mój czerwpny telefon - mój tel. 123456. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Dyktando 15.09.16, 14:18 fan.club napisał: > Nr. (skrót) jest formalnie w porządku, ale tylko w przypadku konkretnego numeru > . W quizie jesst natomaist numer rozumiany ogólnie a ten powinien być dla popra > wne stylistyki "rozpisany". > Inczaej: mój czerwpny telefon - mój tel. 123456. Coś nie kumam (a może nie ja):) Skrót od "numer" jest bez kropki - tak jak mgr czy dr Kiedy z kropką wyjaśniają tu: Ufam gościowi z PWN-u Odpowiedz Link
fan.club Re: Dyktando 15.09.16, 15:06 Fakt, z kropką strzeliłem gafę, ale nie o kropkę tu chodzi. Użycie skrótowca (skróconej formy numeru) w tych dwóch przykładach w quizie jest po prostu niechlujne. Odpowiedz Link